verslag artikel kinderen en reclame

2,129 views

Published on

verslag over mijn artikel van kinderen en reclame

Published in: Education, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,129
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

verslag artikel kinderen en reclame

  1. 1. Naam: Maika Vandewalle Klas: 1 BaSW B Project: Supervlieg, Begeleider: MR. Nuyttens in samenwerking met CC Wevelgem ICT: Onderwerp verkenning Artikel: ‘Kinderen en reclame’. Referentie: Titel: Kinderen en relame Auteur: De Saedeleer B. Tijdschrift: Caleidoscoop Jaargang: 20 Jaar: 2008 Nummer: 4 Bladzijden: P. 39 – P. 43 De context van het artikel is reclame voor kinderen van verschillende leeftijden. De auteur duidt op het verschil en de impact van reclame op het leven van de kinderen en hun ouders. Hij zegt dat de grootste consument de kinderen zijn. Doordat zij hun ouders overtuigen om bepaalde producten te kopen. Hij geeft ook weer dat ieder kind per leeftijd anders reageert op reclame en dat we het daarom op verschillende manieren moeten aanpakken. Vb.: de jongere kinderen leren de merken kennen doorheen de leeftijd, terwijl de oudere kinderen niet meer zo vatbaar zijn voor reclame. Deze kinderen volgen dan meer hun vrienden, waardoor de ‘leiders’ onder de vrienden het doel zijn van de reclamemakers. Dit artikel is niet rechtstreeks gelinkt aan ons project. Onze opdracht is om promotie en reclame te maken over het project aan kinderen van verschillende leeftijden en hun ouders. Het artikel zelf geeft weer hoe we reclame op verschillende manieren kunnen maken en op verschillende doelgroepen gericht, over een product en merk om te kopen. Maar sommige zaken uit dit artikel is wel handig om te weten en kunnen we gebruiken om onze promotie beter over te brengen. Vb.: We moeten inspelen op de emoties van de kinderen. Creatieve manieren zoeken voor jongere kinderen. Het artikel komt uit een tijdschrift, genaamd de ‘caleidoscoop’. Caleidoscoop is een algemeen tijdschrift. Het heeft geen specifieke onderwerpen. Het is een reeks van tijdschriften over verschillende onderwerpen. Het is ook samengesteld door verschillende auteurs. Je kan het in de bibliotheek van de KATHO te Kortrijk terugvinden onder de plaatsnummer van ‘tijdschriften voor sociaal en agogisch werk’.
  2. 2. Het wordt ook gerangschikt onder verschillende soorten jaargangen en nummers. Vb.: mijn tijdschrift had de jaargang 20 nr.:4. Zo ziet de kaft eruit van de caleidoscoop: Dit is een voorbeeld van het tijdschrift! Het is niet de kaft van mijn nummer, waar dit artikel zich in bevindt. Mijn artikel werd geschreven door de auteur Bram De Saedeleer. In het artikel wordt weergegeven dat hij een medewerker is van het OIVO. Dat is een onderzoeks – en informatiecentrum is voor de gebruiksorganisatie. (Dit wordt weergegeven onder de titel van het artikel) Verder in het artikel wordt er niks weergegeven over deze auteur. Ook op het internet is niet veel te vinden over deze auteur. Ik denk dat dit komt omdat hij niet echt erkend wordt als auteur, maar als een medewerker van het OIVO. Het OIVO is ook een documentatiecentrum waar er info wordt verzamelt en verwerkt over verschillende zaken. De taken van dit centrum is om zaken te vertegenwoordigen voor de consument. Ook beantwoorden ze vragen waar de consument mee zit. Het bestaat uit verschillende diensten die te maken hebben met de financiën en economie en zaken over de consumenten. Bram De Saedeleer is een medewerker van de organisatie maar schrijft enkel artikelen voor hun tijdschrift: OIVO. Zijn artikelen worden ook weergegeven in de caleidoscoop! Om al zijn artikelen te lezen kan je u inschrijven op de site van het OIVO, waar je u wel eerst moet inschrijven! http://www.oivo.be/NL/ Het artikel zelf, vind ik persoonlijk, enorm goed ingedeeld. Het heeft een zeer logische structuur, zowel de titels als onderwerpen volgen elkaar logisch op. Het artikel is ingedeeld in kolommen, waardoor je een duidelijk overzicht krijgt. De leeftijden worden in een lichter lettertype weergegeven. Dit vond ik minder goed daar het minder goed opvalt. Het zou mogen in het vet staan waardoor de indelingen nog meer opvallen. De foto’s en andere tekeningen kregen een goede plaats in het artikel. Het artikel blijft
  3. 3. overzichtelijk ondanks deze tekeningen. De tussentitels worden goed weergegeven. Tussen iedere titel worden er 1 a 2 witregels tussen gelaten waardoor het nog overzichtelijker wordt en de indeling nog beter wordt weergegeven. Er worden geen voet – of kopnoten weergegeven die rechtstreeks te maken hebben met het artikel. De voetnoten die er staan zijn: Rechts onderaan: Titel van het artikel: ‘kinderen en reclame’ Rechts onderaan aan de zijkant: naam van het Tijdschrift: ‘caleidoscoop’. De bronnen worden allemaal op het laatste van het artikel weergegeven. Deze worden in het vet weergegeven waardoor ze meer opvallen en je aandacht er zeker wordt op gevestigd om die eens na te kijken. Bronnen: * www.oivo.be (info over reclame (en minderjarigen) * http://www.oivo-crioc.org/files/nl/2956nl.pdf (handleiding consumentenopvoeding) * ‘consumentjes. Over kinderen en communicatie’ van I.Bottelberghs (hoe consumentjes veroveren) *www.safeinternet.be (pedagogische fiches) * www.mijnkindonline.web-log.nl (commercie voor jeugd online) Deze zijn de belangrijkste bronnen die worden weergegeven in het artikel. Er wordt maar 1 organisatie weergegeven in het artikel en dat is het OIVO. In het artikel zelf worden niet echt definities weergegeven.

×