Hållbar utveckling

1,312 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,312
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
566
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hållbar utveckling

 1. 1.  Begreppet kommer från en FN-rapport från 1987. Det innebär en utveckling där vi möter dagens behov utan att förstöra för kommande generationer  Ska livet i framtiden bli bra måste vi använda våra gemensamma resurser på ett bra sätt.  Resurserna kallas ekosystemtjänster, dvs. sådant vi behöver för att överleva. Det är mat, råvaror, energi och rent vatten.  Man utgår från sex grundläggande principer för att kunna agera på rätt sätt.
 2. 2.  I början på en utveckling ser man ofta en tillväxtfas men efter ett tag planar kurvan ut.  Om man då tillåter resurserna att ta slut kan det leda till en kollaps.  Om man istället låter ser till att de hamnar i ett kretslopp kan man behålla en hög nivå och få en hållbar utveckling.  (se diagram på nästa bild)
 3. 3. Resurser återskapas - hållbar utveckling Resurser återskapas inte - kollaps Tillväxtfas Tillväxt Tid
 4. 4.  Kemiska ämnen kan spridas på många olika sätt.  Gaser och små partiklar kan spridas i luften långa sträckor. Regnet kan sedan föra ner dessa till markytan  Vattendrag kan sprida ämnen som är lösliga men också fasta partiklar. Ju längre väg vattnet rör sig desto fler ämnen transporteras.  Vi människor bidrar ju också aktivt till många ämnens spridning.
 5. 5.  Hur ämnen kommer att påverka levande organismer beror ju på om det är skadligt eller inte men också på hur mycket det finns av det.  Om ett ämne är skadligt redan vid låga halter kallas det ett giftigt ämne. Om det däremot krävs högre halter för att vara skadligt kallas det ett vådligt ämne.  Så det är kombinationen av hur mycket och hur giftigt ett ämne är som bestämmer risken.
 6. 6.  Hur stor påverkan blir beror på tiden, hur länge pågår en process, hur lång tid tar det för ett ämne att brytas ner osv.  Kemiska föreningar som släpps ut kan oftast brytas ner medan grundämnen inte gör det.  Ett exempel är kvicksilver som anrikas, dvs. där halterna ökar med tiden.
 7. 7.  I naturen styrs det mesta av jämvikter, naturen strävar efter att vara i balans.  Snabba förändringar i jämvikterna kan ibland få långtgående konsekvenser. Surt regnvatten är en sådan snabb förändring.  Regnet löser sura gaser snabbt men det tar lång tid för marken att jämna ut det sura nedfallet.
 8. 8.  Hur ämnen kommer att reagera i naturen beror tex. på hur finfördelade de är.  Det beror även på hur lätt ämnena har att reagera med andra ämnen.
 9. 9.  Man kan inte alltid förutsäga vilka effekter våra aktiviteter kommer att ha på naturen.  Därför bör man hålla sig till försiktighetsprincipen när man fattar beslut.  Kort sagt – om man inte säkert vet vad effekterna blir, då ska man avstå eller välja ett annat mer känt alternativ.
 10. 10.  Gidhagen, M. & Åberg, S. (2012). Kemi Direkt. Stockholm: Sanoma Utbildning

×