Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Rancangan Pemajuan Sekolah,RPS
(Format JNJK atau SKPM 3)
Analisis Persekitaran (TOWS<>SWOT/COWS<>SWOC Matriks)Bidang/Unit*...
PELAN STRATEGIK Bidang/Unit* : KURIKULUM: PEPERIKSAAN AWAM UPSR
SK TANJUNG KERAMAT : TAHUN 2012-2014
NKRA:

Memperluaskan ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Swot analysis

569 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Swot analysis

  1. 1. Rancangan Pemajuan Sekolah,RPS (Format JNJK atau SKPM 3) Analisis Persekitaran (TOWS<>SWOT/COWS<>SWOC Matriks)Bidang/Unit*: Kurikulum : Peperiksaan Awam UPSR (O)PELUANG: Ibu bapa mementingkan pelajaran anakanak mereka Sokongan kewangan daripada PIBG Sekolah satu sesi boleh adakan kelas tambahan waktu petang Penglibatan semua guru sangat baik (C)CABARAN: Masih ada ibu bapa menyerahkan anak mereka 100% ke sekolah Pengaruh pusat permainan video Ibubapa yang tidak mengambil berat kehadiran anak ke sekolah Lambakan pusat tuisyen % kelulusan UPSR meningkat % pencapaian bagi setiap matapelajaran adalah meningkat 80% guru mempunyai pengalaman mengajar lebih 5 tahun 80% guru berbudaya kerja positif Guru-guru yang bersemangat tinggi (W)KELEMAHAN: Pencapaian 5A belum capai 20% Masih terdapat pelajar yang gagal semua matapelajaran Kehadiran pelajar yang tidak memuaskan Semangat belajar pelajar tidak seiring dengan kerja keras guru Strategi SO Strategi WO 1. Meningkatkan pencapaian akademik dengan kerjasama antara guru dan ibu bapa. 2. Mengadakan kelas tambahan dan kelas malam kepada pelajar 1. Meningkatkan pencapaian 5Amelalui pengiktirafan dan insentif oleh PIBG 2. Mengambil tindakan kepada pelajar yang tidak hadir 3. Membanyakkan motivasi dan kesedaran tentang kepentingan pelajaran Strategi SC Strategi WC 1. Memastikan P&P dijalankan dengan berkesan melalui perkongsian kemahiran dan pengalaman dalam kalangan guru 2. Pemantauan mengejut di pusat-pusat hiburan Janakan strategi yang sesuai jika ada 1 Luaran (S)KEKUATAN: Page Dalaman
  2. 2. PELAN STRATEGIK Bidang/Unit* : KURIKULUM: PEPERIKSAAN AWAM UPSR SK TANJUNG KERAMAT : TAHUN 2012-2014 NKRA: Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan berkemampuan Isu Masalah Sub NKRA: LINUS, Sek Berprestasi Tinggi dan Tawaran Baru Matlamat Peratus murid yang mendapat Gred A dalam UPSR tidak mencapai 20% Prestasi akademik belum Peratus murid lulus memuaskan tidak mencapai 90% dalam UPSR Strategi Indikator Pencapaian (KPI) Sasaran (ETR) TOV 2012 2013 2014 Meningkatkan peratus 5A sehingga 25% menjelang 2014 Kelas intensif dan Program Titipan Kasih % murid peroleh 5A 15 20 23 25 Meningkatkan peratus murid lulus dalam UPSR sehingga 95% P&P dijalankan dengan berkesan dan Kelas Klinikal % murid lulus dalam UPSR 87 90 92 95 PELAN TAKTIKAL 2012 Bidang/Unit* : KURIKULUM : PEPERIKSAAN AWAM UPSR NKRA: Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan berkemampuan Sub NKRA: LINUS, SBT dan Tawaran Baru 2 Skor A Skor C Objektif Tanggungjawab Tempoh Meningkatkan peratus murid mendapat 5A dalam UPSR sehingga 20% Ketua Panitia dan GMP teras Februari – Ogos 2012 Ketua Panitia dan GMP teras Februari – Ogos 20 2 Meningkatkan peratus murid lulus dalam UPSR sehingga 90% Kos/ Sumber RM300 Panitia BI/BM/MT/SC RM300 Panitia BM Indikator Pencapaian TOV ETR Peratus Gred 5A 15 20 Peratus Lulus dalam UPSR 87 90 2 1 Program Page Bil.

×