Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
• Филмот е уметност чиј развој започнува кон
крајот на 19 век;
• Филмот уште се нарекува и седма
уметност;
• Филмот корист...
• Почетоците на филмот започнале на 28
Декември 1895 година, кога браќата Огист и
Луј Лимиер ја одржале првата јавна
проек...
• Во развојот на филмот важни се два
периода:
1.Период на немиот филм(од 1895 до околу
1930 година) -само слика во движење...
2.Период на звучниот филм,кој настапил со
воведување на звукот и другите можности на
филмскиот израз.
• Филмовите што се п...
Забавни;
уметнички;
просветни;
рекламни;
информативни;
научно-популарни.
 Борбени(историски)
 Фантастични
 Авантуристички
 Вестерн(каубојски) ;
 Љубовни;
 Детски филм
 Криминалистички
филм...
Класифицирајте ги филмовите
според содржината
Презентацијата ја изработи :
Maрија Недановска –наставник
по македонски јазик
филмови според намената и според содржината
филмови според намената и според содржината
филмови според намената и според содржината
филмови според намената и според содржината
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

филмови според намената и според содржината

1,880 views

Published on

филмови според намената и според содржината

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

филмови според намената и според содржината

  1. 1. • Филмот е уметност чиј развој започнува кон крајот на 19 век; • Филмот уште се нарекува и седма уметност; • Филмот користи слики во движење за да се раскаже некоја приказна;
  2. 2. • Почетоците на филмот започнале на 28 Декември 1895 година, кога браќата Огист и Луј Лимиер ја одржале првата јавна проекција на филмот
  3. 3. • Во развојот на филмот важни се два периода: 1.Период на немиот филм(од 1895 до околу 1930 година) -само слика во движење без говор ,без музика , без шумови
  4. 4. 2.Период на звучниот филм,кој настапил со воведување на звукот и другите можности на филмскиот израз. • Филмовите што се придружени со говор звук и шумови се викаат звучни филмови • Прв звучен филм е „Џез пејач “, во режија на Ли де Форсет во 1927 година.
  5. 5. Забавни; уметнички; просветни; рекламни; информативни; научно-популарни.
  6. 6.  Борбени(историски)  Фантастични  Авантуристички  Вестерн(каубојски) ;  Љубовни;  Детски филм  Криминалистички филм  Психолошка драма (трилер)  Комедија  Хорор
  7. 7. Класифицирајте ги филмовите според содржината
  8. 8. Презентацијата ја изработи : Maрија Недановска –наставник по македонски јазик

×