Green Transport

1,813 views

Published on

However the transportation affect the Global worming with small share, we live in the city, we do not live in the whole earth.
Micro climate is the right expresion, for that, I make a new idea of the transportation to help improving the micro-climate we live in.

Published in: Automotive, Technology, Business
1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,813
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
149
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Green Transport

  1. 1. Green Transport• Why Transportation.• Sustainable transport• Compressed-air vehicle• The integrated solution• Questions.
  2. 2. Green Transport• Why Transportation• Sustainable transport• Compressed-air vehicle• The integrated solution• Questions.
  3. 3. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solution.Questions.• Transportation is second largest contributorto greenhouse gas pollution in U.S.• Transportation share is projected to rise to36% by 2020.• Light Duty Vehicles and trucks are the largestcontributors to green house gas pollutionSource: U.S. Department of Transportation. Report to Congress. 2010
  4. 4. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solution.Questions.• 160% increase in average mils per vehicle• Over 5 times increase in number of vehicleson the road.ACCB and annual Energy Review 2006
  5. 5. Green Transport• Why Transportation• Sustainable transport• Compressed-air vehicle• The integrated solution• Questions.
  6. 6. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solution.Questions.• It includes road vehicle , railways,waterways, canals, pipelines, and terminals.• It measures transportation systemeffectiveness, efficiency and environmentalimpacts.• Traditional transport planning aims toimprove mobility, especially for vehicle, andmay fail to adequately considerenvironmental impact.
  7. 7. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solution.Questions.Green Vehicles:•Currently 95% of transport energy comes frompetroleum.•Green vehicle intends to have lessenvironmental impact than equivalent standardvehicle.•Electric vehicle, Hybrid vehicle, Natural gasvehicle, Biofuels vehicle, Compressed airvehicle are samples of Green vehicle.IPCC fourth assessment reports: Mitigation of Climate change, Chapter5, Transport and it’s infrastructure. 2009
  8. 8. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solution.Questions.• Electrical vehicle needs long time forrecharging and large size of batteries to runfor long distance. (Hundai electrical bus runto 52miles -84Km- in 30min. charge.)• Battery manufacturing has a lot of objectionsfrom the environmentalists point of view.• All the biofuel vehicle mixing the biofuel withpetroleum products (diesel, natural-gas,..) forbetter performance.• Scientists express concerns about land-usechange in response to greater demand forbiofuel and the subsequent carbonemissions.
  9. 9. Green Transport• Why Transportation• Sustainable transport• Compressed-air vehicle• The integrated solution• Questions.
  10. 10. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solution.Questions.• Powered by motors driven by compressed air.• Use the expansion of compressed air, in asimilar manner to the expansion of steam insteam-engine.• Gases may use to increase energy density,and performance.
  11. 11. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solution.Questions.• Compressed-air car is emission-free at theexhaust.• By using clean source of electricity, the totalimpact will be environmental.• Researches are running now on theMultiCATs transporter (car pooling).
  12. 12. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solution.Questions.Disadvantages:•It will be considered as clean car, only if theelectricity used for the compressor, generatedfrom sustainable source.•The distance that an air car covers –withoutrefueling- is crucial. (less than 100miles will befine)•Cars lightweight construction might make itdifficult for them to pass the stringent AmericanSafety Requirements, whereas it’s essential forthe travel distance needs.
  13. 13. Green Transport• Why Transportation• Sustainable transport• Compressed-air vehicle• The integrated solution• Questions.
  14. 14. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solutionQuestions.Which vehicle should use Compressed-airengine?•Should be worked for short travel distance.•Should have stops within it’s trip for refueling.•Do not require high speed, because high speedconsume too much air, which enlarge the tanksizes.
  15. 15. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solutionQuestions.Sample of vehicle might be used:•Passenger bus at airport property.•Public buses.•Garbage collector vans.•Taxis** Bus stops in this proposal, would work asintermediate fuel station for these vehicle.
  16. 16. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solutionQuestions.Sustainable source of power for refuel points(Bus stops):1- Solar photo-voltaic panel:Advantages:*Renewable and sustainable resource.* Solar Cells are totally silent.* Require very little maintenance.*Manufacturers have 20-yearwarranties.Disadvantages:* Solar panels are expensive to buy*Storage system usually includebatteries.
  17. 17. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solutionQuestions.Sustainable source of power for refuel points(Bus stops):2- Stirling engine:•A Stirling engine is a heat engine operating bycyclic compression and expansion of air, othergas, or liquid.•Its efficient, quiet operation, and it can usealmost any heat source (such as solar).**Watch it working on the pathhttp://www.youtube.com/watch?v=vfVv9RVGizY
  18. 18. Why Transportation.Sustainable TransportCompressed-air vehicleThe integrated solutionQuestions.Sample of proposed Bus StopUnder ground air tankAir pump for re-fuelingSolar Stirling enginePhoto-voltaic panelsBus stop, Dubai - UAE
  19. 19. Mamdouh Amin

×