Sant Just i Bon Pastor

312 views

Published on

Treball sobre Sant Just i Bon Pastor de Clàudia Fuster de 2n d'ESO del CE Roig Tesàlia

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
312
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sant Just i Bon Pastor

 1. 1. Clàudia Fuster Revilla
 2. 2. ÍNDEX • 1. Introducció • 2.On es troba? • 3. Història • 4. Característiques • 5. Actualitat • 6. Conclusió • 7. Bibliografia
 3. 3. 1. Introducció Jo he triat aquest treball perquè la basílica de Sant Just i Pastor es troba a la ciutat on he viscut tota la vida, mai m’hi havia fixat en ella, però la veritat es que és preciosa, la seva simplicitat característica del Gòtic català.
 4. 4. 2. On es troba? La basílica de Sant Just i Pastor està situada dins l’antic recinte emmurallat de Barcino, actualment a la plaça de Sant Just de Barcelona, amagada entre els carrers més antics de la ciutat, al costat de la Plaça de Sant Jaume. Va ser construïda sobre els fonaments de l’anterior temple romànic.
 5. 5. 3. Història L'església que coneixem avui en dia va ser construïda sobre els fonaments d’un anterior temple romànic i el solar de l’antiga capella de Sant Celoni, que era visigòtica al segle VI. El rei franc Lluís el Piadós impulsà la reconstrucció al segle IX, al 801 d.C, després de la reconquesta franca. L'església gòtica va començar a ser construïda al 1342 i es va acabar al 1574. Va ser l'últim dels grans temples gòtics de Barcelona. L'església està dedicada a Just i Pastor, que eren uns nens que van ser martiritzats al segle IV a Complutum. La capella de Sant Feliu no sabem quan es va començar a construir, però sabem que al 1371 ja estava acabada. El seu promotor va ser Berenguer Vives. A la capella s’hi tenien un seguit de privilegis, uns privilegis que només es podien fer en aquella capella en especial.
 6. 6. La capella té tres privilegis: -La batalla jutjada. A l’època medieval les disputes entre cavallers se solucionaven amb la celebració del Judici de Déu. Els cavallers s'enfrontaven en una justa i creien que déu salvava a l'innocent. Abans de fer la justa tenien que passar per la capella de Sant Feliu i jurar que no utilitzarien cap talismà ni recorre a cap bruixa per encantar al seu contrincant. -El jurament dels jueus. Quan un cristià i un jueu tenien una baralla, calia que el jueu jures davant la capella que diria la veritat. -El testament sagramental. Si un ciutadà de Barcelona estava en perill de mort, encara que no hi assistís cap notari, podia fer el testament a la capella.
 7. 7. 4. Característiques La basílica actual de Sant Just i Pastor és molt alta, però alhora molt simple, com el gòtic tradicional català.
 8. 8. A l’exterior hi trobem una portalada amb un timpà decorat per unes escultures de la moreneta amb Sant Just i Pastor. Te un arc apuntat, perquè és gòtic.
 9. 9. L’interior te una nau central i dues de laterals més petites. La nau central està coberta per una volta de creueria de sis trams. I també te a cada tram una clau de volta decorada per relleu policromat.
 10. 10. Com que és una església gòtica els arcs són apuntats. Té vitralls sobre la portalada i als dos costats.
 11. 11. L’església te girol·la per darrere l’absis. L’altar major és neoclàssic i va ser construït entre 1816 i 1832. Darrere l’altar hi ha una altra escultura de la Moreneta.
 12. 12. L'església ja tenia orgue al segle XV, l’actual ja és el 4 orgue que tenen.
 13. 13. 5. Actualitat Actualment s’estan fent un seguit d’excavacions a l'església de Sant Just i Pastor. Gràcies a aquestes investigacions podem esbrinar l’antiguitat de l'església, al segle VI d.C. S’han trobat restes d’una piscina baptismal del segle VI, això significa que Sant Just i Pastor tenia un bisbe perquè només els bisbes podien batejar. La catedral de Barcelona tenia un bisbe arrià, la religió dels visigots, però alhora Sant Just i Pastor tenia un altre bisbe catòlic. Els arrians i els catòlics tenien bona convivència. A l'església hi ha 2 capitells visigots reutilitzats com a piles d’aigua beneïda.
 14. 14. Capitell visigòtic reaprofitat Tros de piscina baptismal
 15. 15. 6. Conclusió M’ha agradat molt fer aquest treball ja que així he pogut conèixer una mica més el passat de la ciutat de Barcelona. He descobert també la gran importància que tenia la religió a l’edat mitjana, i respecte a l’edifici, le trobat molt interessant pel fet de que hi va haver convivència entre els arrians i els cristians.
 16. 16. 7. Bibliografia • http://ca.wikipedia.org/wiki/Esgl%C3%A9sia_dels_Sants_Just_i_Pastor • http://basilicasantjust.cat/ • http://www.barcelonaturisme.com/Catala/_3Ngb8YjSpL3IOAs7oO2GTYm Du43mvEY2fbEqhG-Eju8fLtQKJvnC- O_Bkyfeywcwi9Thg2PTfwujkjTugntFo5G4hInfdevQPnJTJ8vC91IkowcyLdfyz _IVZAqm20k6FWr-iMuNQWA • http://www.lavanguardia.com/54394880676/index.html • http://catalunyareligio.cat/documents/2013/SantJustiPastorDossier.pdf • P.D: les fotografies del treball les he fet totes jo.

×