Power Tecno

323 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
323
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
86
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Power Tecno

 1. 1. INTERNET I XARXES LO CALS Lucia Mezcua i Mireia Jordà
 2. 2. Com es comuniquen els ordinadors? L'ordinador disposa d'una placa electrònica, anomenada placa de xarxa, que és la que pot establir comunicació amb altres ordinadors. La placa de xarxa que s'empra habitualment en les xarxes domèstiques i en els centres docents és del tipus Ethernet (xarxes d'àrea local o LAN)
 3. 3. Recursos compartits en una xarxa local ● La xarxa local permet compartir recursos i la connexió a internet. ● La impressora és un recurs compartit. ● També es pot compartir una carpeta del disc dur.
 4. 4. Part lògica o programari ● Abans d'emprar els diferents serveis de la xarxa, cal que l'ordinador incorpori el protocol TCP/IP.És l'acrònim de Transmission Control Protocol/Internet Protocol. ● Aquests protocols posen en contacte els ordinadors que estan dialogant, de manera que s'envien i reben dades.
 5. 5. Funcionament A internet els ordinadors poden comunicar-se seguint dos esquemes: Esquema client-servidor:és la relació que s'estableix entre un ordinador que consulta informació i un altre que proporciona un servei o informació. L'esquema igual-igual: cada ordinador pot actuar com a client i com a servidor dels altres connectats a la xarxa.
 6. 6. La cerca d’informació ● Una de les grans aportacions d'internet és la facilitat que hi ha per difondre i accedir a la informació ● L'accés directe a la informació requereix disposar d'un conjunt d'adreces en les quals podem trobar la informació que usem habitualment ● Aquestes adreces les podem memoritzar en el nostre navegador com a adreces d'interès o preferides i organitzar-les per temes. ● Els cercadors enregistren la informació de forma ordenada amb criteris que facilitin el retorn d'informació a l'usuari.
 7. 7. Estratègies de cerca ● 4. ● ● ● A l'hora de plantejar una cerca cal tenir clar quins mecanismes i estratègies hem d'emprar per obtenir els resultats de la cerca més propers al nostre interès. Si cerquem una única paraula, el cercador habitualment ens retornarà un gran quantitat de pàgines. Si necessitem restringir el nombre de resultats, haurem de ser més precisos en la nostra consulta. S’ha de tenir en conte que: Els cercadors ignoren els accents i no distingeixen entre majúscules i minúscules. Podem cercar més d'una paraula, de forma que el cercador retornarà tots els llocs on apareixen simultàniament totes les paraules. Si volem cercar un conjunt de paraules en una seqüència determinada, hem de posar-les entre cometes. Abans de la cerca poden establir-se'n els àmbits. En tota la xarxa.llançar Només en català. Pàgines ubicades a Espanya. 5. Per tal d'afinar més els criteris de cerca, podem fer servir la cerca avançada. ● En el resultat de la cerca apareixen els llocs i els documents on figura el valor de la cerca. ● ● 1. 2. 3.
 8. 8. Descàrrega i intercanvi d’ informació ● ● ● ● Habitualment el sistema de descàrrega és molt senzill, ja que fent clic amb el ratolí damunt de l'enllaç de descàrrega, el mateix navegador obre una finestra que ens dóna dues opcions: descarregar o obrir el fitxer. Quan la informació es descarrega, es desa a l'ordinador. Per tant, aquest ha de tenir espai suficient i és convenient tenir un antivirus instal·lat per tal d'evitar la introducció de virus. Per descarregar una imatge qualsevol que estigui present en el navegador, cal situar el cursor del ratolí damunt la imatge i fer clic al botó dret del ratolí. El fitxer de la imatge que s'ha descarregat manté el seu format (mides i tipus de fitxer): jpg, gifo png.
 9. 9. Eines de publicació d’ informació L'estructura actual d'internet fa que sigui oberta a totes les persones, grups, empreses, institucions i administracions que tinguin alguna cosa per mostrar, compartir o informar. Per això es diu que té una dimensió democràtica. ● ELABORACIÓ DE PÀGINES WEB: Per a l'elaboració de les pàgines hi ha diferents programes que permeten la creació i edició d'aquestes en l'àmbit local, i posteriorment s'envien els fitxers al servidor. KompoZer Joomla Google Sites
 10. 10. Els blogs Els blogs són diaris personals en que l’autor explica detalls de les seves activitats de la vida quotidiana. Els blocs son pàgines web que s’editen amb programes gratuits.Una altra forma de publicar informació, de forma fàcil i immediata, són les cartelleres d'anuncis virtuals.
 11. 11. Xats i fòrums Els xats i els fòrums són unes eines que permeten la comunicació interactiva entre usuaris de la xarxa, i són un recurs molt útil per al treball cooperatiu. Un xat (de l'anglès chat, xerrada o conversa) és una conversa electrònica a través d'internet en la qual els participants segueixen la conversa en directe. Per mantenir una conversa electrònica pública, cal accedir a algun web que ofereixi aquest servei El fòrum és un espai virtual on els participants poden obrir temes de debat, i d'altres poden opinar i fer aportacions al tema. És una forma de comunicació però en diferit.
 12. 12. Comunircar-se amb el correu electrònic. El correu electrònic és una aplicació que agilitza la comunicació entre persones per la seva rapidesa i flexibilitat. En els missatges de correu es poden afegir fitxers, ja sigui d'imatges, de text o de música. Per a l'ús del correu electrònic hi ha dos sistemes de gestió: “programa client de correu i el programa client Aquests programes disposen d'eines molt eficients per a: ○ ○ ○ ○ ○ Gestionar la llibreta d'adreces. Organitzar les adreces de destinataris en grups. Classificar els missatges en carpetes. Filtrar el correu brossa. Corregir l'ortografia dels missatges.
 13. 13. La videoconferència És una aplicació que permet realitzar una reunió, conferència o multiconferència entre grups de persones que estan en ciutats i països diferents. Cada sala on estan reunits els participants de la reunió disposa d'una gran pantalla i un sistema de so per poder veure i escoltar en directe una o diverses de les altres sales; alhora també hi ha una càmera i un micròfon per comunicar-se amb les altres sales.
 14. 14. Els entorns virtuals d’ aprenentatge Un entorn virtual per a l'aprenentatge és un espai estructurat per seguir un curs i unes determinades matèries o assignatures. L'accés es fa amb identificació de l'estudiant per tal que entri directament en un espai personalitzat on apareixen els cursos i assignatures on està matriculat. D'aquesta manera és possible el treball cooperatiu entre l'alumnat per treballar en equip i compartir dubtes i experiències.
 15. 15. Antivirus i tallafocs contra virus, cucs i troians La descàrrega i compartició de fitxers, tan comunes en les activitats relacionades amb la informació digital, porten associat el risc d'infectar el nostre ordinador amb programes de codi maliciós que no detectem fins que el codi en mostra els efectes. Hi ha uns tipus de virus, els cucs i els troians, que tècnicament no són virus, ja que no infecten fitxers sinó que es propaguen a través de les xarxes i les col·lapsen. Els troians són perillosos, ja que quan s'instal·len en un ordinador poden transferir dades confidencials cap a l'exterior o poden permetre el control remot des d'un altre ordinador. Els programes antivirus tenen com a missió evitar la infecció i els efectes dels virus, els cucs i els troians. Tenen diverses estratègies per aconseguir ser efectius. Han de ser capaços de: ○ ○ ○ Detectar la infecció i presència del virus Evitar que executin els seus efectes Evitar que arribin a entrar a l'ordinador Per evitar que els troians i els programes espia entrin al nostre ordinador i alhora privar que puguin enviar dades a través d'internet, cal tenir activat un programa anomenat tallafocs o firewall. Aquest programa fa de barrera selectiva, de manera que només permet el flux d'informació de pàgines web i de correu electrònic.
 16. 16. FI Lucia Mezcua i Mireia Jordà

×