Glosari Sastera 1

4,184 views

Published on

Slaid glosari istilah sastera

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • tahniah n terima kasih kerana berkongsi nota
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,184
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
397
Actions
Shares
0
Downloads
119
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Glosari Sastera 1

 1. 1. Glosari Sastera Sinopsis / Ringkasan Cerita Tema Watak & Perwatakan
 2. 2. Sinopsis <ul><li>Intipati keseluruhan cerita termasuk watak, plot cerita dan persoalan. </li></ul>
 3. 3. Ringkasan Cerita <ul><li>Ringkasan pada semua peristiwa yang membentuk sebuah kisah lengkap menurut aturan plot yang penulis susun. </li></ul>
 4. 4. Tema <ul><li>Persoalan utama yang menjadi hal inti pada keseluruhan cerita. Tema ada hubunganrapat dengan idea, pemikiran atau idea pengarang. </li></ul>
 5. 5. Watak <ul><li>Nama pada pelaku, pemain peranan atau tokoh yang menggerakkan cerita. Watak diutarakan oleh pengarang dalam cerita melalui penceritaan atau pemerian, aksi dan dialog. </li></ul>
 6. 6. Perwatakan <ul><li>Ciri-ciri yang dimiliki oleh watak. </li></ul>Sifat Perwatakan (a) Perwatakan luaran (fizikal) seperti tinggi, kurus, gemuk, hodoh, kacak dan seumpamanya. (b) Perwatakan dalaman (tabiat atau jiwa) seperti malas, lemah, riang dan seumpamanya.
 7. 7. Jenis-jenis Watak <ul><li>(a) Watak utama </li></ul>Watak yang memainkan peranan penting untuk menggerakkan cerita. Watak ini wujud dalam keseluruhan bab dan rentetan peristiwa utama.
 8. 8. Jenis-jenis Watak <ul><li>(b) Watak sampingan </li></ul>Watak yang menyokong, membantu dan mendukung tindak-tanduk yang dilakukan oleh watak utama.
 9. 9. Jenis-jenis Watak <ul><li>(c) Watak protagonis </li></ul>Watak yang baik dan mempunyai idea besardalam persoalan utama sesebuah novel. Watak ini akan menggerakkan cerita ke arah kebaikan.
 10. 10. Jenis-jenis Watak <ul><li>(d) Watak antagonis </li></ul>Watak ini sentiasa menjadi penentang dan menimbulkan konflik dalam sesebuah cereka. Watak ini selalunya menjadi penentang utama pada watak protagonis.
 11. 11. Jenis-jenis Watak <ul><li>(e) Watak bulat (bundar) </li></ul>Watak manusia biasa yang memiliki ciri-ciri serta perlakuan manusia normal dalam kehidupan harian. Watak ini turut dikenali dengan watak tiga dimensi dan memiliki sifat fizikal, psikologi, dan nilai kemasyarakatan.
 12. 12. Jenis-jenis Watak <ul><li>(f) Watak pipih </li></ul>Watak sampingan ini tidak berubah peranannya atau pemikirannya dari awal hingga akhir cerita. Seringkali watak ini hadiruntuk menimbulkan unsur humor dalam cereka itu.
 13. 13. Jenis-jenis Watak <ul><li>(g) Watak statis </li></ul>Watak yang tidak mengalami apa-apa perubahan atau bentuk pemikirannya dan berkembang dari awal hingga akhir cerita. Watak ini tidak terkesan daripada pelbagai peristiwa atau suasana.
 14. 14. Jenis-jenis Watak <ul><li>(h) Watak dinamis </li></ul>Watak yang sentiasa berbah sama ada dari segi psikologi, aksi atau pendiriannya. Watak ini terkesan daripada setiap jalan cerita dan keadaan seperti keadaan kurang baikpada yang lebih baik atau sebaliknya.

×