Microsoft office 4 programet e office

11,075 views

Published on

Published in: Technology, Education
1 Comment
6 Likes
Statistics
Notes
 • Microsoft® Office 2003
  Microsoft Office Word 2003
  Microsoft Office Outlook 2003
  Microsoft Office Excel 2003
  Microsoft Office PowerPoint 2003
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
11,075
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
229
Comments
1
Likes
6
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Microsoft office 4 programet e office

 1. 1. Mëso rrethMicrosoft Office 2003Pjesa e 1: Microsoft Office 2003 ThemeloretPjesa e 2: Mëso rreth Microsoft Word-itPjesa e 3: Mëso rreth Microsoft Excel-itPjesa e 4: Mëso rreth Microsoft Outlook dhePjesa e 5: Mëso rreth Microsoft PowerPoint
 2. 2. Nisja me Microsoft® Office 2003NisjaVeglat që i përdor për detyrat e përditshme tani janë në dispozicion në gjuhën amtare duke ebërë përvojën e punës më të lehtë dhe më të këndshme. Këto programe të Microsoft Office2003 të përshtatura së shpejti për vendin janë në dispozicion për të ndihmuar në rritjen eproduktivitetit për ty dhe organizatën tënde: Microsoft Office Word 2003 Microsoft Office Outlook 2003 Microsoft Office Excel 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003Me Pakon e ndërfaqes të botimit Office 2003, mund ta përdorësh softuerin në gjuhën amtare,duke përfshirë menytë, kutitë për dialog, mesazhet e gabimit dhe sinjalizimet, dhe fjalorin.(Shënim: Ndihma, shabllonet, dhe ekspertët mbesin në gjuhën bazë.) Për informacion më tëri, vizito ueb sajtin në rrjetë të Microsoft Office-it http://office.microsoft.com/home/.Mund të ndeshesh me termet në këtë udhërrëfyes që janë të reja për ty. Fjalor i ndarë ështëpërfshirë ashtu që mund të mësosh se çfarë domethënie kanë këto terme dhe se si atoaplikohen tek ty dhe detyrat e tua.Në qoftë se je fillestar ose një përdorues me përvojë i Office-it, le tia nisim! Pjesa 1: Microsoft Office 2003 Themeloret Nise programin Merr ndihmë
 3. 3. Dritarja e Office-it Tiparet nga e djathta në të majtë Redakto tekst Shto Art Kërko tekstin Printo skedarët e Office-it Ruaji skedarët Shabllonet Sugurimi ObcionetPjesa e 2: Mëso për Microsoft Word-in Krijo një dokument Pamje Shtyp dhe formato tekst Shto Art Shto tabelë Gjurmo ndryshimet Formatimi i faqesPjesa e 3: Mëso rreth Microsoft Excel-it Krijo libër të punës Fut të dhëna në një fletë të punës Formatet e qelizës Operacionet e shtyllës dhe të rreshtit Rendit dhe filtro të dhënat Formula dhe funksione GrafikonePjesa e 4: Mëso rreth Microsoft Outlook-ut Nis Outlook-un Instalo një llogari të e-postës Krijo dhe dërgo një mesazh të e-postës Lexoi mesazhet e e-postës Kontaktet Kalendari Detyrat Shënimet Gjej informacionePjesa e 5: Mëso rreth Microsoft PowerPoint-it Krijo prezantim Pamje Modeli i pamjes rrëshqitëse Animacion Faqet e shënimeve dhe materiali i printuar Shpërndaje prezantimin
 4. 4. Pjesa e 1: Microsoft Office 2003 ThemeloretNë këtë seksion, do ti mësosh bazat për të punuar në programet e Microsoft Office 2003 .Office-i është një komplet programesh, të përcaktuara për të punuar së bashku për të tëndihmuar ta kryesh punën. Nga shkaku se programet janë të ngjashme, teknikat që do timësosh në këtë seksion do të të ndihmojnë në të gjitha programet e Office-it. Nis program Merr ndihmë Dritare e Office-it Tiparet nga e djathta në të majtë Redakto tekst Shto Art Kërko tekstin Printo skedarët e Office-it Ruaji skedarët Shabllonet Sigurimi ObcionetNis një programMund të nisësh një program të Office-it në të njëjtën mënyrë si i nis programet e tjera nëWindows. Në menynë Nisje në Windows, trego kah Të gjitha programet, trego kah Microsoft Office, dhe mandej trego kah programi në Office ku dëshiron të nisësh. Prapa në kryeMerr ndihmëPër të marrë ndihmë në gjuhën amtare, mund ta përdorësh këtë dokument në rrjetë, ose taprintosh atë dhe ta përdorësh atë si referencë.Nëse di ta lexosh dhe ta shkruash gjuhën themelore të versionit tënd të Microsoft Office-it,
 5. 5. mund të mësosh se si ti përdorësh programet e Office-it duke përdorur Ndihmën.Për tu qasur shpejtë tek Ndihma në gjuhën themelore, përdore kutinë Shtyp një pyetje përndihmë në shiritin e menysë. Mund të shtypësh pyetje në këtë kuti në gjuhën themelore përti gjetur shpejtë përgjigjet që të nevojiten.Për shembull, për të mësuar se si të printohet një zarf në Word, shtyp Si mund të printojnjë zarf, dhe mandej shtyp ENTER. Programi i Office-it i kërkon përgjigjet dhe i afishonrezultatet në panelin e detyrave. Rezultatet shfaqen me renditje sipas lidhjes ashtu qëpërgjigjja më e përafërt e pyetjes tënde shfaqet së pari.Mënyrë tjetër e shpejtë për të marrë ndihmë në gjuhën themelore deri sa punon në një kutipër dialog është duke klikuar butonin pranë kutisë Mbyll. Tema e ndihmës shfaqet duke ipërshkruar obcionet e veçanta në atë kuti për dialog. Prapa në kryeDritarja e Office-itKur punon në një program në Microsoft Office, dritarja në të cilën punon ndryshon varësishtnga ajo se a je duke punuar në Word, Outlook, Excel, ose PowerPoint. Sidoqoftë, shumëelemente në dritare duken njëlloj pa marrë parasysh se cili program është i hapur. Seksionetnë vijim i përshkruajnë tiparet e dritares në Office që shfaqen në të gjitha programet e Office-it.MenytëMenyja afishon listë të komandave. Klikoje emrin e menysë, siç është Skedar, Redaktim, ose Pamje, për ti afishuar komandat. Kliko një komandë, siç është Printo (menyja Skedar), Gjej (menynë Redakto) dhe Prit (menyja Redakto), për tia mundësuar programit të Office-it ta zbatojë komandën.Mënyra më e mirë për tia prezantuar vetvehten programit është duke i shfletuar menytë përti parë komandat e ndryshme dhe veglat që mund ti përdorësh deri sa punon.Kur së pari nis një program të Office-it, shfaqen vetëm komandat më themelore. Mandej,ashtu siç punon, menytë dhe shiritet e veglave përshtaten ashtu që shfaqen vetëm komandatdhe butonat të cilat i përdor më shpesh. Nëse komanda ose butoni nuk është përdorur për një
 6. 6. kohë të caktuar, e "lëshon" menynë ose shiritin e veglave. Për ta parë listën e plotë tëkomandave, klikoi shigjetat në fund të menysë.Office-i përmban meny të shkurtoreve, po ashtu të njohura si meny të klikut të djathtë. Këtoshfaqen për shembull kur me klikun e djathtë klikon në përzgjedhje, shirit të veglave osebutonin për shiritin e detyrave. Menyja e shkurtores i rendit komandat që i përkasin vetëmatij regjioni në ekran ose përzgjedhje. Për shembull, nëse je duke shtypur tekst në Word dheklikon me klikun e djathtë, do të fitosh një meny të shkurtoresme komandat që janë nëlidhshmëri me atë aktivitet: Kopjo, Ngjit, Fonti, dhe kështu me rradhë.Shiritet e veglaveShiritet e veglave shfaqen nën menytë. Ato përmbajnë butone që mund të klikosh si njëalternativë e shpejtë për të përdorur komandën nga menyja. Për shembull, për të printuar njëskedar, mundata klikosh butonin Printo në vend që ta klikosh komandën Printo nëmenynë Skedar. Për ti shfaqur ose fshehur shiritet e veglave, në menynë Pamje, trego kah Shiritet e veglave, dhe mandej klikoi shiritet e veglave që dëshiron ti shfaqësh ose ti fshehësh. Për të mësuar rreth butonit në një shirit të veglave, pusho reguesin mbi butonin dhe mandej lexoje Këshillën e ekranitqë shfaqet në gjuhën themelore.Shiritet e veglave mund të cungohen në skaj të dritares, ose të qarkullojnë. Mund tizhvendosësh shiritet e veglave rreth ekranit për ti pasur ato në një vend i cili është më ipërshtatshëm. Për të zhvendosur shirit të veglave, kliko dorezën e shiritit të veglave në shiritin e veglave të cunguar, ose shiritin e titullit në shiritin e veglave qarkullues, mandej zvarrite në një vendndodhje të re.Kur e zvarrit shiritin e veglave në skaj të dritares së programit, bëhet shirit i veglave icunguar.Më tepër se një shirit i veglave mund të cungohet në rreshtin e njëjtë. Por nëse nuk ka mjafthapësirë për ti afishuar të gjitha butonat, disa prej tyre do të zhduken. Mos u brengos,butonatjanë ende në dispozicion. Nëse butoni Obcionet e shiritit të veglave në fundin në tëdjathtë të shiritit të veglave ka një shenjë , që domethënë se më tepër butone janë nëdispozicion se që mund të shfaqen. Nëse dëshiron që të duken të gjitha butonat, mund tazhvendosësh shiritin e veglave në një pozicion tjetër.Shiriti i gjendjesShiriti i gjendjes shfaqet në fund të një dritareje. Ai afishon informacione rreth gjendjesaktuale të skedarit në të cilin punon. Për shembull, shiriti i gjendjes në PowerPoint shfaq senë cilat pamje rrëshqitëse je duke punuar dhe cilin projekt të pamjes rrëshqitëse je duke epërdorur.
 7. 7. Paneli i detyravePanelet e detyrave i sjellin veglat që të nevojiten pranë punës tënde. Paneli i detyrave shfaqetnë anën e djathtë të dritares automatikisht kur je duke bërë detyra të caktuara siç janë nisjae skedarit të ri, pyet për ndihmë ose ndërfut fragment artistik. Për të hapur panel të detyrave, në menynë Pamje, kliko Paneli i detyrave.Paneli i detyrave mund të përmbajë lloje të ndryshme të informacioneve. Për të parë se çka është në dispozicion, kliko listën Panele të tjera të detyrave (emri i panelit të detyrave në krye të panelit të detyrave është aktualisht listë me lëshim teposhtë), dhe mandej kliko panelin e detyrave që e dëshiron. Prapa në kryeTiparet nga e djathta në të majtëMicrosoft Office 2003 siguron funksionalitet nga e djathta në të majtë dhe tipare tëprojektuara për ti mbështetur gjuhët që punojnë në një mjedis nga e djathta në të majtë osenë dy drejtimet për futje të tekstit, redaktim dhe afishim.Gjuha që shfaqet në menytë, kutitë për dialog dhe tek ekspertët është referuar si gjuhë endërfaqes së përdoruesit. Disa tipare nga e djathta në të majtë në programet e Office 2003përdorin gjuhën aktive të ndërfaqes së përdoruesit për të përcaktuar drejtimin e strukturës sëekranit dhe drejtvendosjen e tekstit brenda kutive për dialog.Kur teksti nga e djathta në të majtë dhe nga e majta në të djathtë përdoret në të njëjtën fjaliose paragraf, teksti i kombinuar mendohet si me dy drejtime ose i përzier. Drejtimi ështëterm i përgjithshëm që përshkruan rendin e leximit, drejtvendosjen, dhe strukturën e plotë tëelementeve të ekranit.Kur gjuha siç është Farsi ose Urdu janë mundësuar për redaktim, ke në dispozicion disa tiparepër ta bërë ambientin punues nga e djathta në të majtë ose në të dy drejtimet më të lehtë. Prapa në kryeRedakto tekstTë redaktosh tekst është një aftësi themelore për ti përdorur programet në Office. Redaktimii tekstit e përfshin jo vetëm shtypjen por po ashtu edhe detyrat e tilla siç janë risistemimi ifjalëve dhe paragrafeve, formatimi i tekstit për ta bërë atë më të lexueshëm, dhe ndryshimi idrejtvendosjes së paragrafëve.Para se të mund të redaktosh tekst, së pari duhet ta përzgjedhësh atë. Mandej Office-i iaplikon obcionet e redaktimit që i zgjedh në tekstin e përzgjedhur. Për të përzgjedhur tekst për të redaktuar, kliko në fillim të tekstit të cilin dëshiron ta redaktosh dhe mbaj të shtypur butonin e majtë të miut. Mandej zvarrite në fund të
 8. 8. tekstit që dëshiron ta redaktosh dhe liroje butonin e miut. Teksti shfaqet i theksuar.Tani mund ta redaktosh tekstin e përzgjedhur në njërën nga mënyrat në vijim.Prit, kopjo dhe ngjitMund ta presësh ose kopjosh tekstin e përzgjedhur nga skedari dhe mandej ta ta ngjisësh atëku të dëshirosh, madje edhe në skedar ose program të ndryshëm.Të presësh, kopjosh dhe të ngjisës tekst 1. Përzgjidhe tekstin, dhe mandej bëj ndonjërën në vijim: o Ta largosh tekstin nga vendndodhja origjinale, kliko Prit në menynë Redakto. o Ta kopjosh tekstin pa e larguar atë nga vendndodhja origjinale, kliko Kopjo në menynë Redakto. 2. Kliko ku dëshiron ta ngjisësh tekstin, dhe mandej kliko Ngjit në menynëRedakto. 3. Ta ngjisësh tekstin e njëjtë sërish, përsërit hapin 2.Kur pret ose kopjon tekst në një program të Office-it, ai është ruajtur në kujtesë në kujtesëne fragmenteve në Office. Kujtesa e fragmenteve e Office-it mund të ruajë në kujtesë deri në24 artikuj. Mund ti ngjisësh artikujt e ruajtur në kujtesë në kujtesën e fragmenteve në Officenë ndonjë skedar të Office-it.Për të ngjitur një artikull nga kujtesa e fragmenteve në Office 1. Për ti afishuar përmbajtjet e kujtesës së fragmenteve në Office në panelin e detyrave, kliko Kujtesa e fragmenteve e Office-it në menynë Redakto. 2. Kliko ku dëshiron ta ngjisësh artikullin. 3. Në kujtesën e fragmenteve në Office, kliko artikullin që dëshiron.Zvarrit dhe lësho redaktiminMënyrë tjetër për ta zhvendosur tekstin ku dëshiron është duke e zvarritur atë. Përzgjidh tekstin të cilin dëshiron ta zhvendosësh, dhe mandej zvarrite tekstin e përzgjedhur në një vendndodhje të ndryshme.Shënim Në Excel, mund ti zvarritësh përmbajtjet e një qelize në një qelizë tjetër, por nukmund ta zvarritësh tekstin në vendndodhje tjetër brenda një qelize.Formato tekstinMund ta ndryshosh mënyrën se si duket teksti duke e formatuar atë. Përzgjidhe tekstin tëcilin dëshiron ta formatosh dhe mandej zgjedh një obcion në shiritin e veglave Formatim.Për shembull, mund ta përdorësh shiritin e veglave Formatim për të bërë njërën në vijim: Për të zgjedhur një font, kliko emrin e fontit në kutinë Font . Për të aplikuar formatimin e trashësuar, kliko Trashësim . Për të zgjedhur madhësinë e tekstit, shtyp ose klikoje madhësinë në kutinë
 9. 9. Madhësia e fontit . Për shembull, shtyp 10.5. Madhësia e tekstit matet me pikë. Për të zgjedhur ngjyrën e tekstit, klikoje shigjetën pranë Ngjyra e fontit , dhe mandej përzgjidh ngjyrën që e dëshiron.Formato një paragrafMund ta ndryshosh mënyrën se si duket një paragraf duke e formatuar atë. Vendosetreguesin e ndërfutjes kudoqoftë në paragraf dhe mandej zgjidh një obcion në shiritin eveglave Formatim.Për shembull, mund ta përdorësh shiritin e veglave Formatim për të bërë njërën në vijim: Për ta drejtvendosur paragrafin kliko Drejtvendos majtas , Qendër , Drejtvendos djathtas , ose Drejtvizo . Për të shtuar plumba ose numërime në Word, Outlook, ose PowerPoint, kliko Kokrra ose Numërim . Për ta zhvendosur paragrafin në të majtë, kliko Zvogëlo dhëmbëzimin . Për të zhvendosur paragrafin në të djathtë, kliko Zmadho dhëmbëzimin .Këshillë Nëse bën ndonjë ndryshim që nuk e dëshiron, shpejtë mund ta kthesh veprimin efundit që e bëre duke klikuar Çbëj në shiritin e veglave Standard. Prapa në kryeShto ArtNdonjëherë, një skedari në Office i duhet më tepër se fjalë. Nuk ka problem! Mund të fusëshnjë fotografi. Për shembull, mund të ndërfusësh një foto të një anëtari të familjes në letrën tëcilën e shkruan në Word. Ose mund të zgjedhësh një pjesë të fragmentit artistik dhe tapërdorësh atë si nuancë për prezantim në PowerPoint. Nëse nevojitet që ta modifikoshfotografinë pasi që ta ndërfusësh atë në skedarin në Office, Office-i siguron vegla me bollëk.Për të ndërfutur fotografi nga kompjuteri 1. Kliko ku dëshiron ta ndërfusësh fotografinë. 2. Në menynë Ndërfut, trego kah Fotografi, dhe mandej kliko Nga skedari. 3. Vendndodhe fotografinë që dëshiron ta ndërfusësh. 4. Klikoje dy herë fotografinë që dëshiron ta ndërfusësh.Këshillë Mund të përzgjedhësh po ashtu fotografi nga faqja e uebit dhe ta zvarrisësh atë nënjë skedar në Office.Kërko fragmentin artistik
 10. 10. Office-i vjen me shumëllojshmëri të fragmenteve artistiketë cilat mund ti përdorësh për timaskuar skedarët. Mund ta përdorësh panelin e detrave Fragment artistik që shpejt tëkërkosh fragmente për ti ndërfutur në një dokument në Word.Të kërkosh fragment 1. Në menynë Ndërfut, trego kah Fotografi, dhe mandej kliko Fragment artistik. 2. Në panelin e detyrave Fragment artistik, në kutinë Kërko, shtyp një fjalë ose frazë në gjuhën themelore që e përshkruan fragmentin që dëshiron ose shtypi të gjitha ose disa nga emrat e skedarëve të fragmentit. 3. Ta pakësosh kërkimin, bëje njërën në vijim: o Për ti kufizuar rezultatet e kërkimit në një përmbledhje të veçantë të fragmenteve, në kutinë Kërko, klikoje shigjetën dhe përzgjidhi përmbledhjet që dëshiron ti kërkosh. Për shembull, për ta penguar kërkimin e fragmenteve nëpërmjet të Internetit, pastro kutinë kontrolluese Përmbledhjet e uebit. o Për ti kufizuar rezultatet e kërkimit në një lloj të veçantë të skedarit medial, në kutinë Rezultatet duhet të jenë, klikoje shigjetën dhe përzgjidhe kutinë kontrolluese pranë llojeve të fragmenteve që dëshiron ti gjesh. 4. Kliko Shko.Nëse gjen fragment që dëshiron ta përdorësh, mund ta ndërfusësh lehtë atë në skedarin nëOffice.Për të ndërfutur një fragment nga paneli i detyrave në kujtesën e fragmenteve 1. Kliko ku dëshiron ta ndërfusësh fotografinë. 2. Në panelin e detyrave, klikoje fotografinë që dëshiron ta përdorësh.Ripërmaso fotografinëShumë lehtë mund ta zmadhosh ose ta zvogëlosh një fotografi.Të përmasosh një fotografi 1. Klikoje fotografinë që dëshiron ta përmasosh. Dorezat për zmadhim shfaqen në këndet dhe anët e fotografisë. 2. Poziciono treguesin e miut në njërën nga dorezat për zmadhim. 3. Zvarrit dorezën për zmadhim deri sa fotografia të ketë formën dhe madhësinë e dëshiruar.Këshillë Për ta ndryshuar madhësinë në një ose më tepër drejtime, zvarrite miun larg ose nëdrejtim të qendrës, duke bërë njërën në vijim: Për ta ruajtur qendrën e një objekti në të njëjtin vend, mbaj të shtypur CTRL deri sa e zvarrit miun. Për ti ruajtur proporcionet e objektit, zvarrite njërën prej dorezave për zmadhim nga këndi. Për ti ruajtur proporcionet gjatë mbajtjes së qendrës në të njëjtin vend, mbaj të shtypur CTRL deri sa e zvarrit njërën prej dorezave për zmadhim nga këndi.
 11. 11. Zmadhoje fotografinëMund ta përdorësh shiritin e veglave Fotografi për ta zmadhuar fotografinë pasi ta keshndërfutur atë në një skedar të Office-it. Për ta afishuar shiritin e veglave Fotografi, klikoje fotografinë në skedarin në Office. Shiriti i veglave Fotografi shfaqet automatikisht kur fotoja është përzgjedhur.Mund ti përdorësh veglat në shiritin e veglave Fotografi për ti zmadhuar fotografitë në mëshumë mënyra.Preji anëtMund tia presësh anët fotografisë duke i flakur pjesët që nuk të nevojiten. Për shembull, tëshfaqësh vetëm një person nga fotoja që përfshin tre njerëz, thjesht preji anët ku ndodhen dynjerëzit e tjerë.Të presësh anët e një fotografie 1. Përzgjidhe fotografinë që dëshiron tia presësh anët. 2. Në shiritin e veglave Fotografi, kliko Preji anët . Doreza për prerjen e anëve shfaqet në këndet dhe anët e fotografisë. Shënim Nëse shiriti i veglave Fotografi nuk duket, kliko Shiriti i veglave në menynë Pamje, dhe mandej kliko Fotografi. 3. Pozicionoje veglën për prerjen e anëve mbi dorezën për prerjen e anëve dhe mandej bëje njërën në vijim: o Ti presësh anët e njërës anë, zvarrite dorezën e qendrës në atë anë kah brenda. o Ti presësh anët në mënyrë të barabartë në të dyja anët njëherësh, mbaj të shtypur CTRL siç e zvarrit dorezën e qendrës nga cilado anë kah brenda. o Ti presësh anët në mënyrë të barabartë në të katër anët njëherësh, mbaj të shtypur CTRL siç e zvarrit dorezën e këndit kah brenda. 4. Në shiritin e veglave Fotografi, kliko Preji anët për ta fikur komandën Preji anët.Shënim Mund ta çbësh prerjen e anëve në çdo kohë para se ta ruash fotografinë.RrotulloNëse duhet të ndryshoj një fotografi horizontale për ta bërë atë vertikale, ose nëse fotografiaështë skenuar me kokë teposhtë, mund ta rrotullosh atë fotografi.Të rrotullosh një fotografi për 90 shkallë 1. Përzgjidhe fotografinë që dëshiron ta rrotullosh. 2. Në shiritin e veglave Fotografi kliko Rrotullo majtas 90° .Këshillë Mund ta rrotullosh shumë një fotografi duke përdorur dorezën për rrotullim .Poziciono treguesin për ndërfutje mbi dorezën për rrotullim — kalon në vegël për rrotullim.Me klikimin dhe zvarritjen e dorezës, udhëhiqesh nga një vijë me pika rreth fragmentit.
 12. 12. Kontrast ose shkëlqimMund ta përshtasësh drejtpeshimin midis zonave të errëta dhe të hapura të fotografisë duke epërshtatur kontrastin. Ose, nëse fotoja është tepër e errët ose tepër e hapur përgjithësisht,mund ta zmadhosh atë duke e e përshtatur shkëlqimin.Për ta ndryshuar kontrastin ose shkëlqimin e një fotografie 1. Përzgjidhe fotografinë që dëshiron ta ndryshosh. 2. Në shiritin e veglave Fotografi, kliko Më shumë kontrast , Më pak kontrast , Më shumë shkëlqim , dhe Më pak shkëlqim për tiu përshtatur niveleve në fotografi.Shënim Nëse shiriti i veglave Fotografi nuk duket, kliko Shiriti i veglave në menynëPamje, dhe mandej kliko Fotografi. Prapa në kryeKërko tekstinMund të kërkosh fjalë ose frazë të veçantë që shfaqet kudo në skedar. Për shembull, mendoqë duhet tia përditësosh të gjitha referencat një personi të veçantë. Mund të bësh një kërkimdhe Office-i do të të shfaqë çdo shembull të atij emri.Të kërkosh fjalë ose frazë 1. Kliko Gjej në menynë Redakto. 2. Shtype fjalën ose frazën, dhe mandej kliko Gjej tjetrin.Mendo që duhet të zëvendësosh një fjalë ose frazë me fjalë ose frazë tjetër. Office-i mund tabëjë atë gjithashtu.Të zëvendësosh një fjalë ose frazë 1. Në menynë Redakto, kliko Gjej. 2. Klikoje skedën Zëvendëso. 3. Në kutinë Çfarë të gjej, shtype fjalën ose frazën që dëshiron ta zëvendësosh. 4. Në kutinë Zëvendësoje me, shtype fjalën ose frazën me të cilën dëshiron ta zëvendësosh. 5. Bëj njërën në vijim: o Të zëvendësosh vetëm një shembull të fjalës ose frazës, kliko Zëvendëso. o Ti zëvendësosh të gjithë shembujt e fjalës ose frazës, kliko Zëvendësoi të gjitha. Prapa në krye
 13. 13. Printo skedarë të Office-itNëse ke të lidhur një printer në kompjuter ose rrjet, mund ta printosh skedarin e Office-it nëletër. Të printosh një skedar, bëj njërën në vijim: Që të printosh shpejt një skedar duke përdorur parametrat e parazgjedhur, kliko Printo në shiritin e veglave Standard. Për të specifikuar se si dëshiron ta printosh skedarin duke i përzgjedhur obcionet në kutinë për dialog Printo, kliko Printo në menynë Skedar. Përzgjidhi obcionet që dëshiron, dhe mandej kliko Printo.Paraafisho skedarinPër tu siguruar se i merr rezultatet që i dëshiron, paraafisho skedarin para se ta printosh atë. Për të parë se si do të duket skedari kur të printohet, kliko Paraafisho printimin në menynë Skedar.Kutia për dialog PrintoObcionet në kutinë për dialog Printo janë organizuar në grupet në vijim: Printeri Nëse më tepër se një printer është i lidhur, përzgjidhe nga lista printerin që e dëshiron. Diapazoni i faqes Për ta printuar të gjithë skedarin, kliko Të gjitha. Ndryshe, përzgjidh njërën nga obcionet në vijim: Për ta printuar faqen që e përmban pikën e ndërfutjes, kliko Faqe aktuale. Për ta printuar vetëm tekstin e përzgjedhur, kliko Përzgjedhje. Për ti printuar vetëm faqet e veçuara (ose pamjet rrëshqitëse në PowerPoint) kliko Faqe, dhe mandej veçoi faqet ose pamjet rrëshqitëse që i dëshiron. Kopje Fut numrin e kopjeve që dëshiron ti printosh. Për ti printuar faqet në rendin e lidhur të përshtatshëm, përzgjidh kutinë e zgjedhjes Sistemo. Shënim Imazhi i miniaturës në ndryshimet në zonën Kopje tregon se si do të printohen faqet, mvarësisht nga kutia e zgjedhjes Sistemo a është e përzgjedhur ose e pastruar. Çfarë të printoj Për të printuar një pjesë të veçantë të skedarit, veço cilën pjesë. Obcionet varen nga ajo se cilin program të Office-it je duke e përdorur. Për shembull, në Word, për të printuar vetëm vetitë e skedarit, kliko Vetitë e dokumentit. Zmadho Për ta ndryshuar madhësinë e faqeve të printuara, përzgjidh njërën prej obcioneve në vijim: Për të printuar më tepër se një faqe të skedarit në një fletë letre, veçoje numrin e faqeve në secilën fletë.
 14. 14. Për ta përshtatur skedarin të përputhet me madhësinë e letrës së përzgjedhur, përzgjidhe madhësinë e letrës që e përdor për ta printuar skedarin.Obcione të tjera printimiMund të zgjedhësh nga llojet e obcioneve për printim, jo vetëm ato obcione të siguruara ngakutia për dialog Printo, por po ashtu obcione të siguruara nga printeri i veçantë. Për ti parë obcionet për printerin e veçantë, kliko Printo në menynë Skedar, dhe mandej kliko Vetitë. Prapa në kryeRuaji skedarëtAshtu siç punon në skedar, është ide e mirë ta ruash atë rregullisht. Në atë mënyrë, nësendodh një problem, siç është ndërprerja e rrymës, nuk do ta humbasësh punën që e ke bërë.Ka disa mënyra për ti ruajtur skedarët në programet e Microsoft Office-it.Të ruash skedar për herë të parë 1. Në shiritin e veglave Standard, kliko Ruaj . 2. Për ta ruajtur skedarin në dosje tjetër, kliko vendndodhje tjetër në listën Ruaj në ose në dosje tjetër në Lista e dosjes, ose në të dyja. Këshillë Mund të krijosh dosje të re për ta ruajtur në të skedarin duke klikuar Krijo dosje të re . 3. Në kutinë Emri i skedarit, shtyp emër të ri për skedarin. 4. Kliko Ruaj. Tani punon në një kopje të re të skedarit. Prapa në kryeShabllonetNëse ke tekst ose formatim dëshiron ta ripërdorësh në skedarët e tjerë që i krijon, mund tëruash një skedar si shabllon. Një shabllon është tip i veçantë i një skedari në Office qëpërdoret si model për të krijuar skedarë të tjerë. Kur krijon një skedar të bazuar në njëshabllon, elementet e shabllonit shfaqen në një skedar të ri automatikisht. Nëse ruan njëshabllon në dosjen Shabllone, shumë lehtë mund të krijosh skedar të ri të bazuar në atëshabllon.Të ruash një skedar si shabllon
 15. 15. 1. Në menynë Skedar, kliko Ruaj si. 2. Në kutinë Ruaj si tip, kliko Shablloni i dokumentit. 3. Në kutinë Emri i skedarit, shtyp një emër për shabllon të ri, dhe mandej kliko Ruaj.Të krijosh skedar të ri të bazuar në shabllon 1. Në menynë Skedar, kliko I ri. 2. Në panelin e detyrave, nën Shabllone, klikoje obcionin që dëshiron. Prapa në kryeSigurimDuke i marrë masat paraprake, mund të ndihmosh për ta zvogëluar rrezikun që kompjuteri tëinfektohet nga ndonjë virus: Vizito vendin Sigurim për të mësuar më tepër rreth ndihmës për ti mbrojtur sistemet dhe të dhënat Përdor parametrat e sigurimit të parazgjedhur në Office Office 2003 është versioni më i sigurt i Office-it tanimë i çliruar. I ka mbrojtësit në vend për të ndihmuar mbrojtjen e programeve dhe të dhënave nga viruset. Microsoft-i rekomandonqë të mos i ndryshosh parametrat e parazgjedhur të Office-it me parametra me siguri më të dobët. Mbaj kompjuterin të përditësuar me përditësimet më të reja të rrezikshme dhe pjesët e sigurimit Mënyrë më e lehtë për ta bërë këtë është ta vizitosh sajtin Mbroje kompjuterin personal, i cili të udhëheq të përdorësh Internetin, të përditësosh sistemin operativ Microsoft Windows duke përdorur sajtin Përditësimi i Windows-it, dhe të përdorësh softuerin modern për anti viruse. Përditësimi i Office-it Vizitoni këtë sajt të shkarkoni pjesët më të reja të rrezikshme dhe përmirësimet falas. Ngjitja deri tek versioni më i ri i Office-it të siguron se i ke tiparet më të reja të sigurimit. Instalo dhe kryej softuerin për antivirus Instalo një program të softuerit për antivirus nga një ndërmarrje e njohur, me reputacion, dhe ekzekutoje atë siç është rekomanduar nga provajderi. Nëse programi ka një tipar për skenimin automatik të virusit, mbaje atë të ndezur. Mbaje në mend se viruset e ri mund të lëshohen çdo ditë. Prandaj, nëse produkti ka një tipar për vetë përditësim, duhet ta përdorësh atë për ta mbrojtur kompjuterin nga virusët më të ri. Zbulo nëse ke me të vërtetë apo jo virus Viruset shpesh ekzekutojnë pa njohurinë tënde. Sido qoftë, nëse kompjuteri sillet në një mënyrë të dyshimtë ose ose njëri nga programet nuk punon saktë, kjo nuk do të thotë patjetër që kompjuteri ka virus. Të kesh njohuri për simptome të veçanta që një virus i veçantë i shkakton është diçka kyçe. Mund ta marrësh këtë informacion nga sajti Informacione për antivirusë në Microsoft. Do të të sinjalizojë drejt viruseve më të reja, ashpërsisë të tyre, dhe simptomet që ato i shkaktojnë. Kontrollo me rregull Microsoft Security Bulletins Një listë e freskët e çështjeve
 16. 16. të sigurisë që ndikon në produktet e Microsoft-it është në dispozicion në sajtin Microsoft Security Bulletins. Ky sajt siguron informacione teknike për çështjet e veçanta të sigurimit që i ndikojnë produktet e veçanta. Shkarko skedarë vetëm nga sajtet e besueshme. Kur shkarkon skedar nga sajti në ueb, sigurohu se e di origjinën! Duhet të përpiqesh të shkarkosh skedarë vetëm nga ndërmarrje të njohura dhe mirë të ngritura. Kur je në dyshim mos shkarko skedar. Si një masë paraprake shtesë, mund të shkarkosh skedarë në disk të veçantë nga disku i ngurtë, siç është floopy disc ose zip disk, dhe mandej skenoji skedarët me skanerin për virusë. Instalo vetëm nga CD-të të mirfilltë Në përgjithësi, instalimi i softuerit nga CD- të e mirfillta dhe komercialisht të shpërndara është mënyra më e sigurt. Për shembull, të gjitha CD-të të Microsoft-it e kanë të shkruar për ta dëshmuar vërtetësinë e tyre. Rezervoi të dhënat në mënyrë të rregullt Përpilo rezervim të rregullt. Nëse virusi i fshin ose i prish skedarët në diskun e ngurtë, një rezervim më i freskët mund të jetë mënyra e vetme për ti rikuperuar të dhënat. Rezervo gjithë sistemin në mënyrë të rregullt. Në minimum, bëj rezervë të skedarëve që nuk mund të lejosh të të humbasin, siç janë dokumentet, fotografitë, lidhjet e parapëlqyera, librat e adresave, dhe mesazhet e rëndësishme të e-postës. Për detaje në rezervimin e të dhënave të veçanta të programit, kërko Office në Linjë. Po ashtu mund ta përdorësh Bëj rezervë ose Rikupero Ekspertin në Microsoft Windows XP për ti bërë rezervë të dhënat e tua. Në Windows XP, në menynë Nis, trego kah Pajisjet ndihmëse, trego kah Veglat e sistemit, dhe mandej kliko Bëj rezervë. Ndiqi udhëzimet në Bëj rezervë ose Rikupero Ekspertin. Mos hap mesazhe të e-postës ose skedarë të dyshimtë Mos hap mesazhe të e- postës ose skedarë të dyshimtë ose të dhënë. Në Microsoft Office Outlook 2003, mund ta filtrosh Kutinë mbërritëse dhe të dërgosh mesazhe të dyshimta në dosjen E- postë e vjetër. Prapa në kryeObcioneSecili program në Office të lejon ti përshtasësh tiparet për ti kompletuar nevojat e veçanta.Për shembull, mendo se nuk dëshiron ta kesh kontrolluesin automatik të gramatikës në Word.Word-i të lejon ta fikësh atë tipar. Në Outlook, kur i përgjigjesh ndonjë mesazhi të e-postësqë ke pranuar, mund të vendosësh se a do ta përfshish tedkstin e mesazhit origjinal mepërgjigjen tënde. Secili program në Office përmban shumë obcione të tilla që mund tindezësh ose ti fikësh, ose ti përshtasësh. Për të përshtatur nj ë program të Office-it duke i përzgjedhur obcionet, kliko Obcione në menynë Vegla. Prapa në krye
 17. 17. Pjesa e 2: Mëso rreth Microsoft Word-itNë këtë seksion, do ti mësosh gjërat themelore të punës në Microsoft Word. Mund tapërdorësh Word-in për ti shkruar të gjitha llojet e dokumenteve, duke përfshirë letra,propozime për biznes, lista për blerje, përkujtesa, dhe kështu me rradhë. Krijo një dokument Pamje Shtyp dhe formato tekst Shto Art Shto tabelë Gjurmo ndryshimet Formatimi i faqesKrijo një dokumentNë Word, fjalët që i shtyp janë të futura në një dokument. Një dokument bosh ka pamjen enjë cope të letrës bosh. Siç shtyp fjalë dhe i formaton ato, dokumenti fillon të marrë formë.Një dokument i ri bosh krijohet automatikisht kur e nis Word-in. Për ta nisur Word-in, kliko menynë Nis, trego kah Microsoft Office, dhe mandej kliko Microsoft Office Word 2003.Po ashtu mund të krijosh dokument të ri bosh deri sa punon në Word. Për të krijuar dokument të ri në Word, kliko Dokument i ri bosh në shiritin e veglave Standard. Prapa në kryePamjeMicrosoft Word siguron mënyra të ndryshme për të marrë pamje të mirë të punës së bërë,varësisht nga detyra në dorë. Mund ti kyçësh pamjet duke i selsektuar nga obcionet në vijimnë menynë Pamje: Normale Puno në pamje normale për shtypje, redaktim dhe formatim të tekstit. Pamja normale e shfaq frmatimin e tekstit por e thjeshtëson strukturën e faqes ashtu që mund të shtypësh dhe të redaktosh shpejtë. Struktuara e uebit Punë në pamjen e strukturës së uebit kur je duke krijuar faqe të uebit ose dokument që shihet në ekran. Imazhet e sfondit janë të dukshme, teksti
 18. 18. përshtatet në dritare, dhe grafikonet janë pozicionuar ashtu sikurse janë në shfletuesin e uebit. Struktura e printimit Puno në strukturën e printimit për të parë se si do të pozicionohet teksti, grafikonet dhe elementet tjera në faqen e printuar. Kjo pamje është e përdorueshme për redaktimin e kokave të faqeve dhe fundeve të faqeve dhe për përshtatjen e marzheve. Struktura e leximit Pamja e strukturës së leximit është projektuar për ti bërë dokumentet për lexim në ekran më të rehatshme. Mund të lexosh një dokument me minimumin e tendosjes së syrit dhe me veglat e përputhshme për lexim. Plani Puno në pamje të planit për të parë në strukturën e dokumentit dhe për të zhvendosur, kopjuar dhe riorganizuar tekstin duke i zvarritur kokat e faqeve. Mund të kolapsosh një dokumentpër ti parë vetëm kokëzimet kryesore, ose mund ta zgjerosh atë për ti parë të gjitha kokëzimet madje edhe trupin e tekstit. Prapa në kryeShtyp dhe formato tekstKur hap dokument të ri në Word, pika e ndërfutjes vezullon në këndin e sipërm të majtë tëdokumentit. Për ta nisur punën në Word, vetëm nis të shtypësh.Kur shtyp një tekst, mund ti përdorësh të gjitha obcionet për redaktim të shqyrtuara nëMicrosoft Office Basics, Redakto tekst, dhe shumë më tepër.Formato tekstFormatimi i tekstit u është kushtuar karaktereve që i shtyp, për shembull, zgjedhjes së fontit,madhësisë së fontit, dhe stilit të fontit (siç është i theksuar ose i pjerrët). Si shtesë përzbatimin e obcionevenë shiritin e veglave Formatim, eksploroi obcionet në kutinë për dialogFonti. Përzgjidhe tekstin që dëshiron ta formatosh dhe mandej kliko Fonti në menynë Formato.Formato paragrafeFormatimi i paragrafit i kushtohet një paragrafi të tërë. Shembuj të formatimit të paragrafevejanë drejtvendosjet, dhëmbëzimet, hapësira midis paragrafeve, dhe skedat. Si shtesë përzbatimin e obsioneve në shiritin e veglave Formatim, eksploroi obcionet në kutinë për dialogParagraf. Kliko në paragrafin që dëshiron ta formatosh, dhe mandej klio Paragraf në menynë Formato.VizoretMund ta përdorësh vizoren horizontale për ta përshtatur shpejtë formatimin e paragrafit, përshembull, marzhet, dhëmbëzimet dhe ndalesat e skedës.
 19. 19. Vizorja horizontale është shiriti përgjatë kryes së dokumentit në Word me matjet e shënuaranë të. Vizorja e kufizon gjerësinë e faqes dhe i lidh parametrat në kutinë për dialogParametrizimi i faqes.Mund të zvarrisësh shënuesit e lëvizshëm në vizorepër ti pozicionuar paragrafet e tekstit nënjë faqe. Përzgjidhe gjithë tekstin që dëshiron ta përshtasësh para se ti vendosëshdhëmbëzimet.Për shembull, fotografia në vazhdim shfaq se si zvarritja e shenjuesve të vizores e ndikonparagrafin: Dhëmbëzimi i rreshtit të parë e bën vetëm këtë: pozicionon shënuesin e lëvizshëm kudëshiron që të nisë rreshti i parë i paragrafit (ose të dhëmbëzohet). Dhëmbëzimi i varur është trekëndëshi në krye; pozicionon nisjen e rreshtit të dytë tëtekstit dhe tjerave në vijim. Dhëmbëzimi i majtë është katrori poshtë dhëmbëzimit të varur; përdoret për tëzhvendosur dhëmbëzimin e varur dhe dhëmbëzimin e rreshtit të parë së bashku duke mbajturhapësirë konstante midis tyre. Dhëmbëzimi i djathtë e pozicionon dhëmbëzimin e djathtë të një paragrafi.StiletStili është një grup atributesh të formatimit që mund ti aplikosh në tekst vet[m me një hap.Stilet ofrojnë alternativë të volitshme për aplikimin e formateve të shumfishta në teks medorë.Për shembull, stili mund të përfshijë më tepër lloje të formatimit të vetëm, siç ështëmadhësia e fontit, ngjyra e fontit, hapësira midis shkronjave, hapësira sipër dhe poshtë, dhenjë nënvizim. Kur e aplikon stilin, të gjitha këto formate janë aplikuar, të gjitha njëherësh.
 20. 20. Formatimi është i njëjtë në çdo kohë.Fjala vjen me lloje të stileve të ndërtuara në të, ose mund të krijosh vet.Ta aplikosh stilin në tekst 1. Përzgjidhi fjalët, paragrafin, listën, ose tabelën që dëshiron ta ndryshosh. 2. Nëse paneli i detyrave Stile dhe formatim nuk është i hapur, kliko Stile dhe formatim në shiritin e veglave Formatim. 3. Kliko stilin që dëshiron në panelin e detyrave Stile dhe formatim. Nëse stili që e dëshiron nuk ndodhet në listë, kliko Të gjitha stilet në kutinë Shfaq.Të krijosh stil të ri 1. Nëse paneli i detyrave Stile dhe formatim nuk është i hapur, kliko Stile dhe formatim në shiritin e vegla Formatim. 2. Në panelin e detyrave Stile dhe formatim, kliko Stil i ri. 3. Në kutinë Emri, shtyp një emër për stilin. 4. Në kutinë Tipi i stilit, kliko Paragraf, Karakter, Tabelë, ose Listë të veçosh llojin e stilit të cilin e krijon. 5. Përzgjidhi obcionet që dëshiron, ose kliko Formato për të parë më tepër obcione.Të modifikosh një stil ekzistues 1. Nëse paneli i detyrave Stile dhe formatim nuk është i hapur, kliko Stile dhe formatim në shiritin e veglave Formatim. 2. Klikoje me klikun e djathtë stilin të cilin dëshiron ta modifikosh, dhe mandej kliko Modifiko në menynë e shkurtores. 3. Përzgjidhi obcionet që dëshiron. 4. Të shohësh më tepër obcione, kliko Formato, dhe mandej kliko atributin — siç është Fonti ose Numërimi — që dëshiron ta ndryshosh. Kliko Në rregull pasi që ke ndryshuar çdo atribut, dhe mandej përsëriti hapat për çdo atribut shtesë të cilin dëshiron ta ndryshosh. Prapa në kryeShto ArtWord-i siguron shumëllojshmëri të obcioneve për të shtuar art në dokumentet e tua. Për tëmësuar se si të shtosh fotografi, fragment artistik, dhe skedarë multimedialnë një dokumentnë Word, shih shqyrtimin në Office Basics, Shto Art. Prapa në krye
 21. 21. Shto tabelëNëse duhet ti sistemosh informacionet në shtylla ose rreshta, mund të krijosh një tabelë nëvend që të shtypësh hapësira ose skeda për ta drejtvendosur tekstin. Word-i i ndërton lehtëtabelat, i redakton dhe i formaton ato.Njl tabelë është e përbërë nga kuti, të quajtura qeli të cilat janë sistemuar në shtylla vertikaledhe rreshta horizontal.Mund të fusësh tekst dhe grafikone në qeliza dhe ti formatosh ato në mënyrë që ti paraqesininformacionet pastër.Të krijosh tabelë 1. Kliko ku dëshiron të krijosh tabelë. 2. Kliko Ndërfut tabelë në shiritin e veglave Standard. 3. Zvarrit që të përzgjedhësh numrin e rreshtave dhe shtyllave që dëshiron. 4. Kliko në qelizë dhe shtype informacionin që e dëshiron në atë qelizë.Punë me qeliza, shtylla, dhe rreshtaMund ta përshtasësh tabelën duke shtuar dhe hequr qeliza, shtylla dhe rreshta. Po ashtumund ta përshtasësh madhësinë e gjithë tabelës, ose rreshtave dhe shtyllave të veçantë.Të shtosh ose heqësh një shtyllë ose rresht. 1. Kliko në tabelë ku dëshiron ta shtosh ose heqësh shtyllën ose rreshtin. Këshillë Të heqësh më tepër se një shtyllë ose rresht, zvarrit përgjatë shtyllave dhe rreshtave që dëshiron ti heqësh. 2. Në menynë Tabelë, trego kah Ndërfut ose Hiq, dhe mandej kliko obcionin që e dëshiron.Të heqësh qelizë 1. Përzgjidhe qelizën që dëshiron ta heqësh. Këshillë Të përzgjedhësh më tepër se një qelizë, zvarrit përgjatë qelizave që dëshiron ti heqësh. 2. Në menynë Tabelë, trego kah Hiq, dhe mandej kliko Qeliza. 3. Përzgjidhe obcionin që dëshiron dhe mandej kliko Në rregull.Këshillë Ti pastrosh përmbajtjet e një qelize pa e hequr qelizën, përzgjidhi përmbajtjet ngaqeliza dhe mandej shtyp HIQ.
 22. 22. Ndrysho madhësinë e elementeve të tabelësWord-i automatikisht mund ta përshtasë madhësinë e shtyllave dhe rreshtave për të gjithëtabelën. Ose mund të përshtasësh shtylla dhe rreshta me dorë.Këshillë Kyçu për të printuar pamje të strukturës deri sa je duke i përshtatur madhësinëtabelës. Në menynë Pamje, kliko Printo strukturë.Të përshtasësh madhësinë e shtyllave dhe rreshtave automatikisht 1. Kliko në tabelë. 2. Në menynë Tabelë, trego kah Vetëpërshtat, dhe mandej kliko obcionin që dëshiron.Të përshtasësh madhësinë e shtyllave ose rreshtave me dorë Në pamjen e strukturës së printuar, ndalo treguesin mbi një kufi midis dy shtyllave ose rreshtave deri sa të bëhet një tregues për ripërmasim , dhe mandej zvarrite kufirin.Të përshtasësh madhësinë e tabelës 1. Në pamjen e strukturës së printuar, ndalo treguesin në tabelë deri sa të shfaqet doreza për ripërmasimin e tabelës në këndin e djathtë poshtë të tabelës. 2. Ndalo treguesin në dorezën për ripërmasimin e tabelës deri sa të shfaqet një shigjetë me kokë nga të dyja anët . 3. Zvarrit kufirin e tabelës deri sa tabela të jetë në madhësinë e dëshiruar.Formato tabelëWord-i siguron shumë mënyra për ta zmadhuar tabelën duke shtuar formatimin.Formatimi i tekstit dhe paragrafitMund ta përdorësh formatimin e tekstit në qelizat e tabelës për të shtuar theksim dhe qartësi.Për shembull, mund ti bësh kokëzimet e tabelës të trashësuar ose të përfshish listë meplumba në një qelizë të tabelës. Shih Formato tekst dhe Formato paragrafet.Kufizues dhe hijezimeKufizuesit, hijezimet dhe mbushjet grafike mund të shtojnë interesim dhe shprehje në pjesëtë ndryshme të tabelës.Të shtosh kufizues midis qelizave 1. Përzgjidhe tabelën në të cilën dëshiron të aplikosh kufi. Për të aplikuar kufi në qeliza të veçanta të tabelës, përzgjidhi qelizat. 2. Në menynë Formato, kliko Kufizime dhe hijezime, dhe mandej kliko skedën Kufizime. 3. Përzgjidh obcionet që dëshiron. 4. Të veçosh se vetëm anë të posaçme marrin kufij, kliko I përshtatur nën Parametër. Nën Paraafisho, kliko anët e diagramit, ose përdori butonat për ti
 23. 23. aplikuar dhe larguar kufijtë.Të shtosh hijezim me ngjyra në kokëzimet e tabelës 1. Përzgjidhe tabelën në të cilën dëshiron ta aplikosh hijezimin. Të aplikosh kufij në qeliza të veçanta të tabelës, përzgjidhi qelizat. 2. Në menynë Formato, kliko Kufizime dhe hijezime, dhe mandej kliko skedën Hijezime. 3. Përzgjidhi obcionet që dëshiron.Formatimi automatikShpejt mund ti japësh tabelës një projektim profesional duke përdorur cilëndo prej formatevetë trupëzuara të tabelës.Të formatosh automatikisht një tabelë 1. Klikoje tabelën. 2. Në menynë Tabelë, kliko Vetë formato tabelë. 3. Në kutinë për dialog Vetë formato tabelë, klikoje formatin që dëshiron në kutinë Stile të tabelës. 4. Përzgjidhi obcionet që dëshiron. 5. Kliko Apliko.Renditi informacionet në tabelëMund ti sistemosh informacionet në tabelë duke i renditur. Për shembull, mund ti vendosëshhyrjet e tabelës në një rend sipas alfabetit, ose ti renditësh numrat sipas rendit ngjitës dhezbritës.Të renditësh tabelë 1. Përzgjidhe listën ose tabelën që dëshiron ta renditësh. 2. Në menynë Tabelë, kliko Rendit. 3. Përzgjidhi obcionet për renditje që dëshiron. Prapa në kryeGjurmo ndryshimetDokumentet e mëdha në Word zakonisht janë rezultat i shumë përsëritjeve të të shkruarit,rishikim, rishqyrtim dhe rishikim përsëri. Një dokument i vetëm mund të rishikohet disa herënga disa njerëz të ndryshëm. Mund ta mbash atë të gjithë drejt duke i gjurmuar ndryshimet.Kur nis të gjurmosh ndryshimet, Word-i ruan në kujtesë çdo ndryshim që e bën në dokument— nga zhvendosja e një paragrafi deri tek heqja e një presjeje endacake. Mund të shohësh sesi është dukur teksti para ndryshimit, se si duket pas ndryshimit, dhe kush e ka bërëndryshimin. Dhe njëherësh kurvjeni të sigurt për tekstin, mund ti përfshish ndryshimet duke i
 24. 24. pranuar ato, ose ti hedhësh poshtë ndryshimet duke i përjashtuar ato.Gjurmo ndryshimetTë bësh që Word-i të nisë ti ruajë në kujtesë ndryshimet që i bëre në dokument, ndizegjurmo ndryshimet.Të ndezësh ndryshimet e gjurmuara 1. Hape dokumentin që dëshiron ta rishikosh. 2. Në menynë Vegla, kliko Gjurmo ndryshimet. 3. Bëji ndryshimet që dëshiron duke ndërfutur, hequr, ose zhvendosur tekstin ose grafikonet. Po ashtu mund të ndryshosh edhe formatimin.Ndërfut komenteSi shënimet e shkarravitura në marzhet e një dokumenti të letrës, ti dhe shqyrtuesit e tumund ti shtypni përmbajtjet në një dokument në Word.Të ndërfusësh një koment 1. Përzgjidhe tekstin ose artikullin që e dëshiron ta komentosh, ose kliko në fund të tekstit. 2. Në menynë Ndërfut, kliko Koment. 3. Shtype tekstin për koment në balonën për koment.Rishqyrto ndryshimet e gjurmuaraPasi që shqyrtuesit ta kenë vlerësuar dokumentin, mund ti rishikosh ndryshimet dhe tëzgjedhësh a do ti pranosh ato në mënyrë individuale ose do ti refuzosh.Të shqyrtosh ndryshimet e gjurmuara 1. Hape dokumentin që përmban tekstin e shënimit të historikut. 2. Në shiritin e veglave Rishqyrtim, kliko Tjetri ose Paraardhësi për ti gjetur seksionet e ndryshuara në dokument. 3. Bëj njërën në vijim: o Të përfshish ndryshim, kliko Prano ndryshimet . o Të refuzosh një ndryshim, kliko Refuzo ndryshim/Hiq koment . Prapa në kryeFormatimi i faqesMund të sigurohesh se dokumenti printon mirë duke aplikuar formatimin e faqes, siç janëmarzhet, kokat e faqeve dhe fundet e faqeve, dhe ndërprerja e faqes dhe e seksionit.
 25. 25. MarzhetMarzhet e faqes janë hapësirë boshe rreth kufijve të faqes. Shumë lehtë mund ti përshtasëshmarzhet për të gjithë ose për një pjesë të dokumentit.Të ndryshosh marzhe 1. Në menynë Skedar, kliko Parametrizimi i faqes, dhe mandej kliko skedën Marzhe. 2. Nën Marzhe, Fut madhësitë e marzheve që dëshiron.Kokat e faqeve dhe fundet e faqeveKokat e faqeve dhe fundet e faqeve janë zona në krye dhe në fund të marzheve të secilësfaqe në dokument.Mund të ndërfusësh tekst ose grafikone në kokat e faqevedhe fundet e faqeve — përshembull, numrat e faqeve, datën, logon e ndërmarrjes, titullin e dokumentit ose emrin eskedarit, ose emrin e autorit — që janë printuar në krye ose në fund të çdo faqeje në njëdokument. Të shtypësh tekst në kokat e faqeve dhe fundet e faqeve, kliko Koka e faqes dhe fundi i faqes në menynë Pamje.Mund të përdorësh të njëjtat koka të faqeve dhe funde të faqeve nëpër dokument, ose mundtë aplikosh koka të faqeve dhe funde të faqeve të ndryshme në seksione të ndryshme.Numrat e faqeveMund ti shtosh numrat e faqeve te kokat e faqeve dhe fundet e faqeve në dokument.Sigurohu se je në pamjen normale ose në strukturën e printimit kur i shton numrat e faqeve. Në menynë Pamje, kliko Normal ose Struktura e printimit.Të shtosh numra të faqeve 1. Në pamje normale ose në strukturën e printimit, në menynë Ndërfut, kliko Numra të faqeve. 2. Në kitinë Poziciono, veço nëse do ti printosh numrat e faqeve në kokën e faqes në krye të një faqeje ose në fund të faqes në fundin e një faqeje. 3. Në kutinë Drejtvendosje, veço nëse do ti drejtvendosësh numrat e faqes në të
 26. 26. majtë, në qendër ose në të djathtë, përkatëse me marzhet e majtë ose të djathtë, ose brenda ose jashtë, përkatëse me tehet e brendshme dhe të jashtme të faqes që do të kufizohet. 4. Nëse nuk dëshiron numër në faqen e parë, pastro kutinë e zgjedhjes Shfaq numër në faqen e parë. 5. Përzgjidhi obcionet tjera që dëshiron.Ndërprerjet e faqesKur e mbush një faqe me tekst dhe grafikone, Word-i automatikisht ndërfut faqe të re për tëpunuar. Po ashtu mund të krijosh faqe të re në një vendndodhje të veçantë duke ndërfuturndërprerje të faqes me dorë.Për shembull, medo që krijon një katalog. Secila faqe në katalog përmban një fotografi dhenjë paragraf që e përshkruan fotografinë. Për tu siguruar se faqet ndërpriten saktë, mund tëndërfusësh ndërprerje të faqes me dorë para çdo fotografie.Të ndërfusësh ndërprerje të faqes 1. Kliko se ku dëshiron të nisësh faqe të re. 2. Në menynë Ndërfut, kliko Ndërpre. 3. Kliko Ndërprerja e faqes.Ndërprerjet e seksionitMund të përdorësh seksionepër të ndryshuar strukturën e dokumentit brenda një faqeje osefaqeve. Vetëm ndërfut ndërprerje të seksionevepër ta ndarë dokumentin në seksione, dhemandej formato secilin seksion ashtu siç dëshiron.Për shembull, mund të formatosh një seksion si shtyllë të vetme për njohjen e një raporti,dhe mandej formato seksionin në vijim si dy shtylla për trupin e tekstit të raportit.Të ndërfusësh ndërprerje të seksionit. 1. Kliko se ku dëshiron të nisësh faqe të re. 2. Në menynë Ndërfut, kliko Ndërpre. 3. Nën Tipet e ndërprerjes së seksionit, kliko obcionin që e përshkruan se ku dëshiron që seksioni i ri të fillojë. Prapa në krye
 27. 27. Pjesa e 3: Mëso rreth Microsoft Excel-itNë këtë seksion, do ti mësosh bazat e punës në Microsoft Excel. Excel-i është program përfletëllogaritëse që mund ta përdorësh për të kalkuluar dhe për të analizuar të dhëna. Përshembull, mund ta përdorësh Excel-in për të përgatitur formulime financiare, të ndjekëshstatistikën e sportit, ose të ndjekësh harxhimet mujore për mbajtjen e shtëpisë. Krijo librin e punës Fut të dhëna në një fletë të punës Formatimet e qelizës Operacionet e shtyllës dhe rreshtit Rendit dhe filtro të dhëna Formula dhe funksione GrafikoneKrijo libër të punësLibri i punës në Microsoft Excel është skedar që përmban një ose më tepër fleta të punës.Fleta e punës ngjan me një pjesë letre të printuar të librit të llogarive — përbëhet nga kutitë,e quajtura qeliza, të cilat janë të sistemuara në shtylla dhe rreshta. Shtyp të dhëna në qelizate një flete të punës në Excel, më tepër se çdo të shkruaje numra në shtyllat e fletës të njëlibri të llogarive. Për dallim nga fleta e librit të llogarive, sidoqoftë, Excel-i i bën kalkulimet,nga aritmetika e thjeshtë, në formula të ndërlikuara.Një fletë e re boshe e punës është krijuar kur automatikisht e nis Excel-in. Të nisësh Excel-in, kliko menynë Nisje, trego kah Microsoft Office, dhe mandej kliko Microsoft Office Excel 2003.Po ashtu mund të krijosh fletë të re të punës deri sa punon në Excel. Të krijosh fletë të re të punës, në shiritin e veglave Standard, kliko I ri . Prapa në kryeFut të dhëna në një fletë të punësKa disa mënyra për të futur të dhëna në Excel. Për fillestarët, përpiqu të shtypësh të dhënanë një qelizë të vetme. Një qelizë e vetme është vendndodhur në ndërprerjen e shtyllës dherreshtit. Të dhënat në një qelizë quhen vlerë.Të shtypësh një vlerë në qelizë 1. Kliko një qelizë për ta përzgjedhur atë. 2. Shtyp një numër siç është 100. Ashtu siç shtyp, numri shfaqet në dy vende në qelizë dhe në shiritin e formulës (më tepër mbi këtë më vonë).
 28. 28. Qelizë Shiriti i formulës 3. Shtyp ENTER. Numri zhduket nga shiriti i formulës dhe pika e ndërfutjes kërcen në qelizën nën. 4. Të vazhdosh futjen e vlerave në qelizat në shtylla, përsëriti hapat 2 dhe 3.Këshillë Të largosh vlerë nga qeliza, klikoje qelizën për ta përzgjedhur atë, dhe mandejshtyp KTHIM PRAPA ose HIQ.Referencat e qelizësTë identifikosh vendndodhjen e qelizës, Excel-i përdor sistem për referencë që i veçonshtyllën dhe rreshtin që e ndërpresin në atë qelizë të veçantë.Shtyllat dhe rreshtat në një fletë të punës në Excel janë të etiketuara me shkronja (përshtyllat) dhe me numra (për rreshtat). Për shembull, në fotografinë në vijim, shtylla më në tëmajtë është etiketuar me A, dhe rreshti në krye është etiketuar me 1.Qeliza e përzgjedhur është në ndërprerjen e shtyllës më në të majtë dhe në kryen e rreshtit.të referosh në atë qelizë, kombino shkronjën e shtyllës me numrin e rreshtit për të fituarreferencën e qelizës, A1. Ngjajshëm, qeliza në ndërprerjen e shtyllës B dhe rreshtit 4 ështëqeliza B4.Këshillë Referenca për qelizën e përzgjedhur shfaqet në kutinë Emri mbi këndin e sipërm nëtë majtë të fletës së punës.DiapazonetNjë grup qelizash quhet diapazon. Në fotografinë në vijim, diapazoni i qelizave ështëpërzgjedhur.
 29. 29. Të përzgjedhësh diapazon të qelizave, klikoje qelizën në njërin kënd të diapazonit, zvarrite në këndin e kundërt, dhe mandej liroje butonin e miut. Të referosh në një diapazon të qelizave, kombinoi referencat për qelizën e parë në diapazon dhe qelizën e fundit në diapazon, të ndarë me dy pika (:). Në fotografinë sipër, diapazoni i përzgjedhur i referohet si A1:D4.Emrat e qelizës dhe të diapazonitReferencat e qelizës dhe të diapazonit mund të jenë të vështira për ti mbajtur në mend. Sinjë alternativë, mund ta emërosh qelizën ose diapazonin që i referohesh shpesh. Përshembull, në vend të referimit të diapazonit si A2:D5, mund ta quash atë si diçka mëpërshkruese, siç është "Figura për shitje."Të emërosh diapazon 1. Përzgjidhe qelizën ose diapazonin e qelizave që dëshiron ta emërosh. 2. Klikoje kutinë Emri në mbarimin e shiritit të formulës në të majtë. 3. Shtype emrin për qelizat. 4. Shtyp ENTER.Fut të dhëna në një fletë të punësTa njohësh vetvehten nga afër me Excel-in, përpiqu të fusësh më tepër të dhëna. Përshembull, mbushe një fletë të punës ashtu që të duket si fotografia nën. Nis me futjen ekokëzimeve të shtyllës dhe të rreshtit.Të shtypësh kokëzime të shtyllës dhe rreshtit 1. Klikoje qelizën B1, dhe mandej shtyp Janar. 2. Të zhvendosesh në qelizën pranë në rresht, shtyp TAB. 3. Shtyp Shkurt, dhe mandej shtyp TAB sërish. 4. Shtyp Mars. 5. Klikoje qelizën A2, dhe mandej shtyp Qira. 6. Të zhvendosesh në qelizën pranë në shtyllë, shtyp ENTER. 7. Shtyp Furnizues, dhe mandej shtyp ENTER sërish. 8. Shtyp Printim, dhe mandej shtyp ENTER sërish.
 30. 30. 9. Shtyp Të dobishme.Tani futi vlerat në diapazonin B2:D5. Mund të zhvendosesh nga qeliza në qelizë shpejtë nësemban në mend të shtypësh TAB për tu zhvendosur në të djathtë të rreshtit, dhe shtyp ENTERtë zhvendosesh poshtë në shtyllë.Mbushi të dhënatNëse fut të dhëna që përsëriten, Excel-i mund ti mbushë ato. Excel-i mund ti vazhdojëautomatikisht seritë e numrave, datat ose periudhat kohore të bazuara në një motiv që ethemelove.Për shembull, në fletëllogaritësen që sapo krijove, kokëzimet e shtyllës janë pjesë e serive tëpërbashkëta, muajt e vitit. Excel-i mund ti mbushë seritë e tjera automatikisht.Të mbushësh seri 1. Përzgjidh së paku dy qeliza për ta themeluar serinë. Në këtë rast, përzgjidhe diapazonin B1:D1. 2. Klikoje kutinë në këndin e e djathtë poshtë të diapazonit të përzgjedhur . This box is called the fill handle. 3. Zvarrite dorezën mbushëse për ti mbushur seritë. Në këtë rast, zvarrite dorezën mbushëse në të djathtë për të mbushur në Prill, Maj, Qershor, dhe kështu me rradhë.Excel-i po ashtu mund të mbushë tekst që përsëritet që nuk është seri. Për shembull, mundtë zvarrisësh dorezën për mbushje nga një qelizë e vetme. Kur bën ashtu, qelizat e afërtajanë mbushur me vlerën e njëjtë që është në qelizën origjinale. Prapa në kryeFletën e punës që sapo e krijove mund të dukej më mirë nëse qelizat ishin formatuar. Përshembull, për ti bërë kokëzimet e shtyllës që të dallohen, mund ti bësh ata të trashësuar oseme ngjyrë tjetër. Të trashësosh kokëzimet e shtyllës, përzgjidhe diapazonin B1:D1, dhe mandej kliko Trashësim në shiritin e veglave Formatim.Kur shtyp tekst, mund ti përdorësh të gjitha obcionet për redaktim të shtjelluara në MicrosoftOffice Basics, Redakto tekst.Përzgjidhi qelizatTë punosh me qeliza, së pari përzgjidhi ato në njërën nga mënyrat në vijim:Të përzgjedhësh këtë Bëje këtëQelizë Klikoje atë.
 31. 31. Tekst në një qelizë Bëje njërën në vijim: Përzgjidhe qelizën, kliko dy herë në të, dhe mandej përzgjidhe tekstin në qelizë. Përzgjidhe qelizën, dhe mandej përzgjidhe tekstin në shiritin e formulës.Diapazon i qelizave Zvarrit përgjatë diapazonit.Gjithë rreshti ose shtylla Klikoje kokëzimin e shtyllës ose rreshtit.Të gjitha qelizat në një fletë të Në këndin e majtë në krye të fletës së punës, nëpunës ndërprerjen e rreshtave dhe shtyllave, klikoje butonin Përzgjidh të gjitha.Formatet e numritFleta e punës po ashtu mund të duket më mirë nëse numrat do të ishin formatuar. Edhe pseato aktualisht përfaqësojnë harxhime, numrat duken si numra rendor, jo njësi të valutës.Mund të formatosh qeliza ashtu që përmbajtjet të duken si të dhëna të valutës.Të formatosh qeliza në formatin e valutës 1. Përzgjidhi qelizat që dëshiron ti formatosh. Në këtë rast, përzgjidh B2:D5. 2. Në menynë Formato, kliko Qeliza. 3. Klikoje skedën Numër. 4. Në listën Kategoria, kliko Valutë. 5. Përzgjidhi obcionet që dëshiron. Të paraafishosh numër me obcionet që i përzgjodhe, shiko në kutinë Shembull. 6. Kliko Në rregull.Lista Kategori përmban shumëllojshmëri të formateve tjera, duke përfshirë Data dhe Koha.Përpiqu ti formatosh qelizat në formate të ndryshme dhe mandej shiko se si ajo i ndikon tëdhënat që i shtype në ato qeliza.DrejtvendosjeMund të pozicionosh të dhëna në një qelizë në shumë mënyra. Për shembull, mund tadrejtvendosësh tekstin horizontalisht duke i klikuar butonët në shiritin e veglave Formatim: Të drejtvendosësh tekstin horizontalisht në qelizë, kliko Drejtvendos majtas ,
 32. 32. Qendër , ose Drejtvendos djathtas .Po ashtu mund të drejtvendosësh të dhëna në krye, qendër ose në fund të qelizës.Të drejtvendosësh tekst vertikalisht në një qelizë 1. Në menynë Formato, kliko Qeliza, dhe mandej kliko skedën Drejtvendosje. 2. Në kutinë Vertikale, klikoje obcionin që e dëshiron.Sipas parazgjedhjes, teksti që e shtype në qelizë shfaqet në një vijë, madje edhe nëse nukpërshtatet në qelizë. Mund ta veçosh atë tekst automatikisht të thyhet në një vijë tjetër nëqelizë.Të afishosh vija të shumfishta të tekstit brenda një qelize 1. Përzgjidhi qelizat që dëshiron ti formatosh. 2. Në menynë Formato, kliko Qeliza, dhe mandej kliko skedën Drejtvendosje. 3. Nën Kontrolli i tekstit, përzgjidhe kutinë e zgjedhjes Thyej tekstin, dhe mandej shtyp Në rregull.Këshillë Të nisësh vijë të re të tekstit në një pikë të veçantë në qelizë, kliko ku dëshiron tandërpresësh vijën, dhe mandej shtyp ALT+ENTER.Kufizues dhe motive.Mund të aplikosh kufizime dhe hijezime të motivit në stile dhe ngjyra të lloj-llojshme nëqelizat në fletën e punës.Të aplikosh kufizime të qelizës 1. Përzgjidhe qelizën ose diapazonin në të cilin dëshiron ti aplikosh kufizimet. 2. Në menynë Formato, kliko Qeliza. 3. Klikoje skedën Kufizues. 4. Nën I paravendosur, bëj njërën në vijim: o Të aplikosh kufizues rreth tehut të jashtëm të diapazonit, kliko Plan. o Të aplikosh kufizues ndërmjet qelizave në diapazon, kliko Brenda. Shënim Kutia nën Kufizues afishon një paraafishim të stilit të përzgjedhur të kufizuesit. 5. Të zgjedhësh kufizues të veçantë të qelizës për ti aplikuar vijat, klikoi butonët nën Kufizues. 6. Të veçosh një stil dhe ngjyrë të vijës, kliko obcionet nën Stili.Të aplikosh hijezime dhe motive 1. Përzgjidhe qelizën ose diapazonin në të cilin dëshiron ta aplikosh hijezimin dhe motivet. 2. Në menynë Formato, kliko Qeliza. 3. Klikoje skedën Motiv. 4. Nën Ngjyrë, klikoje obcionin për hijezim me ngjyra. 5. Të aplikosh një motiv, siç është vijëzimi kryq e tërthor, kliko një obcion në menynë
 33. 33. kërcyese Motiv.VetëformatoShumë shpejtë mund ta aplikosh formatimin në një fletë të punës me përpjekjen minimaleduke përdorur Vetëformat. Vetëformato përdor vendosje të para projektuar të obcioneve përformatim në qelizat e përzgjedhura, duke përfshirë formatimin e tekstit, hijëzimin e qelizësdhe kufizuesit.Të aplikosh Vetëformato 1. Përzgjidhe qelizën ose diapazonin në të cilin dëshiron ta aplikosh Vetëformato 2. Në menynë Formato, kliko Vetëformato. 3. Klikoje formatin që e dëshiron.Këshillë Të përdorësh vetëm pjesë të përzgjedhura të formatit, kliko Obcione, dhe mandejpastro kutitë e zgjedhjes për formatet të cilat nuk dëshiron ti aplikosh. Prapa në kryeOperacionet e shtyllës dhe të rreshtitShumë shpejtë mund të ndërfusësh dhe të heqësh shtylla dhe rreshta siç të nevojiten. Të ndërfusësh një shtyllë ose rresht, kliko se ku e dëshiron shtyllën ose rreshtin e ri, dhe mandej trego kah Shtyllë ose Rresht në menynë Ndërfut. Të heqësh shtyllë ose rresht, përzgjidhi shtyllat ose rreshtat që dëshiron ti heqësh, dhe mandej kliko Hiq në menynë Redakto.Po ashtu mund të zhvendosësh shtylla dhe rreshta nga një pjesë e fletës së punës në njëtjetër.Të zhvendosësh shtyllë ose rresht 1. Përzgjidhe rreshtin ose shtyllën që dëshiron ta zhvendosësh. 2. Në menynë Redakto, kliko Prej. 3. Përzgjidh rresht ose shtyllë nën ose djathtas prej ku dëshiron ta zhvendosësh përzgjedhjen. 4. Në menynë Ndërfut, kliko Preji qelizat.Përshtat madhësinë e shtyllave dhe rreshtaveExcel-i automatikisht mund ta përshtasë madhësinë e shtyllave dhe rreshtavepër ti përputhurpërmbajtjet e tyre. Ose mund ti përshtasësh në mënyrë individuale shtyllat dhe rreshtat medorë.Të përshtasësh madhësinë e shtyllave dhe rreshtave automatikisht 1. Përzgjidhi shtyllat ose rreshtat që dëshiron ti përshtasësh. 2. Në menynë Formato, trego kah Shtylla ose Rreshta, dhe mandej kliko
 34. 34. Vetëpërshtatje.Të përshtasësh madhësinë e shtyllave dhe rreshtave me dorë Në kokëzimin e shtyllës ose të rreshtit, ndalo treguesin mbi kufirin midis dy shtyllave ose rreshtave deri sa të bëhet një tregues për ripërmasim , dhe mandej zvarrite kufirin.Fshih shtylla dhe rreshtaTë mund të përqëndrohesh në shtylla dhe rreshta të veçanta në një fletë të punës,përkohësisht mund ti fshehësh shtyllat dhe rreshtat që nuk dëshiron ti shohësh.Të fshehësh shtylla dhe rreshta 1. Përzgjidhi shtyllat ose rreshtat që dëshiron ti fshehësh. 2. Në menynë Formato, trego kah Rresht ose Shtyllë, dhe mandej kliko Fshih.Të afishosh shtylla dhe rreshta të fshehur 1. Përzgjidh një rresht ose shtyllë në secilën anë të shtyllave ose rreshtave të fshehur të cilat dëshiron ti afishosh. 2. Në menynë Formato, trego kah Rresht ose Shtyllë, dhe mandej kliko Rishfaq. Prapa në kryeRendit dhe filtro të dhënaund të sistemosh të dhënat në pothuajse çdo rend që dëshiron. Për shembull, varësisht ngapërmbajtja e fletës së punës, mund të zgjedhësh ti shohësh të dhënat siapas rendit alfabetik,rendin sipas numrit ose datës.Mënyra më e thjeshtë për ti renditur është ti vendosësh të dhënat sipas rendit ngjitës (A deritek Z ose 0 deri tek 9) ose rendi zbritës (Z deri tek A ose 9 deri tek 0). Të renditësh të dhëna, kliko në shtyllën sipas së cilës dëshiron ti renditësh, dhe mandej kliko Rendi ngjitës ose Rendi zbritës në shiritin për vegla Standard.Po ashtu mund të renditësh sipas në më tepër se një shtyllë. Për shembull, mendo që fleta epunës përmban shpenzime mujore.
 35. 35. Mund ti renditësh të dhënat së pari nga muaji, ashtu që të gjithë të dhënat për Janarin janëbashkë, dhe mandej rendit sipas sasisë së secilit harxhim, ashtu që mund të shohësh se ciliështë harxhimi më i madh çdo muaj.Të renditësh sipas dy ose tre shtyllavePër rezultate më të mira, diapazoni që rendit duhet të ketë etiketa të shtyllës. 1. Kliko qelizë në diapazonin që dëshiron të renditësh. 2. Në menynë Të dhëna, kliko Rendit. 3. Në kutitë Rendit sipas dhe Mandej sipas, klikoji shtyllat që dëshiron ti renditësh. Në shembullin e mësipërm, obcioni Rendit sipas është Muaj, dhe obcioni Mandej sipas është Sasia. 4. Përzgjidh çdo obcion tjetër për renditje që dëshiron, dhe mandej kliko Në rregull.Filtro të dhënaNëse fleta e punës përmban shumë të dhëna, mund të dëshirosh ti fshehësh pjesët e tij dukei filtruar. Në atë mënyrë, mund ti shohësh pjesët e të dhënave në të cilat punon pa qenë ihutuar nga të dhënat që nuk janë të përshtatshme në detyrën aktuale.Diapazoni i filtruar i afishon vetëm rreshtat që takojnë kriteriumin që e ke veçuar përshtyllën. Për dallim nga renditja, filtrimi nuk i risistemon të dhënat; ai përkohësisht i fshehrreshtat që nuk dëshiron ti afishosh.Të përdorësh një shembull të thjeshtë, në fketën e punës për harxhimet mujore, mund tëvendosësh ti fshehësh të gjitha të dhënat përveç ato për Janarin. Për të bërë këtë, mund të
 36. 36. aplikosh Vetë filtro në fletën e punës. Për ta aplikuar Vetë filtrimin, në menynë Të dhëna, trego kah Filtro, dhe mandej kliko Vetë filtro.Vendosja e menyve kërcyese shfaqet në kokat e faqes të shtyllës. Të vazhdosh meshembullin, shumë lehtë mund ti fshehësh të gjitha të dhënat përveç Janarit. Ti fshehësh të dhënat pëveç Janarit, kliko Janar në menynë kërcyese Muaj. Të largosh një Vetë filtro, në menynë Të dhëna, trego Filtro, dhe mandej kliko Vetë filtro sërish. Prapa në kryeFormula dhe funksioneMund ta marrësh Excel-in për ta bërë matematikën duke të dhënë formula.FormulaFormula është një barazim që bën kalkulimet mbi vlerat në fletën e punës. Për të ilustruar, letë fillojmë me një formulë të thjeshtë shtesë. Mund ti shtojmë të dhënat në dy qeliza nëfotografinë në vijim:Të shtosh vlerat në A1 dhe B1 dhe ti vendosësh rezultatet në C1, bën si në vijim:Të shtypësh formulë 1. Klikoje qelizën C1 për ta përzgjedhur atë. 2. Në shiritin Formulë, shtyp =A1+B1. 3. Shtyp ENTER. Rezultati, 7, shfaqet në C1.Siç mund të shohësh, formulat mund të bëjnë detyra themelore si shembull i thjeshtë shtesë.Por ata mund të bëjnë shumë më tepër. Si shtesë e funksioneve matematikore si mbledhjadhe shumëzimi, ato po ashtu mund të krahasojnë vlerat e fletës së punës ose ta shoqërojnë
 37. 37. tekstin.Apliko një formulë në shtyllëLe të kthehemi në fletën e punës për të cilën fillimisht fute të dhëna. Në këtë shembull, le tagjejmë totalin për secilin tip të harxhimit për një periudhë mbi tre muaj. Të nisësh, nevojitettë shtojmë një shtyllë totali. Kliko E1, dhe mandej shtyp Totali.Tani, fut një formulë për ti mbledhur harxhimet për Janarin, Shkurtin, dhe Marsin.Të fusësh formulë 1. Kliko E2. 2. Shtyp =. Të gjitha formulat nisin me shenjën e barazimit (=). Shtypja e shenjës së barazimit shënon se je duke shtypur formulë në Excel. 3. Kliko B2. Referenca e qelizës shfaqet në formulë. Mund të klikosh qelizë ta fusësh referencën e tij në formulë në vend që ta shtypësh referencën. 4. Shtyp +, dhe mandej kliko C2. 5. Shtyp + përsëri, kliko D2, dhe mandej shtyp ENTER. Rezultati shfaqet në E2.Tani ke rezultatet për një lloj të harxhimit, rentë. Çfarë me të tjerat? Nuk duhet të fusëshformula për rreshtat që kanë ngelur. Të mbushësh të dhënat për rreshtat që kanë ngelur, kliko E2 dhe mandej zvarrite dorezën mbushëse në E5.Excel-i automatikisht e përshtat formulën ashtu që ai i jep rezultatet e sakta në qelizat E3:E5.Referencat e qelizës relative dhe absolute në formulatExcel-i mund të bëjë përshtatje si tek shembulli paraardhës sepse formula përmban referencatë qelizës relative. Referencë e qelizës relative, siç është B2, bazohet në pozicion relativ tëqelizës që e përmban formulën dhe qelizën të cilës i referohet referenca. Nëse pozicioni iqelizës që e përmban formula ndryshon, ndryshon edhe referenca. Nëse e kopjon formulën
 38. 38. përgjatë rreshtave dhe poshtë shtyllave, referenca automatikisht përshtatet. Sipasparazgjedhjes, formulat e reja përdorin referenca relative.Alternativa në një referencë të qelizës relative është një referencë e qelizës absolute. Njëreferencë e qelizës absolute në një formulë gjithmonë i referohet qelizës në vendndodhje tëveçantë. Të fusësh një formulë me një referencë të qelizës absolute, shtype referencën $B$2 më mirë se B2, për shembull.Nëse pozicioni i qelizës që e përmban formulën ndryshon, referenca absolute ngel e njëjtë.Nëse e kopjon formulën përgjatë rreshtave dhe poshtë shtyllave, referenca absolute nukpërshtatet. Sipas parazgjedhjes, formula të reja përdorin referenca relative, ashtu që nëseduhet të përdorësh një referencë absolute, sigurohu se e fut referencën në formatin e saktë.FunksioneFunksionet janë formula të paradefinuara që e lehtësojnë bërjen e procedurave të ndërlikuarame numra, data, kohë, tekst dhe më shumë. Duke i përdorur funksionet, shpejtë mund tëkrijosh formula që mund të jenë të vështira për ti ndërtuar për vetvehten.Për shembull, shpejtë mund të mbledhësh një shtyllë me numra duke përdorur SUM funksion.Ky funksion është aq i dobishëm sa që shfaqet në shiritin për vegla Standard në Excel.Të mbledhësh një shtyllë me numra duke përdorur Vetë-shumë 1. Klikoje qelizën nën një shtyllë me numra që dëshiron ta mbledhësh. 2. Në shiritin për vegla Standard, kliko Vetë-shumë . 3. Shtyp ENTER.Tabela në vijim shfaq funksione të tjera themelore në Excel që kanë qasje duke e përdorurbutonin Vetë-shumë.Ky funksion E kalkulon këtë në diapazon ose shigjetë të numraveAVERAGE Vlera mesatareCOUNT Numri i hyrjeveMAX Numri më i madhMIN Numri më i vogël Të përdorësh njërin nga këto funksione, përzgjidh një qelizë, klikoje shigjetën në butonin Vetë-shumë, dhe mandej klikoje funksionin që e dëshiron. Prapa në krye
 39. 39. GrafikoneNjë grafik në Excel mund të të ndihmojë ti shohësh të dhënat më qartë, duke shfaqur prirjedhe marrëdhënie që nuk duken me shikimin e të dhënave të papunuara.Excel-i vjen me një shumëllojshmëri të madhe të tipeve të grafikoneve për të zgjedhur, dukepërfshirë, Shiritin, Vijën, Shpërndarjen, ose Flluskë për të emëruar vetëm disa. Tipi qëzgjodhe do të varet nga të dhënat. Për fat të mirë, kur krijon grafikon duke përdorurekspertin Tipi i grafikonit, mund ti paraafishosh të dhënat siç do të shfaqen në tipet endryshme të grafikut.Të krijosh grafikon. 1. Përzgjidhi qelizat që përmbajnë të dhënat që dëshiron ti përdorësh për grafikun. 2. Në shiritin për vegla Standard, kliko Eksperti i grafikut . 3. Në hapin 1, nën Tipi i grafikut, kliko njlë obcion për të afishuar shembuj të grafikut që e shtype në të djathtë. 4. Kliko një nëntip të grafikut në të djathtë për të parë përshkrimin e nën tipit. Këshillë Të shohësh se si ai nën tip i grafikut do të duket me të dhënat e tua — të futura si në fletën e punës, kliko Shtyp dhe mbaj për të parë shembullin. 5. Përzgjidh obcionin që dëshiron, dhe mandej bëj njërën në vijim: o Të krijosh grafik me formatim të parazgjedhur, kliko Përfundo. o Për ta definuar më tej pamjen e grafikut, kliko Tjetri, dhe mandej ndiqi udhëzimet tek eksperti.Kur shfaqt grafiku në fletën e punës, sigurohu ti përdorësh butonat në shiritin e veglaveGrafik për ta përshtatur grafikun ashtu që të duket siç e dëshiron. Prapa në krye
 40. 40. Pjesa e 4: Mëso rreth Microsoft OutlookNë këtë seksion do të mësosh bazat e punës në Microsoft Outlook. Mund ta përdorëshOutlook-un për të dërguar dhe pranuar mesazhe të e-postës, të ruash në kujtesë kontaktetnë librin e adresave dhe ti ruash gjurmët e planeve dhe detyrave që duhet ti plotësosh. Nis Outlook-un Vendos një llogari të e-postës Krijo dhe dërgo mesazhet e e-postës Lexoi mesazhet e e-postës Kontaktet Kalendari DetyratNis Shënimet Outlook-un Gjej informacioneKur e nis për herë të parë Outlook-un, eksperti i instalimit të Outlook-ut 2003 të udhëheqpërgjatë serive të hapave për të vendosur një llogari të e-postës. Të nevoitet një llogari e e-postës dhe një lidhje në internet për të dërguar dhe pranura mesazhe të e-postës. Të nisësh Outlook-un, klikoje menynë Nis, trego kah Microsoft Office, the mandej kliko Microsoft Office Outlook 2003.Pasi të kesh plotësuar hapat në ekspertin për instalim, hapet Outlook-u.Vendos një llogari të e-postësDetyra e parë pasi të keshë nisur Outlook-un është ta venosësh llogarinë e e-postës. Mund tabëshë këtë duke i ndjekur hapat në ekspertin për instalim ose mundë të vendosish një osemë tepër llogari të e-postës në çdo kohë.Mund të lidhesh me interntin me ndonjërën prej mënyrave në vijim: Lidhje telefonike duke përdorur modem. Përdor një lidhje të gjërë nëpër nëpër rrjetin e zonës lokale (LAN).Në rast të kundër provajderi i shërbimit të interntit (ISP) mund të të ndihmojo të vendosëshlidhjen. ISP po ashtu i siguron edhe informacionet në vijim të cilat to të të nevoiten për tëvednosur llogarinë e e-postës në Outlook: Tipi i serverit të e-postës (Microsoft Exchange Server, POP3, IMAP, HTTP) Adresa e e-postës Emri i përdoruesit(në mënyrë tipike, pjesa e adreses së e-postës para shenjës (@)) Fjalëkalim Emri i serverit të e-postës që vjen Emri i serverit të e-postës që shkonNjëherë të kesh themeluar një lidhje në internet dhe të keshë informacione nga ISP, mund tëvednosësh llogarinë tënde.Të vendosësh një llogari të e-postës 1. Në menynë Vegla kliko Logaritë e e-postës. 2. Në eksperitn e llogarive të e-postës, kliko Shto një llogari të re të e-postës. 3. Ndiqi hap pas hapi udhëzimet në ekspertGjatë procesit të instalimit, Outlook-u verifikon se parametrat janë të sakta. Tani je gati tëfillosh me dërgimin dhe pranimin e mesazheve të e-postës.
 41. 41. Krio dhe dërgo mesazhe të e-postësKrijimi dhe dërgimi i mesazheve mund të jetë aq i thjeshtë sa edhe shtypje e një adrese të e-postës, një teme, dhe mesazhi dhe mandej duke klikuar Dërgo .Të krijosh dhe dërgosh mesazhe të e-postës 1. Kliko I ri . 2. Në vijën Për, shtype adresën e e-postës të pranuesit. Sigurohu se e shtype adresën në formatin e saktë si kjo: someone@example.com. 3. Në kutinë Tema, shtype përshkrimin e mesazhit. Vija e temës përshkruese i ndihmon pranuesit ta identifikoje mesazhin kur ai shfaqetnë listë 4. Kliko në trupin e mesazhit në fund të mesazhit dhe fillo shtypjen. 5. Kur përfundon me shtypjen e mesazhit, kliko Dërgo .Këshillë Mund tu dërgosh mesazhe më tepër se një pranuesi duke i shtypur adresat shtesënë kutinë Për. Shtyp pikëpresjes (;) ndërmjet adresave. Po ashtu mund të dërgosh kopje osekopje të verbërta duke i shtuar pranuesit në kutitë Cc dhe Bcc përkatëse.Formato mesazhetSipas parazgjedhejs, Outlook-u përdor format HTML për ti krijuar mesazhet. HTML-ja ështëstandart për formatimin e faqëve në ueb. Duke përdorur formatin HTML mund tu shtoshtheksime speciale ose strutura mesazheve duke e aplikuar formatimin e tekstit, numërimin,plumbat, drejt vendosjen, dhe ngjzrat e sfondit. Madje mund edeh të shtosh elementemultimediale siç janë fotografitë dhe filmatShënim Jo të gjitha programet e e-postës mund të lexojnë HTML. Programet e e-pstës qënuk mund të lexojnë HTML Mund të afishojnë një HTML ose si tekst të pa formatuar ose sibashkëngjutje e skedarit. Në rast të kundërt pranuesi edeh më tej mund ta lexojë tekstin emesazhitOutlook-u po ashtu siguron alternativa në formatin e HTMLt:formati i tekstit të thjesht (paformatim) dhe formatin Outlook Rich Text.Të formatosh tekst në një mesazh 1. Kliko I ri . 2. Shtype mesazhin në trupi e mesazhit 3. Përzgjidhe tekstin që dëshiron ta formatosh dhe mandej apliko obcionet e formatimit në shiritin e veglave Formatim. Shiko Redakto tekst, Microsoft Office Basics.Të ndërfusësh fotografi në një mesazh 1. Në një mesazh të hapur, kliko se ku dëshiron ta ndërfusësh fotografinë. 2. Në menynë Ndërfut, trego kah Fotografi, dhe mandej kliko Nga skedari. 3. Vendndodh fotografinë që dëshiron ta ndërfusësh. 4. Klikoje dy herë fotografinë që dëshiron ta ndërfusësh. Të mësosh më tepër rreth punës me fotografi shiko Office Basics, Shto art.
 42. 42. Të shtosh ngjyrë në sfondin e një mesazh 1. Me mesazhin e hapur, kliko në trupin e mesazhit. 2. Në menynë Formato, trego kah Sfond, trego kah Ngjyrë, dhe mandej klikoje ngjyrën që dëshiron. Nënshkrimet Mund të përdorësh nënshkrime për të ndërfutur teks dhe elemente multimediale automatikisht, siç janë fotografitëdhe zërat në mesazhet që i dërgon. Për shembull, mund të krijosh nënshkrim për e-postë personaleqë e përfshim emrin tënd. Ose, mund të krijosh e- postë biznesi që e përfshin emrin, titullin e punës, dhe numrin e telefonit. Nënshkrimi po ashtu mund të përfshijë tekst tjetër nga emri yt; për shembull, mund të përfshish citat, logon e ndërmarrjes, ose tekst legal boilerplate. Të krijosh nënshkrim 1. Në menynë Vegla, kliko Obcione, dhe mandej kliko skedën Formato postën. 2. Nën Nënshkrim, kliko Nënshkrime, dhe mandej kliko I ri. 3. Në kutinë Fut një emër për nënshkrimin e ri, shtyp një emër. 4. Nën Zgjidh si ta krijosh nënshkrimin, përzgjidhe obcionin që e dëshiron. 5. Kliko Tjetri. 6. Në kutinë Teksti i nënshkrimit, shtype tekstin që dëshiron ta përfshish në nënshkrim. 7. Të ndryshosh formatin e paragrafit ose fontin, përzgjidhe tekstin, klikoje Fonti ose Paragrafi, dhe mandej përzgjidhi obcionet që dëshiron. Shënim Këto obcione nuk janë në dispozicion nëse përdor tekst të qartë si formati i mesazhit. 8. Kliko Përfundo kur të kesh mbaruar me redaktimin e nënshkrimit të ri. Të ndërfusësh automatikisht nënshkrim në të gjitha mesazhet 1. Në menynë Vegla, kliko Obcione, dhe mandej kliko skedën Formati i postës. 2. Nën Nënshkrime, përzgjidh një llogari të e-postës, dhe mandej zgjidhe nënshkrimin që dëshiron ta përdorësh për mesazhet e reja dhe për kundërpërgjigjet dhe ato të avancuar. Mund të përdorësh nënshkrim të ndryshëm për secilin. Të ndërfusësh me dorë nënshkrimin në një mesazh 1. Në mesazhin e hapur, kliko ku dëshiron të ndërfusësh nënshkrimin në trupin e mesazhit 2. Në menynë Ndërfut, trego kah Tekst i gatshëm, trego kah Nënshkrim, dhe mandej klikoje nënshkrimin që dëshiron ta përdorësh. Dërgo një bashkëngjitje të skedarit Duke e përdorur Outlook-un, shumë lehtë mund të ndash një skedar me një person tjetër duke e bashkangjitur atë në një mesazh të e-postës.
 43. 43. Të ndërfusësh bashkëngjitje të skedarit në një mesazh 1. Kliko I ri . 2. Kliko Ndërfut skedar . 3. Përzgjidhe skedarin që dëshiron ta bashkangjisësh, dhe mandej kliko Ndërfutje. Mandej mund ta plotësosh mesazhin dhe ta dërgosh atë. Shënim Sipas parazgjedhjes, Microsoft Outlook-u pengon potencialisht skedarët e bashkangjitur të rrezikshëm (siç janë .bat, .exe, .vbs, dhe .js) që mund të përmbajnë viruse. Nëse bashkëngjit skedar të tillë një mesazhi të e-postës, do të pyetesh se a dëshiron ta dërgosh bashkëngjitjen potencialisht të rrezikshme. Nëse përgjigjesh Po, Outlook-u e dërgon bashkëngjitjen. Të mësosh më tepër rreth sigurisë së kompjuterit, shiko Sigurimi, Microsoft Office Basics. Lexoi mesazhet e e-postës Kur pranon një mesazh të e-postës, Outlook-u e shpërndan atë në Kutinë mbërritëse. Kutia mbërritëse shfaqet në këndin e majtë lartë të dritares në Outlook në pamjen Postë. Sipas parazgjedhjes, dritarja në Outlook në pamjen Postë është ndarë në tre panele. Paneli i navigimit në të majtë e afishon listën e dosjeve të postës. Kutia mbërritëse shfaqet në krye të listës Dosje të parapëlqyera. Paneli i qendrës i afishon përmbajtjet e dosjes së përzgjedhur në Panelin e navigimit, për shembull, Kutia mbërritëse. Paneli i leximit në të djathë i afishon përmbajtjet e mesazheve të përzgjedhura në dosjet e përzgjedhura. Të lexosh një mesazh të e-postës 1. Në Panelin e navigimit, kliko Kutia mbërritëse ose dosje tjetër që e përmban mesazhin. 2. Në panelin e qendrës, klikoje mesazhin dhe mandej bëj njëren në vijim: o Të afishosh mesazhin në Panelin e leximit, klikoje mesazhin o Të hapësh mesazhin në dritare të veçuar, kilikoje dy herë mesazhin. Hap bashkëngjitjen në mesazhin që e pranove. Kur njerëz të tjerë të dërgojnë skedarë, mundë të thuash menjëherë se cili mesazh në Kutinë mbërritëse ka skedarë të bashkangjitur me to. Ikona e fragmentit të letrës shfaqet në mesazh. Të hapësh një bashkangjitje skedari 1. Hapë (ose paraafishoje) artikulin që përmban bashkëngjtjen të cilën dëshiron ta hapësh 2. Dy herë klikoje ikonene për bashkëngjitje Shënime Sipas parazgjedhjes, Microsoft Outlook-u i pengon potencialisht skedarët me
 44. 44. bashkëngjitje të rezhikshme (siç janë .bat, .exe, .vbs, dhe .js) që mund të përmbajnë viruse. Mund ta shohësh ose ti qasesh bashkëngjitjes. Kutia mbërritëse e afishon ikonën e fragmentit të letrës për të ta bërë me dije se mesazhi ka një bashkëngjitje, dhe mund ta shohës listën e skedarëve të bashkangjitur në kyre të mesazhit. Rekomandohet që para hapjes të bashakngjitjeve ti skenosh ato për viruse me një aplikim të antiviruseve.Mund të konfigurosh mëteëpër aplikacione antivirusesh për ta skenuar mesazhein e e-postës automatikisht. Të mësosh më tepër rreth sigurisë së kompjuterit, shih Sigurimi, Microsoft Office Basics.Përgjigju mesazhit që e pranonPasi ta lexosh mesazhin, mund të vednosish ti përgjigjesh me një mesazh. Mund tipërgjigjesh dërguesit të mesazhit, ose mujnd ti përgjigjesh dërguesit të mesazhit dhe tëgjithë pranuesve të tjerë të mesazhit. Po ashtu mund tua dërgosh mesazhin njerëzve të tjerëduke e pasuar atë.Ti kundërpërgjigësh mesazhit 1. Klikoje mesazhin 2. Bëj njërën në vijim o Ti përgjigjesh vetëm dërguesit, kliko Përgjigju. o Ti përgjigjesh të gjithë pranuesve, kliko Përgjigju të gjithëve. 3. Stype përgjigjën, dhe mandej kliko Dërgo .Të pasosh një mesazh 1. Klikoje mesazhin 2. Kliko Paso. 3. Fut adresën e pranuesit në kutitë Për, Cc, dhe Bcc. 4. Shtyp komentetët e tua nëse dëshiron dhe mandej kliko Dërgo .Të krijosh dosje 1. Në menynë Skedar, trego kah I ri, dhe mandej kliko Dosje. 2. Në kutinë Emri, fut një emër për dosjen. 3. Në kutinë Përmbajtejt e dosjes, klikoje tipin e dosjes që dëshiron ta krijosh. 4. Në listën Përzjgidh ku dëshiron ta vednosësh dosjen, klikoje vendndodhjen për dosjen. Për shembull, të krijosh nëndosje nën Kutinë mbërritëse, klikoje Kutia mbërritëse.Këshillë Të shtosh një dosje në listën Dosje të parapëlqyera në Panelin e navigimit, meklikun e djathtë klikoje dosjen, dhe mandej kliko Shto në dosjet e parapëlqyera nëmenynë e shkurtores.Të zhvendosësh mesazhin në dosje tjetër 1. Në listën e mesazhit, klikoje mesazhin(et) që dëshiron ta zhvendosësh. 2. Zvarrit mesazhin(et) në dosje tjetër.
 45. 45. Prapa në kryeKontakteDosia për kontakte është libri i adresave të e-postës. Mund ti ruash në kujtesë të gjitha llojete informacioneve për njerëzit dhe bizneset në jtën tënde. Krijo një kontakt ta ruash nëkujtesë adresën e e-postës së dikujt, adresen e rrugës, numrat e shumfishtë të telefonit,fotografi dhe çdo informacion tjetlr siç është ditëlindja dhe data e përvjetorit Të afishosh kontaktet, kliko Kontakte në Panelin e navigimit në të majtë.Të krijosh kontakt 1. Në pamjen e kontatktit, kliko I ri . 2. Në kutinë pranë butonit Emri i plotë shtype emrin e personit. 3. Fut informacione të tjera që dëshiron ti përfshish për kontaktin për shembull, bëj si në vijim: o Në kutinë E-postë, shtype adresën e e-postës të personit. Sigurohu se e shtype adresën në formatin e saktë si kjo: someone@example.com. o Nën Numra të telefonit, shtype biznesin e personit dhe/ose numrat e telefonit të shtëpisë. o Nën Adresa, shtype adresën e personit. Mund të fusësh adresën e shtëpisë të personit duke e klikuar shigjetën pranë Biznes, dhe mandej kliko Shtëpi.Tani mund të shtypësh adresën e shtëpisë në kuti.Mund ti ndryshosh se si janë afishuar kontaktet.Për shembull, mund të afishosh listë tënumrave të telefonit, ose të afishosh listë të renditur sipas ndërrmarjes ose vendndodhjes. Të ndryshosh se si janë afishuar kontaktet, në Panelin e navigimit, klikoje obcionin nën Pamje aktuale.Këshilla për të punuar me kontatet Pasi të krijosh kontakt, shumë lehtë mund ti adresosh një mesazh të e-postës atij personi. Në vend që të shtypësh adresën e e-postës së personit, kliko në një mesazh të e-postës Për, dhe mandej përzgjidh kontaktin nga lista. Shpejtë mund ta shtosh dërguesin e mesazhit të e-postës në kontaktet e tua. Në mesazhin e e-postës, kliko me klikun e djathtë të dërguesit, dhe mandej kliko Shto në kontakte në menynë e shkurtores. Shpejtë mund ti adresosh një mesazhë të e-postës kontaktit. Në pamjen Kontakt, përzgjidhe kontaktin, klikoje menynë Veprime, mandej kliko Mesazh i ri në kontakt. Prapa në krye
 46. 46. KalendariKalendari përmban një planifikues të lehtë për tu përdorur dhe një orar që të ndihmon për tëndjekur kohën.Mund të shtosh takime në kalendar, tu dërgosh ftesa për mbledhjen njerëzvetë tjerë dhe të vednosësh përkujtuesqë të mos e harrosh orarin. Të afishosh kalendar, kliko Kalendar në Panelin e navigimit në të majtë. Të ndryshosh pamjen në kalendar, kliko Ditë , Javë pune , Javë , dhe Muaj .Të planifikosh një takim 1. Në pamjen Ditë, klikoje dy herë kohën kur nis takimi. 2. Në kutinë Tema, shtyp përshkrimin. 3. Në kutinë Vendndodhje, fut vendndodhjen. 4. Fut kohët për nisje dhe përfundim. 5. Përzgjidh çdo obcion tjetër që dëshiron. 6. Kliko Ruaj dhe mbyll.Takimet e përsërituraDisa takime përsëritën në orar të rregullt, për shembull, klasa që takohet çdo javë ose klubiqë takohet të martën e parë të çdo muaji. Mund të vendosësh takime që përsëritën në orarinqë e ke veçuar.Të planifikosh takim të përsëritur 1. Në pamjen Ditë, kliko dy herë kohën kur nis takimi. 2. Fut temën, vendndodhjen, kohën e nisjes dhe përfundimit, dhe çdo obcion tjerër që dëshiron. 3. Kliko Përsëritje. 4. Klikoje shpeshtësinë (Ditore, Javore, Mujore, Vjetore) me të cilin përsëritët takimi. 5. Përzgjith obcionet për shpeshtësi. Për shembull, nëse takimi përsëritet çdo të martë në mbrëmje kliko Javore, dhe mandej përzgjidh në kutinë e zgjedhjes E martë. 6. Kliko Në rregull. 7. Kliko Ruaj dhe mbyll.RikujtuesPër tu siguruar se i mbanë në mend takimet, Outlook-u mund të të përkujtojë për kohën që eke veçuar. Për shembull, nëse prerja e flokëve është caktuar për në orën 11:00, mund tëvendosësh përkujtues që të shfaqet pesëmbëdhjetë minuta përpara kohës.
 47. 47. Të vednosësh përkujtues 1. Kliko dy herë në takimin ku dëshiron të shtosh rikujtues. 2. Përzgjidh kutnë e zgjedhjes Përkujtues, dhe mandej fute sasinë e kohës kur dëshiron që përkujtuesi të shfaqet para kohës së takimit.Këshilla për të punuar me kalendarin në Outlook Të shkosh në datën e veçuar të kalendarit, klikoje datën në mini-kalendarin në Paneli i navigimit në të majtë. Të shkosh në datën e sotme, kliko Sot në menynë Shko. Mund të vendosësh lloje të ndryshme të obcioneve të kalendarit, duke përfshirë ditët e veçuara në javën e punës, të ndryshosh ngjyrën e sfondit, dhe të shtosh pushime. Për ta bërë këtë, kliko Obcione në menynë Vegla, dhe mandej kliko Obcionet e kalendarit. Prapa në kryeDetyratDetyra është një aktivitet të cilin mund ta ndjekësh ashtu siç do të dëshiroje një artikul medorë ta bëje listën. Të afishosh detyrat, kliko Detyra në Panelin e navigimit në të majtë.Të krijosh detyrë 1. Në pamjen Detyrë, nën Temë, shtype përshkrimin e detyrës. 2. Nëse detyra ka afat, klikoje shigjetën nën Afati, dhe mandej klikoje datën.Kur e përfundon detyrën, mund ta shënosh atë të plotësuar. Nëse detyrës i ka kaluar afati,shfaqet tip të kuq. Për ta shënuar një detyrë të plotësuar përzgjidh kutinë e zgjedhjes pranë detyrës.Detyra të përsërituraSi takimet, disa detyra përsëritën në orar të rregullt, për shembull, një raport mujor që tëkërkohet ta shkruash ose detyrë shtëpie që duet të bëhet njëherë në javë. Mund të vednosësjdetyrën që përsëritët në orarin që e veçon.Të krijosh detyrë që përsëritët 1. Në pamjen Detyrë, kliko I ri . 2. Fute temën, afatin dhe çdo obcion tjetër që dëshiron. 3. Kliko Përsëritje. 4. Klikoje shpeshtësinë (Ditore, Javore, Mujore, Vjetore) me të cilat detyra përsëritet.

×