Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Jezera Evrope
U Evropi su najbrojnija lednicka jezera, nastala su u udubljenjima koja su izdubili I
prosirili lednici jos ...
Venern I Vetern na karti (levo) I atlasu (desno).
Venern (šve. VANEM) je najvece jezero u Svedskoj I
trece najvece jezero u Evropi.Locirano je u regijama
Vestra Jetaland I ...
Onjega (poznato I kao Onego ) je jezero u evropskom
delu Rusije. Povrsina jezera je 9.894 km kvadratnih,
prosecna dubina j...
Onjesko jezero na severozapadu Rusije.
Lazar Vukic i Aleksa Jovanovic VI 3
Onjesko jezero na severozapadu Rusije.
Lazar Vukic i Aleksa Jovanovic VI 3
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Jezera evrope

18,348 views

Published on

 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/39sFWPG ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/39sFWPG ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Jezera evrope

 1. 1. Jezera Evrope U Evropi su najbrojnija lednicka jezera, nastala su u udubljenjima koja su izdubili I prosirili lednici jos tokom ledenog doba. Najvise ih ima na severu Evrope (Finska,Svedska,Rusija,Poljska i dr.) ali i juznije-na visokim planinama, narocito u Alpima. Najveca evropska jezera su Ladosko I Onjesko jezero na severozapadu Rusije,Cudsko jezero u Estoniji , Venern I Vetern na jugu Svedske.Prva dva su medjusobno povezana, a kanalima su povezana I sa Baltickim,Belim I Crnim morem.Pomenuta svedska jezera deo su plovnog puta izmedju Stokholma I Geteborga. Za turiste su vrlo atrkaktivna jezera u podrucju Alpa (Madjore,Komo,Garda,Zenevsko,Bodensko ),Blatno (Balaton) jezero u Madjarskoj I I Ohridsko jezero na Balkanskom poluostrvu. Osim prirodnih jezera, u Evropi ima I mnogo vestackih jezera nastalih pregradjivanjem reka. Tako su Volga I Dnjepar u vecem delu svoga toka potpuno pretvoreni u niz ogromnih kaskadnih vestackckih jezera,koja imaju beliki privredni znacaj.
 2. 2. Venern I Vetern na karti (levo) I atlasu (desno).
 3. 3. Venern (šve. VANEM) je najvece jezero u Svedskoj I trece najvece jezero u Evropi.Locirano je u regijama Vestra Jetaland I Vermland.Venern pokriva povrsinu od 5.648 km kvadratnih. Dubina je 27 m a na najdubljem mestu je duboko 106m. Vetern (šve. VATTEM) je po velicini drugo najvece jezero u Svedskoj I peto u Evropi.Locirano je u regijama Vestra Jetaland I Esterjetland.Vatern pokriva povrsinu od 1.893 km kvadratnih. Prosecna dubina je 41m a na najdubljem mestu je duboko 128m. Ime Vetern dolazi od reci VODA.
 4. 4. Onjega (poznato I kao Onego ) je jezero u evropskom delu Rusije. Povrsina jezera je 9.894 km kvadratnih, prosecna dubina je 30 metara, a maksimalna je 120m. Na jezeru se nalazi 1.369 ostrva I njihova ukupna povrsina je 250 km kvadratnih. Jezero Onjega je drugo po velicini u Evropi (omah posle jezera Ladoga) I sedamnesto u svetu. Jezero je povezano sa Belim morem preko BelomorskoBaltickog kanala. Na jezeru je zastupljeno jedrenje.Sem toga jezero ima veliki ekonomski znacaj zbog razvijenog ribolova I transporta. Voda jezera Onjega koristi se za pogon velike hidroelektrane Svirstroja.
 5. 5. Onjesko jezero na severozapadu Rusije. Lazar Vukic i Aleksa Jovanovic VI 3
 6. 6. Onjesko jezero na severozapadu Rusije. Lazar Vukic i Aleksa Jovanovic VI 3

×