Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ,
Ερευνητική Εργασία Β’ Λυκείου 2ου Τετραμήνου 2012-2013

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

 1. 1. Ερευνητική Εργασία Β’ Λυκείου2ουΤετραμήνουΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 20ουΑΙΩΝΑ
 2. 2. Η μουσική αποτελεί ένα διαχρονικόμέσο έκφρασης για τον άνθρωπο.Του δημιουργεί διάφορασυναισθήματα και τον βοηθά ναξεφύγει από την ρουτίνα και ταπροβλήματα της καθημερινότητας.Έχουν δημιουργηθεί λοιπόν πολλάτραγούδια σχετικά με ποικίλεςπλευρές της ζωής και ορισμένα απόαυτά σας τα παραθέτουμε.
 3. 3. Τραγούδια με επίκεντρο τοΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
 4. 4. Smells like Teen Spirit-NirvanaΑυτό το τραγούδι είναι για την πίεση τωνσυνομηλίκων. Η ομάδα μιλά για το τραγούδι, πουείναι πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε για τηναποδοχή τους. Γελάει σε ανθρώπους που παίζουντα πράγματα όπως ρωσική ρουλέτα, και πνιγμούπαιχνίδι και να γίνει μαζορέτες ακριβώς έτσιμπορούν να είναι αρεστoί. «Με τα φώτα σβηστάείναι λιγότερο επικίνδυνα» αναφέρεται στη ζωήκαι πως ο άνθρωπος μπορεί να συνεχίσει τη ζωήμε ευκολία αν δεν μπορεί να σκεφτεί σοβαρά γιατο πώς είναι πραγματικά τα πράγματα. Μιαθεωρία λέει πως αυτό το τραγούδι το έγραψε οKurt για την τραγουδίστρια από το Bikini Kill μετην οποία είχαν σχέση εκείνη την εποχή . Είναιένα τραγούδι για την απάθεια. Με τα φώτα έξω,οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν την αλήθεια(και είναι λιγότερο επικίνδυνη για την ευημερίατους). Γι αυτό μερικοί άνθρωποι δενκαταλαβαίνουν, όπου Kurt έρχεται από. "Μιαάρνηση" επαναλαμβάνεται ξανά και ξανάπαραπέμπει στην ίδια ιδέα (άνθρωποι που ζουνστην άρνηση). Μια μεταδοτική τελετουργικό πουσυμβαίνει σε κάθε γωνιά της ζωής.
 5. 5. Another Brick in the Wall-Pink FloydΤο τραγούδι αυτό αναφέρεται στη συμπεριφορά των δασκάλων και της κοινωνίας απέναντιστους μαθητές . Γενικά παρομοιάζει τους μαθητές με τούβλα που όλοι αυτοί μαζί κτίζουν έναμεγάλο τοίχο . Τα παρομοιάζει με τούβλα γιατί οι γνώσεις που παίρνουν είναι συγκεκριμένες καιοι κινήσεις τους στη ζωή τους αργότερα είναι προμελετημένες. Γενικά αναφέρεται και στη βίαπου ασκούν οι δάσκαλοι στα παιδιά .Και για να κάνει πιο δυνατό και γεμάτο συναισθήματα το τραγούδι το βάζει να το τραγουδούνπαιδικές χορωδίες .
 6. 6. Εκείνη-Φοίβος ΔεληβοριάςΑυτό το τραγούδι αναφέρεται καθαρά για τηνεφηβική ηλικία και πως οι νέοι τηνδιαχειρίζονται . Αναφέρει όλα τα στάδια τηςζωής και ιδιαίτερα αυτά που στιγματίζουν ταπαιδιά . Ξεκινά με την προστατευτική σχέσηπου έχει το μωρό με τη μητέρα του . Μετάαναφέρει τα σχολικά του χρόνια καιπεριγράφει πολύ γλυκά το κορίτσι με το οποίοείναι ερωτευμένος όπως θα έκανε ένα παιδί τηςηλικίας του . Ενώ αντίθετα όταν πλέον είναιέφηβος και νιώθει απόγνωση που δεν τονπροσέχει εκφράζεται άσχημα γι’ αυτή . Τελικάφεύγει από την εποχή της εφηβείας καικαταλήγει πλέον στην «ώριμη» φάση τουανθρώπου , όπου και εκεί δεν λείπει ηαπόγνωση και μερικά στοιχεία αποκλεισμούστον εαυτό του. Πάντως σε κάθε περίοδο τηςζωής του αναφέρεται στο τέλος ότι σκοτώνεταικαι με αυτόν τον τρόπο θέλει να μας εκφράσειτην απαισιοδοξία του για τη ζωή
 7. 7. Τραγούδια με επίκεντροτη ΘΡΗΣΚΕΙΑ
 8. 8. Eagles-Hotel CaliforniaΤο τραγούδι αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία λόγω της αδυναμίας τουδημιουργού να ερμηνεύσει το νόημα του και λέγοντας πως περιέχει ένακρυμμένο μήνυμα για το διάβολο το οποίο ακούγεται αν ο δίσκος παιχτείαντίστροφα. Όμως όπως δήλωσε ο Plant, το ίδιο διερευνά την επίδραση τηςαπληστίας στην κοινωνία μέσα από μία σειρά προσεκτικά κατασκευασμένωνμεταφορών, ρητορικών και διακειμενικών αναφορών.
 9. 9. Stairway to Heaven-Led ZeppelinΤο “Stairway to Heaven” από την αρχή το σκέπαζε ένα πέπλο μυστηρίου καιμέχρι σήμερα το ακολουθεί ο μύθος του κρυμμένου μηνύματος και της ωδήςστον σατανά. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την ερμηνεία του τραγουδιού,αλλά η πλειοψηφία πιστεύει πως είναι ένα από τα αριστουργήματα της ροκκαι αυτό είναι που έχει σημασία.
 10. 10. Black Sabbath- Black SabbathκαιHell’s Bells-AC/DCΤο τραγούδι Black Sabbath των Black Sabbath αναφέρεται σε έναπροσωπικό βίωμα των μελών του συγκροτήματος. Ένα βράδυ λοιπόν,αφού ήδη είχαν μπει στα σκοτεινά και αποκρυφηστικά μονοπάτια τουσατανισμού ο Γκίζερ Μπάτλερ σηκώθηκε από έναν τρομερό εφιάλτη .Αντίκρισε στην άκρη του κρεβατιού του μια μαύρη μορφή , η οποία τονκοιτούσε επίμονα (παρουσία δαίμονα ). Μετά λοιπόν από αυτό τοπεριστατικό το αφηγήθηκε στον Ozzy Οsborne και εκείνος στη συνέχειαέγραψε τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού Black Sabbath .Υποστηρίζουν επίσης ότι επί σκηνής αν και ήταν τέσσερα μέληαισθάνονται την παρουσία ενός πέμπτου μέλους, το οποίο τους καθοδηγεί, πράγμα που αποδεικνύει την παρουσία δαίμονα. Παρόμοια σημασία έχεικαι το Hells Bells των AC/DC.
 11. 11. Τραγούδια με επίκεντρο τηνΠΟΛΙΤΙΚΗ, τον ΡΑΤΣΙΣΜΟ καιτις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
 12. 12. Black or White-Michael JacksonΤο τραγούδι αναφέρεται στην λανθασμένη αντίληψη της κοινωνίας περί μαύρων καιλευκών.Συγκεκριμένα οι στίχοι αναφέρουν πως σε θέματα όπως ο έρωτας, η φιλία και γενικάοι κοινωνικές σχέσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν ενδοιασμοί λόγω φυλετικώνδιαφόρων. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει αγάπη και χημεία μεταξύ τωνανθρώπων.
 13. 13. Rocking in the free world-NeilYoungΟι στίχοι επικρίνουν τον George Μπους και την διακυβέρνηση του και στη συνέχεια τονπρώτο μήνα της, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης αμερικανικής ζωής,παραπέμποντας άμεσα στην περίφημη φράση "χίλια σημεία του φωτός» του Μπους στηνεναρκτήρια ομιλία του το 1989 και την προεδρική υπόσχεσή του για την εκστρατεία έτσιώστε η Αμερική να γίνει "πιο ευγενικό και φιλικό έθνος. Παρά το γεγονός αυτό, το τραγούδιέγινε ο ύμνος της κατάρρευσης του κομμουνισμού (συγκεκριμένα στη πτώση του Τείχουςτου Βερολίνου, η οποία συνέβη ένα μήνα στην την κυκλοφορία του αλμπουμ Freedom τουYoung λόγω της επανειλημμένης φράσης του «Keep on Rockin in the World».
 14. 14. Rage Against the Machine-Killing inthe NameΟι στίχοι υπονοούν ότι κάποια μέλη του νομοθετικού σώματος στις Η.Π.Α. είναι μέλη της ΚΟΥΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ και είναι αυτοί που σκοτώνουν νέγρους και καίνε σταυρούς . Αυτό φαίνεταικυρίως από την επαναλαμβανόμενη φράση-επωδό: "Some of those that work forces are thesame that burn crosses"(Κάποιοι από αυτούς που καθορίζουν τους νόμους είναι οι ίδιοι πουκαίνε σταυρούς), που αναφέρεται στην τελετουργική καύση σταυρών στις συγκεντρώσειςτης ρατσιστικής αυτής οργάνωσης.Επίσης αναφέρεται και στην υποταγή των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
 15. 15. Στον πόλεμο ο Τζο-Μαρία ΦαραντούρηΑυτό το τραγούδι αναφέρεται στην αντιμετώπιση των νέγρων στο πόλεμο, του Βιετνάμ στηνπροκειμένη περίπτωση, σε σχέση με την συμπεριφορά που έρχονται αντιμέτωποι στηνκαθημερινή ζωή. Στον πόλεμο οι άνθρωποι δεν έχουν το κουράγιο, καθώς τους κυριεύει οφόβος για τη ζωή τους, να επιδείξουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Πιο συγκεκριμένα έναςνέγρος λοχίας, ο Τζο, έχοντας βοηθήσει με τις στρατιωτικές τους ικανότητες παρά το ότι«έχει μαύρη πέτσα» χαίρει μεγάλης εκτίμησης απ’ τους στρατιώτες και τον θεωρούνπαλικαρά.Όταν όμως τραυματίζεται και αναγκάζεται να επιστρέψει στη καθημερινή του ζωήπροσπαθεί να βρει δουλειά αντιμετωπίζει ρατσιστικές συμπεριφορές από ανθρώπους πουμαχότανε για τη πατρίδα τους. Φαίνεται λοιπόν η αχαριστία της κοινωνίας σε συνδυασμό μετις λανθασμένες αντιλήψεις των περισσότερων ανθρώπων γύρω μας.
 16. 16. Ηλεκτρικός Θησέας-ΠαύλοςΣιδηρόπουλοςΥπήρξαν γενιές που αδιαφόρησαν, άλλες πάλι που πάλεψαν για το μέλλον το δικό τουςκαι το δικό μας αλλά προδόθηκαν. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς οι νεότεροι. Χωρίςαγώνες τίποτα δεν αλλάζει. Δε φτάνουν οι ομιλίες και τα εορταστικά εμβατήρια πουτονίζουν τον ψεύτικο πατριωτισμό μας για τη μεγάλη αλλαγή.
 17. 17. Τραγούδια με επίκεντρο τηνΕΙΡΗΝΗ, τον ΠΟΛΕΜΟ και τηνΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
 18. 18. Το τραγούδι ασχολείται με θέμα της φροντίδας του περιβάλλοντος. Οι στίχοιαναφέρονται στον πόλεμο ,στην ρύπανση ,στην αποψίλωση των δασών καιστην βιαιότητα κατά των ζώων. Ο τραγουδιστής ήθελε να περάσει έναοικολογικό μήνυμα και πίστευε ότι το τραγούδι αυτό είναι μια ευκαιρία γιατους ανθρώπους να ακούσουν τη φωνή της γης.
 19. 19. Το τραγούδι αυτό λειτούργησε ως αντίδοτο για το αυξανόμενο φυλετικά και πολιτικάφορτισμένο τμήμα που επικρατούσε καθημερινά στις ΗΠΑ. Έχει ένα ελπιδοφόρο καιαισιόδοξο τόνο για το μέλλον με την αναφορά του στις ομορφιές της φύσης καθώς καιστις γεννήσεις παιδιών.
 20. 20. “Humanity”-ScorpionsΜέσα από το τραγούδι αυτό προβάλλονται τα λάθη της ανθρωπότητας και οιεπιπτώσεις που θα έχουν αυτά στο περιβάλλον τους και στοχεύει στην«αφύπνιση» των ανθρώπων. Με την παρομοίωσή τους μάλιστα με «σταγόνα στηνβροχή και βελόνα στα άχυρα» τονίζει την αδυναμία των ανθρώπων νααντιμετωπίσουν τις φυσικές και άλλες καταστροφές που θα συμβούν.
 21. 21. “Wind of change”-ScorpionsΟι στίχοι γιορτάζουν το τέλος του ψυχρού πολέμου και την πτώση της Σοσιαλιστικήςκυβέρνησης.Γράφτηκε για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και αναφέρεται στις αλλαγέςστην Ανατολική Ευρώπη.
 22. 22. “This is War”-30 Seconds to MarsΗ ουσία του τραγουδιού είναι ότι όλοι οι άνθρωποι ενώθηκαν για να πολεμήσουνεναντίον των δυνάμεων που ασκούν πιέσεις πάνω τους. Οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα γιαένα νέο κόσμο και ο κάθε άνθρωπος έχει την δύναμη μέσα του. Για την δημιουργία όμωςαυτού του νέου κόσμου χρειάζονται έναν ηγέτη και αυτός είναι το τραγούδι.
 23. 23. “Sunday Bloody Sunday”-U2Ένα από τα πιο απροκάλυπτα πολιτικά τραγούδια των U2, οι στίχοι τουπεριγράφουν τη φρίκη που αισθάνθηκε ένας παρατηρητής των ταραχών στηΒόρεια Ιρλανδία, κυρίως εστιάζοντας στην «Ματωμένη Κυριακή» στο Derry, όπουΒρετανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν άοπλους διαδηλωτές πολιτικώνδικαιωμάτων και τους παρευρισκόμενους.
 24. 24. “Give peace a chance”-JohnLennonΜε αυτό το τραγούδι ο John Lennon προσπαθεί με τον στίχο “give peace achance” να κάνει αντιληπτή τη σημασία της ειρήνης καθώς και να παροτρύνειτους ανθρώπους να αγωνιστούν για αυτή.
 25. 25. “Αν θα μπορούσα τον κόσμο ναάλλαζα”-Φίλιππος ΠλιάτσικαςΕρέθισμα για την σύνθεση αυτού του τραγουδιού αποτελεί ο πόλεμος του Ιράκ.
 26. 26. Στην ερευνητική εργασία συμμετείχαν οι:• Γιαννακος Αθανάσιος• Ζαρκάδας Νικόλαος• Καραπέτσα Αγγελική• Καραφύλλας Σωκράτης• Κουγιάννη Σταυριανή• Μέλλιος Απόστολος• Μουζακιάρη Άννα-Μαρία• Ναστογιάννη Μαρία• Ναστογιάννη Βούλα• Ξάνθης Βασίλης• Πάλλα Αγγελική• Παπαγάτσια Μαρία• Πώχου Φανή• Ράντος Απόστολος• Σιάπκα Ελένη• Σιάχου Χριστίνα• Ταλιάνη Χρύσα• Ταρατόρα Βαλέρια• Τσικέλης Αχιλλέας

×