Projecte 4 B

259 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Projecte 4 B

 1. 1.  10. Un cop arribeu a la bifurcació, manteniu-vos a 1. Direcció sud-oest de Passeig del Ferrocarril cap a lesquerra, seguiu les indicacions de Carrer de Castelló Lleida/​Zaragoza/​Tarragona i incorporeu-vos a Autopista B-23. 2. Gireu a la dreta per Carrer del Molinot  11. Continueu a E-90/​AP-2 (indicacions per 3. Gireu cap a lesquerra per entrar a Carrer del Lleida/​Zaragoza Molinot.  12. Agafeu la sortida 25 per incorporar-vos a E- 4. A la rotonda, agafeu la tercera sortida per enllaçar 15/​AP-7 en direcció a Terrassa/​Manresa/​Girona. amb el branc dentrada C-32 cap a Barcelona.  13. Preneu la sortida 24 cap a Manresa. 5. Incorporeu-vos a Autopista de Pau Casals/​C-32.  14. Incorporeu-vos a E9. Carretera amb punts de 6. Preneu la sort peatge 7. Gireu cap a lesquerra en direcció C-245. (indicacions  15. Incorporeu-vos a E9. per Sant Boi nord/​Cornellà de Llobregat)  16. Preneu la sortida cap a Sant Llorenç de 8. Continueu endavant per C-245. Morunys/​Borredà/​Ripoll/​Vilada. /​Tarragona/​Girona) 9. Incorporeu-vos a A-2 pel branc dentrada cap a E- 90/​Girona/​Tarragona/​Lleida.
 2. 2. Saber els km. Que hi ha desde l’escola fins a la casa de les colonies fins al centre del poble, fins a la capital de comarca…  Des de l’escola a la casa de colonies hi ha:111 quilòmetres per la C-17.  Des de l’escola a la capital de comarca hi ha: 115 quilòmetres per l’E-9.  Des de l’escola al centre del poble 111 km i 20 m.
 3. 3. Sortida de Castelldefels, que pertany a la comarca del Baix Llobregat, és una comarca del litoral perquè està a prop del mar.Desprès ens adreçarem cap a Manresa que pertany a la comarca del Bages i és una comarca de l’interior perque no té mar.Finalment passarem per Berga, Puig-reig i Vilada i ja arribarem a la casa de colònies de castell de l’Areny que pertany a la comarca de Berguedà i és una comarca de muntanya perque està a prop dels pirineus.
 4. 4. DIFERENTS PAISATGES QUE HITROBAREM DURANT EL TRAJECTE .
 5. 5. EL BAGESEl Bages, situat al centre de Catalunya, és una terra de contrastos gràcies al seu variatpatrimoni natural, històric i arquitectònic que és testimoni de totes les èpoques i estils. Shi troben restes prehistòriques de les coves del Toll, monuments romànics, gòtics,renaixentistes i barrocs de gran relleu des de la muntanya de sal de Cardona als parcs naturals de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt i lObac. Una comarca fèrtil amb una gran força de la terra que li permet produir vi de qualitatamb la Denominació dOrigen Pla de Bages i una gran varietat de productes alimentarisque lha convertit en un rebost de productes naturals. Un indret ple de contrastos i amb un ventall de propostes i datractius com els punts dinterès turístic que us oferim.
 6. 6. EL BERGUEDÀ El Berguedà és una comarca de Catalunya. Té una superfície total de 1.184,89 km² i una població de 41.488 habitants (2008). És la més septentrional de les comarques de la província de Barcelona (amb lexcepció del municipi de Gósol, adscrit a la província de Lleida). Està situat a linterior de Catalunya i participa tant dels relleus enlairats del Prepirineu i del Pirineu com dels relleus planers del nord de la Depressió Central.
 7. 7. El Berguedà, és una comarca amb un important gradient altitudinal, que porta a la diferenciació de dues parts: lAlt i el Baix Berguedà.Pel que fa referència a la vegetació hi trobem un gran nombre de formacions vegetalsentre les que hi destaquem les formacions forestals. Els boscos varien a mesura que avancem cap a les zones més enlairades de la comarca, de manera que es podendiferenciar en làmbit més baix i més pròpiament mediterrani, formacions amb alzinar de carrasca, propi dels ambients continentals. LAlt Berguedà, per la seva banda, és caracteritzat per una vegetació de tipus submediterrani amb rouredes amb boix, ifagedes que únicament fan aparició a les obagues més frescals. Lexplotació secular dels boscos ha afavorit en gran part daquest territori la substitució de la roureda per la pineda de pi roig, actualment molt més abundant. Per sobre dels 1600 m dalçadafa aparició el paisatge subalpí caracteritzat pel bosc de pi negre, i per extensos prats rasos pasturats.
 8. 8. Natura al BerguedàEl Berguedà és una comarca excepcionalment diversa. Seguint el curs del Llobregat, que li imprimeix el seu caràcter únic i en modela el paisatge, salça des de la plana fins cims dels Prepirineus, oferint al visitant un extraordinari ventall de paisatges, espais naturals, animals i plantes. Usoferim la possibilitat datansar-vos als innombrables tresors naturals que alberga la comarca, i us suggerim alguns indrets perquè els pugueu conèixer de primera mà.
 9. 9. Fauna Fauna - La fauna berguedana Mercès a la varietat de paisatges i dambients de què gaudeix la comarca, que salça des de la plana de la depressió central fins a pics de 2500 metres, acull una notable varietat despècies que sadapten als diferents hàbitats. Des dels prats alpins fins als camps de conreu de la plana, el Berguedà bull de vida, que es manifesta en tots els racons daquest enorme espai natural.
 10. 10. A la comarca del Berguedà, tal i com passa al territori català, las poblacions depeces autóctones han patit una clara regresió. Per un costat molts dels espaisfluvials han patit més o menys nivell de contaminació produida tant per a l’industria com per les diferents àreas urbanes, que ha arraconat las poblacionsde peces en els ambients més conservats. Hi ha que dir que la tendència actualés recuperar molts dels ambients que habían estat més contaminats y quehavien mostrat una clara millora de qualitat d’aigües.
 11. 11. El clima de lAlt Berguedà és plujós i fred i amb neu a lhivernals vessants més enlairats. Les precipitacions mitjanes anualssuperen els 1000mm, amb un mínim relatiu a lhivern. Lavegetació és constituïda principalment per pinedes de piroig i rouredes. Als indrets més ombrívols hi ha fagedes i, mésrarament, avetoses. A partir dels 1700 metres domina el pinegre i per damunt dels 2200 metres els prats alpins.La meitat meridional del Berguedà (Baix Berguedà) ésconstituïda per relleus poc enlairats. El clima és mediterrani ambuna lleugera tendència continental. Les precipitacions mitjanesanuals ronden entre els 700 i els 900mm, amb un mínim alhivern. Les temperatures mitjanes anuals se situen entre els11º i els 13º, amb hiverns freds i estius no excessivamentcalorosos. La vegetació espontània és formada per carrascarsen els indrets més secs i sòls pobres, i rouredes allà on ploumés i els sòls són més profunds. A la part central i occidental soldominar el roure valencià, i a la part més oriental i septentrionalel roure martinenc. Actualment hi ha sobretot brolles amb pins(pi blanc, pi roig) amb moltes àrees de rebolls i rouredes joves,especialment després dels incendis forestals que van arrasaraquesta zona lany 1994.
 12. 12. La població del Berguedà ha estat sempreescassa. El 1860 tenia 31.544 habitants.Els anys següents anà perdent poblaciósarribà a un mínim de 23.257 habitants el1887. El 1900 ja shi censaren 27.217habitants. A partir daquest momentsobserva un augment progressiu: 39.600habitants el 1930, 41.938 habitants el 1950i 47.953 habitants el 1960. A partir de ladècada de 1960 el descens és notable.Laugment derivat de lactivitat econòmicadels anys anteriors (mineria, indústriestèxtils, explotació forestal, ramaderia iagricultura) satura davant una forta crisigeneralitzada a la comarca. El 1970 shicensen 44.446 habitants i el 1981 42.152habitants. Al 2001, hi ha 37.995 habitants ial 2007 40.479.Darrer padró municipal (2005): 39.746habitants.
 13. 13. A què es dedica la gent que hi viu a aquella comarca? La comarca del Berguedà El Berguedà és una comarca del interior de Catalunya. A què es dedica la gent que hi viu a la comarca del berguedà? La activitat econòmica principal del Berguedà sempre a sigut la indústria i la mineria sobre tot a Berga i Puig-Reig .Tot i axi el sector terciari està creixent molt per exemple el turisme rural. El sector primari és complemantari amb la ramaderia,agricultura i aprofitament forestal. No hi ha aeroport ni tampoc ferrocarril. La principal vía de comunicació són les carreteres, les dues més importans són: la carretera C-16 que circula de sud a nord passant per les principals poblacións i la C-26 que travessa d´est a oest la comarca.
 14. 14. CASTELL DE L´ARENY DADES D’INTERÈSPOBLACIÓ- 70 habitants: homes 39, dones 31SERVEIS- cases rurals: cal Marc, cal Xiu, cal Xic, cal Miquel- camp de futbol- piscina- no disposen de teatre, escola, hospital, poliesportiu i biblioteca propis,depenen dels de Berga, Ripoll, Puicerdà o Torellò .
 15. 15. CASTELL DE L´ARENY DADES D’INTERÈS ECONOMIA Turístic rural i casa de colònies Explotacions agràries amb ramaderia: 4 camps de bestiar: 174 vaques, 62 ovelles, 1 porc, 17 aus, 4 conills i 8 cavalls .
 16. 16. Història: Castell de l’Areny Apunts històrics Aquest poble fou abandonat durant uns anys, durant aquests anys els documents ban anar desapareixent. De resultes d´ això, no en sabem res de la seva història.El llibre Cap de Ferro es una traducció d´un manuscrit trobat allà.
 17. 17.  La casa de colònies Flor de Neu s’estén al llarg del poble de Castell de l’Areny, on hi trobareu, entre d’altres: piscina, camps de futbol i de bàsquet, circuit d’aventura, rocòdrom, sales per fer-hi tallers o celebracions, a més de l’església, la plaça Major, el mirador i les cases que fan de menjador i habitacions.
 18. 18. Activitats esportivesFutbol, Bàsquet, Piscina, Vollei, Tennis taula, Muntanyisme, Rapels, Circuit daventura, Tir amb arc, Escalada amb roc, Escalada amb rocòdrom, Mountain bike, ... Esports nàutics a lembassament de la Baells.
 19. 19. Isabel Gutiérrez - Diego Lázaro- Erik Lorente – Tutora: Paulina Andrés Mora Astrid Lorenzo Ossama achoukhy – Beatriz Cáceres – Gerard Garcia - Pablo Franco - Ziheng Liu Andrea Moya - - Fernando Porcel Hugo Fonta – Raul de la Maeva Martínez – Arnau Cruz – Marc Puy – Martín Molina – Sofia Santana – Valencia Irene Serrano - Ilias ZarroukAndreu Acheli – MireiaGeldolf – Julia Lechado –Liam Villalba
 20. 20. La fauna i la flora del Bages Tenim prou dades per afirmar que, en general, la superfície del Bages que trobem actualment coberta per vegetació espontània ha estat fortament alterada per l’home durant segles. La major part d’aquesta superfície era ocupada per conreus (vinyes, oliveres, ametllers...) a finals del segle XIX, com ho demostren les fotografies antigues i la presència de marges i barraques. Làrea coberta per vegetació espontània probablement va assolir el seu mínim històric durant la darrera dècada del segle XIX, just quan va arribar la plaga de la fil·loxera (1892) que va assolar les vinyes. En aquell moment, el conreu de la vinya havia arribat a la seva màxima expansió a causa de la gran demanda de vi que hi havia en el mercat internacional com a conseqüència de la baixada brusca de la producció a les zones on ja havia arribat la plaga.
 21. 21. El Baix Llobregat El Baix Llobregat és una comarca situada al sud de la província de Barcelona. Limita al nord amb el Bages, a lest amb el Vallès Occidental, al sud-est amb el Barcelonès, al sud amb la Mediterrània, al sud-oest amb el Garraf, a loest amb lAlt Penedès i al nord-oest amb lAnoia. Amb 767.967 habitants (2006), és la tercera comarca més poblada de Catalunya i té una superfície de 486,7 km² (33ena, amb un 1,51% de la superfície del Principat). La capital de la comarca és Sant Feliu de Llobregat. És un potent motor industrial del país i encara conserva part del seu passat eminentment agrícola, quan era la primera zona agrícola i ramadera catalana.
 22. 22. Clima del baix llobregatEl clima és mediterrani litoral, amb distintes gradacions. La temperatura mitjanaanual oscil·la entre prop de 17°C a les costes de Garraf i 12,7 al monestir deMontserrat (760 m alt.). Hom calcula les precipitacions anuals per sota dels 500mm a les costes de Garraf; sen registren entre 500 i 600 al delta i a laDepressió Prelitoral, més de 600 a la vall baixa fins a Martorell i al sectorponentí de Garraf, i prop de 700 a la muntanya paleozoica i, en general, properaa la vall baixa i a la de Montserrat. En general preval el màxim de tardor. Peròcap a linterior sequilibra amb el de primavera, que a Montserrat arriba apredominar. El mínim (per sota els 30 mm) és acusat al començament destiu(juny i juliol).
 23. 23. El Baix Llobregat
 24. 24. La flora y la fauna del Baix LlobregatLa vegetació, de caràcter mediterrani litoral, comprendria, en estat natural, màquies de garric imargalló, que troben lextrem septentrional de llur domini a la zona de Castelldefels, i boscsdalzinar amb marfull, que cobririen gairebé tota la resta del país, amb lexcepció de les àreesdaiguamolls. Actualment els boscs de pi blanc són extensos i presenten, sobretot, com asotabosc, brolles de romaní i bruc dhivern o, més rarament, garrigues. A la part silíciacompresa entre Gavà i Castellví de Rosanes són freqüents les brolles destepes i brucs. Eldelta del Llobregat, actualment conreat o edificat en gran part, té com a vegetació potenciallalbereda, i, als indrets corresponents, comunitats halòfiles i arenícoles o canyars. El 1988 elsestanys del delta del Remolar-Filipines (111 ha) i de la Ricarda-ca lArana (177 ha) forendeclarats reserva natural, a causa sobretot del seu interès ornític. La protecció samplià amblafegiment de lestany de la Murtra el 1992, arran de laprovació del Pla dEspais dInterèsNatural. Altres zones protegides per aquest pla situades, bé que no íntegrament, a la comarca,són el massís de Garraf (4 066 ha), Montserrat (1 253 ha de la comarca són incloses al parcnatural que hi fou creat el 1987) i la serra de Collserola (2 480 ha).
 25. 25. Ja falta poc!!!!!  Ja hem arribat!!!! 17. Gireu cap a la dreta per C-26 18. Gireu a lesquerra per Carrer de Ripoll 19. Carrer de Ripoll gira cap a la dreta i passa a dir-se Camí de Castell de lAreny. 20. Gireu cap a la dreta en direcció a Carretera a Viladecans. 21. Gireu cap a la dreta per Carretera a Viladecans 22. Gireu cap a lesquerra per Plaça Major 23. Gireu cap a lesquerra per Carrer Vun Castell de Lareny
 26. 26. Clima i vegetació a Castell d’Areny El clima de lAlt Berguedà és plujós i fred i amb neu a lhivern als vessants més enlairats. Les precipitacions mitjanes anuals superen els 1000mm, amb un mínim relatiu a lhivern. La vegetació és constituïda principalment per pinedes de pi roig i rouredes. Als indrets més ombrívols hi ha fagedes i, més rarament, avetoses. A partir dels 1700 metres domina el pi negre i per damunt dels 2200 metres els prats alpins.
 27. 27. Per aprendre més  http://blocs.xtec.cat/ceiplesescolesdegurb1998/200 9/03/04/una-forma-divertida-destudiar-les- comarques-de-catalunya/

×