SlideShare a Scribd company logo
1 of 9
PUNOI:MARJO XHANI
KLASA:VIII-B
SHKOLLA:VASIL ZIU
OBJEKTIVAT
TE FORMOJM EKUACIONE KUR
JEPEN DISA TE DHENA
TE ZGJIDHIM EKUACIONE
LINEARE ME NJE NDRYSHORE
ARGUMENTOJM VEPRIMET E
KRYERA
3 SITUATAT PROBLEMORE
 Shporta ka 2 here me pak dardha se kanistri. Hoqem nga shporta
20 dardha sasia e dardheve ne shport u be 6 here me e vogel se ne
canister. Sa dardha kishte ne fillim shporta?
 Zgjidhje
 6(x˗20)=2x+20
 6x˗120=2x+20
 6x˗2x=120+20
 4x=140
 x =140÷4
 x =35
 Në një tren ndodhen disa pasagjerë. Në
stacionin e parë zbresin 19, në të dytin hipin
17. Në tren bëhen gjithsej 63 pasagjerë. Sa
ishin në fillim të udhëtimit?
 ZGJIDHJA
x – (19 + 17) = 63
x – 2 = 63
x = 63 + 2
x = 65
 49
5y+6 36
8x-5
5y+6=36 9x-5 =49
5y=36-6 9x =49+5
5y=30 9x =54
y=30÷5 x =54÷9
y=6 x =6
4 SITUATA
NDRYSHESA E KATERFISHIT TE NJE
NUMRI ME 8 ESHTE SHUMA E ATIJ
NUMRI ME 7?
4·x-8 =x+7
4x-x =8+7
3x =15
x =15÷3
x =5
ISEA MENDOI NJE NUMER.ATE NUMER E
SHUMZOI ME 4 DHE I SHTOI 9. REZULTATI
41.CFARE NUMRI MENDOI AI?
x•4+9 =41
4x+9 =41
4x =41-9
4x =32
x =32÷4
x =8
Istan mendoi nje numer. Kete numer e
pjestoi me 6 dhe pastaj I zbriti 11,rezultati
ishte 7.CFARE NUMRI MENDOI AI?
x÷6-11 =7
X÷6 =7+11
X÷6 =18
x =18÷6
X =3
NDRYSHESA E TREFISHIT TE NJE
NUMRI ME 9 ESHTE SHUMA E ATIJ
NUMRI ME ?
3·x-9 =x+4
3x-x =9+4
2x =13
x =13÷2
x =6.5

More Related Content

What's hot

Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriErgi Nushi
 
Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Alush Kryeziu
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Mirsad
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksionikoralda
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Funksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmematildad93
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 

What's hot (20)

Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
 
Monarket e ndricuar
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksioni
 
Semundjet e gjakut
Semundjet e gjakutSemundjet e gjakut
Semundjet e gjakut
 
Syprina
SyprinaSyprina
Syprina
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Funksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 

More from manomano46

prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
 
gjithcka rrethe stresi
gjithcka rrethe stresigjithcka rrethe stresi
gjithcka rrethe stresimanomano46
 
gjeografi histori shqiperia ne be
 gjeografi histori shqiperia ne be gjeografi histori shqiperia ne be
gjeografi histori shqiperia ne be manomano46
 
veprimtari praktike qytetari mjedisi
 veprimtari praktike qytetari mjedisi veprimtari praktike qytetari mjedisi
veprimtari praktike qytetari mjedisimanomano46
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)manomano46
 

More from manomano46 (7)

prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
gjithcka rrethe stresi
gjithcka rrethe stresigjithcka rrethe stresi
gjithcka rrethe stresi
 
gjeografi histori shqiperia ne be
 gjeografi histori shqiperia ne be gjeografi histori shqiperia ne be
gjeografi histori shqiperia ne be
 
veprimtari praktike qytetari mjedisi
 veprimtari praktike qytetari mjedisi veprimtari praktike qytetari mjedisi
veprimtari praktike qytetari mjedisi
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
 
Diskriminimi
DiskriminimiDiskriminimi
Diskriminimi
 

Projekt matematik ekuacione

 • 2. OBJEKTIVAT TE FORMOJM EKUACIONE KUR JEPEN DISA TE DHENA TE ZGJIDHIM EKUACIONE LINEARE ME NJE NDRYSHORE ARGUMENTOJM VEPRIMET E KRYERA
 • 3. 3 SITUATAT PROBLEMORE  Shporta ka 2 here me pak dardha se kanistri. Hoqem nga shporta 20 dardha sasia e dardheve ne shport u be 6 here me e vogel se ne canister. Sa dardha kishte ne fillim shporta?  Zgjidhje  6(x˗20)=2x+20  6x˗120=2x+20  6x˗2x=120+20  4x=140  x =140÷4  x =35
 • 4.  Në një tren ndodhen disa pasagjerë. Në stacionin e parë zbresin 19, në të dytin hipin 17. Në tren bëhen gjithsej 63 pasagjerë. Sa ishin në fillim të udhëtimit?  ZGJIDHJA x – (19 + 17) = 63 x – 2 = 63 x = 63 + 2 x = 65
 • 5.  49 5y+6 36 8x-5 5y+6=36 9x-5 =49 5y=36-6 9x =49+5 5y=30 9x =54 y=30÷5 x =54÷9 y=6 x =6
 • 6. 4 SITUATA NDRYSHESA E KATERFISHIT TE NJE NUMRI ME 8 ESHTE SHUMA E ATIJ NUMRI ME 7? 4·x-8 =x+7 4x-x =8+7 3x =15 x =15÷3 x =5
 • 7. ISEA MENDOI NJE NUMER.ATE NUMER E SHUMZOI ME 4 DHE I SHTOI 9. REZULTATI 41.CFARE NUMRI MENDOI AI? x•4+9 =41 4x+9 =41 4x =41-9 4x =32 x =32÷4 x =8
 • 8. Istan mendoi nje numer. Kete numer e pjestoi me 6 dhe pastaj I zbriti 11,rezultati ishte 7.CFARE NUMRI MENDOI AI? x÷6-11 =7 X÷6 =7+11 X÷6 =18 x =18÷6 X =3
 • 9. NDRYSHESA E TREFISHIT TE NJE NUMRI ME 9 ESHTE SHUMA E ATIJ NUMRI ME ? 3·x-9 =x+4 3x-x =9+4 2x =13 x =13÷2 x =6.5