Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
Profit and Loss
What is Profit?
When a...
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
Profit=P
Loss=L
S.P=Selling Price
C.P=...
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
How to calculate Factor
 Let there is...
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
Exp3: Afeefa bought an article for Rs....
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
Type IV
 For increase in price
Origin...
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
Exp 8: Salman purchased some lemons. H...
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
Type VI: Table Method for different si...
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
Exp 15: By selling 75 mt of cloth, Sad...
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
• A dishonest shopkeeper sells an item...
Black Holes of Aptitude-Profit and Loss
©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477
Exp18: Fareed sold two types of goods ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Profit and Loss

3,380 views

Published on

Material for SSC,Bank Po,Simple Interest ,Blackholes of Aptitude,Maths,SSC CGL ,CHSL,DSSb,IB,UIIC,IDBI ,CSAT

Published in: Education
  • Your opinions matter! get paid for them! click here for more info...★★★ https://tinyurl.com/realmoneystreams2019
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Just got my check for $500, Sometimes people don't believe me when I tell them about how much you can make taking paid surveys online... So I took a video of myself actually getting paid $500 for paid surveys to finally set the record straight. I'm not going to leave this video up for long, so check it out now before I take it down! ♥♥♥ http://ishbv.com/surveys6/pdf
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here

Profit and Loss

  1. 1. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 Profit and Loss What is Profit? When a person does a business transaction and gets more than what he had invested, then he is said to have profit. The profit he gets will be equal to the additional money he gets other than his investment. So profit can be understood as the extra money one gets other than what he had invested. Exp: A person bought an article for Rs. 140 and sold it for Rs. 120. Then he got Rs. 20 extra and so his profit is Rs. 20. What is Loss? When a person gets an amount less than what he had invested, then he is said to have a loss. The loss will be equal to the deficit he got than the investment. Exp: A person bought an article at Rs. 100 and sold it for Rs. 90. Then he got a deficit of Rs. 10 and so his loss is Rs. 10. Cost Price (CP): The money that the trader puts in his business is called Cost Price. The price at which the articles are bought is called Cost Price. In other words, Cost Price is nothing but the investment in the business. Selling Price (SP): The price at which the articles are sold is called the Selling Price. The money that the trader gets from the business is called Selling Price. In other words, Selling Price is nothing but the returns from a business. Marked/Market/List Price (MP): The price that a trader marks or lists his articles to is called the Marked Price. This is the only price known to the customer. Discount: The waiver of cost from the Marked Price that the trader allows a customer is called Discount. Profit or Gain: If S.P. is greater than C.P., the seller is said to have a profit or gain. Loss: If S.P. is less than C.P., the seller is said to have incurred a loss.
  2. 2. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 Profit=P Loss=L S.P=Selling Price C.P=Cost Price M.P=Marked Price Type I Profit %= (𝑆.𝑃−𝐶.𝑃) 𝐶.𝑃 × 100 Loss% = (𝐶.𝑃−𝑆.𝑃) 𝐶.𝑃 × 100  Profit and Loss will increase or decrease with quantity according to the number of item, but Profit and Loss percentage will not vary with number of items.  Profit and Loss will always be calculated on Cost Price. Exp.1: Farqui purchased a radio for Rs. 600, He sold it for Rs. 720.What is the percent profit he earned in the transaction? Solution: P% = (𝑆.𝑃−𝐶.𝑃) 𝐶.𝑃 × 100 = (720−600) 600 × 100 =20% Type II: Golden Rule 𝑪. 𝑷 × 𝑭𝟏 = 𝑭𝟐 × 𝑴. 𝑷 = 𝑺.P  F1=Factor after profit/loss  F2=Factor after discount
  3. 3. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 How to calculate Factor  Let there is profit of 20 %, so F1 will be 100+20=120  120 100 =1.2  Let there is discount of 3 % , so F2 will be 100-3=97  97 100 =0.97 How to calculate profit from factor:  If factor is less than 1 there will be a loss, if factor is greater than 1 there will be a profit.  Let there is Factor 1.2,so profit will be 1.2×100=120 120-100=20 So there will be profit of 20%  Let there is factor .97,so loss will be 0.97×100=97 97-100=-3 So there will be loss of 3% Exp1: By Golden Rule 𝑪. 𝑷 × 𝑭𝟏 = 𝑺.P 𝟔𝟎𝟎 × 𝑭𝟏 = 𝟕𝟐𝟎 F1=1.20 So there will be 20 % profit. Exp2: Atif purchased an article for Rs. 400 and sold it at 20% profit, find selling price? Solution: 𝑪. 𝑷 × 𝑭𝟏 = 𝑺. 𝑷 𝟒𝟎𝟎 × 𝟏. 𝟐 = 𝑺. 𝑷 480=S.P
  4. 4. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 Exp3: Afeefa bought an article for Rs.1000, after getting a discount of 20 %, Find Marked Price? Solution 𝑭𝟐 × 𝑴. 𝑷 = 𝑺. 𝑷 𝟎. 𝟖 × 𝑴. 𝑷 = 𝟏𝟎𝟎𝟎 M.P=1250 Exp4: Nasir wants to earn 20% profit on an article after offering 25% discount to the customer if the cost price of an item is 300, then the M.P of an article would be. Solution: 𝑪. 𝑷 × 𝑭𝟏 = 𝑭𝟐 × 𝑴. 𝑷 = 𝑺.P 𝟑𝟎𝟎 × 𝟏. 𝟐 = 𝟎. 𝟕𝟓 × 𝑴. 𝑷 M.P=480 Type III 𝑃 = 𝑀 − 𝐷 − (𝑀×𝑑) 100 P=profit % M=Marked above Cost Price D=Discount Exp5: An article is marked 40 % above the cost price and a discount of 30 %is allowed, what is the gain or loss percentage? Solution: 𝑃 = 𝑀 − 𝐷 − (𝑀×𝑑) 100 𝑃 = 40 − 30 − (40 × 30) 100 = -2 So there will be 2% loss. By golden rule Let C.P=100x 𝑪. 𝑷 × 𝑭𝟏 = 𝑭𝟐 × 𝑴. 𝑷 = 𝑺 𝟏𝟎𝟎𝒙 × 𝑭𝟏 = 𝟎. 𝟕 × 𝟏𝟒𝟎𝒙 F1=0.98 So there will be 2 % loss.
  5. 5. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 Type IV  For increase in price Original Price= (𝑟×𝑅𝑠.) (100+𝑟)×𝑄  For decrease in Price Original Price= (𝑟×𝑅𝑠.) (100−𝑟)×𝑄 Exp 6: A 25% hike in the price of potato forces a person to purchase 2 kg less for Rs. 75.Find Original Price. Solution: Original Price= (𝑟×𝑅𝑠.) (100+𝑟)×𝑄 Original Price= (25×75) (100+25)×2 =7.5 Exp 7: A reduction of 10 %in the price of salt enables a person to buy 2 kg more for Rs. 180.Find the reduced and the original price/kg. Solution: Original Price= (𝑟×𝑅𝑠.) (100−𝑟)×𝑄 Original Price= (10×180) (100−10)×2 =10 Reduced Price =90% of 10 =9 Type V: If a person buys A goods for B and sells C goods for D, then the profit/loss % will be Quantity and Rate Table  Make Quantity same by taking L.C.M and multiplying the appropriate number to the quantity.  Multiply the same number with Rs.  Find Profit /Loss  Direct Formula Profit/loss %= (𝟏𝟎𝟎(𝐀𝐃−𝐁𝐂)) 𝐁𝐂 Rs. =Rupee, r=rate, Q=Quantity
  6. 6. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 Exp 8: Salman purchased some lemons. He purchased 7 lemons for Rs. 9.He sold all the lemons. If he sold 11 lemons for 13.Find Loss%. Solution: Step I: Take L.C.M of quantity (7, 11) =77 Step II: Make quantity equal by multiplying 11 and 7 in C.P and S.P respectively .Same number should be multiplied in Rs. also Q R C.P 7×11 9× 11=99 S.P 11× 7 13× 7=91 P/L=S.P=C.P 99-77=22 L%= 8 99 × 100 =8.08% Exp 9: Nahid bought some oranges 11 for Rs.9 and same number 9 for Rs. 11 and sold them at 1 for Rs. 2.Find Profit /Loss % Q R Total C.P 11×9 9× 𝟗=81 Total Q =198 9×11 11× 𝟏𝟏=121 Total C.P=81+121=202 S.P 2× 𝟏𝟗𝟖=396 Profit=396-202=194 P/L P%=194/202=96.03 Exp10:Faraz purchased some lemons .He sold all the lemons ,He sold 8 lemons for Rs. 7 and gained 40 %.In order to obtain 50 % profit, what should be selling rate? Solution: Golden Rule: 𝑪. 𝑷 × 𝑭𝟏 = 𝑭𝟐 × 𝑴. 𝑷 = 𝑺.P Situation I S.P of lemon is= 7 8 𝐶. 𝑃 × 1.4 = 7 8 C.P= 7 8×1.4 = 10 16 Situation II 10 16 × 1.5 = 𝑆. 𝑃 15 16 =S.P So he must sell 16 for Rs. 15 Q R C.P 7 9 S.P 11 13 P/L
  7. 7. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 Type VI: Table Method for different situation Exp11: Haq bought a chair and sold it at a gain of 10 % .If he had bought it at 20 % less and sold it for 10 more; he would have gained 40 %.Find the C.P? Solution: Let C.P=100x I II 30x+10=40% of 80x 30x+10=32x x=5 C.P=100× 𝟓 =500 C.P 100x 80x S.P 110x 110x+10 P?L 10x S.P-C.P=110x+10-80x =30x+10 Exp 12: If an article is sold for Rs. 178 at a loss of 11%, what should be its S.P in order to earn a profit of 11 %? Solution: C.P=100x I II C.P 100x 100× 𝟐=200 200 S.P 178=100x-11x=89x, x=2 200× 𝟏. 𝟏𝟏=222 P/L 11x 10% Exp 13: An article is sold at a profit of 20% If it had been sold at a profit of 25 % it would have fetched Rs. 35 more .Find C.P? Solution: Let C.P=100x I II C.P 100x 100x C.P=100x=100× 𝟕=700 S.P 120x 125x P/L 20x 25x 25x-20x=35,x=7 Type VI When C.P of x articles=S.P of Y articles  Finds S.P/C.P=F(Factor)  Calculate profit according to factor Exp14: If the cost price of 50 oranges is equal to the selling price of 40 oranges, Find P% Solution: Given that 50C.P=40S.P S.P/C.P=1.25 So profit will be 25%
  8. 8. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 Exp 15: By selling 75 mt of cloth, Saddam gain the selling price of 25 mt. Find gain %? Solution: Profit=S.P-C.P 25S.P=75S.P-75C.P 50S.P=75C.P S.P/C.P=1.5=F1 So there will be 50 % profit. Type VII: Dishonest Dealer Profit %= 𝐸𝑟𝑟𝑜𝑟 𝑉𝑎𝑙𝑢𝑒 (𝑇𝑟𝑢𝑒 𝑉𝑎𝑙𝑢𝑒 −𝐸𝑟𝑟𝑜𝑟 𝑉𝑎𝑙𝑢𝑒 × 100 If a corrupted shopkeeper makes x% while purchasing an item and y% while selling an item, then his profit % will be Profit %= 𝑥 + 𝑦 + 𝑥𝑦 100 Exp16: A dishonest fruit vendor professes to sell his goods at cost price but he uses a weight of 800 gm for the Kg weight. Find the gain %? Solution: Profit %= 𝐸𝑟𝑟𝑜𝑟 𝑉𝑎𝑙𝑢𝑒 (𝑇𝑟𝑢𝑒 𝑉𝑎𝑙𝑢𝑒 −𝐸𝑟𝑟𝑜𝑟 𝑉𝑎𝑙𝑢𝑒 × 100 Profit %= 200 (1000−200 × 100 =25% Concept: Let 1 gm =1 Rs. He pretended 1000gm. =1000 Rs. (S.P) But he actually gave 800 gm. =800 Rs. (C.P) S.P/C.P=1000/800=1.25=F1 So there will be a profit of 25%.
  9. 9. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 • A dishonest shopkeeper sells an item for 10% profit but he makes a foul by giving that item 20% less by weight. So the profit % he makes will be Direct formula: Profit %= 𝟏𝟎𝟎(𝐩𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭 % + % 𝐥𝐞𝐬𝐬 𝐛𝐲 𝐰𝐞𝐢𝐠𝐡𝐭) (𝟏𝟎𝟎−% 𝐥𝐞𝐬𝐬 𝐛𝐲 𝐰𝐞𝐢𝐠𝐡𝐭) Exp17: A dishonest fruit vendor professes to sell his goods at a profit of 10%, but he uses a weight of 16 gm for 20 gm. Find his gain%? Solution: Let 1 gm=1 Rs. He pretended to give 20 gm=20 Rs. And take 10 % profit on Rs. 20=20+10% of 20=20+2=22(S.P) But he actually gave 16gm. =16Rs. (C.P) S.P/C.P=22/16=1.375 F1 So there be will 37.5% profit Type IX: Common Loss /Gain Same C.P: No profit No loss Same S.P: always loss L% = (𝐶𝑜𝑚𝑚𝑜𝑛 𝐿𝑜𝑠𝑠/𝐺𝑎𝑖𝑛 )2 100 A man sells two items at the same price P and he make a profit of x on first item and a loss of y on second item, then Profit/loss %= (100(x−y)−2xy) (200+x−y)
  10. 10. Black Holes of Aptitude-Profit and Loss ©Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477 Exp18: Fareed sold two types of goods for Rs. 100000 each. On one of them, he lost 20 % and on the other he gained 20%.His gain or loss %? Solution: Same S.P: L% = (20)2 100 =4 %( loss) If we want to calculate in Rs. Let C.P for both article is =100x Loss=4x S.P=96x=2× 1𝑙𝑎𝑐 X= 2 96 Loss=4x=4× 2 96 = 1 12 lacs Exp 19: A trader bought two horses for Rs 19500.He sold one at a loss of 20 % and the other at a profit of 15 %. If the selling price of each horse is same, then their C.P is: Solution: Take 120x+85x=19500 X=100 So price will be 12000 and 8500 Mix  A man losses x% when he sells an item for z. if he wants to make a profit of y%, then SP= ( 100+y z) (100−𝑥)  A person sells an item for x% profit. If he sells it for z money more, he would make a profit of y%, then CP= 100×z (𝑦−𝑥) ·

×