Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Bumbacul , Ce este bumbacul, Cum se fabrica bumbacul

11,730 views

Published on


Bumbacul este o fibra naturala recoltata din planta de bumbac. Este una dintre cele mai vechi fibre cultivate uman, cu urme de peste 7.000 de ani recuperate din siturile arheologice. Bumbacul este una dintre cele mai folosite fibre naturale existente in prezent. Mii de hectare de teren la nivel global sunt dedicate productiei de bumbac.
Aceasta planta face parte din familia nalba si produce flori delicate. Alti membri ai familiei nalba sunt folositi pentru a lumina gradini peste tot in lume. Bumbac formeaza fibre in jurul semintelor plantelor si este proiectat pentru a ajuta la realizarea de seminte, astfel incat planta poate fi prelucrata. Primii oameni care si-au dat seama ca fibrele moi, pufoase ar putea fi potrivite pentru uz textil si au inceput sa cultive rasa de plante, selectand soiurile pufoase, usor filate.
Dupa recoltare, bumbacul trebuie pieptanat pentru a indeparta semintele. Aceasta modalitate a fost utilizata pana la inventia ginului de bumbac, care separa rapid semintele din fibre si piepteni pentru filare. In timp ce o singura fibra nu este foarte puternica, atunci cand mai multe fibre ondulatoare sunt intinse si rasucite impreuna, ele formeaza un fir puternic, neted, care poate fi usor tricotat sau tesut, precum si vopsit.
Bumbacul este oarecum inflamabil, in special bumbacul usor, care detine o multime de bule de aer. Anumite fibre sunt tratate chimic pentru a reduce inflamabilitatea. O anumita cantitate de vata este amestecata cu alte fibre naturale, cum ar fi inul, pentru proprietatile sale particulare, sau pentru a adauga textura si putere in fibre. Fibrele pot fi tesute sau tricotate. Acestea pat fi transformate in flanel, pantaloni de catifea, muselina, lenjerii de pat, asternuturi, pilote, prosoape si o varietate de alte materiale folosite.
Acest material poarta controversa mediului, in special in procesul de productie, in care sunt folosite pesticide periculoase. Bumbacul este supus la infestare si, prin urmare, multi cultivatori sting puternic plantele cu pesticide, care sunt daunatoare pentru sanatatea umana si animala. Un anumit numar de producatori modifica genetic plantele.
Bumbacul necesita resurse de apa foarte mari, care pot plasa accentul pe natiuni cu resurse limitate de apa. In secolul al 20-lea, a fost un impuls pentru bumbacul organic, durabil, cultivat si recoltat fara utilizarea pesticidelor si a exploatarii umane. Este mult mai scump decat soiurile conventionale de ferma, cu toate acestea, nu este un material practic pentru majoritatea consumatorilor. By: http://www.lotusdecor.ro

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Bumbacul , Ce este bumbacul, Cum se fabrica bumbacul

  1. 1. CE ESTE BUMBACUL ? Cum se face bumbacul?
  2. 2.  Bumbacul este o fibra naturala recoltata din planta de bumbac. Este una dintre cele mai vechi fibre cultivate uman, cu urme de peste 7.000 de ani recuperate din siturile arheologice. Bumbacul este una dintre cele mai folosite fibre naturale existente in prezent. Mii de hectare de teren la nivel global sunt dedicate productiei de bumbac.
  3. 3.  Aceasta planta face parte din familia nalba si produce flori delicate. Alti membri ai familiei nalba sunt folositi pentru a lumina gradini peste tot in lume. Bumbac formeaza fibre in jurul semintelor plantelor si este proiectat pentru a ajuta la realizarea de seminte, astfel incat planta poate fi prelucrata. Primii oameni care si-au dat seama ca fibrele moi, pufoase ar putea fi potrivite pentru uz textil si au inceput sa cultive rasa de plante, selectand soiurile pufoase, usor filate.
  4. 4.  Dupa recoltare, bumbacul trebuie pieptanat pentru a indeparta semintele. Aceasta modalitate a fost utilizata pana la inventia ginului de bumbac, care separa rapid semintele din fibre si piepteni pentru filare. In timp ce o singura fibra nu este foarte puternica, atunci cand mai multe fibre ondulatoare sunt intinse si rasucite impreuna, ele formeaza un fir puternic, neted, care poate fi usor tricotat sau tesut, precum si vopsit.
  5. 5.  Bumbacul este oarecum inflamabil, in special bumbacul usor, care detine o multime de bule de aer. Anumite fibre sunt tratate chimic pentru a reduce inflamabilitatea. O anumita cantitate de vata este amestecata cu alte fibre naturale, cum ar fi inul, pentru proprietatile sale particulare, sau pentru a adauga textura si putere in fibre. Fibrele pot fi tesute sau tricotate. Acestea pat fi transformate in flanel, pantaloni de catifea, muselina, lenjerii de pat, asternuturi, pilote, cuverturi, prosoape si o varietate de alte materiale folosite.
  6. 6.  Acest material poarta controversa mediului, in special in procesul de productie, in care sunt folosite pesticide periculoase. Bumbacul este supus la infestare si, prin urmare, multi cultivatori sting puternic plantele cu pesticide, care sunt daunatoare pentru sanatatea umana si animala. Un anumit numar de producatori modifica genetic plantele.
  7. 7.  Bumbacul necesita resurse de apa foarte mari, care pot plasa accentul pe natiuni cu resurse limitate de apa. In secolul al 20-lea, a fost un impuls pentru bumbacul organic, durabil, cultivat si recoltat fara utilizarea pesticidelor si a exploatarii umane. Este mult mai scump decat soiurile conventionale de ferma, cu toate acestea, nu este un material practic pentru majoritatea consumatorilor.

×