Strategii de Marketing aplicate la etapa LANSĂRII unui produs

20,054 views

Published on

2 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
20,054
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
169
Comments
2
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Strategii de Marketing aplicate la etapa LANSĂRII unui produs

 1. 1. Strategii de Marketing aplicate la etapaLANSĂRII unui produs Disciplina: Analiza concurenţei şi strategii competitive
 2. 2. Decizia firmei privind lansarea pe piaţă a unui nou produs constituie un moment hotărâtor în comercializarea acestuia. O asemenea decizie impune o serie de consideraţii suplimentareÎntr-un asemenea context, introducerea pe piaţă a noului produs presupune a se răspunde la o serie de întrebări de genul: când (momentul lansării), unde (locul lansării), cui (piaţa ţintă) şi cum (strategia de piaţă).
 3. 3. O firmă poate adopta una din multele strategii de marketing existentepentru a întroduce un produs nou pe piaţă. Poate stabili un nivel ridicat sau scăzut pentru fiecare variabilă de marketing (preţ, promovare, distribuţie, calitate a produsului).
 4. 4. STRATEGII DE MARKETING Lansarea unui produs
 5. 5. STRATEGII DE MARKETING Lansarea unui produs1) Conducerea poate exploata " la maximum piata, lansand produsul nou la unpret ridicat si cu promovare scazuta. Pretul ridicat inseamna obtinerea unui profitridicat, iar promovarea scazuta inseamna cheltuieli mici. O asemenea strategie are sensnumai daca piata este limitata ca marime, daca cei mai multi consumatori cunosc produsulsi sunt gata sa plateasca un pret ridicat si daca nu exista o concurenta puternica. ex: PRODUSE DE LUX
 6. 6. STRATEGII DE MARKETING Lansarea unui produs2) O strategie bazata pe preturi mari si cheltuieli de promovare ridicate ajutafirma sa exploateze" rapid segmentul de piata insensibil la pret inca din primele faze ale lansarii noului produs.
 7. 7. STRATEGII DE MARKETING Lansarea unui produs 3) Strategia penetrarii rapide - introducerea noului produs la pret scazut si cu o promovare puternica.Strategia are sens daca piata este larga, cumparatorii potentiali sunt sensibili la pret si nu cunoscprodusul, exista concurenta puternica si costurile unitare de productie ale companiei scad o data cucresterea productiei si a experientei de productie acumulate. La începutul anului 2012 a pornit o campanie puternică de promovare a superprodusului TUC, iar preţul de realizare redus – scop – de penetrare RAPIDĂ pe piaţa RM!
 8. 8. STRATEGII DE MARKETING Lansarea unui produs Un alt exemplu de Strategia penetrarii rapide este:Compania Moldcell a propus serviciul de internet 4G-viteza mare la condiţii foarte bune (la început GRATIS etc.) şi a desfăşurat o vastă campanie publicitară pentru a atrage maxim clienţi pentru acest serviciu nou!
 9. 9. STRATEGII DE MARKETING Lansarea unui produs4) Strategia penetrarii lente - lansarea la pret scazut, dar fara prea multapromovare - poate fi aleasa daca cumparatorii potentiali sunt sensibili la pret, dar firmadoreste sa mentina cheltuielile la un nivel scazut din cauza bugetului redus. PRODUSE DE LARG CONSUM
 10. 10. O firma, in special cea care indeplineste rolul de pionier" pe piata respectiva, trebuie sa aleaga strategia de lansare tinand cont de pozitia pe care o va ocupa produsul. Ea trebuie sa realizeze ca strategia initiala este doar primul pas dintr-un de marketing mai mare, pentru intregul ciclu de viata al produsului. Daca se alege o strategie de lansare “devastatoare", se va sacrifica beneficiul pe termen lung de dragul celui pe termen scurt. Pe masura ce firma-pionier avanseaza in celelalte faze ale ciclului de viata, va trebui sa realizeze noi strategii de pret,promovare etc. Compania va avea cele mai mari sanse de a deveni lider pe piata daca procedeaza corect inca de la inceput.
 11. 11. Autor: Maia Sinkevici

×