Jezera evrope

8,270 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,270
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
223
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jezera evrope

  1. 1. Jezera Evrope U Evropi su najbrojnija lednicka jezera, nastala su u udubljenjima koja su izdubili I prosirili lednici jos tokom ledenog doba. Najvise ih ima na severu Evrope (Finska,Svedska,Rusija,Poljska i dr.) ali i juznije-na visokim planinama, narocito u Alpima. Najveca evropska jezera su Ladosko I Onjesko jezero na severozapadu Rusije,Cudsko jezero u Estoniji , Venern I Vetern na jugu Svedske.Prva dva su medjusobno povezana, a kanalima su povezana I sa Baltickim,Belim I Crnim morem.Pomenuta svedska jezera deo su plovnog puta izmedju Stokholma I Geteborga. Za turiste su vrlo atrkaktivna jezera u podrucju Alpa (Madjore,Komo,Garda,Zenevsko,Bodensko ),Blatno (Balaton) jezero u Madjarskoj I I Ohridsko jezero na Balkanskom poluostrvu. Osim prirodnih jezera, u Evropi ima I mnogo vestackih jezera nastalih pregradjivanjem reka. Tako su Volga I Dnjepar u vecem delu svoga toka potpuno pretvoreni u niz ogromnih kaskadnih vestackckih jezera,koja imaju beliki privredni znacaj.
  2. 2. Venern I Vetern na karti (levo) I atlasu (desno).
  3. 3. Venern (šve. VANEM) je najvece jezero u Svedskoj I trece najvece jezero u Evropi.Locirano je u regijama Vestra Jetaland I Vermland.Venern pokriva povrsinu od 5.648 km kvadratnih. Dubina je 27 m a na najdubljem mestu je duboko 106m. Vetern (šve. VATTEM) je po velicini drugo najvece jezero u Svedskoj I peto u Evropi.Locirano je u regijama Vestra Jetaland I Esterjetland.Vatern pokriva povrsinu od 1.893 km kvadratnih. Prosecna dubina je 41m a na najdubljem mestu je duboko 128m. Ime Vetern dolazi od reci VODA.
  4. 4. Onjega (poznato I kao Onego ) je jezero u evropskom delu Rusije. Povrsina jezera je 9.894 km kvadratnih, prosecna dubina je 30 metara, a maksimalna je 120m. Na jezeru se nalazi 1.369 ostrva I njihova ukupna povrsina je 250 km kvadratnih. Jezero Onjega je drugo po velicini u Evropi (omah posle jezera Ladoga) I sedamnesto u svetu. Jezero je povezano sa Belim morem preko BelomorskoBaltickog kanala. Na jezeru je zastupljeno jedrenje.Sem toga jezero ima veliki ekonomski znacaj zbog razvijenog ribolova I transporta. Voda jezera Onjega koristi se za pogon velike hidroelektrane Svirstroja.
  5. 5. Onjesko jezero na severozapadu Rusije. Lazar Vukic i Aleksa Jovanovic VI 3
  6. 6. Onjesko jezero na severozapadu Rusije. Lazar Vukic i Aleksa Jovanovic VI 3

×