Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kata Adjektif

89,163 views

Published on

Slaid penerangan dan pengajaran

Published in: Education, Travel, Sports

Kata Adjektif

 1. 1. KATA ADJEKTIF kata yang digunakan untuk menyatakan keadaan atau sifat bagi sesepatah kata nama atau sebaris frasa nama. Kata adjektif yang dikenali juga dengan nama kata sifat boleh didahului atau diikuti dengan kata penguat seperti sangat, amat, sungguh, terlalu, terlalu, banyak dan sebagainya.
 2. 2. KATA ADJEKTIF 1. Pokok di belakang rumah saya tinggi . 2. Air kopi yang dihidanginya sejuk . 3. Budak yang berusia tiga tahun itu bijak . 4. Malam Jumaat itu sungguh sunyi . 5. Buah limau yang dibeli oleh emak sangat masam . 6. Anak hartawan itu amat angkuh . 7. Buah cempedak di dusunnya banyak sekali. 8. Suara penyanyi veteran itu masih merdu . 9. Hidupnya bahagia , walaupun hartanya sedikit .
 3. 3. Berdasarkan makna, kata adjektif dapat digolongkan pada 9 jenis. KATA ADJEKTIF KATA ADJEKTIF JARAK KATA ADJEKTIF SIFAT KATA ADJEKTIF CARA KATA ADJEKTIF UKURAN KATA ADJEKTIF PANCAINDERA KATA ADJEKTIF WARNA KATA ADJEKTIF PERASAAN KATA ADJEKTIF BENTUK KATA ADJEKTIF WAKTU
 4. 4. KATA ADJEKTIF KEADAAN 10. Budak bijak itu menerima hadiah daripada pengetua sekolah. 11. Orang jahat itu telah diberkas oleh polis semalam. 12. Tubuh anak gadis Encik Karim sangat kurus . 13. Kehidupan penyanyi terkenal itu amat sederhana . 14. Pemuda itu selalu ditegur kerana kelakuannya kasar .
 5. 5. KATA ADJEKTIF WARNA 15. Wanita itu memakai selendang sutera biru . 16. Daun-daun pokok itu hijau dan buahnya lebat. 17. Bendera kebangsaan negara baru itu merah , biru , kuning dan putih .
 6. 6. KATA ADJEKTIF UKURAN 18. Pembaris panjang itu dipatahkan oleh adik. 19. Sekolah rendah itu akan ditutup tidak berapa lama lagi. 20. Dia sudah selesai membaca buku yang tebal itu.
 7. 7. KATA ADJEKTIF BENTUK 21. Lelaki yang berperut buncit itu bapa saudara saya. 22. Dua garisan yang lurus dan selari tidak mungkin bertemu. 23. Bola yang dipegangnya lonjong .
 8. 8. KATA ADJEKTIF PANCAINDERA 35. Masakan di restoran baru itu sangat lazat . 36. Dia makan pisang yang kelat itu. 37. Wajahnya masam ketika saya tiba ke rumahnya. 38. Suara penyanyi itu lunak dan lantang .
 9. 9. KATA ADJEKTIF WAKTU 24. Baju yang baharu itu berwarna-warni. 25. Usah dikenang kisah-kisah silam itu. 26. Makanan segera biasanya kurang berkhasiat.
 10. 10. KATA ADJEKTIF CARA 30. Penyanyi lincah itu akan berlakon filem. 31. Lelaki gemuk itu gopoh sewaktu bekerja. 32. Penerangannya tentang pelajaran itu sangat jelas .
 11. 11. KATA ADJEKTIF PERASAAN 32. Dia amat sayang akan kedua-dua orang tuanya. 33. Sultan gembira kerana dikurnia seorang putera. 34. Budak kecil itu rindu akan ibunya yang sudah meninggal dunia.
 12. 12. KATA ADJEKTIF JARAK 27. Dia nyaris ditabrak oleh sebuah teksi. 28. Peristiwa itu berlaku dekat dengan rumah saya. 29. Kolam renang itu hampir dengan sekolahnya.

×