SlideShare a Scribd company logo

Formatif 2 matematik tahun 4 2013 upload

1 of 7
Download to read offline
SULIT
1
UJIAN FORMATIF 2, 2013
MATEMATIK KERTAS 1
TAHUN 4 ( 1 jam )
NAMA : ………………………………………. TAHUN : 4A …..
Arahan ;
Jawab semua soalan. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja daripada
pilihan jawapan A, B, C, dan D. Hitamkan jawapan pada kertas jawapan
yang disediakan.
1) Lima belas ribu tujuh ratus
sembilan’ ditulis dalam angka
ialah:
A. 50 790
B. 50 709
C. 15 790
D. 15 709
2) Nilai tempat bagi digit 8 dalam
93 826 ialah :
A. Puluh
B. Ratus
C. Ribu
D. Puluh ribu
3) Antara yang berikut, yang
manakah dibundarkan kepada
ribu yang terdekat?
A. 39 681 39 000
B. 46 705 46 000
C. 68 314 68 000
D. 89 572 89 000
4) Cerakinkan 60 215 mengikut
nilai digit.
A. 60 000 + 2 000 + 100 + 5
B. 60 000 + 200 + 10 + 5
C. 200 + 6 000 + 10 + 5
D. 2 000 + 1 000 + 60 000 + 5
5) Cari hasil tambah bagi 12 463
dan 215
A. 12 587
B. 12 678
C. 12 789
D. 12 890
6) 14 535 + 26 793 + 3 248 =
A. 44 576
B. 44 566
C. 43 576
D. 43 566
7) 20 ribu + 3 puluh ribu + 6 ratus =
A. 23 600
B. 32 600
C. 50 600
D. 56 000
8) Apakah nombor yang mesti
ditambah kepada 12 375
supaya menjadi 13 343?
A. 968
B. 1 968
C. 1 986
D. 2 006
SULIT
2
9) 84 955 – 6 531 =
A. 78 524
B. 77 424
C. 78 424
D. 78 434
10)60 000 – 20 000 =
A. 400
B. 4 000
C. 440
D. 40 000
11)Tolak 25 608 daripada 49 713.
A. 23 105
B. 23 115
C. 24 105
D. 24 115
12)Rajah 1 menunjukkan sekeping
kad nombor.
Rajah 1
Cari beza antara nilai digit 2 dan
digit 3 dalam nombor itu.
A. 2 800
B. 1 970
C. 1 700
D. 1 070
13)4 678 × 10 =
A. 678
B. 4 678
C. 6 780
D. 46 780
14)3 106 × 7 =
A. 21 702
B. 21 742
C. 21 812
D. 22 102
15)Antara berikut yang manakah
betul?
A. 102 × 100 = 12 000
B. 20 × 1 000 = 20 000
C. 9 630 × 10 = 90 630
D. 54 × 1000 = 5 400
16)Darabkan 3 457 dengan 11
A. 38 027
B. 38 070
C. 38 127
D. 38 217
17)Yang manakah antara yang
berikut mempunyai baki?
A. 8 360 ÷ 10
B. 15 480 ÷ 10
C. 52 700 ÷ 100
D. 74 630 ÷ 100
18)4 560 ÷ 5 =
A. 902
B. 912
C. 4 555
D. 4 565
19)61 648 ÷ 23 =
A. 268
B. 268 baki 8
C. 2 680
D. 2 680 baki 8
20)Nyatakan dalam perkataan.
A. dua dan tujuh
B. dua tujuh
C. dua atas tujuh
D. dua pertujuh
52 138
SULIT
3
21)Rajah 2 terdiri daripada segi
empat tepat yang sama besar.
Rajah 2
Berapakah pecahan daripada
seluruh rajah adalah berlorek
A.
B.
C.
D.
22) =
Apakah yang mesti ditulis
dalam ?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 6
23)Nyatakan dalam bentuk
termudah.
A.
B.
C.
D.
24) =
Nilai di dalam petak ialah
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
25) + =
A.
B.
C.
D.
SULIT
4
26) - =
A.
B.
C.
D.
27) ditukarkan kepada nombor
perpuluhan ialah
A. 0.46
B. 0.64
C. 4.06
D. 6.04
28)Hasil tambah 4.9 dan 8.2 ialah
A. 11.3
B. 12.7
C. 13.1
D. 14.2
29)21.84 + 16 + 5.3 =
A. 27.30
B. 28.74
C. 42.04
D. 43.14
30)7.2 – 3.4 =
A. 3.8
B. 4.2
C. 4.6
D. 5.1
31)1.6 × 4 =
A. 9.6
B. 6.4
C. 4.8
D. 3.2
32)
Rajah 3
Hitung nilai wang itu.
A. RM 66.25
B. RM 67.25
C. RM 1 050.75
D. RM 5 015.75
33)RM 7 260 ÷ 4 =
A. RM 1 815
B. RM 1 800
C. RM 1 581
D. RM 176.70
34)Rajah 4 menunjukkan waktu
pada suatu petang.
Rajah 4
Pukul berapakah waktu yang
ditunjukkan oleh muka jam itu?
A. 5 : 40 p.m.
B. 5 : 40 a.m.
C.6 : 40 p.m.
D. 6 : 40 a.m.
SULIT
5
35)Jadual berikut menunjukkan
bilangan buku dalam tiga buah
perpustakaan.
Perpustakaan Bilangan Buku
M 17 328
N 2 140 kurang
daripada M
P 693 kurang
daripada N
Penyataan yang manakah
yang salah tentang bilangan
buku itu.
A. Perpustakaan P mempunyai
bilangan buku yang paling
sedikit.
B. Perpustakaan N mempunyai
bilangan buku yang paling
banyak.
C. Jumlah buku di ketiga-tiga
perpustakaan itu kurang
daripada 50 000.
D. Beza antara bilangan buku
di perpustakaan M dan P
melebihi 1 500.
36)Rajah 5 menunjukkan harga
sehelai seluar.
Rajah 5
Harga sehelai jaket adalah 8
kali harga sepasang seluar itu.
Hitung harga jaket itu.
A. RM 218.00
B. RM 217.80
C. RM 208.00
D. RM 118.00
37)Nyatakan tarikh hari Khamis
bagi minggu yang keempat
dalam bulan November 2012.
Rajah 6
A. 8 November 2012
B. 15 November 2012
C. 22 November 2012
D. 29 November 2012
38)Rajah 7 menunjukkan harga
bagi sebuah buku dan sebuah
kamus. Harga beg tidak
ditunjukkan.
Rajah 7
Sarimah mempunyai RM 100. Dia
menggunakan semua duitnya
untuk membeli kesemua barangan
itu. Berapakah harga bagi beg?
A. RM 28.90
B. RM 29.90
C. RM 70.10
D. RM 71.10
SULIT
6
39)Jadual berikut menunjukkan
aktiviti Ani pada hari Sabtu.
Masa Aktiviti
9.00 a.m – 10.30
a.m
Membuat kerja
rumah
10.30 – 11.30 a.m. Menonton
televisyen
11.30 – 12.30 a.m. Berlatih main
piano
12.30 – 1.00 p.m. Makan tengah
hari
1.00 – 3.10 p.m. Menonton
televisyen
Berapa lamakah tempoh masa yang
Ani habiskan untuk menonton
televisyen?
A. 1 jam
B. 2 jam 10 minit
C. 3 jam 10 minit
D. 3 jam 30 minit
40)Hazimah menggunakan
daripada wangnya untuk
membeli sebuah buku.
Kemudian, dia menggunakan
daripada wangnya lagi
untuk membeli sebatang pen.
Cari jumlah pecahan yang
telah digunakan.
A.
B.
C.
D.

Recommended

Soalan kssr tahun 2 matematik
Soalan kssr tahun 2 matematikSoalan kssr tahun 2 matematik
Soalan kssr tahun 2 matematikHenry Lijunin
 
Math y1 dlp paper 2
Math y1 dlp paper 2Math y1 dlp paper 2
Math y1 dlp paper 2Wany Hardy
 
Mate mac tahun 3
Mate mac tahun 3Mate mac tahun 3
Mate mac tahun 3mussktcm
 
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2marshiza
 
Final year Exam - Mathematics Year 2
Final year Exam - Mathematics Year 2 Final year Exam - Mathematics Year 2
Final year Exam - Mathematics Year 2 marshiza
 
Peperiksaan Akhir Tahun - Mathematics Year 2 Paper 1
Peperiksaan Akhir Tahun - Mathematics Year 2 Paper 1Peperiksaan Akhir Tahun - Mathematics Year 2 Paper 1
Peperiksaan Akhir Tahun - Mathematics Year 2 Paper 1marshiza
 
MID YEAR EXAMINATION MATHEMATICS YEAR 2
MID YEAR EXAMINATION MATHEMATICS YEAR 2MID YEAR EXAMINATION MATHEMATICS YEAR 2
MID YEAR EXAMINATION MATHEMATICS YEAR 2marshiza
 
Math y1 dlp paper 1
Math y1 dlp paper 1Math y1 dlp paper 1
Math y1 dlp paper 1Wany Hardy
 

More Related Content

What's hot

Kertas Soalan Matematik Tahun 4 Kertas 1 KSSR
Kertas Soalan Matematik Tahun 4 Kertas 1 KSSRKertas Soalan Matematik Tahun 4 Kertas 1 KSSR
Kertas Soalan Matematik Tahun 4 Kertas 1 KSSRar-rifke.com
 
Ujian Penilaian Semester 1 Matematik Tahun 3 Kertas 1
Ujian Penilaian Semester 1 Matematik Tahun 3 Kertas 1Ujian Penilaian Semester 1 Matematik Tahun 3 Kertas 1
Ujian Penilaian Semester 1 Matematik Tahun 3 Kertas 1PuworkUtara OnSlideshare
 
Paper 1 year 4
Paper 1 year 4Paper 1 year 4
Paper 1 year 4marshiza
 
Peperiksaan pertengahan tahun matematik tahun 4 kertas 1
Peperiksaan pertengahan tahun matematik tahun 4 kertas 1Peperiksaan pertengahan tahun matematik tahun 4 kertas 1
Peperiksaan pertengahan tahun matematik tahun 4 kertas 1Muhamad Azam Ismail
 
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017Norazlin Mohd Rusdin
 
Ujian matematik tahun2 kertas1
Ujian matematik tahun2 kertas1Ujian matematik tahun2 kertas1
Ujian matematik tahun2 kertas1marshiza
 
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 1 2017
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 1 2017Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 1 2017
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 1 2017Norazlin Mohd Rusdin
 
Ujian MatematikTahun 3 Kertas 1
Ujian MatematikTahun 3 Kertas 1Ujian MatematikTahun 3 Kertas 1
Ujian MatematikTahun 3 Kertas 1marshiza
 
Peperiksaan Akhir Tahun Sains Tahun 3
Peperiksaan Akhir Tahun Sains Tahun 3Peperiksaan Akhir Tahun Sains Tahun 3
Peperiksaan Akhir Tahun Sains Tahun 3Putry Shikin
 
Ujian math tahun 2 kertas 2
Ujian math tahun 2 kertas 2Ujian math tahun 2 kertas 2
Ujian math tahun 2 kertas 2marshiza
 
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN BAHASA INGGERIS TAHUN 2 2018
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN BAHASA INGGERIS TAHUN 2 2018PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN BAHASA INGGERIS TAHUN 2 2018
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN BAHASA INGGERIS TAHUN 2 2018Nor Elyana Zainal
 
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2marshiza
 
Soalan matematik tahun 3
Soalan matematik tahun 3Soalan matematik tahun 3
Soalan matematik tahun 3Siti Norbaya
 
MATHEMATICS YEAR 1 QUESTIONS
MATHEMATICS YEAR 1 QUESTIONSMATHEMATICS YEAR 1 QUESTIONS
MATHEMATICS YEAR 1 QUESTIONScikgumathavy
 
Science Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
Science Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017Science Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
Science Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017Norazlin Mohd Rusdin
 
Kertas soalan bm pemahaman tahun 4 peperiksaan pertengahan tahun
Kertas soalan bm pemahaman tahun 4 peperiksaan pertengahan tahunKertas soalan bm pemahaman tahun 4 peperiksaan pertengahan tahun
Kertas soalan bm pemahaman tahun 4 peperiksaan pertengahan tahunSPidEr Mohd
 
Maths year 3 paper 1
Maths year 3 paper 1Maths year 3 paper 1
Maths year 3 paper 1cikgumathavy
 
Ujian Matematik Kertas 2 Tahun 3
Ujian Matematik Kertas 2 Tahun 3Ujian Matematik Kertas 2 Tahun 3
Ujian Matematik Kertas 2 Tahun 3marshiza
 
FINAL EXAM FOR MATHEMATICS YEAR 1
FINAL EXAM FOR MATHEMATICS YEAR 1FINAL EXAM FOR MATHEMATICS YEAR 1
FINAL EXAM FOR MATHEMATICS YEAR 1marshiza
 

What's hot (20)

Kertas Soalan Matematik Tahun 4 Kertas 1 KSSR
Kertas Soalan Matematik Tahun 4 Kertas 1 KSSRKertas Soalan Matematik Tahun 4 Kertas 1 KSSR
Kertas Soalan Matematik Tahun 4 Kertas 1 KSSR
 
Ujian Penilaian Semester 1 Matematik Tahun 3 Kertas 1
Ujian Penilaian Semester 1 Matematik Tahun 3 Kertas 1Ujian Penilaian Semester 1 Matematik Tahun 3 Kertas 1
Ujian Penilaian Semester 1 Matematik Tahun 3 Kertas 1
 
Paper 1 year 4
Paper 1 year 4Paper 1 year 4
Paper 1 year 4
 
Peperiksaan pertengahan tahun matematik tahun 4 kertas 1
Peperiksaan pertengahan tahun matematik tahun 4 kertas 1Peperiksaan pertengahan tahun matematik tahun 4 kertas 1
Peperiksaan pertengahan tahun matematik tahun 4 kertas 1
 
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
 
Ujian matematik tahun2 kertas1
Ujian matematik tahun2 kertas1Ujian matematik tahun2 kertas1
Ujian matematik tahun2 kertas1
 
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 1 2017
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 1 2017Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 1 2017
Mathematics Year 1 PKSR 1 Paper 1 2017
 
Ujian MatematikTahun 3 Kertas 1
Ujian MatematikTahun 3 Kertas 1Ujian MatematikTahun 3 Kertas 1
Ujian MatematikTahun 3 Kertas 1
 
Peperiksaan Akhir Tahun Sains Tahun 3
Peperiksaan Akhir Tahun Sains Tahun 3Peperiksaan Akhir Tahun Sains Tahun 3
Peperiksaan Akhir Tahun Sains Tahun 3
 
Ujian math tahun 2 kertas 2
Ujian math tahun 2 kertas 2Ujian math tahun 2 kertas 2
Ujian math tahun 2 kertas 2
 
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN BAHASA INGGERIS TAHUN 2 2018
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN BAHASA INGGERIS TAHUN 2 2018PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN BAHASA INGGERIS TAHUN 2 2018
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN BAHASA INGGERIS TAHUN 2 2018
 
Matematik Tahun 2 PKSR 2 Kertas 1
Matematik Tahun 2 PKSR 2 Kertas 1Matematik Tahun 2 PKSR 2 Kertas 1
Matematik Tahun 2 PKSR 2 Kertas 1
 
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 2
 
Soalan matematik tahun 3
Soalan matematik tahun 3Soalan matematik tahun 3
Soalan matematik tahun 3
 
MATHEMATICS YEAR 1 QUESTIONS
MATHEMATICS YEAR 1 QUESTIONSMATHEMATICS YEAR 1 QUESTIONS
MATHEMATICS YEAR 1 QUESTIONS
 
Science Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
Science Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017Science Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
Science Year 1 PKSR 1 Paper 2 2017
 
Kertas soalan bm pemahaman tahun 4 peperiksaan pertengahan tahun
Kertas soalan bm pemahaman tahun 4 peperiksaan pertengahan tahunKertas soalan bm pemahaman tahun 4 peperiksaan pertengahan tahun
Kertas soalan bm pemahaman tahun 4 peperiksaan pertengahan tahun
 
Maths year 3 paper 1
Maths year 3 paper 1Maths year 3 paper 1
Maths year 3 paper 1
 
Ujian Matematik Kertas 2 Tahun 3
Ujian Matematik Kertas 2 Tahun 3Ujian Matematik Kertas 2 Tahun 3
Ujian Matematik Kertas 2 Tahun 3
 
FINAL EXAM FOR MATHEMATICS YEAR 1
FINAL EXAM FOR MATHEMATICS YEAR 1FINAL EXAM FOR MATHEMATICS YEAR 1
FINAL EXAM FOR MATHEMATICS YEAR 1
 

Viewers also liked

ujian pertengahan tahun/kertas 1/matematik tahun 4
ujian pertengahan tahun/kertas 1/matematik tahun 4ujian pertengahan tahun/kertas 1/matematik tahun 4
ujian pertengahan tahun/kertas 1/matematik tahun 4Eja Jaafar
 
Latihan ulangkaji matematik tahun 4 kssr
Latihan ulangkaji matematik tahun 4 kssrLatihan ulangkaji matematik tahun 4 kssr
Latihan ulangkaji matematik tahun 4 kssrKak Min Min
 
kertas 1 matematik tahun 4
kertas 1 matematik tahun 4kertas 1 matematik tahun 4
kertas 1 matematik tahun 4Norfaizah Salim
 
ujian pertengahan tahun/kertas 2/matematik tahun 4
ujian pertengahan tahun/kertas 2/matematik tahun 4ujian pertengahan tahun/kertas 2/matematik tahun 4
ujian pertengahan tahun/kertas 2/matematik tahun 4Eja Jaafar
 
Ujian Selaras tahun 4 Matematik
Ujian Selaras tahun 4 MatematikUjian Selaras tahun 4 Matematik
Ujian Selaras tahun 4 Matematikmarshiza
 
Modul p&p matematik tahun 4 (kssr)
Modul p&p matematik tahun 4 (kssr)Modul p&p matematik tahun 4 (kssr)
Modul p&p matematik tahun 4 (kssr)ahmad shah
 
Ujian matematik tahun 4 k1
Ujian matematik tahun 4 k1Ujian matematik tahun 4 k1
Ujian matematik tahun 4 k1marshiza
 
Soalan sains tahun 4 bhg a b dan jawapan
Soalan sains tahun 4 bhg a b dan jawapanSoalan sains tahun 4 bhg a b dan jawapan
Soalan sains tahun 4 bhg a b dan jawapanHafizuddin Daud
 
UJIAN SUMATIF 1 MATEMATIK TAHUN 5 2016
UJIAN SUMATIF 1 MATEMATIK TAHUN 5 2016UJIAN SUMATIF 1 MATEMATIK TAHUN 5 2016
UJIAN SUMATIF 1 MATEMATIK TAHUN 5 2016walnut tree
 
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 1
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 1Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 1
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 1marshiza
 
Soalan bahasa malaysia tahun 4 ujian bulanan 1 pengenalan format baharu
Soalan bahasa malaysia tahun 4 ujian bulanan 1 pengenalan format baharuSoalan bahasa malaysia tahun 4 ujian bulanan 1 pengenalan format baharu
Soalan bahasa malaysia tahun 4 ujian bulanan 1 pengenalan format baharunorrashidah82
 
Peksa akhir thn mt thn 3 2013 (2)
Peksa akhir thn mt thn 3 2013 (2)Peksa akhir thn mt thn 3 2013 (2)
Peksa akhir thn mt thn 3 2013 (2)Muzza Mil
 
85213689 ujian-mac-sivik-tahun-6
85213689 ujian-mac-sivik-tahun-685213689 ujian-mac-sivik-tahun-6
85213689 ujian-mac-sivik-tahun-6Sabri Noor
 
Ujian sumatif 2 pai tahun 4
Ujian sumatif 2 pai tahun 4Ujian sumatif 2 pai tahun 4
Ujian sumatif 2 pai tahun 4Ct Ne'
 
Pemahaman tahun 4 bahasa melayu
Pemahaman tahun 4 bahasa melayuPemahaman tahun 4 bahasa melayu
Pemahaman tahun 4 bahasa melayuPAKLONG CIKGU
 
Matematik tahun 4 k2 penggal 1
Matematik tahun 4   k2 penggal 1Matematik tahun 4   k2 penggal 1
Matematik tahun 4 k2 penggal 1Ifrahim jamil
 
Modul pn p matematik nombor dan operasi thn 2a
Modul pn p matematik   nombor dan operasi thn 2aModul pn p matematik   nombor dan operasi thn 2a
Modul pn p matematik nombor dan operasi thn 2amarshiza
 
Bahasa Melayu Tahun 4 kertas 2
Bahasa Melayu Tahun 4 kertas 2Bahasa Melayu Tahun 4 kertas 2
Bahasa Melayu Tahun 4 kertas 2PAKLONG CIKGU
 

Viewers also liked (20)

ujian pertengahan tahun/kertas 1/matematik tahun 4
ujian pertengahan tahun/kertas 1/matematik tahun 4ujian pertengahan tahun/kertas 1/matematik tahun 4
ujian pertengahan tahun/kertas 1/matematik tahun 4
 
Latihan ulangkaji matematik tahun 4 kssr
Latihan ulangkaji matematik tahun 4 kssrLatihan ulangkaji matematik tahun 4 kssr
Latihan ulangkaji matematik tahun 4 kssr
 
kertas 1 matematik tahun 4
kertas 1 matematik tahun 4kertas 1 matematik tahun 4
kertas 1 matematik tahun 4
 
ujian pertengahan tahun/kertas 2/matematik tahun 4
ujian pertengahan tahun/kertas 2/matematik tahun 4ujian pertengahan tahun/kertas 2/matematik tahun 4
ujian pertengahan tahun/kertas 2/matematik tahun 4
 
Ujian Selaras tahun 4 Matematik
Ujian Selaras tahun 4 MatematikUjian Selaras tahun 4 Matematik
Ujian Selaras tahun 4 Matematik
 
Modul p&p matematik tahun 4 (kssr)
Modul p&p matematik tahun 4 (kssr)Modul p&p matematik tahun 4 (kssr)
Modul p&p matematik tahun 4 (kssr)
 
Perpuluhan
PerpuluhanPerpuluhan
Perpuluhan
 
Ujian matematik tahun 4 k1
Ujian matematik tahun 4 k1Ujian matematik tahun 4 k1
Ujian matematik tahun 4 k1
 
Soalan sains tahun 4 bhg a b dan jawapan
Soalan sains tahun 4 bhg a b dan jawapanSoalan sains tahun 4 bhg a b dan jawapan
Soalan sains tahun 4 bhg a b dan jawapan
 
UJIAN SUMATIF 1 MATEMATIK TAHUN 5 2016
UJIAN SUMATIF 1 MATEMATIK TAHUN 5 2016UJIAN SUMATIF 1 MATEMATIK TAHUN 5 2016
UJIAN SUMATIF 1 MATEMATIK TAHUN 5 2016
 
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 1
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 1Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 1
Ujian Matematik Tahun 3 Kertas 1
 
Soalan bahasa malaysia tahun 4 ujian bulanan 1 pengenalan format baharu
Soalan bahasa malaysia tahun 4 ujian bulanan 1 pengenalan format baharuSoalan bahasa malaysia tahun 4 ujian bulanan 1 pengenalan format baharu
Soalan bahasa malaysia tahun 4 ujian bulanan 1 pengenalan format baharu
 
Peksa akhir thn mt thn 3 2013 (2)
Peksa akhir thn mt thn 3 2013 (2)Peksa akhir thn mt thn 3 2013 (2)
Peksa akhir thn mt thn 3 2013 (2)
 
85213689 ujian-mac-sivik-tahun-6
85213689 ujian-mac-sivik-tahun-685213689 ujian-mac-sivik-tahun-6
85213689 ujian-mac-sivik-tahun-6
 
Latihan perpuluhan
Latihan perpuluhanLatihan perpuluhan
Latihan perpuluhan
 
Ujian sumatif 2 pai tahun 4
Ujian sumatif 2 pai tahun 4Ujian sumatif 2 pai tahun 4
Ujian sumatif 2 pai tahun 4
 
Pemahaman tahun 4 bahasa melayu
Pemahaman tahun 4 bahasa melayuPemahaman tahun 4 bahasa melayu
Pemahaman tahun 4 bahasa melayu
 
Matematik tahun 4 k2 penggal 1
Matematik tahun 4   k2 penggal 1Matematik tahun 4   k2 penggal 1
Matematik tahun 4 k2 penggal 1
 
Modul pn p matematik nombor dan operasi thn 2a
Modul pn p matematik   nombor dan operasi thn 2aModul pn p matematik   nombor dan operasi thn 2a
Modul pn p matematik nombor dan operasi thn 2a
 
Bahasa Melayu Tahun 4 kertas 2
Bahasa Melayu Tahun 4 kertas 2Bahasa Melayu Tahun 4 kertas 2
Bahasa Melayu Tahun 4 kertas 2
 

Similar to Formatif 2 matematik tahun 4 2013 upload

M3 k1 t5 mac
M3 k1 t5 macM3 k1 t5 mac
M3 k1 t5 mackayrull81
 
Mt tahun 5 k1
Mt tahun 5 k1Mt tahun 5 k1
Mt tahun 5 k1krock171
 
Pksr2 mt k1 t4
Pksr2 mt k1 t4Pksr2 mt k1 t4
Pksr2 mt k1 t4Ezah Ilias
 
Pat mt thn-4_k1_2018
Pat mt thn-4_k1_2018Pat mt thn-4_k1_2018
Pat mt thn-4_k1_2018bariah bidin
 
UPT MATEMATIK TAHUN 5.pdf
UPT MATEMATIK TAHUN 5.pdfUPT MATEMATIK TAHUN 5.pdf
UPT MATEMATIK TAHUN 5.pdfSYARANIMoe
 
Pat mt thn-4_k1_2017
Pat mt thn-4_k1_2017Pat mt thn-4_k1_2017
Pat mt thn-4_k1_2017nur dalila
 
Pat mt thn-4_k1_2017
Pat mt thn-4_k1_2017Pat mt thn-4_k1_2017
Pat mt thn-4_k1_2017jijy_hafizah
 
MATEMATIK TAHUN 4 - SOALAN + JAWAPAN
MATEMATIK TAHUN 4 - SOALAN + JAWAPANMATEMATIK TAHUN 4 - SOALAN + JAWAPAN
MATEMATIK TAHUN 4 - SOALAN + JAWAPANSayshare
 
kertas 1 T4.docx
kertas 1 T4.docxkertas 1 T4.docx
kertas 1 T4.docxSALINA67
 
Soalan matematik-tahun-4-ujian-1-bulan-mac-2017-3
Soalan matematik-tahun-4-ujian-1-bulan-mac-2017-3Soalan matematik-tahun-4-ujian-1-bulan-mac-2017-3
Soalan matematik-tahun-4-ujian-1-bulan-mac-2017-3miena1
 
soalan matematik kssr - kertas 1
soalan matematik kssr - kertas 1soalan matematik kssr - kertas 1
soalan matematik kssr - kertas 1habibah yusoff
 
Ubb jun 2014 paper1
Ubb jun 2014 paper1Ubb jun 2014 paper1
Ubb jun 2014 paper1Zul Majid
 
Latih tubi-soalan-latihan-matematik-tahun-5-cuti-bulan-mac-1
Latih tubi-soalan-latihan-matematik-tahun-5-cuti-bulan-mac-1Latih tubi-soalan-latihan-matematik-tahun-5-cuti-bulan-mac-1
Latih tubi-soalan-latihan-matematik-tahun-5-cuti-bulan-mac-1Syahmi Zakaria
 
Soalan nombot bulat
Soalan nombot bulatSoalan nombot bulat
Soalan nombot bulatjijy_hafizah
 
Ubb april 2014 paper1
Ubb april 2014 paper1Ubb april 2014 paper1
Ubb april 2014 paper1Zul Majid
 
Mt thn 4 kertas 1
Mt thn 4 kertas 1Mt thn 4 kertas 1
Mt thn 4 kertas 1Nor Ashraf
 

Similar to Formatif 2 matematik tahun 4 2013 upload (20)

M3 k1 t5 mac
M3 k1 t5 macM3 k1 t5 mac
M3 k1 t5 mac
 
Mt tahun 5 k1
Mt tahun 5 k1Mt tahun 5 k1
Mt tahun 5 k1
 
Pksr2 mt k1 t4
Pksr2 mt k1 t4Pksr2 mt k1 t4
Pksr2 mt k1 t4
 
M3 thn 3 pat 2016
M3 thn 3 pat 2016M3 thn 3 pat 2016
M3 thn 3 pat 2016
 
Pat mt thn-4_k1_2018
Pat mt thn-4_k1_2018Pat mt thn-4_k1_2018
Pat mt thn-4_k1_2018
 
UPT MATEMATIK TAHUN 5.pdf
UPT MATEMATIK TAHUN 5.pdfUPT MATEMATIK TAHUN 5.pdf
UPT MATEMATIK TAHUN 5.pdf
 
Pat mt thn-4_k1_2017
Pat mt thn-4_k1_2017Pat mt thn-4_k1_2017
Pat mt thn-4_k1_2017
 
Pat mt thn-4_k1_2017
Pat mt thn-4_k1_2017Pat mt thn-4_k1_2017
Pat mt thn-4_k1_2017
 
MATEMATIK TAHUN 4 - SOALAN + JAWAPAN
MATEMATIK TAHUN 4 - SOALAN + JAWAPANMATEMATIK TAHUN 4 - SOALAN + JAWAPAN
MATEMATIK TAHUN 4 - SOALAN + JAWAPAN
 
kertas 1 T4.docx
kertas 1 T4.docxkertas 1 T4.docx
kertas 1 T4.docx
 
Soalan matematik-tahun-4-ujian-1-bulan-mac-2017-3
Soalan matematik-tahun-4-ujian-1-bulan-mac-2017-3Soalan matematik-tahun-4-ujian-1-bulan-mac-2017-3
Soalan matematik-tahun-4-ujian-1-bulan-mac-2017-3
 
Nombor bulat
Nombor bulatNombor bulat
Nombor bulat
 
soalan matematik kssr - kertas 1
soalan matematik kssr - kertas 1soalan matematik kssr - kertas 1
soalan matematik kssr - kertas 1
 
Ubb jun 2014 paper1
Ubb jun 2014 paper1Ubb jun 2014 paper1
Ubb jun 2014 paper1
 
Latih tubi-soalan-latihan-matematik-tahun-5-cuti-bulan-mac-1
Latih tubi-soalan-latihan-matematik-tahun-5-cuti-bulan-mac-1Latih tubi-soalan-latihan-matematik-tahun-5-cuti-bulan-mac-1
Latih tubi-soalan-latihan-matematik-tahun-5-cuti-bulan-mac-1
 
Soalan nombot bulat
Soalan nombot bulatSoalan nombot bulat
Soalan nombot bulat
 
Soalan galus set 1
Soalan galus set 1Soalan galus set 1
Soalan galus set 1
 
Ubb april 2014 paper1
Ubb april 2014 paper1Ubb april 2014 paper1
Ubb april 2014 paper1
 
Mt thn 4 kertas 1
Mt thn 4 kertas 1Mt thn 4 kertas 1
Mt thn 4 kertas 1
 
Mt thn 4 kertas 1 (3)
Mt thn 4 kertas 1 (3)Mt thn 4 kertas 1 (3)
Mt thn 4 kertas 1 (3)
 

More from Norhazlina Izam

Modul Numerasi Murid Tahun 1-Nombor Bulat Hingga 10
Modul Numerasi Murid Tahun 1-Nombor Bulat Hingga 10Modul Numerasi Murid Tahun 1-Nombor Bulat Hingga 10
Modul Numerasi Murid Tahun 1-Nombor Bulat Hingga 10Norhazlina Izam
 
Dokumen standard prestasi mt thn 1 2013
Dokumen standard prestasi mt thn 1 2013Dokumen standard prestasi mt thn 1 2013
Dokumen standard prestasi mt thn 1 2013Norhazlina Izam
 
Dokumen standard prestasi bm thn 1 2013
Dokumen standard prestasi bm thn 1 2013Dokumen standard prestasi bm thn 1 2013
Dokumen standard prestasi bm thn 1 2013Norhazlina Izam
 

More from Norhazlina Izam (6)

Bbm unit 12
Bbm   unit 12Bbm   unit 12
Bbm unit 12
 
Pentaksiran sekolah
Pentaksiran sekolahPentaksiran sekolah
Pentaksiran sekolah
 
Modul Numerasi Murid Tahun 1-Nombor Bulat Hingga 10
Modul Numerasi Murid Tahun 1-Nombor Bulat Hingga 10Modul Numerasi Murid Tahun 1-Nombor Bulat Hingga 10
Modul Numerasi Murid Tahun 1-Nombor Bulat Hingga 10
 
Dokumen standard prestasi mt thn 1 2013
Dokumen standard prestasi mt thn 1 2013Dokumen standard prestasi mt thn 1 2013
Dokumen standard prestasi mt thn 1 2013
 
Linus pamplet
Linus pampletLinus pamplet
Linus pamplet
 
Dokumen standard prestasi bm thn 1 2013
Dokumen standard prestasi bm thn 1 2013Dokumen standard prestasi bm thn 1 2013
Dokumen standard prestasi bm thn 1 2013
 

Formatif 2 matematik tahun 4 2013 upload

  • 1. SULIT 1 UJIAN FORMATIF 2, 2013 MATEMATIK KERTAS 1 TAHUN 4 ( 1 jam ) NAMA : ………………………………………. TAHUN : 4A ….. Arahan ; Jawab semua soalan. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja daripada pilihan jawapan A, B, C, dan D. Hitamkan jawapan pada kertas jawapan yang disediakan. 1) Lima belas ribu tujuh ratus sembilan’ ditulis dalam angka ialah: A. 50 790 B. 50 709 C. 15 790 D. 15 709 2) Nilai tempat bagi digit 8 dalam 93 826 ialah : A. Puluh B. Ratus C. Ribu D. Puluh ribu 3) Antara yang berikut, yang manakah dibundarkan kepada ribu yang terdekat? A. 39 681 39 000 B. 46 705 46 000 C. 68 314 68 000 D. 89 572 89 000 4) Cerakinkan 60 215 mengikut nilai digit. A. 60 000 + 2 000 + 100 + 5 B. 60 000 + 200 + 10 + 5 C. 200 + 6 000 + 10 + 5 D. 2 000 + 1 000 + 60 000 + 5 5) Cari hasil tambah bagi 12 463 dan 215 A. 12 587 B. 12 678 C. 12 789 D. 12 890 6) 14 535 + 26 793 + 3 248 = A. 44 576 B. 44 566 C. 43 576 D. 43 566 7) 20 ribu + 3 puluh ribu + 6 ratus = A. 23 600 B. 32 600 C. 50 600 D. 56 000 8) Apakah nombor yang mesti ditambah kepada 12 375 supaya menjadi 13 343? A. 968 B. 1 968 C. 1 986 D. 2 006
  • 2. SULIT 2 9) 84 955 – 6 531 = A. 78 524 B. 77 424 C. 78 424 D. 78 434 10)60 000 – 20 000 = A. 400 B. 4 000 C. 440 D. 40 000 11)Tolak 25 608 daripada 49 713. A. 23 105 B. 23 115 C. 24 105 D. 24 115 12)Rajah 1 menunjukkan sekeping kad nombor. Rajah 1 Cari beza antara nilai digit 2 dan digit 3 dalam nombor itu. A. 2 800 B. 1 970 C. 1 700 D. 1 070 13)4 678 × 10 = A. 678 B. 4 678 C. 6 780 D. 46 780 14)3 106 × 7 = A. 21 702 B. 21 742 C. 21 812 D. 22 102 15)Antara berikut yang manakah betul? A. 102 × 100 = 12 000 B. 20 × 1 000 = 20 000 C. 9 630 × 10 = 90 630 D. 54 × 1000 = 5 400 16)Darabkan 3 457 dengan 11 A. 38 027 B. 38 070 C. 38 127 D. 38 217 17)Yang manakah antara yang berikut mempunyai baki? A. 8 360 ÷ 10 B. 15 480 ÷ 10 C. 52 700 ÷ 100 D. 74 630 ÷ 100 18)4 560 ÷ 5 = A. 902 B. 912 C. 4 555 D. 4 565 19)61 648 ÷ 23 = A. 268 B. 268 baki 8 C. 2 680 D. 2 680 baki 8 20)Nyatakan dalam perkataan. A. dua dan tujuh B. dua tujuh C. dua atas tujuh D. dua pertujuh 52 138
  • 3. SULIT 3 21)Rajah 2 terdiri daripada segi empat tepat yang sama besar. Rajah 2 Berapakah pecahan daripada seluruh rajah adalah berlorek A. B. C. D. 22) = Apakah yang mesti ditulis dalam ? A. 1 B. 2 C. 3 D. 6 23)Nyatakan dalam bentuk termudah. A. B. C. D. 24) = Nilai di dalam petak ialah A. 2 B. 3 C. 4 D. 5 25) + = A. B. C. D.
  • 4. SULIT 4 26) - = A. B. C. D. 27) ditukarkan kepada nombor perpuluhan ialah A. 0.46 B. 0.64 C. 4.06 D. 6.04 28)Hasil tambah 4.9 dan 8.2 ialah A. 11.3 B. 12.7 C. 13.1 D. 14.2 29)21.84 + 16 + 5.3 = A. 27.30 B. 28.74 C. 42.04 D. 43.14 30)7.2 – 3.4 = A. 3.8 B. 4.2 C. 4.6 D. 5.1 31)1.6 × 4 = A. 9.6 B. 6.4 C. 4.8 D. 3.2 32) Rajah 3 Hitung nilai wang itu. A. RM 66.25 B. RM 67.25 C. RM 1 050.75 D. RM 5 015.75 33)RM 7 260 ÷ 4 = A. RM 1 815 B. RM 1 800 C. RM 1 581 D. RM 176.70 34)Rajah 4 menunjukkan waktu pada suatu petang. Rajah 4 Pukul berapakah waktu yang ditunjukkan oleh muka jam itu? A. 5 : 40 p.m. B. 5 : 40 a.m. C.6 : 40 p.m. D. 6 : 40 a.m.
  • 5. SULIT 5 35)Jadual berikut menunjukkan bilangan buku dalam tiga buah perpustakaan. Perpustakaan Bilangan Buku M 17 328 N 2 140 kurang daripada M P 693 kurang daripada N Penyataan yang manakah yang salah tentang bilangan buku itu. A. Perpustakaan P mempunyai bilangan buku yang paling sedikit. B. Perpustakaan N mempunyai bilangan buku yang paling banyak. C. Jumlah buku di ketiga-tiga perpustakaan itu kurang daripada 50 000. D. Beza antara bilangan buku di perpustakaan M dan P melebihi 1 500. 36)Rajah 5 menunjukkan harga sehelai seluar. Rajah 5 Harga sehelai jaket adalah 8 kali harga sepasang seluar itu. Hitung harga jaket itu. A. RM 218.00 B. RM 217.80 C. RM 208.00 D. RM 118.00 37)Nyatakan tarikh hari Khamis bagi minggu yang keempat dalam bulan November 2012. Rajah 6 A. 8 November 2012 B. 15 November 2012 C. 22 November 2012 D. 29 November 2012 38)Rajah 7 menunjukkan harga bagi sebuah buku dan sebuah kamus. Harga beg tidak ditunjukkan. Rajah 7 Sarimah mempunyai RM 100. Dia menggunakan semua duitnya untuk membeli kesemua barangan itu. Berapakah harga bagi beg? A. RM 28.90 B. RM 29.90 C. RM 70.10 D. RM 71.10
  • 6. SULIT 6 39)Jadual berikut menunjukkan aktiviti Ani pada hari Sabtu. Masa Aktiviti 9.00 a.m – 10.30 a.m Membuat kerja rumah 10.30 – 11.30 a.m. Menonton televisyen 11.30 – 12.30 a.m. Berlatih main piano 12.30 – 1.00 p.m. Makan tengah hari 1.00 – 3.10 p.m. Menonton televisyen Berapa lamakah tempoh masa yang Ani habiskan untuk menonton televisyen? A. 1 jam B. 2 jam 10 minit C. 3 jam 10 minit D. 3 jam 30 minit 40)Hazimah menggunakan daripada wangnya untuk membeli sebuah buku. Kemudian, dia menggunakan daripada wangnya lagi untuk membeli sebatang pen. Cari jumlah pecahan yang telah digunakan. A. B. C. D.
  • 7. SULIT 7 SKEMA JAWAPAN 1. D 2. B 3. C 4. B 5. B 6. A 7. C 8. A 9. C 10. D 11. C 12. B 13. D 14. B 15. B 16. A 17. D 18. B 19. D 20. D 21. D 22. D 23. A 24. C 25. B 26. C 27. B 28. C 29. D 30. A 31. B 32. A 33. A 34. A 35. B 36. A 37. C 38. D 39. A 40. B