Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Evropska unija tds14 androić ,batinica

1,494 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Evropska unija tds14 androić ,batinica

  1. 1. Evropska zastava je ne samo simbol EU, već i evropskog jedinstva i identiteta u širem smislu. Krug od 12 zlatnožutih zvezdica na plavoj podlozi simboliše solidarnost i harmoniju među evropskim narodima. Iako je kroz svoju istoriju imala i dvanaest članica (od 1986-1995. godine), broj zvezdica, međutim, nema nikakve direktne veze sa brojem država EU, već se smatra da broj 12 tradicionalno simbolizuje savršenstvo i ujedinjenost. Zastava će zato ostati nepromjenjena bez obzira na buduća proširenja EU.
  2. 2. Evropska unija (skraćeno EU) je međuvladina i nacionalna unija (zajednica) 28. evropskih država.
  3. 3. Dan Evrope je 9. maj, jer su na taj datum 1950. godine postavljeni temelji jedinstvene zajednice država i naroda, koju danas poznajemo kao Evropsku uniju. Evropska himna je “Oda radosti” – melodija uzeta iz Devete simfonije koju je, četiri godine prije smrti, 1823. godine komponovao glasoviti njemački kompozitor i pijanist Ludvig van na tekst pesme Fridriha Šilera/Johann ChristophFriedrich von Schiller iz 1785. godine. Ova muzička poema izražava Šilerovu idealističku viziju čovječanstva u kojem su svi ljudi braća – viziju koju je dijelio i sam Betoven.
  4. 4. •Politički - stabilnost institucija koje osiguravaju demokratiju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i zaštitu manjina; •Ekonomski - postojanje funkcionalne tržišne privrede, sposobne da se nosi s pritiskom konkurencije i tržišnim snagama unutar Unije; •Pravni - sposobnost preuzimanja obaveza članstva, uključujući privrženost ciljevima političke, ekonomske i monetarne unije. Kriterijumi iz Kopenhagena su uslovi za članstvo u Evropskoj uniji, koji su postavljeni na sastanku Evropskog veća u Kopenhagenu 1993. godine. Reč je o tri kriterija: političkom, ekonomskom i pravnom. Kriterijumi su:
  5. 5. Države kandidati EU. Države potencijalni kandidati Crna Gora Albanija Makedonija Bosna i Hercegovina Srbija Kosovo Turska Island
  6. 6. Hvala na pažnji!

×