Kata Sendi Nama

11,476 views

Published on

A PowerPoint presentation that was prepared for a task based language teaching lesson for my P3 pupils during my second practicum. However, I've also carried out this lesson with my P2 students this year. It was great as I used the classroom management system.

Published in: Technology

Kata Sendi Nama

 1. 1. Mari belajar Kata Sendi Nama ‘di’ dan ‘ke’ bersama Wallace dan Gromit
 2. 2. Apa khabar murid-murid? Nama saya Feathers. Pada hari ini, saya akan menceritakan tentang kehidupan saya bersama Wallace dan Gromit sambil mengajar murid-murid mengenai Kata Sendi Nama ‘di’ dan ‘ke’.
 3. 3. Pada suatu hari,
 4. 4. <ul><li>Kata Sendi Nama merupakan salah satu jenis Kata Tugas. Ia berfungsi sebagai Kata Depan kepada Kata Nama. </li></ul><ul><li>Contohnya: </li></ul><ul><li>Saya tinggal di Toa Payoh. </li></ul><ul><li>Mereka menaiki bas ke sekolah. </li></ul>Feathers, saya rasa lebih baik saya mengajar awak mengenai Kata Sendi Nama ‘di’ dan ‘ke’ jika awak akan bertinggal bersama saya dan Wallace.
 5. 5. <ul><li>Kata Sendi Nama ‘di’ digunakan khusus untuk tempat dan arah . </li></ul><ul><li>Contohnya: </li></ul><ul><li>Saya tinggal di Kampung Seri Gading. </li></ul><ul><li>Ada sebatang pokok manggis di belakang rumah saya. </li></ul><ul><li>Mereka suka memancing ikan di tepi sungai itu. </li></ul>
 6. 6. <ul><li>Kata Sendi Nama ‘ke’ digunakan untuk tempat , masa , arah dan benda konkrit yang tidak bernyawa . </li></ul><ul><li>Contohnya: </li></ul><ul><li>Encik Mazlan berkereta ke pejabat. </li></ul><ul><li>Dia tidak dapat melupakan peristiwa itu hingga ke hari ini. </li></ul><ul><li>Cermin itu terhempas ke lantai lalu pecah. </li></ul>
 7. 7. Sekarang, saya memerlukan bantuan murid-murid. Hingga ke hari ini, Feather masih belum mahir dalam menggunakan Kata Sendi Nama ‘di’ dan ‘ke’. Murid-murid perlu melengkapkan ayat-ayat yang disebut oleh Feathers dengan menggunakan Kata Sendi Nama ‘di’ atau ‘ke’. <ul><li>Contohnya: </li></ul><ul><li>Ayahnya bekerja ____ sekolah itu. </li></ul><ul><li>Pakciknya akan ____ negeri India esok. </li></ul>
 8. 8. Pada keesokan harinya,
 9. 9. Hari ini hari Ahad. Apakah yang boleh saya lakukan pada hari ini? Sudah dua jam saya duduk (1)_____ atas katil ini tetapi masih belum tahu apa yang ingin saya lakukan.
 10. 10. Feather, awak hendak ke mana? Saya hendak (2)_____ pejabat pos. Saya ada beberapa surat yang perlu dikirim. Pejabat pos tutup pada hari Ahad. Lupakan sahajalah hasrat awak itu. Lagipun awak kurang sihat. Lebih baik awak berehat (3)_____ rumah sahaja.
 11. 11. Saya harus (4)_____ pejabat pos juga. Surat-surat ini harus tiba (5)____ sana sebelum esok.
 12. 12. Kalau awak masih mahu pergi (6)_____ pejabat pos juga, saya akan menghalang awak. Ini adalah untuk kebaikan diri awak.
 13. 13. Awak tidak boleh menghalang saya. Saya akan (7)_____ pejabat pos dengan menaiki keretapi. Keretapi ini bergerak dengan pantas dan akan berhenti (8)____ hadapan pejabat pos.
 14. 14. Awak membuat saya marah! Saya akan mengurung awak supaya awak tidak dapat (9)____ pejabat pos.
 15. 15. Maafkan saya, Gromit. Janganlah kurung saya (10)____ penjara yang kotor ini. Saya berjanji tidak akan berdegil lagi.
 16. 16. Terima kasih murid-murid kerana telah membantu Feather dan saya. Sekarang, selesaikan latihan pada mukasurat 48 buku kerja Akar. Hingga berjumpa lagi!

×