Evropska unija tds14 androić ,batinica

1,152 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,152
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
403
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Evropska unija tds14 androić ,batinica

  1. 1. Evropska zastava je ne samo simbol EU, već i evropskog jedinstva i identiteta u širem smislu. Krug od 12 zlatnožutih zvezdica na plavoj podlozi simboliše solidarnost i harmoniju među evropskim narodima. Iako je kroz svoju istoriju imala i dvanaest članica (od 1986-1995. godine), broj zvezdica, međutim, nema nikakve direktne veze sa brojem država EU, već se smatra da broj 12 tradicionalno simbolizuje savršenstvo i ujedinjenost. Zastava će zato ostati nepromjenjena bez obzira na buduća proširenja EU.
  2. 2. Evropska unija (skraćeno EU) je međuvladina i nacionalna unija (zajednica) 28. evropskih država.
  3. 3. Dan Evrope je 9. maj, jer su na taj datum 1950. godine postavljeni temelji jedinstvene zajednice država i naroda, koju danas poznajemo kao Evropsku uniju. Evropska himna je “Oda radosti” – melodija uzeta iz Devete simfonije koju je, četiri godine prije smrti, 1823. godine komponovao glasoviti njemački kompozitor i pijanist Ludvig van na tekst pesme Fridriha Šilera/Johann ChristophFriedrich von Schiller iz 1785. godine. Ova muzička poema izražava Šilerovu idealističku viziju čovječanstva u kojem su svi ljudi braća – viziju koju je dijelio i sam Betoven.
  4. 4. •Politički - stabilnost institucija koje osiguravaju demokratiju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i zaštitu manjina; •Ekonomski - postojanje funkcionalne tržišne privrede, sposobne da se nosi s pritiskom konkurencije i tržišnim snagama unutar Unije; •Pravni - sposobnost preuzimanja obaveza članstva, uključujući privrženost ciljevima političke, ekonomske i monetarne unije. Kriterijumi iz Kopenhagena su uslovi za članstvo u Evropskoj uniji, koji su postavljeni na sastanku Evropskog veća u Kopenhagenu 1993. godine. Reč je o tri kriterija: političkom, ekonomskom i pravnom. Kriterijumi su:
  5. 5. Države kandidati EU. Države potencijalni kandidati Crna Gora Albanija Makedonija Bosna i Hercegovina Srbija Kosovo Turska Island
  6. 6. Hvala na pažnji!

×