Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
BORANG SOAL SELIDIK


 KAJIAN MENGENAI AMALAN DAN
TINGKAHLAKU PENGGUNA TERHADAP
  PENGGUNAAN LESTARI KE ARAH
   KUALIT...
BAHAGIAN A    :    LATAR BELAKANG RESPONDEN

Arahan   :   Sila isi dan tandakan pada jawapan berkenaan.
 ...
BAHAGIAN B     :   AMALAN PENGGUNAAN LESTARIArahan    :   Sila bulatkan jawapan di bawah.1.  Mengel...
Arahan    :   Sila tandakan jawapan anda mengikut skala di bawah.1:  Sangat tidak setuju

2:  Tidak setuju

3...
1  2  3  4  5
1.  Individu mempersepsikan kualiti hidup
   dalam   kehidupan mereka  sebagai
   memuaskan, t...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

KAJIAN MENGENAI AMALAN DAN TINGKAHLAKU PENGGUNA TERHADAP PENGGUNAAN LESTARI KE ARAH KUALITI HIDUP YANG LEBIH SEJAHTERA

4,773 views

Published on

Published in: Spiritual, Technology
 • Dating for everyone is here: ♥♥♥ http://bit.ly/2ZDZFYj ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❤❤❤ http://bit.ly/2ZDZFYj ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

KAJIAN MENGENAI AMALAN DAN TINGKAHLAKU PENGGUNA TERHADAP PENGGUNAAN LESTARI KE ARAH KUALITI HIDUP YANG LEBIH SEJAHTERA

 1. 1. BORANG SOAL SELIDIK KAJIAN MENGENAI AMALAN DAN TINGKAHLAKU PENGGUNA TERHADAP PENGGUNAAN LESTARI KE ARAH KUALITI HIDUP YANG LEBIH SEJAHTERA OBJEKTIF KAJIAN : 1) Mengenalpasti amalan penggunaan lestari dikalangan pelajar Universiti Putra Malaysia. 2) Mengukur kualiti hidup pengguna bagi membantu pengguna kea rah penggunaan lestari.
 2. 2. BAHAGIAN A : LATAR BELAKANG RESPONDEN Arahan : Sila isi dan tandakan pada jawapan berkenaan. 1. Umur : ______________ 2. Jantina: Lelaki Perempuan 3. Bangsa : Melayu Cina India Lain-lain 4. Status Perkahwinan: Berkahwin Bujang 5. Program:______________________________ 6. Fakulti:________________________________
 3. 3. BAHAGIAN B : AMALAN PENGGUNAAN LESTARI Arahan : Sila bulatkan jawapan di bawah. 1. Mengelakkan penggunaan beg plastiK merupakan salah satu Betul / Salah penggunaan lestari. 2. Tahap pencemaran semakin meningkat akibat daripada Betul / Salah amalan penggunaan tidak lestari. 3. Penggunaan lestari kurang penting dalam kehidupan kita pada Betul / Salah masa sekarang. 4. Penyebaran maklumat penggunaan lestari kepada pengguna Betul / Salah dapat mengurangkan pencemaran. 5. Setiap pengguna perlu mengumpul barang-barang yang boleh Betul / Salah dikitar semula bagi mengelakkan pencemaran.
 4. 4. Arahan : Sila tandakan jawapan anda mengikut skala di bawah. 1: Sangat tidak setuju 2: Tidak setuju 3: Sederhana 4: Setuju 5: Sangat setuju 1 2 3 4 5 1. Penggunaan lestari ialah menggunakan barang dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan asas kearah mencapai kualiti hidup yang lebih baik. 2. Saya menggunakan barangan dan perkhidmatan dengan cekap. 3. Saya kurang member perhatian dalam proses pelupusan barangan. 4. Penggunaan barangan yang keterlaluan boleh member kesan buruk kepada kehidupan. 5. Bagi memuaskan hati saya, sesuatu barangan tidak perlu menjadi yang terbaik atau sempurna. BAHAGIAN C : KUALITI HIDUP Arahan : Sila tandakan jawapan anda mengikut skala di bawah. 1: Sangat tidak setuju 2: Tidak setuju 3: Sederhana 4: Setuju 5: Sangat setuju
 5. 5. 1 2 3 4 5 1. Individu mempersepsikan kualiti hidup dalam kehidupan mereka sebagai memuaskan, tidak memuaskan, tidak baik atau baik. 2. Dua komponen objektif untuk menilai kualiti hidup adalah pandangan individu terhadap kehidupan dan kesejahteraan psikologi. 3. Dua komponen subjektif untuk menilai kualiti hidup adalah kecekapan perlakuan dan kualiti persekitaran yang boleh dinilai oleh orang lain. 4. Ciri-ciri pembentukan kualiti hidup pengguna seperti kegembiraan, kepuasan, kekayaan, gaya hidup dan sebagainya. 5. Pengukuran kualiti hidup dari aspek psikologi iaitu pengukuran, kekecewaan, harga diri, tahap pemikiran, tahap pengetahuan umum dan sebagainya. “TERIMA KASIH DI ATAS KERJASAMA ANDA”

×