Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ЗАШТО ЈЕ ДУВАНСКИ ДИМ ШТЕТАН...           Веома је опасно и           удисање дуванског       ...
КАКО СЕ ЗАПОЧИЊЕ?           „Мој друг је рекао           да си баш ‘фаца            ако пуш...
„Мој брат пуши и мислим да ћу и     ја пробати.“• Браћа и сестре такође веома утичу на избор да ли ћеш започети са п...
„Само желим да пробам.         Желим да знам како је           када пушиш.“• Већина младих која почиње с...
• Нажалост, најчешће тај моменат када се пожели ПРЕКИД пушења долази прекасно, јер се постаје зависан од дувана.
ЗАТО ЈЕ НАЈБОЉЕ ОДБИТИ СВАКИПУТ КАДА ТИ СЕ ПОНУДИ ЦИГАРЕТА
10 начина да ОДБИЈЕШ понуђену цигарету:1. Буди директaн и испољи став: „Не хвала. Пушење је глупо.“2. Буди искрен:  “Тре...
6. Нашали се:  „Договорио сам се са својим плућима. Ја не пушим, а она заузврат  настављају да дишу.“7. Удаљи се:  „Ва...
Presentation ne pali deca
Presentation ne pali deca
Presentation ne pali deca
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentation ne pali deca

3,591 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentation ne pali deca

 1. 1. ЗАШТО ЈЕ ДУВАНСКИ ДИМ ШТЕТАН... Веома је опасно и удисање дуванског дима у простору где други пуше. Дувански дим је смртоносан jeр садржи више од Просечан пушач 7000 опасних може умрети 10 хемијскихгодина раније него састојака, којих, непушач. иначе, нема у ваздуху.
 2. 2. КАКО СЕ ЗАПОЧИЊЕ? „Мој друг је рекао да си баш ‘фаца ако пушиш.“• Један од најмоћнијих утицаја на ВАС да започнете са пушењeм долази од вршњачке групе.• У многим генерацијама пријатељи су утицали на пријатеље да започну са пушењем.• Постоје начини да се томе одупреш.
 3. 3. „Мој брат пуши и мислим да ћу и ја пробати.“• Браћа и сестре такође веома утичу на избор да ли ћеш започети са пушењем или не.• Уколико имаш старијег брата или сестру који пуше, тада је већа доступност дувана и лакше ти може бити понуђен. Можете се томе одупрети.
 4. 4. „Само желим да пробам. Желим да знам како је када пушиш.“• Већина младих која почиње са употребом дувана не планира да то ради заувек.• Они једноставно експериментишу са тим како би увидели да ли ће им се то допасти и чему би такво понашање допринело, размишљајући да ће лако прекинути када пожеле.
 5. 5. • Нажалост, најчешће тај моменат када се пожели ПРЕКИД пушења долази прекасно, јер се постаје зависан од дувана.
 6. 6. ЗАТО ЈЕ НАЈБОЉЕ ОДБИТИ СВАКИПУТ КАДА ТИ СЕ ПОНУДИ ЦИГАРЕТА
 7. 7. 10 начина да ОДБИЈЕШ понуђену цигарету:1. Буди директaн и испољи став: „Не хвала. Пушење је глупо.“2. Буди искрен: “Тренирам фудбал. Пушење ће ме успорити на тренинзима.“3. Причај о стварном животу: „Мој деда је умро од рака плућа а ја не желим да ми се то деси.“4. Промени тему: „Нее... Хајде да одемо до школског дворишта да шутамо лопту.“5. Покушај да добро узвратиш: „Дувански дим није парфем по мом укусу. О сивој кожи и жутим ноктима да не говорим“
 8. 8. 6. Нашали се: „Договорио сам се са својим плућима. Ја не пушим, а она заузврат настављају да дишу.“7. Удаљи се: „Ваууу...Зар је већ толико сати. Боље да кренем.“8. Пребаци кривицу на одрасле: „Ако ме родитељи ухвате – у великој сам невољи.“9. Причај о зависности: „Нећу да будем заробљен и зависим од нечега.“10. Избегни ситуацију: Ради нешто друго пре него што те чак и питају да пробаш цигарете.

×