Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Surrealisme

3,777 views

Published on

Published in: Education, Art & Photos
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Surrealisme

 1. 1. Surrealisme Magritte: le mal d'absence
 2. 2. El Surrealisme és un moviment artístic i literari sorgit a França el 1924 entorn al primer manifest surrealista d'André Breton. <ul><li>El surrealisme sorgeix com una resposta </li></ul><ul><li>dialèctica a la destrucció implantada </li></ul><ul><li>pels dadaístes. (Marcel Duchamp:LHOOQ) </li></ul><ul><li>Creien que la situació històrica de postguerra exigia un art nou que indagués en el més profund de l'ésser humà, per comprendre l'home en la seva totalitat, i per trobar recursos diferents de la raó per a un món tan destructiu. </li></ul>
 3. 3. En 1925, amb l'adhesió al Partit Comunista de Breton, el Surrealisme es posa al servei de la Revolució. Aragó, Buñuel, Dalí, Elouard, Max Ernst, Yves Tanguy i Tristán Tzara, es declaren partidaris de Breton. Arp i Miró no comparteixen aquesta decisió però continuen participant en les exposicions surrealistes. Més tard s'incorporen Magritte, Masson, Giacometti i d'altres; el moviment es fa internacional amb grups surrealistes als Estats Units, Dinamarca, Londres, Txecoslovàquia i Japó. Des d'aquest moment, s'obrirà una disputa entre els surrealistes que conceben el surrealisme com un moviment purament artístic, i els que acompanyen a Breton en el seu gir cap a l'esquerra. En 1929, Breton publica el Segon Manifest Surrealista, en el qual condemna entre altres intel·lectuals als artistes Masson i Picabia. En 1936, expulsen a Dalí per les seves tendències feixistes i a Paul Eluard.
 4. 4. Com a metge, Breton coneixia les teories de Freud (psicoanàlisi) sobre l'inconscient. D'elles extreu una nova proposta ètica i estètica. Els surrealistes utilitzen l'automatisme psíquic, per mitjà del qual intenten expressar, verbalment o per escrit, o de qualsevol altra manera, el procés real del pensament. El dictat del pensament, lliure de qualsevol control de la raó, independent de preocupacions morals o estètiques. <ul><li>Utilitzen la part irracional i inconscient com a elements essencials de l'art. Proposen traslladar les imatges de l’inconscient a l'esfera de l'art per mitjà d'un exercici mental lliure, sense la participació de la consciència. </li></ul><ul><li>L'art surrealista va investigar noves tècniques, com: el frottage, la decalcomania, el grattage, el cadàver exquisit o la pintura automàtica. </li></ul>
 5. 5. Aviat es distingiran dues maneres de fer art surrealista: D'una banda, els pintors que defensen l'automatisme com a mecanisme lliure de la intervenció de la raó, com Joan Miró i André Masson. D'una altra, els qui utilitzaven la figuració naturalista com un recurs igual de vàlid. Salvador Dalí durà al límit el poder de la figuració; també, René Magritte, Paul Delvaux o Yves Tanguy.
 6. 6. Entre els figuratius, alguns pintors expressen els seus somnis, obsessions, o imatges del subconscient (Surrealisme oníric) Dalí: Rellotge tou en el moment de la seva primera explosió.
 7. 7. Dalí: Les tentacions de Sant Antoni
 8. 8. Dalí: La persistència de la memòria
 9. 9. Dalí: Somni causat pel vol d'una abella al voltant d'una magrana un segon abans del despertar. Dibuix precís, fent més insistents les imatges, horitzonts infinits, colors vius, tot contribuieix a fer més obsessiu el somni.
 10. 10. Dalí: Les Menines i el retrat de Voltaire Diverses mirades, diversos significats....
 11. 11. Magritte, en canvi, va dotar al surrealisme d'una càrrega conceptual basada en el joc d'imatges ambigües i el seu significat denotat a través de paraules posant en qüestió la relació entre un objecte pintat i el real.
 12. 12. Magritte: Clarividència La veu de la sang
 13. 13. L'imperi de les llums És de dia? És de nit?
 14. 14. La memòria La fada ignorant
 15. 15. La corda sensible
 16. 16. Magritte: El jugador secret
 17. 17. El jockey perdut
 18. 18. El més enllà
 19. 20. Marx Ernst: L'elefant de les illes Cèlebes (màquines i éssers vius)
 20. 21. Miró utilitza l'automatisme psíquic pur. Explora els seus somnis i fantasies infantils, desenvolupant un llenguatge de signes i formes biomorfes
 21. 22. A partir d'imatges lliures crea un llenguatge de signes ple de color i vitalitat que ens porta a la sinceritat i espontaneïtat de la infància
 22. 23. Miró: la ballerina
 23. 25. André Masson: l'any 40 es va traslladar als EUA i va ser determinant per a l'expressionisme abstracte (Pollock)
 24. 26. André Masson
 25. 27. André Masson
 26. 29. El Surrealisme ha influit enormement en el món publicitari, per la seva capacitat d'atreure l'atenció i d'adreçar-se al subconscient de les persones, per captar els seus desitjos.

×