Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tip menjadi seorang guru yang sentiasa dekat di hati pelajar

1,680 views

Published on

Tip menjadi seorang guru yang sentiasa dekat di hati pelajar

  1. 1. Tip menjadi seorang guru yang sentiasa dekat di hati pelajar ?Bagaimana menjadi seorang guru yang sentiasa dekat di hati pelajar? Sebagai panduan ada 10 tipbagaimana anda boleh menjadi seorang guru yang dihormati dan disayangi oleh pelajar anda.1.Guru yang dekat di hati pelajar sentiasa hadir ke sekolah : Tempat seorang guru ialah bersama-samapelajarnya di dalam kelas, jika seorang guru itu tiada bersama-sama pelajarnya bermakna guru itu tidakmengajar. Seseorang guru mungkin terpaksa meninggalkan kelas atau pelajarnya atas sebab-sebabrasmi atau peribadi, tetapi adalah dinasihatkan jangan terlalu kerap. Mungkin ada ketikanya anda berasakurang sihat, jika tidak serius, cuba hadirkan diri ke sekolah. "Guru tetap" yang kurang sihat adalah 10kali lebih baik dari "Guru ganti" yang sihat. Kehadiran tetap menjadi satu kemestian. Berbanggalahdengan rekod kedatangan yang sempurna.2.Guru yang dekat di hati pelajar sentiasa ada apabila diperlukan : Anda perlu membantu pelajar setiapmasa. Ini bermaksud sebelum waktu sekolah, waktu rehat dan selepas sekolah. Anda tidak perlumelakukannya sepanjang masa. Mulakan dengan dua hari seminggu sebagai contoh. Beritahu merekawaktu dan hari di mana mereka boleh berjumpa anda untuk tujuan berbincang. Jika ada keperluan danmendapat sambutan, bolehlah ditambah menjadi tiga atau empat hari seminggu, itupun jika ia tidakTERLALU membebankan. Anda akan menjadi guru terbaik kepada pelajar. Bantulah mereka.3.Guru yang dekat di hati pelajar kenal pelajar mereka secara lebih dekat : Berbual dengan merekasemasa mengajar. Apakah muzik kegemaran mereka? Rancangan TV? Filem? Berbual dengan mereka diluar bilik darjah, di kantin atau di pondok bacaan. Lebih banyak anda tahu mengenai mengenai mereka,lebih mudah anda untuk menguasai diri dengan mereka. Adalah lebih mudah berbual dengan merekaketika sedang mengajar. Kaitkan topik pengajaran dengan kehidupan mereka sebagai satu caramemulakan perbualan dengan mereka. Selain itu, hafal dan ingat nama mereka secepat mungkin.4.Guru yang dekat di hati pelajar perlu kenal ibu bapa pelajar : Dapatkan nombor telefon ibu bapapelajar. Cuba hubungi mereka sekali sekala, jika mampu, hubungi sekerap mungkin. Anda tidak perluberbual lama, sekadar bertanya khabar dan tunjukkan anda mengambil berat mengenai anak merekadan pelajaran mereka. Hubungan ini secara tidak langsung akan membantu prestasi pelajar. Prestasimereka akan meningkat dan akan lebih bersopan apabila mereka tahu anda mengenali dan seringberbual dengan ibu bapa mereka.
  2. 2. 5.Guru yang dekat di hati pelajar tahu apa yang mereka ajar : Jika anda tidak tahu mengenai sesuatutopik, bagaimana anda mahu mengajar? Guru perlu membuat persediaan secukupnya sebelummemasuki kelas. Sebaiknya, bersedialah sebaik sahaja anda menulis rancangan mingguan anda.Percayalah, jika anda mengajar tanpa persediaaan secukupnya, anda akan merasa menyesal setelahanda meninggalkan kelas anda. Jadi pastikan anda bersedia sebelum memasuki kelas.6.Guru yang dekat di hati pelajar menghadiri setiap acara sekolah : Pastikan anda sentiasa hadir dalamsetiap acara di sekolah, seperti perhimpunan, sukan sekolah dan hari penyampaian hadiah. Kehadirananda di setiap acara berkenaan akan menunjukkan kepada pelajar anda bahawa anda mengambil berattentang mereka dan sentiasa menyokong kegiatan yang mereka sertai.7.Guru yang dekat di hati pelajar tinggal dalam kejiranan sekolah : Jika anda tidak tinggal dalam kawasankejiranan sekolah, anda boleh mendekati pelajar yang tinggal dalam kejiranan sekolah dengan caramembeli belah atau makan di kedai makan berhampiran sekolah selepas waktu sekolah atau padahujung minggu. Mungkin ada ibu bapa pelajar yang menjalankan perniagaan berhampiran sekolah ataupelajar sendiri membeli belah belah di kedai berkenaan. Cuba pantau kehidupan mereka. Lebih kerappelajar melihat anda, maka akan lebih baik kelakuan dan sikap mereka di dalam kelas. Mereka akanmelihat anda sebagai sebahagian daripada mereka.8.Guru yang dekat di hati pelajar makan di kantin sekolah : Di sesetengah sekolah, ada guru yang seringmakan di luar kawasan sekolah atau membawa bekal dari rumah dan makan di bilik guru sahaja.Cubalah bersama mereka di kantin, makan bersama mereka di kantin. Sebagai contoh berbual mengenaimakanan kegemaran mereka dan bagaimana mereka membelanjakan wang poket mereka setiap hari.Mana tahu, mungkin ada pelajar anda yang sering meminggirkan diri pada waktu rehat.9.Guru yang dekat di hati pelajar sentiasa berlaku adil : Sentiasa harapkan yang terbaik daripada pelajaranda, tetapi pada masa yang sama anda perlu fleksibel. Tidak semua pelajar mampu menjadi yangterbaik. Berlaku adil tidak semestinya menjadikan anda tegas atau terlalu berlembut. Secara mudahnya,anda perlu menilai dan melayan pelajar berdasarkan kemampuan mereka.10.Guru yang dekat di hati pelajar tidak mudah hilang sabar : Tahan kemarahan kerana semuanya akanberlalu. Jangan terbawa-bawa dengan rasa geram dan emosi. Pelbagai perkara boleh berlaku di dalambilik darjah. Tangani masalah di dalam bilik darjah secara profesional. Mengambil tindakan mengikut
  3. 3. emosi dan secara melulu hanya akan memburukkan keadaan dan akan memberi kesan kepada karieranda di kemudian hari.

×