Congres Mediafacts,
Tonie Broekhuijsen,
June 2014
The Curator of Promotional Ideas
vooza.com
25 redenen
waarom je NU
beter naar een andere spreker
kunt gaan luisteren
A revolution doesn’t happen when
society adopts new technology,
it happens when society adopts new
behaviors
“When information is cheap,
attention becomes expensive”
The Information - James Gleick, 2011
Zijn die schermlezers allemaal hetzelfde? Nee dus
Mobile bornCatching up Digital natives
45+
Welstandig
Nieuwsgierig
Gewoo...
Concullega’s: 4 technologie bedrijven…
Redacteuren als OneManBand
Veranderende werkwijze:
van pipeline naar platform
Dus bouwden we iets bijzonders…
Mobiele bouwstenen:
een App, universal build
Uniek: print, video en web-content op smartphone en tablet…
Consumenten-test op de Libelle Zomer Week
Digitale magazines: B2C en B2B
Nationaal en internationaal
Feeds voor Mobile: Google Currents, HTC One
en MyWay (van Veolia)
Pay per article
Elinea MyJour Blendle
Meten is weten
Waar wordt er op geklikt, wat levert deze content ons direct op?
Welke content gaat viraal?
Volgende stap: Automated Text Generation?
Enne? Werkt het allemaal?
Dynamic Content Platform
Small teams
Communities
+
+
Nieuwe producten
voor nieuwe dragers,
die we ons nog niet
kunnen voor...
Bedankt voor je (buitengewoon
gewaardeerde) aandacht!
@toniebro
Sanoma Tonie Broekhuijsen - Mediafacts Uitgeverscongres
Sanoma Tonie Broekhuijsen - Mediafacts Uitgeverscongres
Sanoma Tonie Broekhuijsen - Mediafacts Uitgeverscongres
Sanoma Tonie Broekhuijsen - Mediafacts Uitgeverscongres
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Sanoma Tonie Broekhuijsen - Mediafacts Uitgeverscongres

423 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
423
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
80
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Vandaag over het veranderde gedrag van consumenten. En hoe wij hen van betaalde content kunnen voorzien? Klinkt eenvoudig, maar dat zijn - zoals we hier allemaal weten - geweldige uitdagingen voor een organisatie die volledig op print is gebaseerd. Laten we beginnen met het eerste obstakel… Beeldvorming.
 • Filmpje.
 • Wie begreep wat deze mevrouw allemaal zei?
  Niemand hoop ik.. De onzin die over digitalisering wordt verspreid, is onvoorstelbaar. Wie de digitale wereld volgt op GigaOm, Techcrunch, Frankwarching, noem maar op, word gek van de lijstjes. Hoe je dit beter kunt doen, hoe je dat beter kunt laten, iedereen heeft in 10 stappen de gouden oplossing. Klopt dat wel? Ik ga ze u in elk geval niet geven. U heeft nog 25 slides te gaan.
 • Feit is: er zijn geen kant-en-klare oplossingen. Wat we wel kunnen doen is gericht experimenteren. Wat weten we wel…en daar dan op door ontwikkelen. Analytics zijn cruciaal bij een dergelijke manier van werken.
 • Zoals Clay Shirky, hier mooi aangeeft is technologie een driver van dat veranderde consumentengedrag. Niet de oorzaak, en ook maar een deel van de oplossing. Wel de grote uitdaging! Via technologie vind je tegenwoordig de consument. Hoe kunnen wij onze doelgroepen bereiken en blijven boeien met onze content?
 • Kijk, daar is ie. De Newsfeed. Wie van jullie heeft de afgelopen 6 sheets zijn smartphone al een keer gecheckt? Met z’n allen smullen we ervan: we zijn verslaafd aan de newsfeed, de constante updates op smartphones voor alles wat je volgt, gratis en voor niets. Ff FaceBook checken is heel normaal tijdens een gesprek. Twitter, NU, BBC - maakt niet uit,
 • Aandacht, daar gaat het dus om. Aandacht voor jouw content. Aandacht van jou. Ik vind het een goed idee om ook naar je eigen gedrag te kijken. Waar betaal je voor, wat vind je de moeite waard? Voor aandacht moet je als uitgever vechten. Dat geldt voor uitgevers, dat geldt voor bedrijven. De aandacht van de consument is goud waard. Maar je bent niet de enige die er om vecht.
 • Wie kent Mary Meeker? Verplichte kost. Elk jaar komt ze met haar overzicht over het gebruik van internet. Vorige week de versie van 2014. Wat zien we? De aandacht van de consument verschuift: TV blijft de grote aandacht trekker, ook in Nederland, waar wij als Sanoma / SBS een grote positie bekleden. Maar tussen print en mobiel zit een groot gat dat de grote uitdaging voor ons allemaal vormt.
 • Het vervelende is: die aandacht is niet eendimensionaal, want er is niet één consument. Om te overleven moeten we meerdere strategieën voeren. Want, en daar komen ze weer, die consumenten zijn niet dezelfde. Integendeel, dat maakt deze tijd zo spannend en soms verwarrend. We zitten middenin een transformatie. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar de jeugd betaalt dus niet. Hoogstens voor gemak, denk aan Spotify
 • Op het gebied van mobiel voeren we een ongelijke strijd. 3 van deze partijen zijn opgericht in de laatste 17 jaar. Iemand een idee wanneer precies? Apple is al een oudgediende (sinds 1976), Google bestaat al sinds 1997 en Twitter (2006 en Facebook (2004) komen net kijken. Onze belangrijkste concurrenten op mobiel zijn diezelfde technologiebedrijven die onze business hebben veranderd. Nadat ze de distributie hebben overgenomen, beginnen ze nu content te aggregeren en cureren zelf de uitgever uit te hangen.
 • Wat betekent dit allemaal voor ons, voor Sanoma? Duidelijk mag zijn, is dat we niet meer met massa’s redacteuren een magazine kunnen maken. Met een aparte redactie internet. Een een stagiaire op Social Media. Om het publiek achter het mobieltje voortdurend nieuwe impulsen te geven, mee in gesprek te gaan en aanbiedingen te doen die voor hem of haar alleen zijn bedoeld moeten we ons anders organiseren, anders gaan werken.
 • Om te beginnen Elke redacteur speelt meerdere rollen, hij of zij is een zogenaamde OneManBand. Voor een doelgroep, twittert, facebookt, Pint en Instagramt hij/zij zich te pletter. All round, zoals de redacteuren van AutoWeek dat al jaren doen.
 • Om onze doelgroepen achter glas te bedienen, zullen we 24/7 klaar moeten staan. Om content te aggregeren, te creëren en de conversatie met die doelgroep aan te gaan. Het platform zorgt ervoor dat er geen technologische barrières meer bestaan tussen redacteur en consument. 1 op 1 contact dus. Real time. Echt contact.
 • In dat platform kunnen we alle content opslaan, die we produceren en aggregeren. Print, video en digitaal samen. Iemand een idee hoeveel content we jaarlijks produceren? (Plusminus 500.000 afbeeldingen, 140.000 artikelen per jaar)
  En die kunnen we vervolgens weer gebruiken op alle platformen, die we inzetten, voornamelijk mobiel. Wat kunnen en wat doen we ermee?
 • Dit is op dit moment het allerbelangrijkste platform dat we aan het bouwen zijn: een universele app voor Android en IOS, smartphones en tablets. We kunnen elk merk aansluiten, maar ook nieuwe merken creëren voor nieuwe doelgroepen. We hebben voor Viva en Libelle zogenaamde Proof of concepts gebouwd. Producten die nog niet af zijn, maar waar we mee kunnen testen.
 • En die testen we ook, Bijvoorbeeld op de Libelle Zomer Week. Want we willen wel weten wat zij ervan vinden. Print, digitaal, video in een app. Vonden ze prachtig. Maar wat ze natuurlijk wel misten was….de cover.
 • Met dit platform kunnen we ook buitengewoon makkelijk nieuwe digitale tijdschriften, gemaakt in Adobe DPS, publiceren. Met hergebruikt / verzameld materiaal. Zie fashonista, zie de kinderrecepten van Ouders van NU. Een branded content verhaal van het Zuid Afrikaans bureau voor toerisme. Prima. Allemaal uit datzelfde platform.
 • En we kunnen uiteraard feeds sturen naar onze concullega’s van Google, naar HTC of meedoen aan experimenten met een openbaar vervoersbedrijf dat met een gesloten wifi-systeem werkt, zoals Veolia in het Zuiden des Lands. Omdat we al onze content in een platform hebben verwerkt. Digitalisering van al die content is een voorwaarde.
 • We doen inmiddels mee met 3 Pay per articles-services. Waar Blendle de bekendste van is. En waar we tot onze verrassing al aardig mee verdienen. Zelfs een artikel dat meer dan 1100 euro heeft verdiend. Van Nieuwe Revu. Jazeker. De content wordt nog steeds interessant gevonden, maar de distributie voldoet niet meer.
 • Belangrijk voor ons platform zijn analytics. Meten is weten. Waar wordt er op geklikt, wanneer, hoelang blijft de bezoeker. Dit is een voorbeeld van NU.nl. Dat maken we ook voor print,. Is deze content interessant genoeg? Op die manier kunnen we het content aanbod aanpassen aan de wensen van onze klanten, business wise en consumerwise
 • Hoe gaan we verder? Dat blijft de komende jaren een continue uitdaging. Op dit moment verdiepen we ons bijvoorbeeld in Automated Text Generation, het automatisch aanmaken van verhalen op basis van data met behulp van artificial intelligence. Klinkt ingewikkeld, is het ook, maar Forbes werkt er in de VS al mee. Op basis van onder andere in Nederland ontwikkelde software.
 • Werkt het? Ik zou liegen als ik zou beweren dat alles werkt. Er zijn geen 10 tips voor… Gedrag wijzigt soms snel, maar er zijn ook universele waarden in onze cultuur.
  We zijn al succesvol met Flow magazine (60 k downloads), met Blendle (sommige artikelen meer dan 1100 euro op), verkoop automatische content-feeds aan business klanten (HTC/Lexis Nexis)…
 • Met het Dynamic Content Platform willen we overal op voorbereid zijn, content te kunnen leveren om snel op nieuwe ontwikkelingen in te spelen. Kijken wat werkt en dat dan succesvol uitbouwen! Dat is de simpele boodschap van vandaag: digitaliseer je content en experimenteer ermee.
 • Sanoma Tonie Broekhuijsen - Mediafacts Uitgeverscongres

  1. 1. Congres Mediafacts, Tonie Broekhuijsen, June 2014
  2. 2. The Curator of Promotional Ideas vooza.com
  3. 3. 25 redenen waarom je NU beter naar een andere spreker kunt gaan luisteren
  4. 4. A revolution doesn’t happen when society adopts new technology, it happens when society adopts new behaviors
  5. 5. “When information is cheap, attention becomes expensive” The Information - James Gleick, 2011
  6. 6. Zijn die schermlezers allemaal hetzelfde? Nee dus Mobile bornCatching up Digital natives 45+ Welstandig Nieuwsgierig Gewoonte dieren Kennen en betalen uw merk Lezen óók digitaal Doen Social (met kinderen en werk) 30+ Opgegroeid met computers Kennis van internet Kennen merken van ouders en grootouders Werken digitaal Zijn social (influencers) 15+ Opgegroeid met PlayStation & mobieltjes Content is gratis Gebruik is net zo handig als bezit Merken zijn niet interessant Social is communicatie
  7. 7. Concullega’s: 4 technologie bedrijven…
  8. 8. Redacteuren als OneManBand
  9. 9. Veranderende werkwijze: van pipeline naar platform
  10. 10. Dus bouwden we iets bijzonders…
  11. 11. Mobiele bouwstenen: een App, universal build Uniek: print, video en web-content op smartphone en tablet…
  12. 12. Consumenten-test op de Libelle Zomer Week
  13. 13. Digitale magazines: B2C en B2B Nationaal en internationaal
  14. 14. Feeds voor Mobile: Google Currents, HTC One en MyWay (van Veolia)
  15. 15. Pay per article Elinea MyJour Blendle
  16. 16. Meten is weten Waar wordt er op geklikt, wat levert deze content ons direct op? Welke content gaat viraal?
  17. 17. Volgende stap: Automated Text Generation?
  18. 18. Enne? Werkt het allemaal?
  19. 19. Dynamic Content Platform Small teams Communities + + Nieuwe producten voor nieuwe dragers, die we ons nog niet kunnen voorstellen
  20. 20. Bedankt voor je (buitengewoon gewaardeerde) aandacht! @toniebro

  ×