Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kodeks lepog ponasanja

 • Login to see the comments

Kodeks lepog ponasanja

 1. 1. u školi
 2. 2.  Kodeks – znači pravilo. Pravila služe da pomognu ljudima da žive jednostavnije.
 3. 3.  U svemu što ljudi rade postoje pravila: U saobraćaju, u pisanju, u matematici, u ishrani, oblačenju, ponašanju.
 4. 4.  Kao i u svemu ostalom, i za vreme časa je najvažnije da poštujete SEBE. Zahtevajte da svi ćute i slušaju kada vi govorite. To je minimum uvažavanja koje dugujete sebi i drugima.
 5. 5.  Dozvoljeno je u velikim količinama upotrebljavati reči: MOLIM, HVALA, IZVOLI, IZVINI. U KOMBINACIJI SA LJUBAZNIM OSMEHOM PRED VAMA SU NEOGRANIČENE MOGUĆNOSTI. Probajte! Uspeh je zagarantovan. I kada ste zamišljeni i zabrinuti, ne zaboravite da odraslima i svojim drugovima uputite pozdrav:DOBAR DAN,DOVIĐENJA, ĆAO. Njih će obradovati, a vas neće oštetiti.
 6. 6.  Školska imovina koristi svima. Ne iskazujte svojenezadovoljstvo na njoj. NEMOJTE BITI JAČI ODONOGA ŠTO NE MOŽE DA SE BRANI. Akonapravite štetu, vaši roditelji će morati da je plate. Od takve štete nemate koristi.
 7. 7.  Iznenadite svoje drugove i svaki nesporazum rešite tako što ćete PRVI pružiti ruku pomirenja. VOLITE TO ŠTO SMO RAZLIČITI. Bilo bi dosadno da smo svi isto pametni i isto lepi. Budite originalni, ALI NE NA RAČUN ONOG PORED SEBE.
 8. 8.  Pre nego što nekome stavite primedbu, preispitajte sebe. I vi sigurno imate mane koje možda ne primećujete. Otklonite prvo SVOJE nedostatke pa ONDA KRITIKUJTE DRUGE.
 9. 9.  Budite pažljivi i nežni prema najmlađim učenicima u školi. Oni jedino od vas mogu da nauče kako treba da se ponašaju. Ako su VAS maltretirali dok ste bili najmlađi, budite PRVI koji će to promeniti i učinite suprotno.
 10. 10.  ZAHTEVAJTE od svih bezuslovno, GLASNO I JASNO – i odraslih i vaših vršnjaka – da pušenjem,opijanjem i drogiranjem ne ugrožavaju vaše zdravlje,ako su već odlučili da ugrožavaju svoje. To je NJIHOV izbor, ukažite im da je pogrešan. Bićete im bolji drug nego oni koji su ih na to nagovorili.
 11. 11.  NIKO NEMA PRAVA DA UGROŽAVA VAS. REŠAVANJE SUKOBA FIZIČKIM OBRAČUNAVANJEM KARAKTERISTIKA JE NEMOĆNIH I PRIMITIVNIH LJUDI! TO SIGURNO NISTE VI!
 12. 12.  Bežanje sa časova samo prividno rešava problem,koji u stvari, postaje veći. NA VREME ZAVRŠAVAJTE SVOJE OBAVEZE, a ako to niste učinili, budite dovoljno HRABRI I SUOČITE se sa problemom. Shvatićete da problem i nije tako velik kako vam se čini.
 13. 13.  Boravak u urednom i čistom okruženju svakome više prija. Učionica i dvorište biće onakvi kakvim ih vi stvorite. Zato ne bacajte smeće oko sebe, NE OSTAVLJAJTE TAKVE TRAGOVE ZA SOBOM! NAĆI ĆEMO VAS I BEZ NJIH!
 14. 14.  Odeća koju nosite govori o vašoj ličnosti. Ona odražava ukus i stil svake osobe, koji mora biti poštovan. Odeća u kojoj dolazite u školu treba da bude lepa, uredna, u vašem stilu, ALI I PRAKTIČNA
 15. 15.  Pretpostavlja se da je namena WC prostorija svima poznata. Nemojte širiti broj poslova koji se tamo mogu obaviti, a nije ni naročito ugodno da se u njemu duže zadržavate. Ono što se tu dešava NE PREDVIdA PUBLIKU, BUDITE U WC-u SAMI.
 16. 16.  Na svetu niko nije savršen. Zato NIKO NEMA PRAVO DA TRAŽI OD VAS DA BUDETE SAVRŠENI, ALI NE TRAŽITE TO NI VI OD SVOJIH NASTAVNIKA I RODITELJA. DOVOLJNO JE DA SE POTRUDITE DA BUDETE BOLJI OD NJIH. U STVARI, ONI TO I ŽELE, ALI NEĆE DA VAM PRIZNAJU.
 17. 17.  Neodgovarajuće ponašanje u školi može biti i kažnjeno. Načini kažnjavanja zapisani su u strogim pravilnicima koje bolje razumeju odrasli. KADA OSETIMO KAKO JE LAKO PONAŠATI SE PRISTOJNO, ZAKONI I KAZNE ODRASLIH BIĆE NAM SUVIŠNI.
 18. 18.  Pridržavajući se ovih pravila zaključićemo da NIJE TAČNO DA NIJE TEŠKO BITI FIN. Teško je, a nije ni naročito ni zabavno. Ali, jedno je sigurno: VEOMA JE UGODNO I PRIJATNO I DOPRINOSI DA O SEBI MISLIMO KAO ISTINSKI CIVILIZOVANIM LJUDIMA.

×