Samenvattende presentatie bladen komen binnen

1,071 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,071
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
368
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Samenvattende presentatie bladen komen binnen

 1. 1. in opdracht van Magazines.nl
 2. 2. BLADEN KOMEN BINNEN.
 3. 3. BELEVINGSASPECTEN.Definities uit mediabelevingsonderzoek
 4. 4. ONDERDELEN VAN HET PROJECT.
 5. 5. IMPRESSIES INHOME VISITS.
 6. 6. IMPRESSIES ONLINE COMMUNITY.
 7. 7. RESULTATEN.Lezers en hun bladen
 8. 8. LEZERS EN HUN BLADEN. “In mijn studentenhuis was ik één van deLezen van tijdschriften is regelmatig “Ik kom echt uit weinigen met een abonnement, maar dat een tijdschriften komt ook door dat mijn moeder altijd abo’smet de paplepel ingegoten familie” had. Ik legde bladen altijd in de woonkamer (maandblad- en ik merkte wel dat iedereen het pakte” koper, m, 25 jr) (glossy lezeres, 26 jaar)Voor elke levensfase en interesse “Als klein kind las ik de Donald Duck, en daarna de “Toen ik een huis kocht, ben ikis er een blad meisjesbladen. Vervolgens een jaar lang helemaal los kom je uit bij de volwassen gegaan met het verzamelen bladen uit, de Grazia bijv.” van bladen” (Maandblad- (Grazia koopster, 25 jr) koopster, 46 jr)Sterke binding met bladen “Ik kan me een wereld zonder “Zonder bladen geen tijdschriften niet voorstellen” (Zin- Bep…” (gossip- koopster, 54 jr) lezeres, 56jr)
 9. 9. FAVORIETE LEESPLEKKEN.
 10. 10. PROMINENTE PLAATS VOOR BLADEN.
 11. 11. HET TIJDSCHRIFT MOMENT.* Deze wordcloud is gemaakt met de open antwoorden op de vraag: “Beschrijf eens jouw tijdschriftmoment”
 12. 12. TIJDSCHRIFTMOMENT = RUSTMOMENT.als tegenhanger van... Typerende quoteWerktijd “Ik werk in het speciaal basisonderwijs. Dat is een hele leuke,maar ook hectische baan. Constant drukte om je heen. Als ik dan thuis ben en tijd heb om lekker een tijdschrift te lezen, dan kan ik echt even opladen.” (Losse koopster vrouwenweekbladen, 36 jr)Digitale media “Ik schaal mijn rustmoment in op een 8 omdat ik het belangrijk vind dat je voor jezelf de tijd en rust moet nemen om te relaxen en dan op zo een moment is het dan heerlijk om lekker op de bank te zitten met een blad in je hand.(...) De intimiteit en de gezelligheid van het lezen van een blad is voor mij persoonlijker dan op een ander gebied van media (...) niet alleen het lezen van de tekst maar ook de vaak mooie illustraties en fotos , die men mist op andere media vlakken (bv tv en internet). (lezer mannenbladen en RTV, 31 jr)
 13. 13. RESULTATEN.De eigen kracht van tijdschriften
 14. 14. 1. Individueel 1. Individueel •Het tijdschriftmoment is een •Het tijdschriftmoment is een moment waarop je ècht even moment waarop je ècht even 6. Bladen reiken jou 6. Bladen reiken jou alleen bent en bewust voor alleen bent en bewust voor de onderwerpen de onderwerpen jezelf kiest jezelf kiest 2. Tastbaarheid 2. Tastbaarheid aan aan •Intiem •Intiem •Je kunt een blad altijd weer •Je kunt een blad altijd weer • • Redactie selecteert - -Je Redactie selecteert Je terugpakken terugpakken hoeft zelf niet te bedenken hoeft zelf niet te bedenken wat je zoekt wat je zoekt • • Verrassend VerrassendVooral in Kenmerkendvergelijking Vooral intot internet vergelijking voor bladen 5. Betrouwbaarheid 5. Betrouwbaarheid met alle digitale media •Je weet bij een blad wie •Je weet bij een blad wie achter een verhaal zit, dat is 3. Rust - - 3. Rust achter een verhaal zit, dat is op internet vaak niet het op internet vaak niet het (tweeledig) (tweeledig) geval geval 4. Diepgang 4. Diepgang •Rust in het leesmoment •Rust in het leesmoment •Rust ligt besloten in de •Rust ligt besloten in de •Blad duikt de •Blad duikt de pagina’s (stilstaand beeld) pagina’s (stilstaand beeld) diepte in diepte in Vooral in •Vooral in vergelijking met tv •Vooral in vergelijking met tv vergelijking en internet en internet met televisie
 15. 15. 1. Individueel “Een kopje thee zetten en dan lekker 2 kussens onder mijn rug leggen en lezzzzzzzeeeeennn. De telefoon wordt6. Bladen reiken onderwerpen aan niet meer opgenomen, ik wil het liefst niet “Er is al een voorselectie gemaakt: ieder blad heeft zijn met mijn partner communiceren. Iedereen eigen onderwerp. Keuzes worden door de consument moet mij dan met rust laten.” dus sneller gemaakt, immers als consument weet je van (Linda abonnee, 43 jr) te voren welk blad je gaat nemen nl. het blad waar je eigen interesse ligt.” (Abonnee Veronica Magazine, 46 jr) 2. Tastbaarheid “Het is iets tastbaars en ik kan fotos uitscheuren interessante artikelen later nog eens lezen (zonder dat ik op internet moet zoeken waar het ook5. Betrouwbaarheid “Nou, als ik een auto moet kiezen ga ik niet over 1 nacht ijs.. en de Kenmerkend alweer stond” (gossip- en glossy-koopster, 27 jr) reviews in bladen komen dan betrouwbaarder over dan die op een voor bladen forum.” 3. Rust (Woonbladlezer, m, 39 jr) “Een tijdschrift biedt een duidelijker kader en voelt daarom rustiger dan Internet. Dat is vaak veel chaotischer. Dan spring je van gossip, 4. Diepgang naar het laatste nieuws, naar internetfora, naar discussiepaginas, van Facebook naar de site “Ik denk dat naast het neutrale nieuws mensen het prettig van NOS en weer terug.” (lezeres v. vinden om de mening of het betoog van een persoon die opiniebladen, gespecialiseerd is of heeft gestudeerd en diepgaande kennis 34 jr) bezit over het onderwerp ofwel een journalist die research heeft gedaan over het onderwerp, iets waar bij een nieuws- item minder de tijd voor is en vaak wordt overgenomen van buitenlandse media-bronnen.” (abonnee Opzij, v, 23 jr)
 16. 16. RESULTATEN.Belevingsaspecten
 17. 17. IDENTIFICATIE.Watch the movie…
 18. 18. DIMENSIES VAN INDENTIFICATIE. Mate van identificatie …
 19. 19. INNOVATIE/INSPIRATIE. Watch the movie…
 20. 20. DIMENSIES VAN INNOVATIE/INSPIRATIE. • Aspiratie, wegdromen • Tijdschriften tonen vaak het mooiste/ het beste • Bladen voegen styling toe • Nieuwe adresjes • Nieuwe mode • Het kennen om mee te praten, niet om per sé mee te doen • Ofwel precies zo overnemen • Ofwel aanpassen aan je eigen wensen/stijl/budget 20
 21. 21. PRAKTISCHE BRUIKBAARHEID. Watch the movie…
 22. 22. DIMENSIES VAN PRAKTISCHE BRUIKBAARHEID. “Ik lees de Zoom omdat ik altijd handige tips voor Photoshop krijg, en ik weet dat als ik de PC Totaal lees, dat ik computernieuwtjes en tips & truuks krijg”. (Koper Special interest bladen, m, 47 jr) “Als je in een tijdschrift leest, kom je dingen toevallig tegen. Als je in Breda wat wil gaan doen, ga je gericht zoeken op internet. Maar nu kom je het toevallig tegen. Dat brengt je op ideeën” (Libelle abonnee en losse koopster Opzij, 70 jr)
 23. 23. Een paar velden vanpraktische bruikbaarheid 23
 24. 24. CULINAIR: de receptenmap“In mijn receptenmap “Ik heb mijn mapzitten allemaal onderverdeeld in voorrecepten en ook hoofd en bijgerechten..advertenties. Wat wij daar stop ik dan dingen inwillen maken. Wij zodat ik die later weer kanhebben vorige week terug zoeken. Ik haaleen BBQ gehad met recepten uit anderevrienden. Dat was wel tijdschriften, of die ikgoed te doen” doorgestuurd krijg via de mail.. of die ik zelf heb opgeschreven zoals hier., En zo wordt mijn map steeds voller en voller.”“Ik haal ook heel vaak “Ik vind het heelde recepten uit de leuk, juist omdat je “Ik knip recepten uit bladenLibelle! Die bewaar ik het kan en die bewaar ik hierin..zeker. In drie boeken.. uitscheuren ga je bevalt het dan bewaar ikvan die losbladige het maken, anders het, en anders gaat- ie ermultimaps. denk ik, dat ziet er uit. Een trial and error lekker uit en dan map…“ maak ik het toch niet...”
 25. 25. WERK: diversiteit in bruikbaarheid“Voor mij zijn tijdschriften wel “Bijna uit elk blad wat ikeen praktisch bruikbaar, nl: in lees haal ik wel iets datmijn werk: Het stylen van ik of in de praktijk gamensen en etalages. Het doen n.a.v. een reviewcreëren van nieuwe looks voor of advertentie, of wat ikmijzelf” zakelijk kan gebruiken”“in mijn beroep als “Voor mij zijn tijdschriften wel eens “Happinez is een heelfysiotherapeut ben ik veel praktisch bruikbaar, namelijk het spiritueel blad. Ik benbezig met voeding, beweging beleggingsblad BeleggersBelangen. daar erg inen lopen enzo. In de Quest Daar staan tips in die ik soms in de geinteresseerd. Omdatkomen veel weetjes terug die werkelijkheid ook toepas”. ik ook werk metik in mijn werk ook gebruik.” verschillende culturen… en allemaal dingen over levensvragen. Dat spreekt mij wel aan”“Ik . ben veel met sieraden “Psychologie Magazine heeftbezig vanwege mijn regelmatig artikelen die dicht bij mijndeeltijdopleiding. Als ik een werkveld liggen. Daarnaast gooi ikinteressant ontwerp zie dan mijn oude tijdschriften niet weg,scheur ik dit ontwerp meteen maar gebruik ze (heel praktisch!)uit voor mijn collectie.” nog met knutsellessen in mijn groep”
 26. 26. UITERLIJK: de mode & beautytips “Ze hebben heel vaak “In BeauMonde zie ik af en toe advertenties natuurlijk.. en dit is iets wat ik wel leuk vind, en dan ook weer een voorbeeld van een weet je waar het te koop is. Ik ben look a like van een prent van toen naar een winkel van Missoni. Hier heb je er eentje bij Riverwoods geweest en daar heb de adverentie van Andrélon.. niet ik het gepast, maar het stond mij eens bij de modetips..” niet. Maar ik vond het wel leuk. ““Ik lees altijd de tips over nieuwe kapsels, of “Ik heb een hele lichte huid enbekende mensen met een bepaald kapsel. Of een dan wil ik een kleurtje op mijnsieradenlijn. En op beautygebied.. mode.. dat zijn benen smeren. Dan denk je: kande voornaamste dingen die ik eruit haal” dat wel? Maar dan wordt het in een blad uitgelegd over zo’n creme, en dan word je daar toch door beïnvloed” 26
 27. 27. MOODBOARD: o.a. wonen“Je kunt plaatjes/ideeën als moodboard gebruiken “Ik knipte vooral shawltjes en ““Ik maak wel eens eenbij het veranderen van een ruimte” zonnebrillen uit. en look a likes moodboard dat ik gebruik op van kledingstukken. Alles wat ik school” leuk vind, oh dit moet ik nog hebben.. met name rond de zomer heb ik een lichtelijke koopziekte.. dan wil ik alles van mijn lijstje wel hebben....” “Er staan heel veel mooie plaatjes “Daarnaast ga ik binnenkort in (sommige scheur ik uit en hang trouwen en ben druk met de ik op om er een tijdje naar te voorbereidingen bezig, ook voor kunnen kijken)” dit onderwerp vind ik bladen zeer geschikt. Je scheurt eruit wat je nodig hebt en leuk vindt. Ook vind ik het leuker om dat aan iemand te laten zien dan bijvoorbeeld een website”
 28. 28. VRIJE TIJD: de adresjes“Ik ga nooit naar reisbureaus of dat “Ik hou heel erg van reizen en uitgaansoort dingen voor vakanties, ik ga en in bladen staan vaak hele apartemeer af op van horen zeggen of tips en artikelen daarover”vanuit een blad. (...) Ik denk wel dateen blad, behalve mond tot mond, welhet beste middel is om tips te krijgen”“Ik haal er praktische tips uit, waar ik “Een reisrapportage kan een duwtje “Ik ging van maat 52 naar 44, en danmet mijn kinderen naar toe kan in hun zijn om dat land of streek te krijg je drempelvrees voor winkels.en mijn vrije tijd” bezoeken.” Want je zat in de supermaten bij MS en de Etam.. maar nu moet ik andere winkels in. En dankzij de bladen kan ik dan even ervaringen en tips met winkels lezen” 28
 29. 29. RESULTATEN.Reclame in bladen: wat maakt een advertentie goed?
 30. 30. 2. Groot / /mooi beeld 2. Groot mooi beeld (eye catching) (eye catching) 1. Humor 1. Humor (niet te veel tekst) (niet te veel tekst) 3. Verrassend / / 3. Verrassend Met onverwachte twist Met onverwachte twist “Het liefst met humor erin, “Het liefst met humor erin, “Liefst een zo groot “Liefst een zo groot omdat dan de advertentie omdat dan de advertentie mogelijke foto“ mogelijke foto“ “Als het een slimme twist heeft, “Als het een slimme twist heeft, blijft hangen.” blijft hangen.” denk je er even langer over na” denk je er even langer over na” “Advertenties in bladen “Advertenties in bladen moeten wat mij betreft vooral moeten wat mij betreft vooral “Iets dat je op het verkeerde “Iets dat je op het verkeerde grafisch indrukwekkend zijn” grafisch indrukwekkend zijn” been zet isis altijd verrassend en been zet altijd verrassend en 7. Bruikbaar 7. Bruikbaar daarmee wat mij betreft een daarmee wat mij betreft een (bijv. door (bijv. door goede advertentie” goede advertentie” proefmonster) proefmonster) “Met een proefmonstertje “Met een proefmonstertje erbij kun je het product erbij kun je het product Een goede advertentie meteen ervaren. Het is meteen ervaren. Het is 4. Passend bij (interesse) 4. Passend bij (interesse)tasbaar en blijft beter hangen“ tasbaar en blijft beter hangen“ lezersgroep lezersgroep “Een advertentie in een blad isis “Een advertentie in een blad vaak specifiek gericht op die vaak specifiek gericht op die 6. Realistisch/geloofwaardig 6. Realistisch/geloofwaardig desbetreffende doelgroep. Op desbetreffende doelgroep. Op 55 .Inspirerend && . Inspirerend deze manier zullen lezers zich deze manier zullen lezers zich “Reële situaties schetsen, niet alleen “Reële situaties schetsen, niet alleen minder snel ergeren aan minder snel ergeren aan stimulerend stimulerend reclame” modellen, perfectie, maar dingen van modellen, perfectie, maar dingen van reclame” alledag gebruiken” alledag gebruiken” “Een advertentie moet “Een advertentie moet “Niet te fake. Meer ‘what you see isis “Niet te fake. Meer ‘what you see inspireren, stimuleren, niet inspireren, stimuleren, niet what you get” what you get” opdringerig zijn. Een goede opdringerig zijn. Een goede foto met een slagzin moet foto met een slagzin moet voldoende zijn” voldoende zijn”
 31. 31. “Dit beeld trok mijn aandacht door de vormgeving en mooie kleur groen, waardoor ik las waar het over ging.En dat is wat je wil als advertentie maker” “’Deze dove is wel een goede advertentie.. nee.. daar mag ik graag naar kijken”“Ik kies voor mooie beelden. Gaaf met die klauwenvan een beer(?) en het licht etc, mooi gedaan. Ookvind ik de advertentie niet te opdringerig (koop mij! want bla bla alles is zo goed.” “Liefst een zo groot mogelijke foto zodat de aandacht hierop gevestigd is.” 31
 32. 32. “Een eye catcher die opvalt tussen de bladzijden, dat kan visueel zijn maar ook door een bepaalde tekst” “Je koopt toch dit blad om de advertenties door te kijken. Als een advertentie staat in een daarvoor bedoeld blad ( bijv een boot advertentie in een botenblad), zie je het niet meer als advertentie en dat maakt volgens mij een advertentie een goede advertentie”“Een advertentie moet je aanspreken, als je hem ziet denk je wat zou ervoor tekst op staan. Dan ga je kijken, je lacht misschien, en zal hem dan zeker onthouden. Deze advertentie (ik moest ff zoeken) vond ik altijd simpel maar super” 32
 33. 33. RESULTATEN.De toekomst in en van bladen
 34. 34. DE TOEKOMST IN BLADEN: QR & LAYER.“Ik zie dit fenomeen “Ik denk zeker dat er een meer en meer meerwaarde voor de toekomstverschijnen. Ik denk is, omdat je op een makkelijke dat die toepassing en eenvoudige manier ingaateen aanvulling geeft op verdieping achter een op de bestaande bepaald artikel. Zonder dat je erinformatiekanalen.” extra moeite voor hoeft te (Lezer RTV- en doen.”opiniebladen, 66 jr) (Linda abonnee, 43 jr) “Het is de toekomst denk ik. Ik heb een iphone en een Ipad waar ik tegenwoordig steeds meer op ga lezen. Een tijdschrift is absoluut leuk, en zal ik ook in zekere zin blijven lezen. Maar dit soort digitale bladen met links en filmpjes dat is de toekomst” (Koper mannenbladen, 30 jr)
 35. 35. DE TOEKOMST VAN BLADEN.Tijdschriftlezers gehecht aan hun bladen:• Wat betreft het leesritueel (individueel moment, ontspanning, etc)• Vanwege wat lezers (figuurlijk en letterlijk) uit de bladen halen (praktische tips, herkenning, inspiratie)• Vanwege de tastbaarheid van een blad• Vooral jongere lezers zien dat smartphones en tablets een toenemende rol in hun leven spelen, maar er wordt ook door hen uitvoerig beschreven dat de tijdschriftervaring niet makkelijk te vervangen is.
 36. 36. DE TOEKOMST VAN BLADEN.Papier vs Digitaal:• Een scherm heeft voor lezers nadelen t.o.v. papier, vanwege: − Je wordt op digitale media sneller afgeleid door mail, app-berichten, en doordat je zelf meer geneigd bent rond te klikken. − Kwetsbaarheid / Kans op diefstal − Minder prettige leeservaring − Scherm ziet men als slechter voor de ogen/gezondheid
 37. 37. DE TOEKOMST VAN BLADEN. “Ik denk dat tijdschriften altijd zullen “Waar ik voorheen bladen vaak blijven bestaan. Lezen op je tablet of pc voor gebruikte was het opdoen blijft toch voor mij en belasting op je van ideeën, plaatjes verzamelen. gezondheid. De hele dag op je werk al Maar dat kan nu ook, en veelachter de pc en dan thuis nog ff wat lezen grootser, via pinterest. Hoera wat “Zonder bladen wederom op je pc is voor mij geen optie. een uitvinding! Maar toch, ik blijf geen Bep.” Tijdschrift kun je op elk moment van de mn bladen kopen en zit helemaal (Gossipdag ff open slaan zonder dat je iets moet niet zo vaak op pinterest als ik zelf koopster, 54 jr) opstarten of opladen. Het blijft toch en gedacht had. Ik denk toch omdat genot ook ouderwets een tijdschrift te het vasthouden van een blad, het kunnen lezen.” (Losse koopster gevoel, het zien, het bladeren, de vrouwenweekbladen, 40 jr) plek waarop ik het kan lezen, allemaal zoveel meerwaarde heeft.” (Koopster Mind&Body bladen, 33 jr) “Van bladen hoop ik zelf nog wel een tijdje te kunnen genieten, want het blijft fijn om “Ik hoop dat bladen bladen het te kunnen vasthouden, wegleggen, blijven” bewaren .. en niet altijd met een virtueel (Maandbladkoopster, scherm voor je neus te zitten.” 46jr) (Lezeres glossies en opiniebladen, 23 jr)
 38. 38. MEER INFORMATIE?E-mail: info@magazines.nlTwitter: @magazinespuntnlFacebook: facebook.com/Magazines.nlLinkedin: magazines.nl groep

×