E etikett

269 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
269
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

E etikett

  1. 1. e-Etikett Forrás: www.etikett.huEtikett: udvariassági szabályok összessége a társadalmi érintkezésben.e-Etikett: a digitális együttélés szabályaiInternethasználat:1. Az internet a demokrácia része. A demokrácia pedig felelősséggel jár.2. A mobil és a laptop személyes tárgy, kezeld is úgy!3. Ha nem tudod, van–e jogod felhasználni egy tartalmat, kérdezd meg a tulajdonost!4. Bárhova lépsz be a neten, lépj is ki aztán!5. Publikus helyeken használd óvatosan a webkamerát, ne okozz másoknak kellemetlenséget!6. Ha publikus helyről netezel, „takaríts” magad után! (jelszó, felhasználónév, sütik (cookies))7. Az általános illemszabályok érvényesek az e-világban is!8. Mielőtt bármit elhiszel, vagy felhasználsz, nézd meg a forrást, és ha szükséges, hivatkozz rá!9. Más jelszavát, pinkódját nem illik meglesni! Ha mégis tudomásodra jut valamelyik, szólj a felhasználónak, hogy változtassa meg!10. Ha valakit engedély nélkül filmezel, nem csak az etikettet, hanem a jogot is sérted!11. Ismerd meg a nethez tartozó biztonsági szabályokat, különben védtelen leszel!12. Legyünk önkorlátozóak üzleti ajánlatok tekintetében! Ha egy ismerősünk kiírja az üzenőfalára, hogy fáj a feje, ne küldjünk neki azonnal gyógyszerreklámot.13. Ha barátaid címéről túl sok spam üzenet érkezik, szólj nekik, hogy változtassák meg a jelszavukat!14. Mindig védd le a wifi-det jelszóval! A szomszéd wifi-jét akkor se használd, ha az jelszóval nem védett!15. A webkamerás beszélgetés majdnem olyan, mint egy személyes találkozó, ezt vedd figyelembe!16. Amikor valakit az internethasználatra tanítasz, meséld el neki a netes illemszabályokat is!17. A felhasználónév látszik, ennek tudatában válaszd ki!
  2. 2. Mobiltelefon használat1. A mobiltelefon személyes tárgy, használata következményekkel jár!2. A néma és tárgyalás üzemmódokat nem véletlenül találták ki, használd őket!3. Légy toleráns mások mobilhasználati szokásaival szemben, még ha ez néha nehezedre is esik!4. A stílus maga az ember – SMS-ben is.5. Minden hívás kezdeményezésekor tisztázzuk a legelején, hogy alkalmas-e az időpont a beszélgetésre!6. Légy toleráns az SMS-ekben vétett betűtévesztésekkel, elütésekkel szemben.7. Akivel ritkán kommunikálsz, annak mindenképpen mutatkozz be, ha SMS-t írsz neki. Mindkettőtök dolgát megkönnyíted vele!8. Amennyiben megbeszélésről vagy baráti összejövetelről közvetítesz a mobiltelefonoddal, ezt jelezd a jelenlévőknek!9. Ismerd meg telefonod funkcióit, és használd is őket! Udvarias gesztus például az automatikus SMS-küldés használata, amikor tárgyalsz.10. Csak olyan információt tárolj, amit később vállalni tudsz.11. Sose küldj tovább olyan SMS-t, aminek a továbbküldésére nem kértek meg!12. Intim helyzetben inkább ne vedd fel a telefont!13. Általában igaz, hogy aki keresett, azt illik visszahívni, de vannak olyan esetek, amikor mégis kivételt tehetünk. Például ha többé nem akarunk beszélni a hívó féllel.14. Ha kihangosítva használod a telefonodat, és a beszélgetésnek más is fültanúja, azt mindenképpen jelezd a hívónak.15. Időközönként ellenőrizd, hogy mit tárolsz, és takaríts!16. Ha nem jelzed ki a számod, számíthatsz arra, hogy nem fogadják a hívásod.17. Ha valaki zaklat, mentsd le a számát, később megkímélheted magad.18. A mobilodat mindig úgy használd, hogy a környezeted számára ne legyen zavaró!19. Színházban inkább kapcsold ki a mobilt! A villogó hívásjelzés is zavaró lehet.20. Pénzről, szexről és devianciáról ne beszélj nyilvánosan!21. Bárki is vagy, a szabály rád is vonatkozik!22. Mások telefonjának a kijelzőjét nem illik bámulni.23. Vedd figyelembe és fogadd el a generációs különbségeket!24. Az SMS-nek nyoma marad, ezt ne feledd!25. A szóbeli kommunikáció szabályai SMS-küldéskor is érvényesek.26. Személyes jókívánságokra illik válaszolni, hasonlóan személyes stílusban.27. Más mobilszámát csak akkor add meg harmadik félnek, ha előzetesen kikérted a beleegyezését.28. Ha megszakad a hívás, a hívó félnek illik kezdeményeznie a visszahívást is.29. SMS-ben rövidítést csak akkor használj, ha azt a fogadó fél nagy valószínűséggel értelmezni tudja.30. Ne törjük meg egy szűk körű baráti összejövetel hangulatát azzal, hogy felvesszük a mobilunkat, hacsak nagyon fontos, halaszthatatlan hívást nem várunk.
  3. 3. Közösségi média:Fogalma: olyan weboldal, ami nem csak információt nyújt számunkra, de közben interakcióba is lép velünk, miközben ezt teszi. Ez az interakció lehet akár egy olyan apróság is, mint hogy felkér egy megjegyzés írására vagy egy cikkhez kapcsolódó mini szavazásban való részvételre. De szó lehet akár olyan bonyolult interakcióról is, mint ami a Flixster filmes oldalán található, ahol más – hasonló ízlésű – emberek értékelései alapján ajánl fel számunkra további filmeket is megtekintésre. A megszokott média olyan, mint egy egyirányú utca, ahol újságot tudunk olvasni vagy egy televíziós műsort nézni, viszont nagyon limitáltak a lehetőségeink arra, hogy mi is megosszuk a gondolatainkat róla. A közösségi média viszont egy kétirányú utca, ahol mi is szabadon kommunikálhatunk.1. Ne osszunk meg olyan tartalmakat, amivel mást kellemetlen helyzetbe hozhatunk!2. Élj vele élvezettel, de légy tisztában a kockázataival!3. Tartsd szem előtt, hogy a közösségi oldalakon fent lehet leendő főnököd, tanárod, anyósod is.4. Ne „szemetelj” a virtuális térben! Válogass! Különösen igaz ez barátaid üzenőfalára.5. Hivatalos ügyekben ne a közösségi oldalakat használd! Ha azt akarod, hogy egy fejvadász megtámadjon!6. A közösségi felületeken sokszor nem csak ismerőseidhez, hanem az egész világhoz szólsz. Légy tisztában azzal, hogy kivel osztod meg a különböző tartalmaidat!7. Ne spam-elj! Itt sem!8. A közösségi média az önkifejezés örömét adja: fejezd ki önmagad!9. Nem szégyen visszautasítani egy bejelölést, és nem szégyen megszüntetni egy barátságot.10. Használj biztonsági beállításokat!11. Nem csak azért vagy felelős, amit magadról írsz, hanem azért is, amit másokról megtudsz.12. A lájkolás mindenkinek jólesik.13. Névvel vállald a közösségi oldalakon a jelenlétedet, ne élj vissza az anonimitással a weben.14. Ha egyszer láttál valakit az utcán, az nem ok arra, hogy bejelöld az iWiW-en vagy a Facebookon.15. Ne nyomd meg az OK gombot addig, amíg nem olvastad el, mi van fölötte.16. Ha visszaélést, álprofilt tapasztalsz, jelentsd! Ezzel tisztul a közösségi tér.http://www.olcsoweboldal.hu/blog/2012/09/07/15-ok-amiert-a-facebook-fiokjat-felfuggeszthetik/

×