Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Dielli ka prodhuar energji per miliarda vjet.
Energjia diellore eshte energjia e rrezeve
te Diellit (rrezatimi diellor) qe...
Electricitet nga Dielli
• Paisjet Fotovoltaike (shkurt paisjetPV) ose
“modulet diellore” e kthejne driten e diellit
drejtp...
Impiantet e Perqendrimit te Energjise Diellore. Keto impiante
gjenerojne electricitet nga nxehtesia e grumbulluar ne
kolek...
Potenciali i Energjise diellore
Territori i Shqipërisë shtrihet ne pjesën perëndimore
te Gadishullit te Ballkanit ne bregu...
Orientimi i kolektorëve ne vendin tone
Pozicion i Shqiperise me klime mesdhetare siguron
kushte te favorshme per nje zhvil...
Panele diellore te vendosura ne Gjirokaster
Energjia diellore përdoret për ndriçimin dekorativ të
galerisë hyrëse në Kala ...
Panela Diellorë = Fuqi Diellore
Çmimet e elektricitetit, gazit natyror
dhe lëndëve djegëse fosile të tjera
janë të prirur ...
Avantazhet e energjisë diellore jane:
Eshtë një burim të ripërtëritshme të energjisë. Prodhohet për aq kohë sa zgjat diel...
Disavantazhet e energjisë diellore . Nuk janë
vetëm disa mangësi, apo të këqijat e energjisë
diellore.
 Kostoja fillestar...
Energjia diellore
Energjia diellore
Energjia diellore
Energjia diellore
Energjia diellore
Energjia diellore
Energjia diellore
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Energjia diellore

5,729 views

Published on

Electricitet nga Dielli
Potenciali i Energjise diellore
Orientimi i kolektorëve ne vendin tone
Panele diellore te vendosura ne Gjirokaster
Panela Diellorë = Fuqi Diellore
Avantazhet dhe disavantazhet e energjisë diellore

Published in: Education
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2u6xbL5 ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❤❤❤ http://bit.ly/2u6xbL5 ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Energjia diellore

 1. 1. Dielli ka prodhuar energji per miliarda vjet. Energjia diellore eshte energjia e rrezeve te Diellit (rrezatimi diellor) qe arrin deri neToke. Kjo energji mund te kthehet ne forma te tjera te energjise, te tilla si nxehtesia dhe elektricitetit.
 2. 2. Electricitet nga Dielli • Paisjet Fotovoltaike (shkurt paisjetPV) ose “modulet diellore” e kthejne driten e diellit drejtpersedrejti ne elektricitet. • Modulet individuale PV (qelizat PV)grupohen ne panele dhe ne grupe panelesh te lidhura me njeri tjetrin,qe mund te perdoren per nje diapazon te gjere aplikimesh qe fillojne nga modulet e perbere nga nje qelize e vetme, e mjaftueshme per te karikuar baterine e kalkulatorit ose ores se dores, deri tek sistemet qe mbajne me energji nje shtepi te tere ose impiantet e medhenj te prodhimit te energjise qe mbulojne hektare te tere toke.
 3. 3. Impiantet e Perqendrimit te Energjise Diellore. Keto impiante gjenerojne electricitet nga nxehtesia e grumbulluar ne kolektoret diellore termike.Nxehtesia fokusohet ne nje pike te vetme dhe pasi i percillet nje lengu special, e ben ate te avulloje. Me pas avulli i prodhuar kalon ne nje gjenerator me avull per prodhimin e energjise elektrike. Zgjidhje energjitike per shtepi bazuar tek era dhe PV • Te kombinuara me panelet diellore fotovoltaike,mullinjte me ere ofrojne nje zgjidhje te mire jo vetem per mbrojtjen e mjedisit dhe shkallen e ulet te ndotjes, por gjithashtu sepse kursejne para nga pagesa e fatures se energjise, e cila po behet cdo dite e me teper e veshtire per tu paguar. Pjesa më e madhe e energjisë së ripërtëritshme vjen drejtpërdrejt ose tërthorazi nga dielli. Rrezet e diellit, ose energjia diellore, mund të përdoret direkt për ngrohje dhe ndriçim të shtëpive dhe ndërtesave të tjera, për prodhimin e energjisë elektrike, dhe për ngrohje të ujit, ftohje, dhe shumë përdorime të tjera komerciale dhe industriale.
 4. 4. Potenciali i Energjise diellore Territori i Shqipërisë shtrihet ne pjesën perëndimore te Gadishullit te Ballkanit ne bregun lindor te detit Adriatik dhe Jon. Ajo eshte e vendosur ne mes gjeresive 39o38’- 42o38’dhe gjatesive 19o16’-21o04’. Fale kësaj pozite gjeografike, Shqipëria i perket rripit te klimes mesdhetare me vere te nxehte e te thate, me dite te gjata me diell dhe dimer te bute me rreshje te bollshme. Nisur nga sa thamë me siper, territori i Republikës se Shqipërisë eshte ndare ne 4 zona kryesore klimaterike, ku luhatjet e elementeve klimatike brenda tyre jane ne kufij relativisht te vegjël. (Harta1) Këto zona emërtohen si me poshte: * Zona Mesdhetare Fushore; * Zona Mesdhetare Kodrinore; * Zona mesdhetare Paramalore;* Zona Mesdhetare Malore.
 5. 5. Orientimi i kolektorëve ne vendin tone Pozicion i Shqiperise me klime mesdhetare siguron kushte te favorshme per nje zhvillim te qendrueshem te shfrytëzimit te energjise djellore. Intesiteti i larte i rrezatimit diellor, kohëzgjatja e tij e gjate dhe temperatura dhe lagështia e ajrit jane pikërisht elementet qe kontribuojne ne kete efekt. Kjo situate ka ndikuar ne fillimin e përdorimit te paneleve diellore ne vendin tone si dhe ka simuluar ne prodhimin e energjise termale ne vendin tone, ku prodhimi i kësaj energjie ne vitin 2001 arriti ne 0.9 ktoe dhe ne vitin 2008 ne 4.7 ktoe. Meqenese rezet e diellit gjate gjithe vitit ndryshojne kendin e goditjes ne toke, drejtimi i rrezatimit diellor rezulton te kete nje pjerresi, qe arrin ne soliditet veror dhe dimëror.
 6. 6. Panele diellore te vendosura ne Gjirokaster Energjia diellore përdoret për ndriçimin dekorativ të galerisë hyrëse në Kala Projekti është i pari i këtij lloji në Shqipëri. Ndriçimi i galerisë 50 metra të gjatë dhe me kube të larta deri 9 metra përfundoi në muajt e parë të vitit 2009. Panelet e vendosur në tarracën e kalasë prodhojnë 1.7 kW, energji për 32 llambat të ndriçimit dekorativ me konsum të ulët. Në vazhdim GCDO po kërkon fonde që të instalojë këtë teknologji edhe për furnizimin me energji të një galerie tjetër, ku mendohet të krijohet muzeu i ri, duke synuar që 70% e energjisë të nevojshme të sigurohet në këtë mënyrë. Projekti i ndriçimit me panele diellore u bashkëfinancua nga GCDO dhe GEF, programi i Granteve të Vogla.
 7. 7. Panela Diellorë = Fuqi Diellore Çmimet e elektricitetit, gazit natyror dhe lëndëve djegëse fosile të tjera janë të prirur për tu rritur vazhdimisht.Energjia diellore nga ana tjetër vjen për përdoruesit falas. Alternative super ekonomike për prodhimin e energjisë, duke shmangur shfrytëzimin e lëndës djegëse, është energjia diellore.
 8. 8. Avantazhet e energjisë diellore jane: Eshtë një burim të ripërtëritshme të energjisë. Prodhohet për aq kohë sa zgjat dielli, dmth për miliona vitet e ardhshme. Eshte nje burim i gjatë dhe i qëndrueshëm i energjisë. Energia elektrike është zhvilluar direkt nga energjia diellore, e cila nuk ka mungesë të lëndëve të para. Rrezet e diellit qe gjenden me bollëk. Panelat diellore janë të lehtë për të instaluar në çati. Nuk është e nevojshme per hapësirë shtesë. Gjenerimi i energjisë bëhet me kursim, mbi baza individuale të përdoruesit. Panelet diellore janë të qetë dhe të palëvizshëm. Kërkojnë shumë pak mirëmbajtje. Energjia diellore mund të prodhohet veçanerisht në Shqiperi, ku rrezet e diellit janë të bollshme dhe në dispozicion. Eshtë një burim jo ndotës i energjisë, nuk ka clirim të dioksidit të karbonit . Nuk paraqet kërcënim për mjedisin. Avantazheve ekonomike të energjisë diellore, pavarësisht nga kostoja e instalimit fillestar, gjenerimi i energjisë diellore dhe të përdorimi i saj është falas. Përdorimi i këtij burimi nuk faturohet! Përdoret për gatim, ngrohjen e ujit, dhe gjithashtu për të vënë në funksionim pajisje të ndryshme të energjisë elektrike të instaluara në shtëpi ose në zyre. Ripërtërimi i saj është i shëndetshëm, i sigurt dhe më i lehtë në përdorim.
 9. 9. Disavantazhet e energjisë diellore . Nuk janë vetëm disa mangësi, apo të këqijat e energjisë diellore.  Kostoja fillestare e instalimit të qelizave diellore është mjaft e lartë. Megjithatë, një nevojë për të investuar vetëm në instalim,dhe më vonë në energjisë elektrike është falas.  energjia diellore nuk mund në mënyrë efektive të punojnë në vende të ftohta për shkak të mungesës së diellit. Gjithashtu, ajo është më pak efektive në sezonet me shi dhe klime te ftohtë. Gjithashtu, energjia diellore mund të prodhohet vetëm gjatë ditës, dhe jo natën.  Për aplikime në shkallë të madhe, investimet jane më të mëdha dhe kostoja më e lartë,gjera të cilat nuk mund të përmbushen lehtë.

×