METHODOLOGI KAJIAN:
Tajuk:
Pengetahuan dan Penerimaan Mahasiswa Cina Terhadap Cabaran Globalisasi
Objektif:
1. Mengkaji pe...
BORANG KAJI SELIDIK
Tajuk : Pengetahuan dan Penerimaan Mahasiswa Cina Terhadap Cabaran Globalisasi.
Bahagian A : Latar Bel...
Bahagian B : Pengetahuan
Tandakan (√ ) pada ruang yang disediakan
1. Setuju 2. Tidak Pasti 3.Tidak Setuju
1 2 3
1.Globalis...
kegemaran hari ini.
3.Globalisasi adalah satu fenomena yang negatif.
4. Cabaran globalisasi menjadikan remaja kini semakin...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Borang Soal Kaji Selidik,Pengetahuan Dan Penerimaan Mahasiswa Cina Terhadap Cabaran Globalisasi

21,217 views

Published on

Published in: Education, Business
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
21,217
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
228
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Borang Soal Kaji Selidik,Pengetahuan Dan Penerimaan Mahasiswa Cina Terhadap Cabaran Globalisasi

  1. 1. METHODOLOGI KAJIAN: Tajuk: Pengetahuan dan Penerimaan Mahasiswa Cina Terhadap Cabaran Globalisasi Objektif: 1. Mengkaji pengetahuan dan penerimaan mahasiswa cina terhadap cabaran globalisasi. 2.Mengkaji sejauh mana pengaruh globalisasi ke atas kehidupan seharian mahasiswa cina. Permasalahan Kajian : Cabaran globalosasi yang di bawa barat mempunyai kesan positif dan negative ke atas mahasiswa cina. Lokasi Kajian : Universiti Putra Malaysia Persampelan : 30 orang mahasiswa cina. Kaedah : Soal selidik.
  2. 2. BORANG KAJI SELIDIK Tajuk : Pengetahuan dan Penerimaan Mahasiswa Cina Terhadap Cabaran Globalisasi. Bahagian A : Latar Belakang Responden Anda dikehendaki menandakan (√ ) ruang yang telah disediakan di bawah. Jantina: Lelaki ( ) Perempuan ( ) Umur: Kawasan Tempat Tinggal : Bandar ( ) Luar Bandar ( ) Taraf Pendidikan : Matrikulasi ( ) Sijil ( ) Diploma ( ) Taraf Perkahwinan : Bujang ( ) Berkahwin ( ) Janda ( ) Duda ( ) Agama : Islam ( ) Kristian ( ) Buddha ( ) Hindu ( ) Lain-lain ( ) Nyatakan : Aliran Persekolahan Menengah : Sekolah Jenis Kebangsaan ( ) Sekolah Kebangsaan ( ) Sekolah Inggeris ( ) Sekolah Berasrama Penuh ( ) Sekolah Swasta ( ) Latar Pendidikan Ibu : Berpendidikan Rendah ( ) Berpendidikan Menengah ( ) Berpendidikan Tinggi ( ) Tidak Bersekolah ( ) Latar Pendidikan Bapa ; Berpendidikan Rendah ( ) Berpendidikan Menengah ( ) Berpendidikan Tinggi ( ) Tidak Bersekolah ( )
  3. 3. Bahagian B : Pengetahuan Tandakan (√ ) pada ruang yang disediakan 1. Setuju 2. Tidak Pasti 3.Tidak Setuju 1 2 3 1.Globalisasi adalah “dunia tanpa sempadan” 2. Globalisasi yang sebenar adalah suatu proses penyeragaman dan penyamarataan “semua untuk satu dan satu untuk semua” 3. Penggunaan LRT, dan monorel adalah sistem pengangkutan yang memudahkan manusia. 4. Penerimaan maklumat adalah lebih mudah dengan penggunaan internet. 5. Penggunaan kad kredit memudahkan urusan jual beli. 6. Bahasa Inggeris adalah bahasa globalisasi 7. Perkembangan ICT membawa perubahan kepada sistem pendidikan. 8. Pendekatan media kini berbentuk hiburan yang bermaklumat (infotainment) 9. ASEAN ditubuhkan untuk menggabungkan tenaga Negara – negara ahli bagi menghadapi cabaran globalisasi. 10. Peranan syarikat seperti Maxis, Telekom ,NTV7 dan Astro menjadikan Malaysia antara negara agresif menghadapi media. Bahagian C : Penerimaan Tandakan ( √ ) pada ruang yang telah disediakan. 1. Setuju 2 . Tidak pasti 3 . Tidak setuju 1 2 3 1. Artis Barat wajar dijadikan sebagai idola dalam berfesyen dan gaya hidup. 2. Makanan segera seperti KFC dan Mc Donald menjadi
  4. 4. kegemaran hari ini. 3.Globalisasi adalah satu fenomena yang negatif. 4. Cabaran globalisasi menjadikan remaja kini semakin lupa akan adat resam dan tradisi. 5. Telefon bimbit kini menjadi satu keperluan. 6. Malaysia mempelbagaikan ekonomi bagi mewujudkan sebanyak mungkin peluang pekerjaan. 7. Wajarkah bahasa Melayu dijadikan sebagai bahasa utama dalam globalisasi? 8. Cabaran globalisasi pada masa kini membantu menjadikan generasi muda lebih kompetetif dan berdaya maju 9. “Online social networking” iaitu Friendster digemari oleh remaja masa kini untuk tujuan sosial dan komunikasi. 10. Hubungan kekeluargaan menjadi semakin renggang disebabkan oleh penggunaan teknologi maklumat seperti internet dan telefon bimbit untuk berhubung.

×