Pitch Presentaties

7,446 views

Published on

In dit document beschrijf ik heel in het kort hoe je Pitch Presentaties kan houden. Dit is gebaseerd op debat-technieken maar ook prima toepasbaar voor presentaties.

Published in: Education, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
7,446
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
94
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pitch Presentaties

  1. 1. i PITCH PRESENTATIES MEER ZEGGEN MET MINDER WOORDEN Waarom: zou je willen overtuigen? Goed voor carrière, tijd besparen, geld verdienen. Hoe overtuigen? Dat lees je in dit document. Wanneer overtuigen? Kies je moment. Socrates benoemt 3 elementen van een goede retoriek/rethorica: Pathos Ethos Logos Emoties Geloofwaardigheid Inhoud In iedere goede pitch komen ook deze elementen weer terug. Woorden Het belang van de juiste woorden: Er is een mis interpretatie van 7% het werk van Albert Mehrabian dat slechts 7% van de communicatie via woorden gaat. Dit wordt door drs. Albert Mehrabian Fysiek Stem genuanceerd. Dat is enkel zo als de spreker het over zijn eigen 38% 55% emoties heeft. In alle andere gevallen zijn de woorden en de logos veel belangrijker dan die 7%. Een goed argument is een SEXI argument: State = 5 woorden die de kern van het argument weergeven. EXplain = waarom die State zo is. Illustrate = voorbeeld geven van de explain en de illustrate. Voorbeelden moet je zorgvuldig kiezen, zorgen dat er geen controversie of gevoeligheid aan het voorbeeld hangt (vb. geen referenties aan holocaust). Dit argument, SEXI argument, zoveel mogelijk herhalen. Stelling: Atos Origin is het mooiste bedrijf van de wereld om voor te werken: State = Bij Atos Origin heeft iedereen ontwikkelingsmogelijkheden. EXplain = iedere werknemer kan deelnemen aan opleidingen, training, network of professionals om aan zijn eigen persoonlijke groei te werken en om een beter mens te worden. Illustrate = Zo ben ik zelf onlangs via het Network op Professionals bij een debat training geweest. De kracht van 3: Zorg in een debat voor 3 argumenten voor een stelling. Meer argumenten achter de hand kan, 3 is wat mensen kunnen onthouden. Zorg dat de State telkens kernachtig is en kan worden onthouden (=aansluiten bij ) door het doel publiek. Vermijd jargon, voor de spreker kan het duidelijk zijn wat er achter zit zonder dat hij zich af vraagt of zijn publiek hem wel begrijpt. Vb. niet VPN maar digitale verbinding. Begin met de WIIFY, What’s In It For You? Wat is er te winnen, te halen voor diegene die je wilt overtuigen? Wek interesse, wek empathie. Voor wie is dit belangrijk? Bij de introductie noem je de drie states. De minst sterke in het midden, niet als eerste, niet als laatste. Dan komen de 3 states met hun Explain en Illustrate uitgebreid aan bod. In de round-up herhaal je weer de 3 states; in dezelfde volgorde. Bij de oproep to actie zorg voor buy in, response, emotie. Kondig je structuur goed aan; bijvoorbeeld “This is very important …. “. Breng verwachtingen naar beneden bij de start van de pitch; under promise, over deliver.
  2. 2. Maak het persoonlijk, emotioneel: bijvoorbeeld: kind heeft last van geluidsoverlast of een kind behaalt een onvoldoende haalt omdat hij niet kan slapen door … Wat doen grote sprekers: • Pauzes inbouwen • Statements herhalen (vb. 30x I have a dream in een speech) • In het publiek kijken • Applaus uitlokken door slimme on-liners • Niet dit … maar dat … • Dit … Dit … en Dit … • Niet dit … Niet Dit … Maar Dat …. • Teleprompter/autocues • Human Wall papers i Naar een presentatie van Lars Duursma bij het Network Of Professionals bij Atos Origin. Meer info bij www.debatrix.com Samenvatting door: Maarten.a.daniels@atosorigin.com Maartendaniels@gmail.com

×