Sos Leefmilieu Betoging

352 views

Published on

Published in: Education, Travel
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
352
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sos Leefmilieu Betoging

 1. 1. SOS Leefmilieu betoging
 2. 2. Dit is het natuurgebied de Gemene Weidebeek in Assebroek, een deelgemeente van Brugge. Het is 50 ha groot en werd in 1999 door de stad als groene zone aangekocht.
 3. 3. De zuidelijke zone van dit gebied heet Klein Appelmoes en is ongeveer 10 ha groot. Onlangs zijn de omwoners tot de ontdekking gekomen dat dit in feite een verkavelinggebied is. Het Brugse stadsbestuur houdt vol dat deze informatie al jaren bekend was.
 4. 4. De omwoners zijn zeer ontevreden over dit nieuws en willen de woonuitbreiding volledig schrappen. Omdat ze vinden dat ze niet gehoord worden door het stadsbestuur hebben zij samen met negen andere ontevreden actiecomités een betoging gehouden in de Brugse binnenstad.
 5. 5. De bijna 500 betogers spraken af op het Zand in Brugge om deel te nemen aan de SOS Leefmilieu betoging. Ze vinden allen dat ze niet ernstig genomen worden door het stadsbestuur en willen met deze betoging hun ongenoegen uiten.
 6. 6. De buurtbewoners van de Gemene Weidebeek komen samen onder de naam actiecomité Klein Appelmoes. Zij hadden op voorhand afgesproken zich herkenbaar te maken door zich zoveel mogelijk met appels te versieren.
 7. 7. Het oorspronkelijke plan van het actiecomité Klein Appelmoes was om een appel op een stok te spietsen en zo door de stad te marcheren. Dat plan werd meteen door de politie ondermijnd omdat een appel op een stok als een wapen gezien kan worden.
 8. 8. Actiecomité Klein Appelmoes en hun sympathisanten probeerden dan maar op andere manieren op te vallen. De meesten onder hen droegen een appel rond de nek en sommigen droegen ook een poster op hun rug. Ze hadden ook een groot spandoek bij.
 9. 9. In totaal liepen zo’n 500 mensen mee met de betoging, allen met de bedoeling om de politici wakker te schudden en hen enige luisterbereidheid te vragen. De vele toeristen keken gefascineerd toe.
 10. 10. De manifestatie verliep zeer vredevol maar de politie leidde de betogers voor de zekerheid toch maar langs het stadshuis. Maar veel meer dan wat boegeroep aan het adres van burgemeester Moenaert gebeurde er niet.
 11. 11. Nu rest de vraag nog of de buurtbewoners van Klein Appelmoes dit stuk natuurgebied in hun achtertuin kunnen behouden of dat ze er binnenkort een heleboel nieuwe buren zullen bij krijgen.

×