Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Presentació Anna Soldevila

465 views

Published on

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Presentació Anna Soldevila

 1. 1. DEL PAPER AL DIGITAL L’experiència de GRUP 62 ANNA SOLDEVILA – Editora àrea digital Grup 62 Seminari “Els reptes de l’Edició digital” 11 i 12 de Desembre UOC
 2. 2. GRUP 62 I EL DIGITAL1 A 12/2011 Des de l’any 2001… fins L’ANY 2010: Els àmbits culturals que han fet el pas definitiu de l’analògic al digitals són: Música i Cinema. Què havia produit aquest salt? ELS SUPORTS Música: l’aparició de l’iPod va revolucionar el sector de la música Cinema: les plataformes d’intercanvi d’arxius + la possibilitat d’enregistrar-ho en suports com DVDs i de visonat a través de l’ordinador Amb aquests 10 anys hem vist com s’ha produit l’anomenada REVOLUCIÓ DIGITAL i ha reconvertit radicalment el model de negoci de les dues grans indústries culturals.
 3. 3. GRUP 62 I EL DIGITAL1 A 12/2011 Llibres: Era qüestió de temps que arribés el Kindle d’Amazon i darrere seu tot un seguit de plataformes disposades a ocupar un lloc dins d’aquest nou ecosistema del consum de llibres, els anomenats eBooks i la lectura digital. ANY 2010: ● L’eBook ja era una realitat arreu del món. A països com els EEUU, on la indústria editorial és una de les més potents, la presència de l’eBook creixia dia rere dia. ● Apareixen els anomenats “agregadors” (plataformes digitals internacionals) disposades a instal·lar-se a tots els països del món on hi hagi mercat per la venda de llibre digital i per convertir-se en els pioners i els líders d’un sector a punt de fer un gir: Barnes&Noble, Amazon, Google, Kobo. ●Amb tot això les grans cadenes del món del llibre no volen quedar-se’n el marge: Fnac, Casa del Llibre, El Corte Inglés
 4. 4. GRUP 62 I EL DIGITAL1 A 12/2011 NEIX LIBRANDA ●Es crea la primera distribuidora digital a l’estat espanyol, amb Grup 62 com un dels socis fundadors. ●Grup 62 lidera la incorporació de més de 500 eBooks en català (entre fons i novetats) en el seu llançament. ACORD AMB ADAL (Associasicó D’Agents Literaris) -Es fan les primeres aproximacions amb agents per l’establiment d’un nou barem per fixar el que serà el nou estàndard sobre els royalties que hauran de percebre els autors en aquesta nova cojuntura: Del 10% sobre el PVP net Al 25 % sobre el PVP net després del desc. Distribuidors Digitals.
 5. 5. EL POSICIONAMENT D’ EBOOKS 62 AL MERCAT1 A 12/2011 QUINS són els elements fonamentals per tal que una editorial que edita en català tingui un bon posicionament en l’àmbit de l’edició digital. VOLUM: Grup 62 amb aquests dos anys ha incorporat més de 1.200 ref. ● SIMULTANIETAT: Oferir alhora l’edició paper i l’edició digital. ● ●COEXISTÈNCIA i COMPETÈNCIA: Cal ser competitiu. Igualem els PVP de les edicions que tenen un “germà” castellà: traduccions ●COHÈRENCIA i PEDAGOGIA: Els preus dels eBooks són el 30% més econòmics que les edicions paper. Cal mantenir els marges! Cal fer entendre al lector que el que és car d’ un llibre NO només és el paper sinó la cadena de valor del llibre.
 6. 6. EL POSICIONAMENT D’ EBOOKS 62 AL MERCAT1 A 12/2011 QUÈ cal tenir en compte? 5.ABSÈNCIA DE FORMATS: No tenim la divisió entre trade i butxaca, però si que podem mantenir aquesta diferència de formats amb el PVP digital. 6.MURS: L’IVA és a hores d’ara el major incovenient: 4% IVA paper vs 21% IVA digital. No estem parlant de llibres? Perquè un llibre electrònic és tecnologia? Perquè un llibre paper és cultura i educació? 7.LOCALITAT INTERNACIONAL: Les fronteres en l’àmbit digital desaparèixen PERÒ editar en català té uns límits fronteres clars: els seus parlants. 8.TENDÈNCIA: Fins que no es defineixi més la massa lectora (fet que anirà succeïnt) cal oferir al lector la possibilitat de llegir amb el suport que més li convingui.
 7. 7. RELACIÓ AMB EL PUNT DE VENDA Per tenir un bon posicionament i obtenir uns bons resultats cal CRITERIS COMUNS ● Oferir a les botigues la informació dels eBooks amb la màxima anticipació: permet la prevenda ●Aquesta informació s’ha de transmetre a través de les Metadades. Un ADN del llibre, que ofereix tota la informació que el vertebra: títol, autor, pvp, dades tècniques, i les carácterístiques de gènere que les categoritza i en permet la seva ràpida localització en xarxa (codi universal IBIC) CRITERIS PARTICULARS ●Presentació dels llibres i dels autors de manera diferent a com es feia fins ara. Hi ha agregadors nacionals i internacionals i això fa vairar la manera en com es presenten els llibres i/o autors. ●Cal potenciar a cada canal aquells llibres o aquelles propostes que més adients puguin resultar.
 8. 8. LA IMPORTÀNCIA DEL CATÀLEG Del paper al digital: NOU SUPORT NOVETAT: la traslacció al format digital de les novetats editorials. ●Simultanietat de sortida ●PVP adpatat = 30% respecte l’edició paper * Top10 vendes paper = Top10 vendes en digital FONS: incorporació progressiva del fons editorial ●Basat en la sortida del fons amb el llançament d’una novetat ●Acords que s’estableixen amb els agents. ●PVP unificats entre títols. Aquesta adaptació es fa simplement adaptant el format: De tancament de PDF per imprempta A format ePub o Fixed Layout
 9. 9. LA IMPORTÀNCIA DEL CATÀLEG Del paper al digital: NOVA MENTALITAT eBOOK FIRST: eBook que nexi i es produeix exclusivament en digital ● Edició de llibres inèdits. Habitualment a PVP baix i textos breus ● Llibres fragmentats: llibres de contes que s’editen per separat APP: en aquest nou estadi ja no estem parlant de llibres que passen a un nou format sinó que estem davant d’una nova disciplina d’explotació i presentació de text i continguts on es barregen disciplines tant allunyades fins ara com: llibre + l’audiovisual + el videojoc ● Coningut propi ● Desapareix la barrera idiomàtica ● Augmenta exponecialment el mercat = món ● Augmenta la competència = món
 10. 10. LA IMPORTÀNCIA DEL PVP El preu del llibre es fixa en base a un repartiment dels beneficis que permet mantenir la cadena de valor del llibre. Cal tenir aquesta premisa clara abans de saber quins són els motius que fan que els eBooks tinguin el preu de mercat que tenen. _______________________________________________________________ ●Per matenir aquesta cadena de valor en una NOVETAT l’eBook ha de tenir el 30% del PVP sense iva respecte de l’edició paper ●L’IVA digital és del 21% mentre que l’IVA paper té un 4%. És a dir una diferència d’un 17%. Això crea una difèrencia de PVP inferior a la que hauria de tenir el llibre, que ofereix un mateix contingut. ●Un dels valors del nostre mercat és mantenir la Llei del Preu Fix, que dóna només potestat a l’editor per modificar-la.
 11. 11. LA IMPORTÀNCIA DEL PVP 4. El que fa que en molts països com Anglaterra i els EE.UU els PVP dels llibres i dels eBooks siguin inferiors és l’absència d’aquesta llei i per tant una competència entre botigues (llibreries i/o agregadors digitals) ferotge. 5. Cal fer pedagogia i no deixar-nos sotmetre a la llei dels Grans Agregadors: lluiten per ser competitius i vendre per VOLUM. 6. El valor de l’editor són els seus autors, textos i el valor afegit que aquest hi afegeix.
 12. 12. LA IMPORTÀNCIA DELS FORMATS En l’àmbit del paper: 1. Format Trade: Tapa Dura Edició rústica 2. Format Butxaca 3. Impressió per encàrrec Cada format té associat un rang de preus Caràcterístiques pròpies a nivell d’acabats: cobertes, color, b/n, paper En l’àmbit digital: Format únic, les diferències i les equivalències entre Trade i butxaca vindrien associades a les diferències de PVP. Però també tenen característiques propies. Formats: Text (negre): ePub Text + imatge (b/n i/o color): Fixed Layout
 13. 13. LA IMPORTÀNCIA DE CONÈIXER ELS LECTORS El lector és el destinatari final d’un llibre per tant és amb qui l’editor ha de pensar a l’ hora de presentar un contingut. Simultanietat paper i digital ● ●Cal pensar que el fons d’una editorial té una vida molt més llarga en l’àmbit digital. El fons té vida llarga en l’àmbit digital El pirateig és la via a partir de la qual un lector té accés a tot allò que no pot trobar. La ● millor manera que tenim d’evitar el pirateig és oferir el contingut.
 14. 14. LA IMPORTÀNCIA DE LA NEGOCIACIÓ DELS DRETS És el punt de partida per tal d’engegar o no un projecte editorial. És el primer aliat de l’editor La visió dels agents i dels autors és diversa, i això és el que fa que hi hagi cert contingut que estigui disponible i molt que encara no ho estigui. N’hi ha per tots els gustos i cada autor és un món: ●Els estàndars són el que cal seguir fins que no es defineixi la tendència real i estable del mercat: paper vs. Digital ●Hi ha autors que encara són recelosos a l’edició digial: D.J.Salinger / Manuel de Pedrolo ● N’hi ha que creuen que la velocitat és superior a la real. ●N’hi ha que veuen la oportunitat d’entrar en el món de l’edició directament o a un repartiment d’igual a igual (autor vs.editor). Però i la cadena de valor?
 15. 15. DEL PAPER AL DIGITAL: UN PROJECTE EDITORIAL INTEGRAL NOUS REPTES NOVES TECNOLOGIES NOUS MERCATS NOUS ENTORNS I NOVES DISCIPLINES
 16. 16. MOLTES GRÀCIES

×