Francuska

2,411 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,411
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Francuska

 1. 1. Pripremili: Rade GrbaTeodora Kljaić
 2. 2. UVOD Republika Francuska je demokratska država Zapadne Evrope.Glavni grad je Pariz. Francuska je članica Ujedinjenih nacija, NATO-a, grupe G8 i osnivač Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije.Jedna je od najmoćnijih država na svetu.Službeni jezik je francuski.
 3. 3. GEOGRAFIJA Rebublika Francuska se graniči sa Belgijom, Luksemburgom, Nemačkom, Švajcarskom, Italijom, Monakom, Španijom i Andorom i ima izlaz na Atlantski okean i Sredozemno more.Francuskoj pripadaju i prekomorske teritorije, od kojih Gvadelup, Martinik, Gijana (u Americi), i Reunion (u Indijskom okeanu) predstavljaju punopravni deo francuske republike. Preko ovih van-evropskih teritorija, Francuska se graniči i sa Brazilom, Surinamom i Holandskim Antilima.Francuska ima površinu od 543.965 km². Na severu i zapadu su pretežno ravnice i blaga uzvišenja, a ostali deo zemlje je brdovit. Najvažnije planine su Pirineji na jugozapadu i Centralni masivi i Alpi na jugu. Najviši vrh Francuske, istovremeno i Evrope, je Mon Blan (4.808 m).Zbog specifičnog izgleda geografske mape, Francusku popularno nazivaju „šestougao“ ili „heksagon“ (fr: lHexagone)
 4. 4. STANOVNIŠTVO Najveći i najvažniji gradovi su Pariz (regija Pariška regija) sa oko 12 miliona stanovnika, zatim Marsej, Lil i Lion koji imaju oko milion stanovnika. Po proceni od 1. januara 2004. broj stanovnika uključujući i prekomorske oblasti iznosi oko 61,9 miliona. Po broju stanovnika Francuska zauzima drugo mesto u Evropskoj Uniji (posle Nemačke) i čini 13 % stanovništva ove organizacije. Godine 2003. rodilo se 792.600, a umrlo 560.300 ljudi. Kada je 2004. vršen popis 16,2 % stanovništva je bilo starije od 65 i 25,3 % mlađe od 20 godina, dok je 1994. 14,6 % stanovništva bilo iznad 65 i 26,7 % ispod 20 godina. U 2003. godini sklopljeno je 280.300 brakova, što je 6000 manje nego 2002. U proseku muškarci su imali 30,4, a žene 28,3 godine. Muškarci u Francuskoj žive u proseku 76,7, a žene 83,8 godina
 5. 5. SIMBOLI Francuska država ima bogatu zbirku nacionalnih simbola. Pored zastave - trikolora, nacionalnog mota, himne, grba, pečata i logoa, to su i Marijana (devojka personifikacija Francuske), frigijska kapa, petlovi, skraćenica RF, nacionalni praznik 14. jul - Dan Bastilje, boginja slobode, lorenski krst (simbol antifašističkog pokreta). Nauka: Francuska je dala veliki doprinos svetskoj nauci. Njeni najznačajniji predstavnici su: fizičari Blez Paskal, Marija i Pjer Kiri, hemičar Antoan Lavoazje, biolog Luj Paster, matematičar Laplas, filozof Rene Dekart i mnogi drugi. Školstvo Kao i u skoro svim ostalim evropskim zemljama školovanje je obavezno. Deca mogu pohađati nastavu u školama, kod kuće ili učiti samostalno. Za sada ima oko 10.000 dece i mladih koja ne pohađaju ni jedan od navedenih vidova nastave. Školstvo Francuske podeljeno je na predškolsko (Maternelle), osnovnu školu (école élémentaire), ostale škole (collège, lycée), srednju školu i fakultet. Najprestižnija visokošklolska ustanova u Francuskoj je univerzitet Sorbona u Parizu.
 6. 6. ISTORIJA Savremena Francuska ima približno istu površinu kao regija Galija u kojoj su u davnoj prošlosti živeli drevni keltski narod Gali. Rimski car Julije Cezar je pokorio Gale u prvom veku p.n.e, a oni su usvojili latinski jezik i kulturu. Od latinskog će se vremenom razviti francuski jezik. Od drugog do petog veka nove ere stanovnici Galije su prihvatili hrišćanstvo. U 4. veku, istočnu Galiju su preplavila germanska plemena, uglavnom Franci, po kojima je kasnije Francuska dobila ime. Posebna država Francuska postaje podelom Franačkog carstva Ugovorom iz Verdena 843. Tada je Karolinško carstvo podeljeno na 3 dela, pri čemu Francuskoj odgovara zapadni deo. Prvobitno jezgro francuske države je odgovaralo feudalnom domenu kraljeva iz dinastije Kapeta (oblast Il d Frans u okolini Pariza).
 7. 7.  Kraljevina i republika: Na prestolu Francuske su se smenjivale dinastije Kapeta, Valoa i Burboni, koje su sve radile na ujedinjavanju i širenju kraljevine. Francuska monarhija je dostigla vrhunac u 17. veku tokom vladavine Luja XIV. U ovo vreme Francuska je imala najbrojnije stanovništvo u Evropi i bila najznačajniji faktor u evropskoj politici, ekonomiji i kulturi.Tokom Francuske revolucije 1789. srušeno je skoro 1.200 godina monarhije i uvedena državna forma republike. Napoleon I Bonaparta je preuzeo vođstvo Republike 1799, i proglasio se za cara Francuske 1804. Njegove armije su se borile širom Evrope, osvojile mnoge zemlje, a Napoleonovi rođaci su postali novi vladari osvojenih država. Za vreme njegove vladavine sastavljen je Napoleonov kod, zakonik civilnog prava, koji je postao uzor za mnoge pravne sisteme u svetu. Posle konačnog poraza Napoleona 1815. u Bici kod Vaterloa, Francuska je ponovo postala monarhija. Tada je počeo period nestabilnosti u kome su se smenjivale republikanske, napoleonsko-imperijalne i monarhističke forme upravljanja državom. Od pada Napoleona III, godine 1870, Francuska je republika.
 8. 8. ZASTAVA I GRB Zastava Francuske je trobojka, sa tri jednaka vertikalna polja plave, bele i crvene boje. Sadašnji grb Francuske je simbol republike od 1953. godine, iako nema nikakav pravni status kao zvanični grb.Sastoji se od sekire,hrasa i lovorovog venca.
 9. 9. ZANIMLJIVOSTI PARIZA Pariz, poznat i pod nazivom Grad svetlosti, je grad koji obiluje romantikom i iznenađenjima. U njemu ćete se osećati kao glavni junak neke francuske šansone. Za Pariz se vezuju konjak, odlična vina, umetnost, parfemi, moda… Što se tiče mode važno je spomenuti Gabrijelu Koko Šanel, najznačajniju modnu kreatorku 20. veka. Ona je tvorac male crne haljine koja je postala nezaobilazni deo garderobera svake žene i parfema šanel 5 koji je i posle toliko godina prvi na listi najprodavanijih.
 10. 10. KVIZIĆ ZNANJA ZA PAŽLJIVE ĐAKE Evo ga mali kviz znanja da proverimo koliko pazite na času: 1.KAKVA JE DRŽAVA FRANCUSKA? A)DEMOKRATSKA B)FEUDALNA C)NACISTIČKA
 11. 11.  2. DA LI IMA IZLAZ NA MORE ILI OKEAN? A)POVREMENO B)DA C)NE
 12. 12. 3. DA LI JOJ PRIPADAJU PREKOMORSKE TERITORIJE? A)NE B)MOŽDA C)DA
 13. 13. 4.KOJI JE NAJVIŠI VRH FRANCUSKE? A)MONTJUICK B)MON BLAN C)TRIGLAV
 14. 14. 5. KOJI JE NAJVEĆI GRAD U FRANCUSKOJ? A)LION B)RIM C)PARIZ
 15. 15. 6.14.JUL JE DAN: A)PARIZA B)FRANCUSKE C)BASTILJE
 16. 16. HVALA NA PAŽNJI,NADAMO SE DA VAM SE DOPALO

×