Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Lampiran C
BORANG SINOPSIS BUKU
NAMA SEKOLAH : Sekolah Kebangsaan Lahad Datu 3
KOD SEKOLAH :
1. Nama Guru Mohd Mustakim bi...
Maklumat buku
Tajuk : Sedekah Agar Hidup Lebih Berkat
Penulis: Abu Ahmad Abdul Fattah
Penterjemah : Siti Hajar Sa'idah Bt ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Sinopsis buku 2014 nilai bersedekah

sinopsis buku untuk latihan dalam perkhidmatan 2014

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

Sinopsis buku 2014 nilai bersedekah

 1. 1. Lampiran C BORANG SINOPSIS BUKU NAMA SEKOLAH : Sekolah Kebangsaan Lahad Datu 3 KOD SEKOLAH : 1. Nama Guru Mohd Mustakim bin Kamarudin 2. Judul Sedekah Agar Hidup Lebih Berkat 3. Bidang : Amalan & Nilai 4. Tarikh Pembentangan TIADA 5. Masa : 6. Tempat Pembentangan TIADA 7. Sinopsis Buku ini dikarang dengan menyatakan ayat suci Al-Quran dan Hadis yang Sahih sebagai pendorong kepada pembaca untuk terus beramal tanpa rasa ragu. Di samping itu, buku ini banyak mengupas tentang ganjaran yang akan diterima bagi mereka yang bersedekah dan teguran bagi mereka yang tidak bersedekah. Dalam pada itu, pembaca juga dapat menghayati maksud dan pengertian sebuah nilai kehidupan yang lebih baik dalam rumpun manusia yang pelbagai taraf dan pangkat untuk dikongsikan bersama rezeki yang diperolehi agar lebih diberkati. 8. Nilai Pengetahuan / Pengajaran Saya mendapati buku ini dengan jelas mencoretkan antologi ayat-ayat Al-Quran tentang zakat, infaq dan sedekah yang amat penting diketahui bagi mereka yang bekerja samada penjawat awam atau swasta. Sepertimana yang dinyatakan dalam Surah Ali' Imran ayat ke 134 maknanya "(iaitu) orang yang menafkahkan (hartanya) samada di waktu lapang mahupun sempit, dan orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang yang berbuat kebajikan". 9. Aplikasi Ilmu Dalam Organisasi / P&P Selaku pendidik dan penjawat awam di sekolah, banyak tugas dan perkara yang dilaksanakan samada melibatkan rakan setugas dan juga klien iaitu murid dan para ibu bapa mendorong seseorang guru untuk lebih bersedia mencurahkan tenaga, masa dan harta sekalipun. Melalui buku ini, banyak mendorong saya selaku guru untuk lebih bermotivasi dalam menghalalkan segala yang diberi dan lebih sikap terbuka untuk siap sedia memohon maaf mahupun memaafkan pihak lain. Di samping itu, menyedarkan saya bahawa setiap tugas hendaklah dilaksanakan dengan kesungguhan dan berkongsi hasil titik peluh bersama insan lain terutama pihak yang lebih memerlukan dalam masa yang mendesak mahupun lapang. Sekian. Disediakan oleh, Disahkan oleh,
 2. 2. Maklumat buku Tajuk : Sedekah Agar Hidup Lebih Berkat Penulis: Abu Ahmad Abdul Fattah Penterjemah : Siti Hajar Sa'idah Bt Abdul Talib Keluaran: Kemilau Publika Sdn. Bhd. Tahun Pengeluaran : 2012 Sumber Buku: Perpustakaan Sabah Cawangan Lahad Datu ISBN: 978-967-361-054-9 Harga: RM 23.00 (Sabah/Sarawak)

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • aminahanuar

  Nov. 21, 2017
 • ctyati1

  Apr. 14, 2020
 • nurhidayah170

  Feb. 2, 2021

sinopsis buku untuk latihan dalam perkhidmatan 2014

Views

Total views

23,959

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

20

Actions

Downloads

463

Shares

0

Comments

0

Likes

3

×