FOLOSIREA ECHILIBRATĂ A STATISTICII și TRANSFORMAREA ACESTEIA ÎN POVESTIRI

278 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
278
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

FOLOSIREA ECHILIBRATĂ A STATISTICII și TRANSFORMAREA ACESTEIA ÎN POVESTIRI

 1. 1. FOLOSIREA ECHILIBRATĂ A STATISTICII și TRANSFORMAREA ACESTEIA ÎN POVESTIRI
 2. 2. Articolele despre business conţin de obicei prea multe cifre.Deşi cifrele importante dau unui articol prestigiu şi precizie,jurnalistul e dator să le excludă pe cele ce nu sunt esenţiale.Cititorii consideră cifrele rigide, plictisitoare şi greu de asimilat.
 3. 3. Exemplu:
 4. 4. Ce-i impune pe ziarişti să-şi supraaglomereze atît de des articolele cu date statistice?
 5. 5. Pe de o parte ei arată cititorului (sau redactorului şef) că nu şi-ai precupeţit puterile de a o aduna.Ce-i impune pe ziarişti să-şi supraaglomereze atît de des articolele cu date statistice?
 6. 6. Colectînd date statistice, jurnalistul e tentat să le transpună din carnetul său în articol.Ce-i impune pe ziarişti să-şi supraaglomereze atît de des articolele cu date statistice?
 7. 7. STATISTICA URMEAZĂ A FI FOLOSITĂ SELECTIV
 8. 8. REZUMAREA ŞI APROXIMAŢII Aproape Cam jumătate o treime 49% 29,5% Important! Uneori nu e cazul să fie neglijate cifrele. E foarte important de a verifica veridicitatea cifrelor.În reportajele de business, o statistică publicată incorect poate avea un efect dramatic asupra pieţii financiare.
 9. 9. Comparaţi statistica
 10. 10. O cifră este neînsemnată prin sine însăşi,sensul ei real reiese din valoarea sa raportată la altceva.
 11. 11. Într-un articol succint referitor la un proiect de cultivare a grîului în una din statele Africii de Vest, se relatează despre cîteva dintre eforturile guvernului de a mări producţia internă de cereale. Articolul pune tot atîtea întrebări cîte răspunsuri are. Se comunică că o suprafaţă de 225 hectare ar fi cultivată cu grîu. Este oare, relativ vorbind, această suprafaţă o porţiunr mare de pămînt?Ce dimensiuni comportă ea în raport cu suprefaţa total totală cultivată cu grîu din regiune? Dar din toată ţara? Cît de mare este această suprafaţă comparativ cu numărul total de hectare desemnat sub culturile cereale?
 12. 12. Compararea datelor
 13. 13. Statistica comparată nu este întotdeauna accesibilă.Însă atunci cînd ea poate fi dobîndită – deseori prin simple investigaţii în obiect – informaţia suplimentară va avea efect extraordinar.
 14. 14. Transformaţi statistica în povestiri.
 15. 15. E important de a explica semnificaţia şi rostul cifrelor prezentate în articol.
 16. 16. Confruntat cu date statistice rudimentare, ziaristul trebuie să se întrebe: Ce vor să spună ele?Răspunsul la această întrebare este mult mai important pentru cititor decît avalanşa de cifre. El va face cifrele inteligibile şi interesante.
 17. 17. Analizînd exemplul pe care vi l-am prezentat. Am putea explica informaţia într-o formă mai interesantă?
 18. 18. ConcluzieJurnalistul trebuie să îndeplinească o muncă grea pentru ca datele statistice şi cifrele să fie clare şi inteligibile pentru cititor. Asemeni unui puzzle, jurnalistul adună fiecare cifră , care singură nu ne comunică nimic, dar fiind comparată cu alte date ne oferă mai multă informaţie. Totuşi cea mai bună variantă de prezentare a datelor statistice este explicarea semnificaţiei cifrelor şi transformarea datelor statistice în povestiri.

×