Mitä jokaisen opiskelijan tulisi tietää tekijänoikeuksista?

2,164 views

Published on

Luento mediatekniikan opiskelijoille 10.12.2012.

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,164
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
101
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • http://www.opettajantekijanoikeus.fi/opas/korjaukset/kuvasitaatit-arvosteluissa-ja-tieteellisissa-esityksissa/
 • http://en.wikisource.org/wiki/Poems_%281898%29/Poetry
 • Mitä jokaisen opiskelijan tulisi tietää tekijänoikeuksista?

  1. 1. Mitä jokaisen opiskelijan tulisi tietää tekijänoikeuksista? Vesa Linja-aho12/11/12 Helsinki Metropolia 1
  2. 2. Immateriaalioikeudet Patentti Mallisuoja Tavaramerkki Tekijänoikeus (engl. copyright)
  3. 3. Miksi tekijänoikeusasiat ovat tärkeitä On helppoa tehdä rikkomus tai rikos tietämättömyyttään.  Rangaistukset ovat pieniä, mutta vahingonkorvaukset suuria. Internet-aikakaudella on erittäin helppoa tehdä asioista kopioita, jotka myös leviävät nopeasti.
  4. 4. Lainsäädäntö on melko uutta Kun olin nuori,  Tietokoneohjelmien kopiointi kavereilta oli täysin laillista.  Musiikin lataaminen netistä oli laillista.  Kiellettyä oli vain musiikin laittaminen nettijakoon ilman lupaa.
  5. 5. Lyhyt historia Yleinen harhakäsitys: tekijänoikeuslainsäädäntö syntyi Gutenbergin kirjapainokoneen keksimisen seurauksena.  Jo antiikin Roomassa teoksia oli mahdollista kopioida orjatyövoimalla nopeasti.  Ensimmäinen nykyaikainen tekijänoikeuslaki säädettiin noin 270 vuotta Gutenbergin jälkeen (Statute of Anne 1710)  Suoja-aika oli 14+14 vuotta!
  6. 6. Tekijänoikeusvalistus keskittyy lähinnä siihen, mitä ei saa tehdä Lehdet kirjoittavat kymmenien tai satojen tuhansien eurojen nettipiratismikorvauksista. Kouluissa jaetaan viihdeteollisuuden opetussarjakuvia tekijänoikeudesta.  Miksei turkis- tai aseteollisuus saa jakaa omiaan? 
  7. 7. Tekijänoikeuslainsäädäntö on jatkuvaa tasapainoilua Tekijän oikeus saada rahaa tuotoksistaan. Teollisuuden oikeus tehdä bisnestä. Muiden oikeus hyödyntää tuotoksia. Byrokratian raskaus (kuinka helppo on hyödyntää toisten tuotoksia).
  8. 8. Tekijän oikeudet Teoksen tekijällä on yksinomainen oikeus  Valmistaa kopioita teoksesta  Levittää teosta yleisölle Kaupallisten oikeuksien lisäksi moraaliset oikeudet:  Isyysoikeus  Respektioikeus  Luoksepääsyoikeus  Klassikkosuoja
  9. 9. Hyödyntäjän oikeudet Julkaistun teoksen näyttäminen. Esimerkki: laita valokuva seinällesi (ei Facebook-seinälle)..  Näyttäminen on eri asia kuin esittäminen (esimerkiksi videotykillä). Sitaattioikeus Parodia Viittaus Yksityiskäyttö
  10. 10. Lähioikeudet Valokuva Tietokanta Ääni- tai videotallenne
  11. 11. Kuinka hyödyntää muiden tuotoksia Yksityiskäyttö Opetuskäytön erityisoikeudet Sitaatti Käytä teoskynnyksen alittavia teoksia Käytä vanhentuneita teoksia. Kysy tekijän lupa. Suomessa ei ole USA:sta tuttua fair use –käsitettä. Parodiaa ei mainita Suomen laissa, mutta se EU:n tekijänoikeusdirektiivi tuntee sen.
  12. 12. Yksityiskäyttö Voit valmistaa kopioita yksityiskäyttöön.  Näitä kopioita ei saa jakaa eteenpäin. Esimerkki: saat lainata kirjan kirjastosta ja valokopioida tai skannata sen koneellesi.  Voit myös ulkoistaa kopioinnin.  Mutta kopioita ei saa laittaa internetiin jakoon.
  13. 13. Opetuskäytön erityisoikeudet Opetuskäyttö = käyttö valtion oppilaitoksissa. Julkaistun teoksen esittäminen opetuksessa.  Esimerkki: opettaja esittää kirjaa dokumenttikameralla ja videotykillä.  Poikkeus: näytelmä- ja elokuvateos. Valokopiointi: 20 sivua, kuitenkin enintään 50 % kirjasta tai lehdestä.  Perustuu Opetus- ja kulttuuriministeriön väliseen sopimukseen, ei lakiin. Skannaus: kuten valokopiointilupa, mutta materiaali jaetaan sähköisesti intranetissä.
  14. 14. Epäselvää Miten määritellään ”elokuvateos”?  Kaupallinen elokuva  Valvontakameravideo  Kännykällä otettu lyhyt video Ei löydy edes oikeuskäytäntöä (Tekijänoikeusneuvosto 1998:6). Käytännössä: todennäköisyys sille, että joku haastaa oikeuteen Youtube-videon näyttämisestä tunnilla on olematon.  Laki on ajalta ennen Youtubea (kuten poliitikotkin :-).
  15. 15. Sitaatti Julkistettua teosta saa siteerata tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. (Tekijänoikeuslaki 22 §) Sitaattioikeuden perusteella ei saa vaikkapa koristella omaa teosta!
  16. 16. Kuvasitaatti Tekijänoikeuslaki 25 § Julkistetuista taideteoksista saa ottaa tekstiin liittyviä kuvia arvostelevaan tai tieteelliseen esitykseen (tai sanomalehteen). Esimerkki: jos kirjoitat esseen patsaasta, voit ottaa siitä valokuvan ja laittaa sen esseeseesi. Koristeena kuvaa ei voi käyttää tämän pykälän nojalla.
  17. 17. Teoskynnyksen alittavat tuotokset Jos tekele ei ole tarpeeksi omaperäinen, se ei ole teos. Tekemiseen käytettyjen työtuntien määrä ei ratkaise, vaan omaperäisyys. Kaaviot, kuvaajat, virtapiirikaaviot, tekniset piirustukset ja selittävät piirrokset eivät yleensä ole teoksia. http://www.opettajantekijanoikeus.fi/2011/11/selittavat-piirros /
  18. 18. Onko tämä teos? http:// www.scribd.com/doc/79088037/Elektroniikan-perusteet-har Ei. Se ei saa edes tietokantasuojaa (Tekijänoikeusneuvosto 2012:1).
  19. 19. Onko tämä teos? One spot of green, watered by hidden streams, Makes summer in the desert where it gleams;  And mortals, gazing on thy heavenly face, Forget the woes of earth, and share thy dreams! - Florence Van Leer (Earle) Nicholson Coates (1850–1927) Kyllä (mutta tekijänoikeus on vanhentunut)!
  20. 20. Tekijänoikeuden vanhentuminen (2012) Teoskynnyksen ylittävä teos: 70 vuotta tekijän kuolemasta (kuollut ennen v. 1941). Ääni- tai videotallenne: 50 vuotta tallenteen tekemisestä tai julkaisemisesta (1961 tai ennemmin). Valokuva: 50 vuotta valokuvan tekemisestä (1966, laissa on siirtymäaika) Tietokanta tai luettelo: 15 v julkaisemisesta (1998) TV- tai radiolähetys: 50 v edellisestä lähetyskerrasta (1961).
  21. 21. Joskus helppo tapa: kysy käyttölupa http:// www.posti.fi/postimuseo/images/lehdisto/hahmoterapiaa/fing https:// www.facebook.com/pages/Vesa-opettaa-sinulle-s%C3%A4h Helppoa, jos tekijä on tavoitettavissa.
  22. 22. Kouluissa näkemiäni menettelyjä Valokopioidaan kirja opiskelijoille ja myydään  Laitonta ja kallista, jos jää kiinni!  Kuinka hoitaa homma laillisesti:  Valitse edullisempi kirja.  Käytä avoimesti lisensoitua materiaalia.  Käytä samaa kirjaa usealla kurssilla.  Yritä saada kirjasto tilaamaan kirjaa paljon. Laitetaan materiaali verkkosivuille ilman lupaa (kallista, kun jäi kiinni).
  23. 23. Kouluissa näkemiäni menettelyjä Valokopioidaan kirja kerran, ja pannaan kopionippu kopiokoneen viereen opiskelijoiden kopioitavaksi.  Laitonta. Laillinen tapa: revi kirjan kannet irti ja laita irtolehtipainos kopiokoneen viereen.  Nyt opiskelijat voivat kopioida sen yksityiskäyttöpykälän nojalla laillisesti. Professori ”unohtaa” muistitikun luennon jälkeen pöydälle ja muistitikulla on kurssilla käytettävä e-kirja.  Laitonta: tämä ”unohdus” ei mene oikeudessa läpi.
  24. 24. License lets others distribute, remix, tweak, and buildupon your work, even commercially, as long as theycredit you for the original creation . This is themost accommodating of licenses offered.Recommended for maximum dissemination and use oflicensed materials.
  25. 25.  This license lets others remix, tweak, and build upon your work even for commercial purposes, as long as they credit you and license their new creations under the identical terms . This license is often compared to “copyleft” free and open source software licenses. All new works based on yours will carry the same license, so any derivatives will also allow commercial use. This is the license used by Wikipedia, and is recommended for materials that would benefit from incorporating content from Wikipedia and similarly licensed projects.
  26. 26. This license allows for redistribution, commercial andnon-commercial, as long as it is passed alongunchanged and in whole , with credit to you.
  27. 27.  This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non- commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms. What problems do you see with this license?
  28. 28. Combinations of the previous mentioned.
  29. 29. Kuinka löytää avointa sisältöä? http:// linja-aho.blogspot.com/2011/04/avoin-oppimateriaali-mista-s
  30. 30. Palautetta materiaalista (Vesa Linja-aho):etunimi.sukunimi@metropolia.fi

  ×