Simpulan bahasa

6,408 views

Published on

Published in: Education
8 Comments
20 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
6,408
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,591
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
8
Likes
20
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Simpulan bahasa

 1. 1. Simpulan BahasaFrasa yang terdiri daripada duaperkataan atau lebih dan mempunyaimakna yang berlainan daripada ertiperkataan-perkataan yang membentuknya.
 2. 2. alas perut makan sedikit untuk menahan laparMei Ling makan sekeping roti sebagai alas perutsebelum pergi ke sekolah.Kita mestilah mengalas perut sebelum pergi kesekolah agar dapat menumpukan perhatian semasaguru mengajar.
 3. 3. ambil anginbersiar-siar di tempat yang nyaman udaranya.Mohan ambil angin di tepi pantai sambilmenyaksikan mentari terbenam di ufuk barat.Bapa membawa kami ambil angin di taman bungapada setiap hujung minggu .
 4. 4. orang harapan dalam sesuatuayam tambatan pertandinganIbrahim merupakan ayam tambatan bagi pasukanbola sepak sekolahnya.tulang belakangorang kuat dan sangat diharapkan
 5. 5. berat tulang orang yang malas Abu berat tulang. Dia hanya duduk memerhatikan ibu dan bapanya bekerja.
 6. 6. bersengkang mata menahan diri daripada tidurRavi bersengkang mata membaca buku keranapeperiksaan hampir tiba.Jangan bersengkang mata apabila peperiksaantelah hampir tiba.
 7. 7. bongkok sabut bongkok orang tuaDatuk berjalan menggunakan tongkat kerana diasudah bongkok sabut.Orang tua yang bongkok sabut itu ialah datuk Ali.
 8. 8. buah tangan buah tanganhadiah atau pemberianPuan Aminah membawa buah tangan semasamelawat adiknya di hospital.
 9. 9. buku lima penumbukRosli memberi buku limanya kepada Meng Huatdalam pergaduhan itu.Ali kena buku lima Samy dalam pertengkaranmereka petang semalam.
 10. 10. buruk makan makan dengan gelojohBudak yang gemuk itu buruk makan.Ibu berpesan kepada anaknya agar jangan burukmakan di majlis itu nanti.
 11. 11. buta huruf tidak tahu membaca dan menulisPak Ali tidak dapat membaca buku itu keranadia buta huruf.Pak Ali buta huruf kerana dia tidak pernahbersekolah.
 12. 12. cahaya mata anakPuan Lee baru sahaja melahirkan cahaya matayang pertama.Puan Lee mempunyai tiga orang cahaya mata.
 13. 13. cakar ayam tulisan yang burukRajoo dimarahi oleh Cikgu Musa kerana tulisannyacakar ayam.Cikgu Musa tidak dapat membaca karangan Helmikerana tulisannya cakar ayam.
 14. 14. hidung tinggiorang yang sombong atau angkuhEncik Tan tidak disukai oleh jiran-jirannyakerana dia hidung tinggi. orang yang sombong dan angkat diri suka memuji diri sendiri
 15. 15. kepala batu keras kepala orang yang degilSudah berkali-kali ayah menasihati Kok Sengnamun dia tetap tidak berubah. Dia kepala batu.
 16. 16. langkah seribucabut lari kerana takutKasim membuka langkah seribu apabiladikejar anjing.Perompak itu membuka langkah seribu apabilamendengar bunyi siren kereta polis.
 17. 17. mandi kerbau mandi yang tidak bersihAh Seng diejek oleh rakan-rakannya keranabadannya berbau. Itulah akibat mandi kerbau. Badan Ah Seng berbau busuk kerana dia sering mandi kerbau.
 18. 18. murah hatiorang yang suka berderma, tidak kedekutEncik Ng bermurah hati mendermakan makanankepada orang tua itu.Walaupun Osman miskin tetapi dia murah hati.
 19. 19. naik darah naik angin marah atau panas hatiIbu naik darah apabila Kasim tidak mendengarnasihatnya.
 20. 20. patah kandar hilang tempat bergantungKasim patah kandar sejak kematian bapanya.Kita patut menolong orang yang patah kandar.
 21. 21. pencakar langitbangunan yang bertingkat-tingkat dan tinggiBangunan pencakar langit sedang dibinadi kawasan itu.Terdapat banyak bangunan pencakar langitdi Kuala Lumpur.
 22. 22. raja sehari pengantinWajah raja sehari itu berseri-seri pada haripersandingan mereka.Abdullah baru sahaja menjadi raja sehari.
 23. 23. sehelai sepinggangpakaian yang ada pada tubuh sahajaKeluarga Pak Halim tinggal sehelai sepinggangakibat rumahnya terbakar.
 24. 24. kaki ayam tidak memakai alas kakimandi peluh mandi keringat bekerja kuat / kerasanak emas seseorang yang disayangi
 25. 25. sagu hatiganjaran sebagai penghargaanulat bukuorang yang suka membacapanjang tangan suka mencuri
 26. 26. tanda matahadiah sebagai kenang-kenangan minta diri minta izin untuk pulangkepala angin orang yang mudah marah
 27. 27. kaki botol suka minum araktidur mati tidur yang sangat nyenyak halwa telingasesuatu yang menyedapkanpendengaran
 28. 28. perang mulutbertengkar dengan menggunakankata-kata yang kasar paku belandaharga tetap atau harga mati hilang akaltidak boleh berfikir lagi, tidaktahu apa harus dibuat
 29. 29. bekas tangan hasil tangan seseorangTikar mengkuang itu bekas tangan nenek Ali.Tikar mengkuang itu bekas tangan nenek Ali. berat mulut orang yang pendiamBudak yang berat mulut itu tidak menjawabBudak yang berat mulut itu tidak menjawabsoalan daripada gurunya.soalan daripada gurunya.
 30. 30. kaki bangkutidak tahu bermain bolaMuthu tidak dipilih menyertai pasukan sekolahMuthu tidak dipilih menyertai pasukan sekolahkerana dia kaki bangku.kerana dia kaki bangku. kecil hati perasaan tersinggungAli kecil hati kerana Ah Ming tidak mengajaknyaAli kecil hati kerana Ah Ming tidak mengajaknyake pameran buku itu.ke pameran buku itu.
 31. 31. tangkai jering ketam batu orang yang kedekutWalaupun kaya, Pak Hasim tangkai jering keranaWalaupun kaya, Pak Hasim tangkai jering keranatidak pernah berderma walau sesen pun.tidak pernah berderma walau sesen pun. tidur-tidur ayam tidur yang tidak nyenyak Pak Abu hanya tidur-tidur ayam kerana Pak Abu hanya tidur-tidur ayam kerana anak-anaknya berbuat bising. anak-anaknya berbuat bising.
 32. 32. batu api orang yang suka menghasutLee telah menjadi batu api dalam pergaduhanLee telah menjadi batu api dalam pergaduhanantara Wong dan Chua.antara Wong dan Chua. lipas kudung cepat membuat kerja Maria membuat kerja dengan pantas Maria membuat kerja dengan pantas seperti lipas kudung. seperti lipas kudung.
 33. 33. kaki lima tempat lalu lalang di hadapan kedai Pengemis itu tidur di kaki lima kedai itu. Pengemis itu tidur di kaki lima kedai itu.pasang telinga mendengar dengan telitiGuru menyuruh murid-murid memasang telingaGuru menyuruh murid-murid memasang telingaapabila ceramah bermula.apabila ceramah bermula.
 34. 34. bodoh sepat nampak seperti bodoh tetapi sebenarnya tidakJangan mengejek budak itu. Dia hanya bodoh sepatJangan mengejek budak itu. Dia hanya bodoh sepatsahaja.sahaja. cupak hanyut hidup miskin tanpa rumah tangga dan keluarga Hidup pengemis itu seperti cupak hanyut. Hidup pengemis itu seperti cupak hanyut. Tiada siapa yang mengendahkannya. Tiada siapa yang mengendahkannya.
 35. 35. tangan terbuka menerima kunjungan dengan sukacitaDatuk Ali menyambut kepulangannya denganDatuk Ali menyambut kepulangannya dengantangan terbuka.tangan terbuka. mulut murai orang yang becokKelas itu menjadi bising apabila ketiadaan guruKelas itu menjadi bising apabila ketiadaan gurukerana ramai yang mulut murai.kerana ramai yang mulut murai.
 36. 36. ikut jejak mencontohi seseorangHalim ingin mengikut jejak Ahmad melanjutkanHalim ingin mengikut jejak Ahmad melanjutkanpelajaran ke luar negara.pelajaran ke luar negara. bulat hati azam yang kuatCintan telah bulat hati untuk bekerja di bandar.Cintan telah bulat hati untuk bekerja di bandar.
 37. 37. muka tembok orang yang tidak tahu maluRazali muka tembok kerana sangguh memintaRazali muka tembok kerana sangguh memintawang daripada teman wanitanya.wang daripada teman wanitanya. makan suap menerima rasuahAhmad ditangkap kerana disyaki makan suap.Ahmad ditangkap kerana disyaki makan suap.
 38. 38. kacang hantu orang yang jahatPerangai Abu yang seperti kacang hantu ituPerangai Abu yang seperti kacang hantu itumenjadi kebencian jiran-jirannya.menjadi kebencian jiran-jirannya. durian runtuhkeuntungan yang diperoleh secara tiba-tiba Mereka mendapat durian runtuh apabila Mereka mendapat durian runtuh apabila menerima bonus RM5000 seorang. menerima bonus RM5000 seorang.

×