El planeta terra

950 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
950
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
473
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El planeta terra

  1. 1. EL MOVIMENT DE ROTACIÓ: ELS DIES I LES NITS El moviment de rotació de la Terra sobre ella mateixa origina els dies i les nits.La rotació de la terra té lloc al voltant del seu eix, imaginari, i en sentit contrari al de les agulles del rellotge. La terra triga 24 hores, és a dir, un dia, a fer una volta completa sobre ella mateixa. Com que la terra té forma esfèrica ,el sol només n’il·lumina la meitat de la superfície. A mesura que la terra va girant, canvia la zona que el sol il·lumina.A la part de la terra il·luminada pel sol és de dia; a la part no il·luminada és de nit.Aquests canvis de lloc de la terra respecte el sol provoquen que hi hagi dies i nits.
  2. 2. LES FASES DE LA LLUNA La Terra només té un satèl·lit: la lluna. Els satèl·lits giren al voltant d’un planeta; és dir, que la lluna gira al voltant de la terra. Una setmana és el que dura cada fase de la lluna. Com que la lluna gira a l’entorn de la terra, la llum del sol li arriba des de posicions diferents, que es repeteixen a cada volta. Quan il·lumina tota la cara que veiem, s’anomena lluna plena. Quan no laveiem, és la lluna nova. Entre aquestes dues fases només es veu un tros de la lluna: un quart que va creixent o minvant (es fa petita). Així doncs distingim quatre fases de la lluna: Lluna plena Quart minvant Quart creixent Lluna novaDes del nostre planeta veiem la lluna gràcies al fet que reflecteix la llum delSol, com si fos un mirall, perquè no té llum pròpia com el sol i altres estels.
  3. 3. LES ESTACIONS La terra triga 365 dies, 6h i9 minuts a fer una volta completa al sol.Aquest moviment que fa al voltant del sol i el fet que l’eix de la terra estigui inclinat són la causa que els raig del sol no arribin a tot arreu amb la mateixa intensitat. Per això, durant l’any, varien les temperatures. El moviment de translació dóna lloc a les estacions: primavera, estiu, tardor i hivern.Quan els raig de sol arriben directament a l’hemisferi nord hi fa calor: és l’estiu. Ala mateixa època a l’hemisferi sud els raigs del sol hi arriben més inclinats i hi fa més fred: és l’hivern.
  4. 4. PARAL·LELS I MERIDIANS Els cartògarfs fan anar unes línies imaginàries per poder trobar un lloc als mapes. Aquestes línies s’anomenen paral·lels i meridians.Els paral·lels són circumferències imaginàries paral·leles a l’Equador, que vanen direcció Est-Oest. Els paral·lels són tots ells diferents, i l’Equador és el més gran. A més de l’Equador podem trobar els Tròpics i els Cercles Polars.Els meridians són línies que van en direcció Nord-Sud. Tots els meridians són iguals, i el més important és el de Greenwich, que passa per Londres.

×