Per al 23_de_febrer

347 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
347
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Per al 23_de_febrer

 1. 1. PRIMERES IMPRESSIONS A LA MOTXILLA Dossier de feina per dia 23 de febrer de 2012.
 2. 2. OBJECTIUS 1. Fer emergir creences i contrastar-les 2. Fer-se conscient dels diferents rols d’un mestre i la necessitat de formar-se en tots ells.CONTINGUTS 1. El paper del professorat 2. La reflexió sobre la pràctica i la millora professional.AGRUPAMENT IndividualLLIURAMENT 23 de febrer al BLOG QUIN TIPUS DE MESTRE VULL SER?ABANS D’ANAR AL CENTREA partir d’una pluja d’idees, recull els trets que identifiquen un mestre ideal pera tu.Saber escoltar, ser amorós, compromís, discreció, humilitat, estar obert a lainnovació, saber acceptar crítiques, diplomàcia, saber contar contes, creativitat,ser observador, voler aprendre, ser perseverant, ser positiu, tenir paciència,saber ser “pallasso”, tenir capacitat de reacció, tenir prou recursos per sisorgeixen imprevistos, saber controlar el to de veu, inspirar confiança, estarsegur d´un mateix, tenir “mà esquerra”, saber expressar-se oralment, escriuresense faltes d´ortografia, capacitat per autoavaluar-se, ser reflexiu, ser flexible,...És diferent el perfil d’un mestre de l’etapa 0-3 que d’un de l’etapa 3-6?No entenc exactament a què es refereix quan ens diu “perfil”. Si es refereix aaptituds i actituds vers els infants, personalment crec que el mestre ha de ser elmateix tant a 0-3 com a 3-6.En què és diferent?Crec que en res. Però això ja ho aniré descobrint durant les pràctiques dequart.En què és semblant? Identifica els trets característics de cada un d’ells, en casque sigui diferent.La manera de ser ha de ser la mateixa en ambdós cicles. Tenir aptitudspositives vers els infants i tenir altes expectatives pel que fa a les possibilitatsd´ aprenentatges dels infants, tenir paciència, calma,.... crec que ha de sersemblant en tot, l´ únic que variarà seran les situacions dins l´ aula en algunsaspectes, com per exemple que a les aules 0-3 hauràs de canviar bolquers i ales 3-6, en principi, no.DESPRÉS DELS PRIMERS DIES AL CENTRE, REFLEXIONA:
 3. 3. 1. Quin tipus de mestre hi ha dins l’aula on estic? Semblances i diferències entre el perfil de mestre ideal que vares definir. Na Joana és una jove molt dolça que estima molt els seus alumnes. Parla molt fluix i la seva aptitud de calma fa que a l´ aula es respiri molta tranquil·litat. Els abraça i els besa i ells li corresponen amb amor. És xerradora i li agrada molt la feina que fa. Sembla que és molt pacient i respecta molt el joc lliure dels infants. Això és tot el que he pogut apreciar amb un dia de pràctiques perquè el dimarts ha estat festa local i no puc dir massa cosa més.2. Quin tipus de mestre vols ser? Voldria ser pacient i inspirar la calma que he vist en na Joana. Voldria saber controlar el meu to de veu perquè som molt cridaire per parlar. També m´ agradaria que els infants m´ estimin com he vist que fan amb na Joana, i som conscient que aquest amor me l´ hauré de guanyar. Vull ser una mestra de la que els infants s´ enrecordin amb amor i amb un somrís.3. Ha evolucionat aquest concepte des del primer curs dels estudis de mestre? Com? No sé si el concepte de mestre ha evolucionat o no, perquè mai m´ havia plantejat aquesta pregunta per tant no puc dir com ha evolucionat perquè no m´ ho vaig plantejar a primer curs ni a segon.
 4. 4. OBJECTIUS 1. Afavorir la reflexió personal respecte al propi perfil professional. 2. Autoavaluar concepcions i actituds per reafirmar interessos i motivacions professionals, tot identificant les competències adquirides i les que necessiten d’una millora.CONTINGUTS 1. El paper del professorat 2. La reflexió sobre la pràctica i la millora professional.AGRUPAMENT IndividualLLIURAMENT 23 de febrer VALORACIÓ DE LES MEVES COMPETÈNCIESEn la professió docent és molt important la creació d’hàbits de treball sobre unmateix, hàbits que s’inicien amb l’autobservació i descoberta d’un mateix.Després de prendre’t algun temps per reflexionar, escriu dos comportaments,actitud o idees que valores positivament i dos que valores negativament de lateva manera de fer en relació a:Per contestar aquesta activitat m´he llegit el document de Philippe Perrenould ihe anat contestant segons el que he llegit i amb el que m´he vist identificada ono. 1. Organitzar situacions d’aprenentatge POSITIU: Som creativa Crec que som una persona empàtica NEGATIU: No tenc molta capacitat de síntesi De vegades me costa organitzar-me 2. Gestionar la progressió dels aprenentatges POSITIU: Som observadora NEGATIU: No sé si sabré identificar correctament els obstacles No crec que tengui prou recursos 3. Elaborar dispositius de diferenciació POSITIU: Sé treballar en equip Estic oberta a experimentar coses noves i diferents NEGATIU: De vegades davant grans reptes, me torno covarda. 4. Implicar als alumnes en els seus aprenentatges POSITIU:
 5. 5. La meva manera d´aprendre ha de ser donant-li un sentit a allò que he d´aprendre, per tant, intent que la meva manera d´ensenyar sigui també dins un context que sigui significatiu. NEGATIU: No crec que tengui massa capacitat de lideratge, som un bon mariner però un mal capità5. Treballar en equip: POSITIUS: Procuro que sempre hi hagi bon rotllo entre els membres del grup, intento contagiar la meva il.lusió pel treball. NEGATIUS: Som impacient Evito conflictes. És a dir prefereixo cedir davant una postura diferent a la meva que no pas intentar convèncer a l´altre. Si la decisió que hem pres no és la correcta, el temps me dona la raó i no hi ha hagut cas de discutir amb ningú. Me contagi-ho fàcilment quan hi ha mal rotllo.6. Participar en la gestió de l’escola POSITIU: M´agrada implicar-me en la vida escolar Som activa i m´agrada fer i proposar coses NEGATIU: Manca de temps Impaciència per assistir a reunions interminables7. Informar i implicar als pares POSITIU: Crec que som “bona venedora” Aquí li deim “tenir empenta” i jo crec que en tenc NEGATIU: Por a ser jutjada i la por de vegades paralitza per fer cose Crec que dono la imatge de persona despreocupada i per tant, no crec que inspiri confiança8. Emprar les tecnologies de la informació POSITIU: Ho intento i de vegades ho aconsegueixo Som perseverant NEGATIU: En un principi els reptes nous m´acovarden Por de equivocar-me9. Afrontar els dilemes i els problemes ètics de la professió POSITIU: Tolero molt bé les crítiques sempre i quant es facin amb respecte Tenc mà esquerra per afrontar les coses NEGATIU: Por a ser jutjada Por no saber separar la vida laboral de la personal i emportar-me els problemes a casa10. Organitzar la pròpia formació continua POSITIU: Som feinanta
 6. 6. Som constant NEGATIU: De vegades me costa organitzar-me bé Implica perdre temps de dedicar a la meva famíliaEt pot ajudar revisar el document electrònic de P. PERRENOUD (2007). Dieznuevas competencias para ensenyar. Barcelona: GraóAmb això aconseguiràs un primer diagnòstic dels punts forts i febles del teutreball com a mestra/e i dels aprenentatges que cal que realitzis durant elPràcticum.
 7. 7. OBJECTIUS 1. Afavorir la reflexió personal respecte al propi perfil professional. 2. Autoavaluar concepcions i actituds per reafirmar interessos i motivacions professionals, tot identificant les competències adquirides i les que necessiten d’una millora.CONTINGUTS 1. El paper del professorat 2. La reflexió sobre la pràctica i la millora professional.AGRUPAMENT IndividualLLIURAMENT 23 de febrer LES MEVES PORSEn aquesta activitat us demanam que penseu una bateria de preguntes per fer-vos una entrevista imaginaria a vosaltres mateixos, per tal de descobrir quinessón les ports, dubtes, inquietuds... que teniu a l’inici del Pràcticum: a) Anota 10 preguntes per fer-te una entrevista a tu mateix 1- Què espero de la meva feina de mestra? 2- Quin tipus de mestra imagino que seré d´ aquí a uns anys? 3- M´ agradarà realment fer de mestra? 4- Conservaré aquest entusiasme quan treballi de mestra? 5- Com reaccionaré davant l´ actitud negativa d´ un pare o mare vers el seu fill? 6- Tindré prou recursos per sortir d´ una situació apurada? 7- Arribaré a ser una bona mestra? 8- Com reaccionaré davant el desencant? 9- Conservaré la meva il.lusió per formar-me contínuament? 10- Perdré alguna vegada de vista la idea de ser humil i intentar aprendre de tot i de tothom, sempre? b) Respon per escrit almenys les 3 preguntes que et semblin més complexes. 1- Arribar a estimar- la i estimar tot allò que representa el fet de Ser Mestra . 5- De vegades imagino que un dia me puc trobar amb alumnes víctimes dels abusos del seu pare, mare, concos,..... i penso que serà una situació que m´ absorbirà molt i tinc por d´ implicar-me més de la conta i no saber veure fins on puc arribar. 10-La meva filosofia de vida no me permet sortir-me del camí de la humilitat, perquè la vida m´ha demostrat que essent humil i intentant aprendre de les experiències pròpies i dels altres, un es va convertint en una bona persona, i així no m´ha anat del tot malament. c) Què pots fer per resoldre la resta de preguntes? Crec que el que puc fer és continuar amb la por i el respecte per la feina de mestre que estic sentint fins ara. Aquesta por i aquest respecte m´ajudaran a mantenir-me alerta i anar avaluant i reflexionant sobre la meva experiència docent, i sobretot, m´ajudaran a no donar-ho tot per sabut i aprés.
 8. 8. OBJECTIUS 1. Identificar expectatives vers el centre de practiques 2. Establir els aspectes que ens semblen importants a una escola infantilCONTINGUTS 1. La dimensió institucional de la innovació: l’escola que aprèn. 2. La reflexió sobre la pràctica i la millora professional.AGRUPAMENT IndividualLLIURAMENT 23 de febrer COM M’IMAGIN L’ESCOLA INFANTIL ON VAIG A FER PRÀCTIQUES?A NIVELL INDIVIDUALDibuixa com t’imagines el centre de practiques al que aniràs en breuHe posat una foto perquè ja conec el centre. Tinc tres fills: dues filles i un fill,que han anat a aquesta escoleta fins relativament poc; el meu fill petit te quatreanys , la segona sis i la gran vuit. Per tant no hi havia lloc per la imaginació.
 9. 9. Quines coses, penses, el diferencien d’una escola 3-6?Les diferències són la quantitat d´infants per aula, les edats dels alumnes, lesaules no ténen pissarra, hi ha un lloc per deixar els cotxets penjats, els patissón petits i forrats de cautxo, dins les aules hi ha banys i un cambiador, lesjoguines que hi ha a les aules són diferents que les de 3-6, ara mateix no mevénen més diferències al cap....Com ha estat l’acollida? Què t’ha sorprès? Quines coses encara no has vist?L´acollida ha estat fantàstica. M´he sentit molt ben arribada i açò m´ha fetsentir-me còmode i bé.La mestra amb la que treballaré, na Joana, estava realment contenta de teniruna companya perquè m´ha dit que podrà treballar més tranquil·la i això m´hasorprès gratament.Pel que fa al que no he vist durant les pràctiques, ja que conec el centre perquètinc tres fills als que he portat a aquesta escoleta, encara no he vist la psico, ellloc on fan joc heurístic, ni el pis superior que enguany està tancat per mancade demandes.CONTRAST A NIVELL INDIVIDUALDesprés de la teva primera setmana de practiques, què canviaries del teudibuix? Per què?Com que no he fet dibuix no crec que hagi de contestar aquesta pregunta.OBJECTIUS 1. Identificar expectatives vers el centre de practiques 2. Afavorir la reflexió i la integració dels diferents continguts estudiats fins el moment per resoldre les activitats i situacions que es plantegin a les pràctiques. 3. Afavorir la reflexió personal respecte a la pròpia construcció de coneixement i promoure processos de pressa de decisions i creixement personal. 4. Autoavaluar concepcions i actituds per reafirmar interessos i motivacions professionals, tot identificant les competències adquirides i les que necessiten d’una millora.CONTINGUTS 1. La dimensió institucional de la innovació: l’escola que aprèn. 2. La reflexió sobre la pràctica i la millora professional.AGRUPAMENT IndividualLLIURAMENT 23 de febrer
 10. 10. CONTRACTE D’APRENENTATGE DE PRÀCTIQUESA NIVELL INDIVIDUALA l’activitat anterior vares identificar què has d’aprendre a les practiques. Per tald’intentar dur-ho a la pràctica, emplena el següent contracte.Jo Natàlia Vinent Mascaró en el dia d’avui, després de realitzar les activitatsd’anàlisis de les competencies personals i de l’escola on inicio les practiquesdetecto que:Necessito millorar en alguns aspectes relacionats amb les competenciesseguent:Ara mateix crec que és molt prest per fer un diagnòstic de tot allò que he demillorar perquè crec que he de millorar en tot però me resulta bastant difícilpoder concretar. Necessito més temps per veure exactament en quinescompetències vaig bé i en quines no.Em proposo els objectius:Quan tengui respostes a la pregunta anterior, me podré marcar objectius mésconcrets. Ara necessito més temps de pràctiques per definir coses.Per aconsegui-ho faré, demanaré...Faré tot el que estigui en la meva mà per aconseguir els objectius que meproposi.

×