3NA Peribahasa

6,684 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
6,684
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
23
Actions
Shares
0
Downloads
93
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

3NA Peribahasa

 1. 1. UNIT 11 : BUDIMU KUHARGAI PERIBAHASA Menengah 3 Normal Akademik … bersama Cikgu Lila
 2. 2. Objektif pengajaran hari ini: <ul><li>Mengenal pasti maksud dan penggunaan 5 peribahasa. </li></ul>2. Menunjukkan pemahaman terhadap peribahasa dengan menghasilkan seperenggan cerita tentang peribahasa.
 3. 3. Aktiviti 1 ARAHAN : Berdasarkan gambar dan pembayang yang diberikan, cuba kamu teka peribahasa berikut.
 4. 4. periuk kerak nasi
 5. 5. Peribahasa : periuk Besar keraknya. besar MAKSUD: Orang yang berpendapatan besar, besar juga perbelanjaan nya .
 6. 6. tulang mata putih mata
 7. 7. tulang biar putih mata putih jangan Peribahasa :
 8. 8. MAKSUD 1 : Mempertahankan sesuatu yang menjadi hak milik kita walaupun nyawa kita terancam. MAKSUD 2 : Lebih baik mati daripada menanggung malu .
 9. 9. bertelingkah
 10. 10. antan lesung
 11. 11. Peribahasa : bertelingkar bagai antan dengan lesung
 12. 12. Peribahasa : Bertelingkar bagai antan dengan lesung MAKSUD: Orang yang sama sepekerjaan itu, jikalau berselisihan dan berkecil hati , jadi rosaklah pekerjaannya.  
 13. 13. burung Burung terbang dipipis lada
 14. 14. Peribahasa : burung terbang dipipis lada
 15. 15. Peribahasa : Burung terbang dipipis lada MAKSUD: Merancang sesuatu yang belum pasti diperolehi.  
 16. 16. bercakap siang pandang
 17. 17. bercakap malam dengar
 18. 18. Peribahasa : cakap siang pandang-pandang cakap malam dengar-dengar
 19. 19. Peribahasa : Cakap siang pandang-pandang cakap malam dengar-dengar MAKSUD: Berhati-hati semasa bercakap dengan orang kerana percakapan yang sembarangan boleh membawa akibat yang buruk.
 20. 20. Imbas Kembali Besar periuk besar keraknya Orang yang berpendapatan besar, besar juga perbelanjaannya. Biar putih tulang, jangan putih mata <ul><li>Mempertahankan sesuatu yang menjadi hak milik kita walaupun nyawa kita terancam. </li></ul><ul><li>Lebih baik mati daripada menanggung malu. </li></ul>Bertelingkah bagai antan di lesung Orang yang sama sepekerjaan itu, jikalau berselisihan dan berkecil hati, jadi rosaklah pekerjaannya.  Burung terbang dipipiskan lada Merancang sesuatu yang belum pasti diperolehi. Cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar Berhati-hati semasa bercakap dengan orang kerana percakapan yang sembarangan boleh membawa akibat yang buruk.
 21. 21. Aktiviti 3 [10 minit] ARAHAN : Pilih nombor 1 hingga 3 atau 4. Buat kumpulan baru. 1 . Baca petikan dan bincang kan peribahasa yang sesuai untuk petikan itu. 2. Gunakan kertas post-it untuk men catat bahagian utama cerita untuk membantu kamu men ceritakan semula kepada kumpulan asal kamu.
 22. 22. Aktiviti 4 [5 minit] ARAHAN : Balik ke kumpulan asal. Secara bergilir ceritakan petikan yang telah kamu bincangkan tadi. Rujuk pada kertas post-it untuk mengingat kembali.
 23. 23. Aktiviti 5 [15 mint] ARAHAN : Pilih satu peribahasa (sampul surat). Hasilkan sebuah cerita tentang peribahasa yang kamu pilih. ** PENTING! : Cerita kamu mesti menunjukkan maksud peribahasa itu
 24. 24. Pembentangan [5 minit] Gallery walk 1 Pusingan Penilaian hasil kerja kumpulan lain.
 25. 25. Rumusan
 26. 26. Imbas Kembali 1 Besar periuk besar keraknya Orang yang berpendapatan besar, besar juga ___________________ nya.
 27. 27. Imbas Kembali 2 Biar putih tulang, jangan putih mata <ul><li>Mempertahankan sesuatu yang menjadi hak milik kita walaupun __________ kita terancam. </li></ul><ul><li>Lebih baik mati daripada menanggung _________ . </li></ul>
 28. 28. Imbas Kembali 3 Bertelingkah bagai antan di lesung Orang yang sama sepekerjaan itu, jikalau berselisihan dan berkecil hati, jadi ______________ pekerjaannya. 
 29. 29. Imbas Kembali 4 Burung terbang dipipiskan lada Merancang sesuatu yang _________ __________ diperolehi.
 30. 30. Imbas Kembali 5 Cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar Berhati-hati semasa bercakap dengan orang kerana percakapan yang sembarangan boleh membawa akibat yang _____________ .
 31. 31. RENUNGAN Buat renungan berdasarkan soalan di blog kelas: [email_address] Tarikh penghantaran : Sebelum Jumaat , 20 Ogos 2010 Renungan akan diberi markah.

×