Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

La PlaçA Del Diamant SíMbols

49,441 views

Published on

Published in: Travel, Entertainment & Humor
  • Be the first to comment

La PlaçA Del Diamant SíMbols

  1. 1. LA PLAÇA DEL DIAMANT Els símbols 1) Coloms: - La història gira al voltant d’aquest símbol. - Segons Carme Arnau “l’ evolució i canvis que experimenten els ocells és un desdoblament simbòlic de la vida de la protagonista, mentre els altres personatges importants es relacionen d’una manera o altra amb aquest símbol”. ▪ Primera etapa de coloms: pessimisme i angoixa. - La protagonista -> Colometa , petit colom , mentre viu amb en Quimet, criador de coloms -> arrauxats (furiosos) causants de neguit i de feina -> símbol de la seva vida amb el primer marit . - Arribada dels coloms -> inici dels grans problemes (històricament i personalment) - Entren progressivament a la seva llar per fer fora la Colometa dels seus dominis: primer -> terrat; després -> altres estances de la llar. - En Quimet i els coloms han fet el mateix: entrar a la vida de la protagonista i imposar la seva voluntat. - Esdevenen un element paral·lel de subordinació de Natàlia/Colometa als capricis d’en Quimet. Record angoixant i neguitós d’aquesta etapa dels coloms: millora després que la protagonista arribi al límit del suïcidi. ▪ Segona etapa dels coloms: optimisme i bellesa. - Casada de nou i convertida en la senyora Natàlia, l’episodi dels coloms es transforma en un procés que embelleix i magnifica oníricament (reviu el record com un somni) -> esdevé la senyora dels coloms al parc on hi va a passejar (història irreal que els conta). - L’ Antoni (segon marit) relacionat simbòlicament amb coloms -> ella i el seu primer marit compren el menjar pels ocells, i acabada la guerra es fa càrrec de Colometa. - Adroguer peixava (alimentava) coloms -> ara peixa la Colometa i els seus fills.
  2. 2. Els símbols LA PLAÇA DEL DIAMANT <ul><li>2) Embut: - Entra a la vida de la protagonista al mateix temps que els coloms : “Em recordo del coloms i de l’embut perquè en Quimet va comprar l’embut el dia abans d’haver vingut el colom”. </li></ul><ul><li>- Embut = forma cònica (ample –estret) : simbolitza el camí cada cop més angoixant de la vida de la Natàlia. </li></ul><ul><li>- Viure -> opció, dia rere dia, cada vegada més difícil i estreta. </li></ul><ul><li>Exemples: a) surt a treballar fora : els carrers li semblen més estrets que mai. </li></ul><ul><li>-> Símbol d’aquesta vida de dificultats , cada cop més angoixada. </li></ul><ul><li>- Punt més conflictiu: projecte de suïcidi col·lectiu -> embut servirà com a eina per donar el salfumant als fills quan dormin. </li></ul><ul><li>3) Balances : EQUILIBRI </li></ul><ul><li>Estan gravades al replà de l’escala del carrer Montseny, quan puja carregada amb la compra i sense alè es para i les toca i això li dóna seguretat. </li></ul><ul><li>4) Ganivet : ganivet de cuina -> serveix (simbòlicament) per plantar-li cara al passat i assassinar-lo. </li></ul><ul><li>5) Quadre de les llagostes : (casa la senyora Enriqueta): simbologi sexual -> el quadre simbolitza el sexe que mata la dona. </li></ul><ul><li>6) Flors i nines : (aparador de la botiga dels hules) = felicitat i il·lusió del temps de la innocència: la infantesa i la joventut. Davant aquest aparador s’atura molts cops la protagonista. </li></ul><ul><li>La novel·la comença amb aquesta innocència : “el conjunt de flors que guarneixen el sostre i les tires d’esparreguera a l’empostissat dels músics?”. </li></ul><ul><li>- Simbologia de les flors i el món vegetal = elements de contrapunt al dolor i angoixa de Colometa: símbols de pau , equilibri i harmonia , i que la vida es regenera contínuament. </li></ul><ul><li>- Aparador: es torna diluït i ombrívol , després de l mort d’en Quimet: “ A la botiga dels hules em vaig aturar a fer veure que mirava, perquè si vull dir la veritat he de dir que no veia res: només taques de colors, ombres de nina...”. </li></ul>

×