Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΑΞΗ Β

1,799 views

Published on

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
ΤΑΞΗ Β
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΑΞΗ Β

 1. 1. ΕΡΕΥΝHΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β 1 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
 2. 2. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε χρόνο οι νέες λοιμώξεις από ΣΜΝ αγγίζουν τα 19 εκατομμύρια. Το 50% των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 15-24. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περίπου πενήντα διαφορετικά είδη ΣΜΝ, όμως τα συνηθέστερα είναι περίπου 10. Στην πλειονότητά τους, τα ΣΜΝ δεν είναι θανατηφόρα, μπορεί όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα, προκαλώντας πόνο ή στειρότητα.
 3. 3. 1. Βακτηριακή κολπίτιδα  Κατατάσσεται στα ΣΜΝ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λόγω των πιθανών καναλιών μετάδοσης. Επηρεάζει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως σεξουαλικής δραστηριότητας. Δεν είναι βέβαιο τι πυροδοτεί τη βακτηριακή κολπίτιδα, όμως είναι το αποτέλεσμα ανισορροπίας στις ποσότητες βακτηρίων στον κόλπο. Μια πιθανή αιτία αυτής της ανισορροπίας είναι συχνή η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου. Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, τσούξιμο κατά την ενούρηση, έκκριση κολπικών υγρών και κακοσμία των γεννητικών οργάνων. Θεραπεύεται εύκολα με την κατάλληλη αγωγή.
 4. 4. 2. Τριχομοναδική κολπίτιδα (τριχομανάδωση ή τριχομονίαση)  Πρόκειται για μονοκυτταρικό παράσιτο, το οποίο ζει και αναπαράγεται στον κόλπο ή την ουρήθρα. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται εύκολα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα για τους άνδρες περιλαμβάνουν ερεθισμό, τσούξιμο κατά την ενούρηση και έκκριση υγρών. Οι περισσότεροι άνδρες δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα οπότε είναι δύσκολο να διαγνωσθεί. Για τις γυναίκες, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η φαγούρα, η έντονη δυσοσμία και τα κιτρινωπά υγρά.
 5. 5. 3. Κονδυλώματα Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μολύνει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, όμως ο ιός μεταδίδεται εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, οι επιπτώσεις για την υγεία είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και ποικίλλουν από δερματικές παραμορφώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έως και καρκίνο του τραχήλου, καρκίνο του πρωκτού και καρκίνο του λάρυγγα.
 6. 6. 4. Ψείρες των τριχών της ήβης Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων είναι μικροσκοπικά παρασιτικά έντομα που ζουν και αναπαράγονται στην τρίχα. Εξαπλώνονται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή και είναι ορατές με γυμνό μάτι. Δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία αλλά προκαλούν έντονη φαγούρα και επακόλουθο ερεθισμό.
 7. 7. 5. Χλαμύδια Οι επιπτώσεις της νόσου είναι σοβαρότερες για τις γυναίκες. Η λοίμωξη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση και αν δε θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα και την επικίνδυνη εξωμήτρια κύηση. Τα συμπτώματα είναι όμοια με αυτά άλλων ΣΜΝ: έκκριση υγρών, τσούξιμο κατά την ενούρηση κ.α. Η νόσος αντιμετωπίζεται εύκολα με τη λήψη αντιβιοτικών.
 8. 8. 6. Γονόρροια  Πρόκειται για μία ακόμη βακτηριακή λοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ ήπια και πολλές γυναίκες τα παρερμηνεύουν ως κολπίτιδα. Η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές –ακόμη και θανατηφόρες– επιπτώσεις εάν δε ληφθεί θεραπεία. Στους άνδρες, μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια επίπονη φλεγμονή των όρχεων, η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη στειρότητα. Επίσης αντιμετωπίζεται εύκολα με τη λήψη αντιβιοτικών.
 9. 9. 7. Έρπης Μεταδίδεται με τη σεξουαλική πράξη ή το στοματικό σεξ. Προκαλεί μικρές πληγές γύρω από το στόμα ή τα γεννητικά όργανα. Μπορεί τα συμπτώματα να εμφανίζονται περιοδικά και να παρουσιάζουν εναλλαγές έξαρσης και ύφεσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.
 10. 10. 8. Ηπατίτιδα Από τα τρία διαφορετικά στελέχη του ιού της ηπατίτιδας (Α, Β και Γ), μόνο η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα Γ θεωρούνται ΣΜΝ. Ο προληπτικός εμβολιασμός στα παιδιά μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις λοιμώξεις. Η ηπατίτιδα Γ μεταδίδεται συχνά από τη χρήση μολυσμένης βελόνας, ενώ η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά και το αίμα. Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά έως και θανατηφόρα προβλήματα στο συκώτι. Η ηπατίτιδα είναι ένα από τα σοβαρότερα και πιο επικίνδυνα ΣΜΝ.
 11. 11. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Με... μαθητική ακρίβεια όμως μπορούν να αυξηθούν και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αν κανείς τουλάχιστον επιδοθεί σε ερωτικές περιπτύξεις χωρίς την απαραίτητη προσοχή, αλλά φυσικά και τις προφυλάξεις. Μάλιστα άκρως ανησυχητικό είναι το ότι στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα καταγράφονται κρούσματα και από τα «ξεχασμένα» νοσήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, η πρώιμη σύφιλη και η γονόρροια.
 12. 12. Στην Ελλάδα την πρώτη θέση στη λίστα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) στο γενικό πληθυσμό κατέχουν τα ιογενή, όπως τα οξυτενή κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Τα νοσήματα αυτά προσβάλλουν όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες. Περισσότερο φαίνεται ότι πλήττουν τις νεότερες ηλικίες, ενώ η επίπτωση είναι υψηλότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα βακτηριακά και κυρίως τα ΣΜΝ που αποτελούν επιδημιολογικούς δείκτες, όπως η γονόρροια και η πρώιμη σύφιλη, εμφανίζουν αυξημένη κατανομή στις ομάδες επικίνδυνης συμπεριφοράς και ταχείας διασποράς (ομοφυλόφιλοι άνδρες, οικονομικοί μετανάστες, παράνομα εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών) και σε πληθυσμούς που έρχονται σε συνάφεια με αυτές.
 13. 13. ΑΝΟΣΙΑ Η ανοσία είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να αμύνεται ενάντια σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και να μην υφίσταται τις συνέπειές του. Την ικανότητα αυτή την αποκτά ο οργανισμός με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου και πολύ σημαντικού συστήματος που λέγεται ανοσοποιητικό σύστημα
 14. 14. ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών, και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Δευτερεύοντα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, τα λεμφογάγγλια και οι πλάκες Peyer.
 15. 15. ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΥΤΤΑΡΩΝ Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από δύο βασικές ομάδες κυττάρων, τα κύτταρα της λεμφικής σειράς (λεμφοκύτταρα) και τα κύτταρα της μυελικής σειράς. 1. Τα λεμφοκύτταρα περιλαμβάνουν τα Β-λεμφοκύτταρα, τα Τ- λεμφοκύτταρα. καθώς επίσης και τα μεγάλα κοκκιώδη κύτταρα (ή φυσικά φονικά κύτταρα - natural killer cells, ΝΚ). 2. Τα κύτταρα της μυελικής σειράς αποτελούνται από τα μονοκύτταρα/μακροφάγα (monocytes/macrophages), τα δενδριτικά κύτταρα (dendritic cells), τα ουδετερόφιλα (neutrophils), τα ηωσινόφιλα (eosinophils) και τα βασεόφιλα (basophils).
 16. 16. ΑΙΤΙΑ Τα αίτια εκδήλωσης των αυτοάνοσωνΤα αίτια εκδήλωσης των αυτοάνοσων νοσημάτων παραμένουν άγνωστα. Είναινοσημάτων παραμένουν άγνωστα. Είναι συχνά κληρονομικά και εκδηλώνονταισυχνά κληρονομικά και εκδηλώνονται κυρίως σε γυναίκες, συγκεκριμένα σεκυρίως σε γυναίκες, συγκεκριμένα σε ποσοστό 75%. Αρκετές είναι οιποσοστό 75%. Αρκετές είναι οι επιστημονικές θεωρίες σχετικά με τουςεπιστημονικές θεωρίες σχετικά με τους παράγοντες που πυροδοτούν τηνπαράγοντες που πυροδοτούν την εκδήλωση του νοσήματος.εκδήλωση του νοσήματος.
 17. 17. ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Ένας στους δέκα πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι σήμερα η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι τα καρδιακά νοσήματα ή ο καρκίνος.
 18. 18. Μερικά γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα ειναι τα: - Σκλήρυνση κατά πλάκας - Διαβήτης - Ρευματοειδής αρθρίτιδα - Θυρεοειδίτιδα Hashimoto - Ψωρίαση - Ελκώδης κολίτιδα - Νόσος του Crohn - Ερυθηματώδης λύκος - Δερματίτιδες - Μυασθένεια - ALS
 19. 19. Αυτοάνοσα ΝοσήματαΑυτοάνοσα Νοσήματα Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν για κάποιο άγνωστο λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του οργανισμού.
 20. 20. ΑνοσίαΑνοσία
 21. 21. ΛύκοςΛύκος
 22. 22. Είναι μια δια βίου διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στους υγιείς ιστούς οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών αυτών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιοριστούν στο δέρμα, αλλά πολύ συχνά προκαλούνται εσωτερικά προβλήματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο λύκος βλάπτει την καρδιά, τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά..
 23. 23. Επίκτητη ΑνοσίαΕπίκτητη Ανοσία Επίκτητη είναι η ανοσία που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής. Με τον μηχανισμό αυτόν ο οργανισμός, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με κάποιο βλαπτικό παράγοντα, τον «εντυπώνει» στην ανοσοποιητική μνήμη του και αναπτύσσει μηχανισμούς αυτοπροστασίας σε ενδεχόμενη επόμενη επαφή. Σε αυτή τη διαδικασία στηρίζονται και οι εμβολιασμοί.
 24. 24. Σύμφυτη ή Εγγενής ΑνοσίαΣύμφυτη ή Εγγενής Ανοσία Σύμφυτη ονομάζεται η ανοσία που διαθέτει ο άνθρωπος από τη γέννησή του και οφείλεται σε διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς που αναπτύσσει το έμβρυο κατά την ενδομήτρια ζωή ή αποκτά κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μέσω των αντισωμάτων που λαμβάνει από το μητρικό γάλα.
 25. 25. Τέλος

×