Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Khb1 nota bab 1

3,402 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Khb1 nota bab 1

  1. 1. KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU TINGKATAN 1 BAB 1 ORGANISASI BENGKEL DAN KESELAMATAN Rajah 1: Bengkel Amali KHB 1. 2. 3. Organisasi bengkel dan keselamatan adalah satu sistem ________________ bengkel. Dalam sistem ini, murid akan menjalankan tugas mereka dalam kumpulan secara bergilir-gilir. Murid perlu mematuhi jadual kerja yang disediakan dan bekerjasama untuk memastikan peraturan-peraturan tersebut dipatuhi. STRUKTUR ORGANISASI BENGKEL 1. 2. 3. Ketua kumpulan dinamakan ________________ dan dibantu oleh penolong formen. Formen dan penolong formen menerima arahan daripada guru dan mereka akan menyelaraskan tugasan kepada setiap kumpulan. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan setiap kumpulan akan menjalankan tugas masing-masing berdasarkan carta _____________________. Rajah 2 : Carta Organisasi bengkel LANGKAH KESELAMATAN A) Amalan 4M 1. Membersih  Supaya bengkel bersih, kemas, selesa dan selamat  Menitikberatkan kebersihan diri dari segi ____________ dan mental
  2. 2.  Berpakaian kemas, kuku dan rambut yang pendek  Kebersihan mental iaitu berfikiran positif  Dalam kerja pembersihan terdapat dua mesin yang digunakan iaitu : a) Mesin Penyedut Hampagas (jenis kering dan basah) - Jenis kering digunakan untuk menyedut kotoran kering - Jenis basah digunakan untuk menyedut kotoran kering dan cecair b) Mesin Pemampat Udara digunakan untuk proses pembersihan secara semburan tekanan udara tinggi. 2. Menyusun Atur  Guna alat mengikut kegunaannya  Simpan alat di tempat yang betul  Bahan beracun dan mudah terbakar perlu disimpan di tempat yang _______________. 3. Menilai  Menilai diri sendiri dan tempat kerja  Melaksanakan sikap penuh bertanggungjawab  Melengkapkan diri dengan pengetahuan rawatan pertolongan ______________ serta penggunaan alat pemadam api. 4. Mendisiplin  Mematuhi peraturan keselamatan bengkel, alatan dan keselamatan diri. Peraturan Keselamatan Dibahagikan kepada tiga bahagian :1. Peraturan keselamatan di dalam bengkel:  Memberik an perhatian pada kebersihan bengkel;      Memastikan lantai bengkel sentiasa kering dan tidak berminyak; Memastikan terdapat alat pemadam api di dalam bengkel; Memastikan bengkel bersih dan kemas; Memastikan bengkel mempunyai pengudaraan dan percahayaan yang mencukupi; Membekalkan bengkel dengan peti pertolongan cemas.
  3. 3. 2. Peraturan keselamatan alatan dalam bengkel: Rajah: alatan tangan  Menggunakan alatan tangan mengikut kegunaan yang betul, pastikan pelajar mendapat tunjuk ajar dari guru sebelum     menggunakannya. Berhati-hati semasa menggunakan alatan tangan; ________________ semua alatan dan bahan yang telah digunakan di tempat yang sesuai Memastikan alatan yang digunakan adalah betul,tajam dan dalam keadaan yang baik. Jika alatan tangan didapati hilang atau rosak buat laporan segera kepada guru. 3. Peraturan keselamatan diri: Rajah: Pemakaian untuk kerja amali  Memakai penutup kepala atau mengikat rambut dengan kemas bagi yang berambut panjang.  Berbaju lengan pendek atau melipat baju yang berlengan panjang;  Menanggalkan tali leher dan memasukkannya ke dalam baju;  Memakai kasut yang bertutup dan bertapak ______________ untuk mengelakkan kemalangan;  Menggunakan alat pelindung seperti gogal,pelindung telinga,mask dalam kerja-kerja tertentu;  Memakai apron jika perlu;  Mendapat kebenaran guru sebelum menggunakan mesin;  Mengikut arahan guru semasa berada di dalam bengkel  Berambut pendek atau mengikat rambut yang panjang.
  4. 4. Peraturan am penggunaan dan keselamatan bengkel kemahiran hidup        Masuk setelah mendapat ______________-_ dan arahan daripada guru Pakai pakaian yang sesuai dan memakai kasut getah Jangan berlari dan bermain di dalam bengkel Jangan menyentuh alatan dan mesin tanpa mendapat kebenaran dan penyeliaan daripada guru Duduk dan bekerja ditempat yang telah ditetapkan Jika berlaku kemalangan atau kecederaan , segera _______________kepada guru Pastikan bengkel dalam keadaan selamat dan selesa ketika penggunaannya dan bersih serta kemas sebelum meninggalkannya. Keselamatan di bengkel kemahiran hidup Bengkel haruslah memberikan keutamaan kepada keselamatan.Pengguna bengkel mestilah selamat sebelum menggunakan , semasa menggunakan dan selepas menggunakan bengkel dan segala peralatan di bengkel. Guru dan pelajar mestilah tahu bagai mana bertindak apabila berlaku: a) Kecederaan dan kemalangan Bengkel perlu ada peti kecemasan yang mengandungi ubat luka dan sapuan untuk lecur serta kain balutan untuk kecederaan ringan. Jika berlaku kecederaan yang serius dan teruk hendakan dilaporkan kepada guru bertugas dan terus dirujuk kepada hospital yang terdekat Kotak pertolongan cemas mengandungi beberapa jenis bahan seperti iodine, ubat antiseptic, kapas, gunting, plaster, pin, dan pembalut luka. Langkah-langkah merawat kecederaan ringan :1. Bersihkan luka dengan antiseptik. 2. Sapukan dengan ______________. 3. Balutkan luka dengan kain kasa dan plaster. Kotak Pertolongan Cemas b) Kebakaran Bengkel juga mesti mempunyai alat pencecah kebakaran yang berfungsi disetiap bengkel. Alat pencegah kebakaran mestilah digantung ditempat mudah dilihat dan mudah dicapai.Jika berlaku kebakaran besar hendaklah keluar dengan segera mengikut pelan kecemasan kebakaran dan memanggil bomba melalui talian kecemasan 999
  5. 5. Jenis-jenis alat pemadam api Jenis Pemadam Api Air Buih Debu Kering Karbon Dioksida Label A B ABC BC Alat Pemadam Api. Jenis Bahan Bakar Kayu, kain, plastik, sampah sarap Minyak, gas, thinner, lekar, petrol, cat Semua jenis bahan Minyak, petrol, cat, peralatan elektrik, lekar, gas. Cara menggunakan alat pemadam api : Keluarkan pin picu  Halakan muncung pemancut alat pemadam api ke dasar api  Tekan tuas rapat pada pemegang supaya bahan pemadam api dapat disembur c) Kejutan elektrik Jika berlaku sebarang kejutan elektrik, hendaklah ___________________ suis utama terlebih dahulu atau menekan suis keselamatan bengkel Jangan sentuh mangsa kejutan dengan tangan, gunakan kayu kering untuk mengalih mangsa daripada benda atau wayar yang menjadi punca kejutan elektrik. Aspek keselamatan dan penggunaan elektrik :-
  6. 6.            Memastikan alatan elektrik dibumikan dengan betul; Memastikan suis elektrik dimatikan apabila menukar mentol atau mencabut plag; Tidak mencuba membaiki sendiri peralatan elektrik; Tidak menyentuh wayar elektrik yang terdedah; Tidak menggunakan sesuatu alatan elektrik jika didapati penebat wayarnya telah rosak; Tidak mengendalikan alatan elektrik dengan tangan yang basah; Tidak menggunakan alatan elektrik di tempat yang basah; Tidak meletakkan terlalu banyak beban pada satu soket elektrik; Memastikan tamatan plag adalah betul apabila membuat pendawaian plag; Sekiranya berlaku kejutan elektrik, suis utama mesti dimatikan dengan serta merta; Tidak menarik mangsa kejutan elektrik dengan tangan sebaliknya asingkan mangsa dengan bahan kering atau bahan bukan logam. Etika Dan Budaya Kerja Amalkan etika dan budaya kerja yang betul semasa berada di dalam bengkel supaya murid mengamalkannya setelah mereka menempuh alam pekerjaan nanti. Etika kerja adalah disiplin dan sikap anda terhadap kerja manakala budaya kerja bermaksud cara peradaban yang menjadi amalan semua pekerja dalam sebuah organisasi. Contoh etika kerja adalah: Menepati waktu; Amanah;bertanggungjawab dan _________ pada peraturan dan undang-undang. Contoh budaya kerja ialah: Beratur ketika memasuki bengkel; Mengucapkan salam kepada guru sebelum memulakan kerja; Formen hendakkah memeriksa keadaan bengkel dan alatan serta membuat laporan.
  7. 7.            Memastikan alatan elektrik dibumikan dengan betul; Memastikan suis elektrik dimatikan apabila menukar mentol atau mencabut plag; Tidak mencuba membaiki sendiri peralatan elektrik; Tidak menyentuh wayar elektrik yang terdedah; Tidak menggunakan sesuatu alatan elektrik jika didapati penebat wayarnya telah rosak; Tidak mengendalikan alatan elektrik dengan tangan yang basah; Tidak menggunakan alatan elektrik di tempat yang basah; Tidak meletakkan terlalu banyak beban pada satu soket elektrik; Memastikan tamatan plag adalah betul apabila membuat pendawaian plag; Sekiranya berlaku kejutan elektrik, suis utama mesti dimatikan dengan serta merta; Tidak menarik mangsa kejutan elektrik dengan tangan sebaliknya asingkan mangsa dengan bahan kering atau bahan bukan logam. Etika Dan Budaya Kerja Amalkan etika dan budaya kerja yang betul semasa berada di dalam bengkel supaya murid mengamalkannya setelah mereka menempuh alam pekerjaan nanti. Etika kerja adalah disiplin dan sikap anda terhadap kerja manakala budaya kerja bermaksud cara peradaban yang menjadi amalan semua pekerja dalam sebuah organisasi. Contoh etika kerja adalah: Menepati waktu; Amanah;bertanggungjawab dan _________ pada peraturan dan undang-undang. Contoh budaya kerja ialah: Beratur ketika memasuki bengkel; Mengucapkan salam kepada guru sebelum memulakan kerja; Formen hendakkah memeriksa keadaan bengkel dan alatan serta membuat laporan.

×