Successfully reported this slideshow.
Tarikh  : 30 September 2011 (Jumaat)Masa   : 0720-0820Tema   : PertanianTajuk   : Hasil Ternakan KitaTahun   : ...
gambar tanduk rusaLangkah   Isi pelajaran         Aktiviti P&P             Catatan  / masa  S...
Langkah   Isi pelajaran            Aktiviti P&P               Catatan  / masa      ...
Refleksi:Pengajaran dan pembelajaran hari ini berjalan lancar. Murid-murid dapat mengambil imlakternakan rusa . Objektif t...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Rph ternakan rusa

816 views

Published on

 • Be the first to comment

Rph ternakan rusa

 1. 1. Tarikh : 30 September 2011 (Jumaat)Masa : 0720-0820Tema : PertanianTajuk : Hasil Ternakan KitaTahun : 5 CikuBilangan murid : 48 orangHasil Pembelajaran :Fokus Utama : 9.1 Aras 3 (i) Mengambil imlak teks dengan ejaan dan tanda baca yang betul berdasarkan teks yang diperdengarkan.Fokus Sampingan : 6.6 Aras 1 (i) Mengumpul maklumat daripada bahan yang dibaca untuk membuat ramalan.OBJEKTIF Pada akhir pengajaran, murid dapat: i. Mengambil imlak teks penternakan rusa yang dibaca oleh guru.. ii. Menyatakan jenis baka rusa yang sering diternak. iii. Menyenaraikan perkataan berimbuhan awalan yang terdapat di dalam teks.PENGISIAN i. Ilmu: Sains pertanianKURIKULUM ii. KBT: Kecerdasan pelbagai – verbal linguistik, kinestetik dan Interpersonal, natural, spatialSISTEM Tatabahasa : Imbuhan awalanBAHASABBM Buku teks Bahasa Melayu Tahun 5, slaid power point ternakan lembu,
 2. 2. gambar tanduk rusaLangkah Isi pelajaran Aktiviti P&P Catatan / masa Set Guru menayangkan gambar tanduk 1.Guru bersoaljawab tentang BBM: induksi rusa gambar yangditayangkan. Gambar tanduk rusa(5 minit) 2.Mengaitkan gambar dan tajuk pelajaranLangkah Ternakan rusa 1. Guru mengarahkan murid BBM: 1 untuk membaca teks ternakan Bukuteks.(15 minit) rusa. 2.Murid-murid diminta membaca Ilmu: teks dan meneliti tanda baca serta Pertanian perkaataan yang berwarna. 3.Guru bersama-sama murid KBT: membaca Kecerdasan pelbagai semula petikan tersebut. -kinestetik 4. Perbincangan mengenai teks. -verbal linguistik 5. Menyenaraikan perkataan yang -natural menerima imbuhan awalan -spatialLangkah Aktiviti imlak 1.Murid diarah meneluarkan buku BBM : Buku teks. 2 tulis masing-masing dan KBT :(20 minit) membuat aktiviti imlak. Kecerdasan pelbagai 2. Guru membaca teks. :
 3. 3. Langkah Isi pelajaran Aktiviti P&P Catatan / masa 3.Perbincangan secara kelas -intrapersonal untuk membuat pembetulan. 4. Murid ditekankan penggunaan huruf besar dan huruf kecil dengan tepat.Langkah Tayangan paparan slaid “Ternakan 1. Guru menayangkan paparan BBM 3 Lembu”. slaid Ternakan Lembu. LCD, komputer riba(15 minit) 2. Murid-murid diarahkan untuk KBT Lima jenis tanaman: membina satu paparan slaid Mencari maklumat. i. Buah naga tentang ternakan dan tanaman ii. Tanaman roselle yangbterdapat di Malaysia. iii. Kelapa sawit 3. Aktiviti ini dijalankan secara iv. Nanas berkumpulan yang terdiri v. Getah daripada 4 hingga 5 orang ahli. 4.Tarikh akhir menghantar Lima jenis ternakan : tugasan dan membuat i. Kambing pembentangan pada 7 Oktober ii.itik moskovy 2011 (Jumaat) iii. Rusa iv.Ayam daging v. Ikan sangkarPenutup Rumusan: 1.Murid merumuskan pelajaran Nilai murni:(5 minit) Malaysia kaya dengan pelbagai pada hari ini - Kerajinan jenis tanaman yang mampu - Berbakti dipasarkan secara komersial atau kepada tanah setanding dengan hasil tanaman negara lain.
 4. 4. Refleksi:Pengajaran dan pembelajaran hari ini berjalan lancar. Murid-murid dapat mengambil imlakternakan rusa . Objektif ternakan rusa tercapai sepenuhnya. Murid-murid juga tertarik denagtugasan yang diberikan. Tayangan paparan Ternakan Lembu juga menambha minat murid untukmencuba membina paparan slaid. Selain itu ,majority daripada murid-murid kelas ini (5 Ciku)dapat mengakses internet di rumah masing-masing.KelemahanTerdapat sebilangankecil murid yang tidak pandai membina paparan slaid walaupun secaraasasnya perkara ini telah diajar sebelum ini.Cara mengatasiUntuk mengatasai masalah ini , saya menggunkan pendekatan rakan sebaya. Setiap kumplanharus mempunyai ahli yang ada kemahiran asas untuk membina paparan slaid. Selain itu sayajuga telah menunjukkan cara-cara asas membina paparan slaid kepada murid-murid sekali lagi.Semoga tugasan ini dapat membantu murid-murid mencari maklumat di internet selain membuatrujukan di perpustakaan atau mengumpul maklumat melalui bahan bacaan dan majalah.

×