SlideShare a Scribd company logo
1 of 13
Cfare eshte stresi? Llojet dhe te mirat
dhe te keqijat e tij. Foto dhe kuriozitete.
 Stresi është dicka që nuk e lejon trurin të mendoje
apo të veprojë në lidhje me diçka.Ekzistojne njerëz
që janë mesuar të jetojnë me stres.Njerëzit që jane
mesuar të jetojnë me stresin zakonisht ja dalin me
sukses t’a mundin atë dhe gjithashtu ja dalin të
parandalojnë tensionin që shumicën e njerëzve do
ta vendoste në gjendje paniku.
Stresi akut shkaktohet nga prania e nje
detyrimi,kontrolli apo sfide.
Pranojeni stresin si nje sfidë dhe do t’ia dilni
mbane më mire me të.
 Ekzistojnë dy tipe stresi: Eustresi dhe Distresi.
Jo të gjitha format e stresit janë negative.Fjala –
Eustres- përdoret për të përshkruar stresin
pozitiv.Eustresi vjen si rezultat i përjetimit të
eksperiencave të gëzueshme të tilla si p.sh nje fitore
apo nje arritje e suksesshme.
Distresi është stresi negativ.
Në gjendje stresi lloje të caktuara hormonesh
angazhohen dhe e çojne trupin në gjendje alarmi si të
jetë gati për beteje apo gati për të dhënë një përgjigje të
shpejt. Është pikerisht kjo arsyeja përse shpesh
ndjehemi të tensionuar dhe thellësisht të angeshtuar
kur jemi në gjendje stresi të tepert. Stresi dobëson
sistemin imunitar dhe n’a bën më të prekshëm ndaj
infeksioneve.

Përdorimi i papërshtatshem i kohës shpesh krijon
elemente të rinj që shkaktojnë stres. Të mësuarit për të
thënë- JO- ka qëne nje sukses për shumë njerëz. Një
numër shumë i madh gjendjesh stresi kanë ardhur
thjesht ngaqë është thënë- PO- dhe që më pas kanë
ardhur shqëtësimet.
Sipas Lubert stresi në mjedisin e punës nuk shkaktohet
nga gjëra që njerëzit mund t’i kontrollojnë por
shkaktohet kryesisht nga gjëra apo fenomene që ata
nuk mund t’i kontrollojnë.
Pasiguria për të mbajtur një pune mbetet shkaku
kryesor i stresit. -Qëndro i lirshëm me punemarresit në
menyrë që ata të kuptojnë çdo informacion që vjen dhe
kështu të shmangen thashëtheniet.
Frika nga pasiguria dhe dyshimi shkaktojnë stres.-Nuk
është puna që bën por ambjenti personal që ka rëndësi.

Sipas meje ju mund të kontrolloni stresin duke u përpjekur të
kuptoni shkakun që e sjell atë.
Përpiqu t’a zgjidhesh problemin në vend që të shqëtesohesh për
të.Të duhet të organizosh 24 orët e çdo dite. Përdorimi i keq i
kohës shpesh sjell edhe elemente të rinj që shkaktojnë stres.
Dihet tashmë që të mësosh të thuash jo ka rezultuar i
suksesshem për shumë njerëz pasi kanë shmangur situata të
tepërta stresi si dhe shqëtesime.
Nëse je duke punuar në një firmë atëherë të duhet të ndjekësh
një seminar ku të mësosh si ta përballosh stresin që mund të
sjellin të gjitha rastet p.sh të shitjeve të kompanisë.
Mëso të përdoresh kohën tënde duke u përqëndruar ne fusha ku
në mënyrë të arsyeshme pret që edhe rezultatet të jenë të
kenaqshme|.”
Një proverb i njohur thotë se stresi mund të jete shija e jetes por
mund të jetë edhe puthja e vdekjes ne kuptimin që zgjedhja të
perket ty. Të duhet të mësosh sesi t’a bësh stresin të punoje për
ty në menyrë që ti të jesh produktiv në vend që t’a lesh stresin të
jetë vet shkatërrues. Komunikimi është një mënyrë tjetër që
lehtëson stresin.

Duhet të dish çfarë të nevojitet.
Krijo një ambjent pune të rehatshem për veten.
Përcakto kufij në kohën tënde.
Negocio me familjen në lidhje me kohën që të duhet per t’u shlodhur.
Praktiko nje teknike shlodhëse, relaksuese.
Vendose kohën në veprim dhe perfito prej saj.
Thjeshto jetën tënde.
Jepi vetes informacione pozitive.
Humori mund të të sheroj shpejt dhe pa dhimbje.
Inteligjenca emocionale mund të të ndihmojë të reduktosh stresin dhe në të njëjtën
kohë do të të ndihmojë të ecësh përpara në jetë.
Duhet të kesh largpamesinë për të kuptuar problemin që po të vjen ,duhet të kesh
gjithashtu edhe kompleksin mendor që të lejon të punosh në grup dhe jo në
menyrë individuale, duhet të kesh aftësinë për të komunikuar mirë duke i
motivuar njerëzit të të ndihmojnë që puna të bëhet dhe kështu zhvillohet edhe
miqësia.
Inteligjenca emocionale e sidomos aftesia për të njohur vetveten e kombinuar me
vetkontrollin e bën çdo drejtues më të fuqishëm.
Ky studim është realizuar për të ndihmuar të gjithë ata njerez që bëhen me stres
nga puna apo nga problemet e jetes së përditshme. Duhet t’u them këtyre njerëzve
që stresi është një sherbetor i mirë por një mjështër i keq, mos e lejoni t’ju
kontrollojë, duhet t’a përdorni stresin për përfitimet tuaja prandaj mos e lejoni as
t’ju lendojë.
Rrallë ndodh që njerezit të kenë sukses në raport me dicka nëse nuk kanë dëshirën
per të dalë të suksesshem. Mos harroni se mjekimi i vetëm i melankolisë është
veprimi.
 Hedh Veset E Këqia – Nëse vesi i juaj i keqë është dehja, pirja e duhanit apo të
ushqyerit me ushqim të keqë (apo kombimin i të gjithave nga pak), sa më herët të
kuptosh situatën dhe i largon ato shprehi aq më shpejtë trupi juaj do të tregoj
shenja çlirimi dhe kështu bien edhe nivelet e stresit.
 Qëndro i Fokusuar – Njerëzit që mësojnë si të përballen me stresin shpejt e kanë
zbuluar se mënyra e thjeshtë se si të jesh në binarë për të ditur çfarë duhet bërë
është të përgatitesh listën e gjërave që duhet bërë për çdo ditë. Kjo të ndihmon
kundër mungesës së koncentrimit që ke përjetuar së fundi dhe i lejon mendjes të
pushoj, kështu duke liruar stresin.
 Bëj Diçka – Atë që janë të prekur nga stresi largohen nga aktivitetet sociale nga
turpi… me fjalë të tjera janë tipa të turpshëm. Kjo nuk është e mirë. Lidhu me
shokët e vjetër, leje ndonjë takim kafeje apo shko në vendin ku ke bërë qejf përpara
dhe kënaqu për disa orë. Kjo është shumë e kënaqshme dhe nëse e bënë rregullisht
– s’është e thënë ta bësh për ditë – mund të zvogëloni nivelet e përgjithshme të
stresit për një tonë!
 Pastro – E njeh atë ndjenjën që kemi pasi të kemi pastruat shtëpinë poshtë e lartë
shumë mirë? Një mënyrë shumë e shpejtë se si të lirojmë stresin është thjeshtë të
fillojmë të heqim të pisllëkun – të pastrojmë. Pastroje një dhomë, shtëpi, tavolinën
apo çka do qoftë, e kur të përfundosh do të ndjeni lirim të menjëhershëm të stresit.
 Fokusohuni në Pozitiven – Ulu, relaksohu, dhe fokuso tërë energjinë e mendjes në
at se çka është duke ndodhur në jetën tuaj. Ndoshta mendon se e tërë bota është
kundër teje, por për shumë nga ju që e lexoni këtë, ndoshta ka edhe shëmë gjëra të
mira që po ju ndodhin në jetë në të cilat mund të koncentroheni e kështu të largoni
mendimet negative stresuese. Energjia pozitive mund të shëroj në shumë aspekte.
Mëso si ta përdorësh
 Sëmundje stresi post traumatike (PTSD) ndodh pas ekspozimit te
nje ngjarje traumatike. Mund te jete nje rast personi me pervojë
ose dëshmitar. Ose ajo mund te jete nje ngjarje ne te cilën personi
ështe ballafaquar me nje kërcënim per vdekje apo plagosje
serioze ose nje rrezik per integritetin fizik e vete ose te tjerëve.
pergjigja nje personi te tillë nje ngjarje perfshin frikë intensive,
pafuqisë, apo horror. Pas episod fillestare, personi mund t'i kete
memoare hidhur te ngjarjes, duke perfshirë perceptimet, ëndrrat,
imazhet, mendimet, apo nje ndjenje te reliving pervojë.
Simptomet e zgjimit ne rritje te vazhdueshme që ndodhin pas
traumave mund te rezultojë ne:
• zemerimit
Vështirësia • perqëndruar
Fjetur • Vështirësia
pergjigja • ekzagjeruar befasoj
• nervozizëm
• Shmangia e shkaktuar ngjarje
 Stresi eshte quajtur “vrasesi silencioz” dhe mund
te coje ne semundje te zemres, presion te larte te
gjakut, dhimbje te kraharorit dhe ne rrahje te
c’rregullta te zemres.
 Stresi mund te shkaktoje renien e flokeve.
 Qytetet me stresuese ne Amerike jane Chikago,
Ilinois, Kalifornia dhe New York
 E qeshura heq stresin.
 Fjala “stres” vjen nga Latinishtja “stringere” (te
terheqesh muskujt)
 Ngrenja e cokollates se zeze zvogelon numrin e
hormoneve te stresit.
gjithcka rrethe stresi
gjithcka rrethe stresi
gjithcka rrethe stresi
gjithcka rrethe stresi

More Related Content

What's hot (17)

Shëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punëShëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punë
 
Shendeti mendor
Shendeti mendorShendeti mendor
Shendeti mendor
 
A jane te gjithe te çmendur ?
A jane te gjithe te çmendur ?A jane te gjithe te çmendur ?
A jane te gjithe te çmendur ?
 
Dr Hysni Aliu Finlande. Depresioni
 Dr Hysni Aliu Finlande. Depresioni Dr Hysni Aliu Finlande. Depresioni
Dr Hysni Aliu Finlande. Depresioni
 
Depresioni psikiatri
Depresioni psikiatriDepresioni psikiatri
Depresioni psikiatri
 
Problemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteve
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizikNdikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
 
ADOLESHENCA
ADOLESHENCAADOLESHENCA
ADOLESHENCA
 
2
22
2
 
Stresii
StresiiStresii
Stresii
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Vrasje - Vetëvrasja
Vrasje - Vetëvrasja Vrasje - Vetëvrasja
Vrasje - Vetëvrasja
 
Si zhvillohet njeriu ?
Si zhvillohet njeriu ?Si zhvillohet njeriu ?
Si zhvillohet njeriu ?
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Dr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetit
Dr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetitDr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetit
Dr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetit
 

Similar to gjithcka rrethe stresi

Crregullimi i panikut
Crregullimi i panikutCrregullimi i panikut
Crregullimi i panikutAnida Ago
 
2 Ankth, stresi dhe depresioni në konteksin E SHKOLLES.pptx
2 Ankth, stresi dhe depresioni në konteksin E SHKOLLES.pptx2 Ankth, stresi dhe depresioni në konteksin E SHKOLLES.pptx
2 Ankth, stresi dhe depresioni në konteksin E SHKOLLES.pptxBrunildaIsufi
 
Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...
Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...
Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...Valbona Imeraj
 
Terapia e fokusuar ne zgjidhjen e problemeve
Terapia e fokusuar ne zgjidhjen e problemeveTerapia e fokusuar ne zgjidhjen e problemeve
Terapia e fokusuar ne zgjidhjen e problemeveAnida Ago
 
Hysen Doko, Didaktike matematike
Hysen Doko, Didaktike matematikeHysen Doko, Didaktike matematike
Hysen Doko, Didaktike matematikeHysen Doko
 
Renata Brakus ``Nderimi I Vetvetes``
Renata Brakus ``Nderimi I Vetvetes``Renata Brakus ``Nderimi I Vetvetes``
Renata Brakus ``Nderimi I Vetvetes``Adriatik Rexha
 
Çfarë përfitoni nga Trajnimi 1 në 1 me Trajner Për Zhvillim Personal dhe ment...
Çfarë përfitoni nga Trajnimi 1 në 1 me Trajner Për Zhvillim Personal dhe ment...Çfarë përfitoni nga Trajnimi 1 në 1 me Trajner Për Zhvillim Personal dhe ment...
Çfarë përfitoni nga Trajnimi 1 në 1 me Trajner Për Zhvillim Personal dhe ment...Mimoza Thaqi
 
Managing oneself/ Si te menaxhosh vetveten
Managing oneself/ Si te menaxhosh vetvetenManaging oneself/ Si te menaxhosh vetveten
Managing oneself/ Si te menaxhosh vetvetenAlma Dimo
 
Lujza l. Hej ``Mendimet E Zemres``
Lujza l. Hej ``Mendimet E Zemres``Lujza l. Hej ``Mendimet E Zemres``
Lujza l. Hej ``Mendimet E Zemres``Adriatik Rexha
 
EMDR Tirana 2016 Kazanxhi
EMDR Tirana 2016 Kazanxhi EMDR Tirana 2016 Kazanxhi
EMDR Tirana 2016 Kazanxhi Elton Kazanxhi
 
Punim seminarik -menaxhimi_i_kohes
Punim seminarik -menaxhimi_i_kohesPunim seminarik -menaxhimi_i_kohes
Punim seminarik -menaxhimi_i_kohesFestim Çollaku
 
Terapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeAnida Ago
 
Jerome Bruner
Jerome Bruner Jerome Bruner
Jerome Bruner Anida Ago
 

Similar to gjithcka rrethe stresi (16)

Crregullimi i panikut
Crregullimi i panikutCrregullimi i panikut
Crregullimi i panikut
 
2 Ankth, stresi dhe depresioni në konteksin E SHKOLLES.pptx
2 Ankth, stresi dhe depresioni në konteksin E SHKOLLES.pptx2 Ankth, stresi dhe depresioni në konteksin E SHKOLLES.pptx
2 Ankth, stresi dhe depresioni në konteksin E SHKOLLES.pptx
 
Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...
Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...
Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...
 
Terapia e fokusuar ne zgjidhjen e problemeve
Terapia e fokusuar ne zgjidhjen e problemeveTerapia e fokusuar ne zgjidhjen e problemeve
Terapia e fokusuar ne zgjidhjen e problemeve
 
Hysen Doko, Didaktike matematike
Hysen Doko, Didaktike matematikeHysen Doko, Didaktike matematike
Hysen Doko, Didaktike matematike
 
Mrh- Enveri
Mrh- Enveri Mrh- Enveri
Mrh- Enveri
 
Renata Brakus ``Nderimi I Vetvetes``
Renata Brakus ``Nderimi I Vetvetes``Renata Brakus ``Nderimi I Vetvetes``
Renata Brakus ``Nderimi I Vetvetes``
 
Çfarë përfitoni nga Trajnimi 1 në 1 me Trajner Për Zhvillim Personal dhe ment...
Çfarë përfitoni nga Trajnimi 1 në 1 me Trajner Për Zhvillim Personal dhe ment...Çfarë përfitoni nga Trajnimi 1 në 1 me Trajner Për Zhvillim Personal dhe ment...
Çfarë përfitoni nga Trajnimi 1 në 1 me Trajner Për Zhvillim Personal dhe ment...
 
Managing oneself/ Si te menaxhosh vetveten
Managing oneself/ Si te menaxhosh vetvetenManaging oneself/ Si te menaxhosh vetveten
Managing oneself/ Si te menaxhosh vetveten
 
Lujza l. Hej ``Mendimet E Zemres``
Lujza l. Hej ``Mendimet E Zemres``Lujza l. Hej ``Mendimet E Zemres``
Lujza l. Hej ``Mendimet E Zemres``
 
EMDR Tirana 2016 Kazanxhi
EMDR Tirana 2016 Kazanxhi EMDR Tirana 2016 Kazanxhi
EMDR Tirana 2016 Kazanxhi
 
Gjumiii
Gjumiii Gjumiii
Gjumiii
 
Punim seminarik -menaxhimi_i_kohes
Punim seminarik -menaxhimi_i_kohesPunim seminarik -menaxhimi_i_kohes
Punim seminarik -menaxhimi_i_kohes
 
Terapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemike
 
Jerome Bruner
Jerome Bruner Jerome Bruner
Jerome Bruner
 
Bleona veseli
Bleona veseliBleona veseli
Bleona veseli
 

More from manomano46

prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
 
gjeografi histori shqiperia ne be
 gjeografi histori shqiperia ne be gjeografi histori shqiperia ne be
gjeografi histori shqiperia ne be manomano46
 
veprimtari praktike qytetari mjedisi
 veprimtari praktike qytetari mjedisi veprimtari praktike qytetari mjedisi
veprimtari praktike qytetari mjedisimanomano46
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Projekt matematik ekuacione
Projekt matematik ekuacioneProjekt matematik ekuacione
Projekt matematik ekuacionemanomano46
 
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)manomano46
 

More from manomano46 (7)

prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
gjeografi histori shqiperia ne be
 gjeografi histori shqiperia ne be gjeografi histori shqiperia ne be
gjeografi histori shqiperia ne be
 
veprimtari praktike qytetari mjedisi
 veprimtari praktike qytetari mjedisi veprimtari praktike qytetari mjedisi
veprimtari praktike qytetari mjedisi
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Projekt matematik ekuacione
Projekt matematik ekuacioneProjekt matematik ekuacione
Projekt matematik ekuacione
 
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
SHQIPERIA NE BASHKIMIN EUROPIAN (BE)
 
Diskriminimi
DiskriminimiDiskriminimi
Diskriminimi
 

gjithcka rrethe stresi

 • 1. Cfare eshte stresi? Llojet dhe te mirat dhe te keqijat e tij. Foto dhe kuriozitete.
 • 2.  Stresi është dicka që nuk e lejon trurin të mendoje apo të veprojë në lidhje me diçka.Ekzistojne njerëz që janë mesuar të jetojnë me stres.Njerëzit që jane mesuar të jetojnë me stresin zakonisht ja dalin me sukses t’a mundin atë dhe gjithashtu ja dalin të parandalojnë tensionin që shumicën e njerëzve do ta vendoste në gjendje paniku. Stresi akut shkaktohet nga prania e nje detyrimi,kontrolli apo sfide. Pranojeni stresin si nje sfidë dhe do t’ia dilni mbane më mire me të.
 • 3.  Ekzistojnë dy tipe stresi: Eustresi dhe Distresi. Jo të gjitha format e stresit janë negative.Fjala – Eustres- përdoret për të përshkruar stresin pozitiv.Eustresi vjen si rezultat i përjetimit të eksperiencave të gëzueshme të tilla si p.sh nje fitore apo nje arritje e suksesshme. Distresi është stresi negativ. Në gjendje stresi lloje të caktuara hormonesh angazhohen dhe e çojne trupin në gjendje alarmi si të jetë gati për beteje apo gati për të dhënë një përgjigje të shpejt. Është pikerisht kjo arsyeja përse shpesh ndjehemi të tensionuar dhe thellësisht të angeshtuar kur jemi në gjendje stresi të tepert. Stresi dobëson sistemin imunitar dhe n’a bën më të prekshëm ndaj infeksioneve.
 • 4.  Përdorimi i papërshtatshem i kohës shpesh krijon elemente të rinj që shkaktojnë stres. Të mësuarit për të thënë- JO- ka qëne nje sukses për shumë njerëz. Një numër shumë i madh gjendjesh stresi kanë ardhur thjesht ngaqë është thënë- PO- dhe që më pas kanë ardhur shqëtësimet. Sipas Lubert stresi në mjedisin e punës nuk shkaktohet nga gjëra që njerëzit mund t’i kontrollojnë por shkaktohet kryesisht nga gjëra apo fenomene që ata nuk mund t’i kontrollojnë. Pasiguria për të mbajtur një pune mbetet shkaku kryesor i stresit. -Qëndro i lirshëm me punemarresit në menyrë që ata të kuptojnë çdo informacion që vjen dhe kështu të shmangen thashëtheniet. Frika nga pasiguria dhe dyshimi shkaktojnë stres.-Nuk është puna që bën por ambjenti personal që ka rëndësi.
 • 5.  Sipas meje ju mund të kontrolloni stresin duke u përpjekur të kuptoni shkakun që e sjell atë. Përpiqu t’a zgjidhesh problemin në vend që të shqëtesohesh për të.Të duhet të organizosh 24 orët e çdo dite. Përdorimi i keq i kohës shpesh sjell edhe elemente të rinj që shkaktojnë stres. Dihet tashmë që të mësosh të thuash jo ka rezultuar i suksesshem për shumë njerëz pasi kanë shmangur situata të tepërta stresi si dhe shqëtesime. Nëse je duke punuar në një firmë atëherë të duhet të ndjekësh një seminar ku të mësosh si ta përballosh stresin që mund të sjellin të gjitha rastet p.sh të shitjeve të kompanisë. Mëso të përdoresh kohën tënde duke u përqëndruar ne fusha ku në mënyrë të arsyeshme pret që edhe rezultatet të jenë të kenaqshme|.” Një proverb i njohur thotë se stresi mund të jete shija e jetes por mund të jetë edhe puthja e vdekjes ne kuptimin që zgjedhja të perket ty. Të duhet të mësosh sesi t’a bësh stresin të punoje për ty në menyrë që ti të jesh produktiv në vend që t’a lesh stresin të jetë vet shkatërrues. Komunikimi është një mënyrë tjetër që lehtëson stresin.
 • 6.  Duhet të dish çfarë të nevojitet. Krijo një ambjent pune të rehatshem për veten. Përcakto kufij në kohën tënde. Negocio me familjen në lidhje me kohën që të duhet per t’u shlodhur. Praktiko nje teknike shlodhëse, relaksuese. Vendose kohën në veprim dhe perfito prej saj. Thjeshto jetën tënde. Jepi vetes informacione pozitive. Humori mund të të sheroj shpejt dhe pa dhimbje. Inteligjenca emocionale mund të të ndihmojë të reduktosh stresin dhe në të njëjtën kohë do të të ndihmojë të ecësh përpara në jetë. Duhet të kesh largpamesinë për të kuptuar problemin që po të vjen ,duhet të kesh gjithashtu edhe kompleksin mendor që të lejon të punosh në grup dhe jo në menyrë individuale, duhet të kesh aftësinë për të komunikuar mirë duke i motivuar njerëzit të të ndihmojnë që puna të bëhet dhe kështu zhvillohet edhe miqësia. Inteligjenca emocionale e sidomos aftesia për të njohur vetveten e kombinuar me vetkontrollin e bën çdo drejtues më të fuqishëm. Ky studim është realizuar për të ndihmuar të gjithë ata njerez që bëhen me stres nga puna apo nga problemet e jetes së përditshme. Duhet t’u them këtyre njerëzve që stresi është një sherbetor i mirë por një mjështër i keq, mos e lejoni t’ju kontrollojë, duhet t’a përdorni stresin për përfitimet tuaja prandaj mos e lejoni as t’ju lendojë. Rrallë ndodh që njerezit të kenë sukses në raport me dicka nëse nuk kanë dëshirën per të dalë të suksesshem. Mos harroni se mjekimi i vetëm i melankolisë është veprimi.
 • 7.  Hedh Veset E Këqia – Nëse vesi i juaj i keqë është dehja, pirja e duhanit apo të ushqyerit me ushqim të keqë (apo kombimin i të gjithave nga pak), sa më herët të kuptosh situatën dhe i largon ato shprehi aq më shpejtë trupi juaj do të tregoj shenja çlirimi dhe kështu bien edhe nivelet e stresit.  Qëndro i Fokusuar – Njerëzit që mësojnë si të përballen me stresin shpejt e kanë zbuluar se mënyra e thjeshtë se si të jesh në binarë për të ditur çfarë duhet bërë është të përgatitesh listën e gjërave që duhet bërë për çdo ditë. Kjo të ndihmon kundër mungesës së koncentrimit që ke përjetuar së fundi dhe i lejon mendjes të pushoj, kështu duke liruar stresin.  Bëj Diçka – Atë që janë të prekur nga stresi largohen nga aktivitetet sociale nga turpi… me fjalë të tjera janë tipa të turpshëm. Kjo nuk është e mirë. Lidhu me shokët e vjetër, leje ndonjë takim kafeje apo shko në vendin ku ke bërë qejf përpara dhe kënaqu për disa orë. Kjo është shumë e kënaqshme dhe nëse e bënë rregullisht – s’është e thënë ta bësh për ditë – mund të zvogëloni nivelet e përgjithshme të stresit për një tonë!  Pastro – E njeh atë ndjenjën që kemi pasi të kemi pastruat shtëpinë poshtë e lartë shumë mirë? Një mënyrë shumë e shpejtë se si të lirojmë stresin është thjeshtë të fillojmë të heqim të pisllëkun – të pastrojmë. Pastroje një dhomë, shtëpi, tavolinën apo çka do qoftë, e kur të përfundosh do të ndjeni lirim të menjëhershëm të stresit.  Fokusohuni në Pozitiven – Ulu, relaksohu, dhe fokuso tërë energjinë e mendjes në at se çka është duke ndodhur në jetën tuaj. Ndoshta mendon se e tërë bota është kundër teje, por për shumë nga ju që e lexoni këtë, ndoshta ka edhe shëmë gjëra të mira që po ju ndodhin në jetë në të cilat mund të koncentroheni e kështu të largoni mendimet negative stresuese. Energjia pozitive mund të shëroj në shumë aspekte. Mëso si ta përdorësh
 • 8.  Sëmundje stresi post traumatike (PTSD) ndodh pas ekspozimit te nje ngjarje traumatike. Mund te jete nje rast personi me pervojë ose dëshmitar. Ose ajo mund te jete nje ngjarje ne te cilën personi ështe ballafaquar me nje kërcënim per vdekje apo plagosje serioze ose nje rrezik per integritetin fizik e vete ose te tjerëve. pergjigja nje personi te tillë nje ngjarje perfshin frikë intensive, pafuqisë, apo horror. Pas episod fillestare, personi mund t'i kete memoare hidhur te ngjarjes, duke perfshirë perceptimet, ëndrrat, imazhet, mendimet, apo nje ndjenje te reliving pervojë. Simptomet e zgjimit ne rritje te vazhdueshme që ndodhin pas traumave mund te rezultojë ne: • zemerimit Vështirësia • perqëndruar Fjetur • Vështirësia pergjigja • ekzagjeruar befasoj • nervozizëm • Shmangia e shkaktuar ngjarje
 • 9.  Stresi eshte quajtur “vrasesi silencioz” dhe mund te coje ne semundje te zemres, presion te larte te gjakut, dhimbje te kraharorit dhe ne rrahje te c’rregullta te zemres.  Stresi mund te shkaktoje renien e flokeve.  Qytetet me stresuese ne Amerike jane Chikago, Ilinois, Kalifornia dhe New York  E qeshura heq stresin.  Fjala “stres” vjen nga Latinishtja “stringere” (te terheqesh muskujt)  Ngrenja e cokollates se zeze zvogelon numrin e hormoneve te stresit.