Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tema 1. la prehistòria

4,636 views

Published on

Published in: Education
 • Em sembla un bon treball.
  Llàstima que hi ha imatges i algun text que no es pot llegir.
  Si ho poguessis solucionar aniria molt bé per a poder-lo visionar.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Tema 1. la prehistòria

 1. 1. jmriutort Tema 1 LA PREHISTÒRIA Ciències socials, geografia i història 1r ESO professora Joana M. Riutort
 2. 2. jmriutort Índex 01 La Terra, un planeta del Sistema Solar 02 La representació de la Terra: els mapes 03 Les formes de la Terra 04 Rius i mars El món grec L’Imperi Romà Hispània romana L’herència de la cultura clàssica La fragmentació del món antic 17 09 12 16 08 Les primeres civilitzacions: Mesopotàmia i Egipte 15 07 11 14 06 La Prehistòria 13 05 10 Les Illes Balears a l’Antiguitat El temps i el clima Climes i paisatges de la Terra Climes y paisajes d’Europa d’Espanya Climas i paisatges de España,i Europa y la CA Societat i medi ambient El medi físic de les Illes Balears
 3. 3. jmriutort La Prehistòria 1. Els primers éssers humans 2. El Paleolític: la caça i la recol·lecció 3. L’art de les cavernes 4. El Neolític: la producció d’aliments 5. L’Edat dels Metalls 6. La Prehistòria a la Península Ibèrica
 4. 4. jmriutort Introducció  La Prehistòria abraça un període de temps que comença amb l’origen de l’espècie humana, ara fa més de dos milions d’anys, i s’estén fins a l’aparició de l’escriptura (3500 a.C.).
 5. 5. jmriutort   No hi ha testimonis escrits de l’activitat humana durant aquest període de temps tan llarg, només testimonis arqueològics. Al Paleolític la humanitat vivia de la caça i la recol·lecció, i era nòmada; després, en el Neolític, va aprendre a domesticar animals i a cultivar la terra, i es va tornar sedentària.
 6. 6. jmriutort 1. Els primers éssers humans 1.1. Adaptació i evolució • L’evolució humana (mapa) 1.2. El procés d’hominització
 7. 7. jmriutort 1.1. Adaptació i evolució  Fa uns sis milions d’anys diversos primats, a l’Àfrica, varen començar una lenta evolució per adaptar-se a les noves condicions climàtiques i sobreviure en un medi hostil.  No tenien grans qualitats físiques, però varen ser capaços d’organitzar-se en grups per caçar a les planes.  Eren els primers homínids, que amb el pas del temps varen donar lloc a l’espècie humana. homínids
 8. 8. jmriutort 1.2. El procés d’hominització  Els canvis que varen convertir els primats en éssers humans varen ser lents i complicats.  Posició vertical i marxa bípeda.  Desenvolupament del cervell.  Alliberament de les mans.  Aparició del llenguatge.
 9. 9. jmriutort L’evolució humana 1.Els orígens de l’ésser humà
 10. 10. jmriutort L’evolució humana 2.AustraloPithecus.
 11. 11. jmriutort L’evolució humana 3.Homo habilis.
 12. 12. jmriutort L’evolució humana 4.Homo erectus.
 13. 13. jmriutort L’evolució humana 4.Homo Sapiens sapies.
 14. 14. jmriutort Australopithecus(Lucy) Homo erectus Homo habilis
 15. 15. jmriutort Homo antecesor homo neanderthalensis homo sapiens sapiens homo de cro magnon
 16. 16. jmriutort 2. El Paleolític: la caça i la recol·lecció 2.1. Les societats de caçadorsrecol·lectors 2.2. La utilització del foc 2.3. La fabricació d’instruments • Un campament paleolític (il·lustració)
 17. 17. jmriutort 2.1. Les societats de caçadors-recol·lectors  L’aparició dels primers éssers humans marca el començament del primer període prehistòric: el Paleolític.  Durant aquest període, els éssers humans eren depredadors, vivien d’allò que els oferia la natura: caça, pesca, recol·lecció.  Aquests grups humans eren nòmades: es desplaçaven sovint cercant menjar, refugi o fugint dels perills.
 18. 18. jmriutort 2.2. La utilització del foc  L’Homo erectus devia descobrir el foc, de manera casual, ara fa més d’1 500 000 anys.  Més endavant, els neandertals varen aprendre a fer foc per mitjà de diverses tècniques.  El domini del foc va ser un element molt important per al progrés humà: va permetre escalfar-se, il·luminar i, sobretot, cuinar i fer digeribles els aliments.
 19. 19. jmriutort 2.3. La fabricació d’instruments  La fabricació d’instruments és un dels signes que diferencia l’espècie humana dels altres animals.  Al començament, feien servir simples pedres tallades per aconseguir-ne una vora tallant.  Més endavant varen fer servir sílex, amb el qual varen fabricar bifaços.  I amb el pas del temps, es varen fer servir nous materials com l’os o la banya, amb els quals feien hams, arpons, agulles, propulsors de fletxes...
 20. 20. jmriutort Eines de pedra tallada
 21. 21. jmriutort
 22. 22. jmriutort Amb el temps les eines de sílex seran cada vegada més ben elaborades i més perfeccionades.
 23. 23. jmriutort Eines de Sílex
 24. 24. jmriutort punta solutrense
 25. 25. jmriutort Un campament paleolític
 26. 26. jmriutort Un campament paleolític
 27. 27. jmriutort 3. L’art de les cavernes 3.1. Les primeres creences religioses 3.2. Les pintures rupestres 3.3. Estatuetes i gravats • Escena de pintura rupestre (il·lustració)
 28. 28. jmriutort 3.1. Les primeres creences religioses  Les primeres creences religioses pareix que varen sorgir de la necessitat de donar una explicació a fenòmens que resultaven misteriosos per als primers éssers humans: la vida, la mort, la pluja o el sol.  Els éssers humans també varen intentar influir damunt els fenòmens naturals per mitjà de cerimònies rituals.  El fet que els enterraments seguissin unes pautes determinades ens suggereix la possibilitat que existissin ritus funeraris.
 29. 29. jmriutort Enterraments
 30. 30. jmriutort Als primers enterraments, amb el cos es soterraven tota una sèrie d’eines, ornaments o ossos que anomenem aixovars.  De vegades als difunts se’ls pintava amb marques de color ocre. Que devien simbolitzar la vida o la mort. 
 31. 31. jmriutort 3.2. Les pintures rupestres  Fa uns 30 000 anys, sobre les parets de les coves i dels abrics, els sapiens sapiens hi varen començar a pintar i a esculpir motius diversos: mans, animals, escenes de caça...  Hi ha diverses explicacions sobre el significat d’aquestes pintures: rituals màgics propiciatoris de la caça, cerimònies…
 32. 32. jmriutort
 33. 33. jmriutort
 34. 34. jmriutort 3.3. Estatuetes i gravats  La humanitat prehistòrica també ens ha deixat nombroses mostres d’art mobiliari.  Es tracta, principalment, de reproduccions d’animals, bastons gravats, penjolls d’os o d’ivori i petites escultures femenines (Venus paleolítiques).
 35. 35. jmriutort
 36. 36. jmriutort Escena de pintura rupestre
 37. 37. jmriutort Escena de pintura rupestre
 38. 38. jmriutort 4. El Neolític: la producció d’aliments 4.1. L’agricultura i la ramaderia 4.2. Noves eines i noves tècniques 4.3. La difusió del Neolític • L’origen de l’agricultura i la seva difusió (mapa) • El poblat neolític de Çatal Hüyük (il·lustració)
 39. 39. jmriutort 4.1. L’agricultura i la ramaderia  Fa uns 10 000 anys, en una zona de l’Orient Pròxim (coneguda com a Creixent Fèrtil), va començar la producció d’aliments.  Aquesta nova etapa de la història de la humanitat és coneguda amb el nom de Neolític.  L’observació constant dels fenòmens de la natura i dels animals varen ser l’origen de l’agricultura i de la ramaderia.
 40. 40. jmriutort 4.2. Noves eines i noves tècniques  Les noves tasques agrícoles varen comportar la fabricació d’eines especialitzades: l’aixada, la falç, el molí de mà…  La necessitat d’emmagatzemar, transportar i coure els aliments va propiciar el desenvolupament de la ceràmica.  També varen descobrir com s’elaboren teixits.  L’ús de pedres semiprecioses polides per elaborar joies va comportar el desenrotllament de la mineria.
 41. 41. jmriutort
 42. 42. jmriutort  Durant el Neolític es perfeccionen les eines de pedra i trobarem eines de pedra polida.
 43. 43. jmriutort
 44. 44. jmriutort
 45. 45. jmriutort
 46. 46. jmriutort
 47. 47. jmriutort
 48. 48. jmriutort
 49. 49. jmriutort Una casa del neolític • Guardaven els animals dintre de la casa per tenir escalfor a l’hivern. • Hi havia una llar de foc , on també cuinaven. • Tenien objectes de ceràmica. • Els sostres eren de troncs i palla, per això sovint hi havia incendis. • Tenien molts pocs mobles.
 50. 50. jmriutort 4.3. La difusió del Neolític  Des del Creixent Fèrtil, es va produir, a partir del VII mil·lenni a.C., la difusió de les tècniques agrícoles noves arreu d’Europa.  A més del Creixent Fèrtil, l’agricultura va sorgir de manera autònoma en altres zones del planeta:  La vall de l’Indus (Índia).  La vall de l‘Huang He (Xina).  La vall del Song Hong (Vietnam).  Els altiplans de Centreamèrica (Mèxic).  La serralada dels Andes (Perú).
 51. 51. jmriutort L’origen de l’agricultura i la seva difusió 1. L’origen de l’agricultura i la seva difusió
 52. 52. jmriutort L’origen de l’agricultura i la seva difusió
 53. 53. jmriutort L’origen de l’agricultura i la seva difusió
 54. 54. jmriutort El poblat neolític de Çatal Hüyük
 55. 55. jmriutort El poblat neolític de Çatal Hüyük
 56. 56. jmriutort 5. L’Edat dels Metalls 5.1. La utilització dels metalls 5.2. L’elaboració dels metalls • Elaboració del bronze (il·lustració) 5.3. Artesans i comerciants 5.4. Les primeres ciutats
 57. 57. jmriutort 5.1. La utilització dels metalls  El primer metall conegut va ser el coure (5000 a.C.), però era molt tou i les eines es deformaven molt de pressa.  De la mescla del coure amb l’estany se’n va obtenir el bronze (3000 a.C.), un metall més dur que podia substituir la pedra.  Vers el II mil·lenni a.C. es va començar a treballar el ferro, un metall excel·lent per fabricar armes i eines agrícoles.
 58. 58. jmriutort 5.2. L’elaboració dels metalls  Al principi, es va començar a treballar el metall en fred (coure).  Però la veritable metal·lúrgia va sorgir més endavant, quan es va aprendre a utilitzar la forja.  Una nova fase de la metal·lúrgia va començar amb el procés de fosa (bronze), que consistia a fondre el metall en un forn i donar-li la forma desitjada abocant-lo en motles.  Finalment, es va desenvolupar la siderúrgia (ferro), amb una tecnologia més complexa que necessitava temperatures altes.
 59. 59. jmriutort Elaboració del bronze
 60. 60. jmriutort Elaboració del bronze
 61. 61. jmriutort
 62. 62. jmriutort
 63. 63. MÉS DETALLAT
 64. 64. jmriutort 5.3. Artesans i comerciants  La metal·lúrgia era una activitat que necessitava veritables especialistes.  A mesura que les societats es varen fer més riques, varen sorgir altres oficis: joiers, ferrers, ceramistes…  La producció de mercaderies noves va estimular l’intercanvi, és a dir, el comerç.  Paral·lelament es varen desenvolupar les primeres tècniques de navegació i es va inventar la roda.
 65. 65. jmriutort 5.4. Les primeres ciutats  Aquestes innovacions varen produir transformacions als poblats neolítics de l’Orient Pròxim.  La població va créixer i els poblats varen començar a tenir molts d’edificis i murades per defensar-se, i es varen convertir en veritables ciutats.  Amb el desenvolupament dels oficis especialitzats, varen sorgir grups socials diferenciats i certes persones varen començar a acumular riquesa i poder.  De vegades, entre els guerrers que defensaven les ciutats s’elegia un cabdill o rei que governava la ciutat.
 66. 66. jmriutort 6. La Prehistòria a la Península Ibèrica 6.1. El Paleolític 6.2. Les pintures rupestres 6.3. El Neolític. El megalitisme 6.4. L’Edat dels Metalls
 67. 67. jmriutort  La presència dels pobladors a la Península Ibèrica és molt antiga. A Atapuerca (Burgos) s’han trobat les restes humanes més antigues de la Península Ibèrica.  Aquests pobladors vivien en campaments a l’aire lliure i tenien eines molt bastes.  Més endavant, la Península va estar poblada per neardertals, que vivien en coves i abrics, i varen començar a fabricar eines més especialitzades.  A l’etapa final del Paleolític, amb l’Homo sapiens sapiens, s’hi varen incorporar materials com l’os i la banya, i també sorgiren les primeres mostres d’art.
 68. 68. jmriutort 6.2. Les pintures rupestres  A la Península Ibèrica, molt rica en art rupestre, s’hi diferencien dues grans zones:  A la zona cantàbrica hi predomina la representació naturalista d’animals, normalment aïllats i de colors vius (cova d’Altamira, Cantàbria).  A la zona mediterrània o llevantina hi ha escenes de grup amb una tècnica més esquemàtica.
 69. 69. jmriutort 6.3. El Neolític. El megalitisme  Les primeres comunitats neolítiques varen sorgir a la Península Ibèrica cap al VI mil·lenni a.C.  Els jaciments més antics es troben a la costa mediterrània i es caracteritzen per la presència de l’anomenada ceràmica cardial.  El desenvolupament del megalitisme a la Península Ibèrica va començar al final del Neolític i va perdurar fins ben enllà de l’Edat dels Metalls.  Extremadura, Galícia, País Basc, Catalunya i Andalusia són riques en monuments.
 70. 70. jmriutort 6.4. L’Edat dels Metalls  Vers el III mil·lenni a.C. es va estendre la metal·lúrgia del coure per la Península Ibèrica (Los Millares).  Més tard, cap al II mil·lenni a.C., es varen desenvolupar cultures que coneixien la metal·lúrgia del bronze (El Argar).  L’Edat del Ferro (I mil·lenni a.C.) va començar amb l’arribada de pobles colonitzadors de la Mediterrània (fenicis, grecs i cartaginesos) i celtes de Centreeuropa.
 71. 71. jmriutort
 72. 72. jmriutort CULTURA DE EL ARGAR

×