Bolesti pluća

18,398 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
18,398
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
54
Actions
Shares
0
Downloads
126
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bolesti pluća

 1. 1. BOLESTI PLU Ć A
 2. 2.  Bolesti pluća su mnogobrojne i tipične za svaki uzrast. Neke od njih su teže a neke lakse prirode. One o kojima ce biti reči u ovoj prezentaciji su: Upala pluća Bronhitis Astma Tuberkuloza Rak pluća
 3. 3. UPALA PLU Ć A (PNEUMONIJA) Bolest koju uglavnom uzrokuju neke vrste bakterija ili virusa,međutim mogu je izazvati i jaki iritativni naleti.Simptomi ove bolesti su: visoka temperatura, bolno i otežano disanje,i ponekad pljuvanje krvi.Disanje je otežano ali će biti otežanije što je veći broj oštećenih alveola.Ponekad može biti oštećen veliki deo plućnog krila,ili čak čitavo,što dovodi do smanjenja difuzije kiseonika u krv.Upala pluća je teška bolest,pa je najbolje odmah javiti se lekaru.
 4. 4. BRONHITIS Postoje dva tipa bronhtisa: -AKUTNI -HRONIČNI
 5. 5. AKUTNI BRONHITIS Akutni bronhitis najčešće uzrokuje upala sluznice gornjih disajnih puteva,do koje je došlo djelovanjem virusa. Simptomi su otežano disanje,kijavica,povišena temperatura,bol u grudnom košu i kašalj sa sivkastim ispljuvkom.
 6. 6. HRONI Č NI BRONHITIS Hronični bronhitis je dugotrajna upala disajnih puteva koja proizvodi velike količine sluzi. To uzrokuje kašljanje i kijavicu. Bronhitis se smatra hroničnim ako simptomi traju najmanje 3 meseca u godini,dve uzastopne godine.
 7. 7.  Najčešći uzrok ove bolesti je pušenje ili dug boravak na nečistom vazduhu. To iritira sluznice gornjih disajnih puteva,pa one odebljaju,a disajne cevi se začepe. Kod nekih bolesnika oštećuju se i alveole,pa nastaje emfizem pluća. Emfizem je bolest koja uništava plućne alveole i/ili najmanje bronhiole u plucima.Jednostavno rečeno,pluca gube elastičnost kao i istrošena gumena traka.Time se alveole povećavaju i otežavaju disanje.
 8. 8.  Hronični bronhitis je odgovoran za 85% slucajeva HOPB-a (Hronična opstrukcijska plućna bolest).
 9. 9. ASTMA ( Asthma bronchiale ) Astma je bolest čovekovih pluća u kojoj dolazi do stiskanja mišića disajnih puteva,često kao posledica izloženosti alergentima,hladnom vazduhu ili emocionalnom stresu. Kao posledica stiskanja mišića disajnih puteva javlja se otežano disanje,osećaj nedostatka vazduha,pritisak u grudnom košu, kašalj,što su odlike astme. Između astmatičnih napada većina pacijenata se oseća dobro.
 10. 10.  Astma je hronično upaljeno stanje sluznice disajnih puteva. Kao posledica izloženosti različitim stimulacijama dolazi do pojačanog stvaranja sluzi u disajnim putevima,koje otežava protok vazduha i prouzrokuje astmatične simptome. Simptomi,koji variraju u rasponu od blagih do po život opasnih,mogu obično biti kontrolisani lekovima i načinom života.
 11. 11. TUBERKULOZA Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis. Najčešće se javlja kao tuberkuloza pluća. Tuberkuloza je jedna od najraširenijih zaraznih bolesti u svetu i računa se da je njome zaraženo između 2 i 3 milijarde ljudi. Svake godine se zarazi oko 9 miliona ljudi.
 12. 12.  1882. nemački lekar Robert Koch prvi je otkrio i izolovao ovu bakteriju(Mycobacterium tuberculosis),stoga se uzročnik bolesti često naziva Kohov bacil. Udahnuti bacili tuberkuloze najčešće se smeštaju u donjim delovima pluća,te je to najčešće mesto primarne infekcije. Hoće li od zaraze nastati bolest zavisi od: 1.veličini infektivne doze,to jest koliko se bacila tuberkuloze udahne... 2.-obrambenim snagama(otpornosti) organizma osobe koja je zaražena.
 13. 13. RAK PLU Ć A Rak pluća je najsmrtonosnije kancerozno obolenje u svetu,od koga godišnje umre oko tri miliona ljudi. Ta bolest se teško leči,a prema najnovijim istraživanjima,efikasnost lečenja zavisi od pacijentovih gena. Rak pluća je najčešća bolest kod muškaraca,a u poslednje vreme sve je češći kod žena.
 14. 14.  Rak pluća predstavlja najsmrtonosniji oblik raka. Rak zauzima 1. mesto u smrtnosti od zloćudnih bolesti među osobama muškog pola. Duvanski dim sadrži kancerogoene supstance koje oštećuju ćelije i dovode do pojave raka. Tipovi raka na plućima su -sitnoćelijski -krupnoćelijski Obe grupe zahtevaju različit način lečenja. Kašalj je najčesći simptom,zbog oštećenja pokrovnog epitela.
 15. 15.  Na 2. mestu po učestalosti je bol u grudnom košu. Tumori vrše pritiske na na velike krvne sudove i mogu dovesti do otoka vrata i lica. Ovi tumori imaju i opšte simptome a to su umor,gubitak apetita i telesne težine.
 16. 16.  Prehlada- najčešća bolest disajnih puteva koju može uzrokovati na stotine različitih virusa. O vrsti virusa koji je izazvao prehladu zavise i simptomi. Obično bolest zahvati gornje delove disajnog puta:nos i grlo,međutim može zahvatiti i grkljan i pluća (akutni bronhitis). Simptomi prehlade su:kijavica,kašalj,promuklost,suzenje i bol u grlu. Imunološki sistem čoveka reaguje na prehladu, koja retko kad traje duže od 7 dana. Postoje bolesti koje se mogu nastaviti na prehladu,a to su: infekcija ždrela,krajnika ili pluća.
 17. 17. Prezentaciu uradijo:  *Odsek za poklanjanje knjiga*  Koji sačinjavaju:  Ivan Plevaljčić  Vedran Tuzlić  Stefan Cvetković

×