Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

pengurusan masa

 • Be the first to comment

pengurusan masa

 1. 1. PENGURUSAN MASA OLEH HJ. ZULKEPLEE BIN AB. HAMID
 2. 2. *PANDUAN KERJA DAN KEHIDUPAN. *MEMANFAATKAN MASA. *MENGENALPASTI/MINIMUMKAN TABIAT MEMBUANG MASA. .
 3. 3. KEPENTINGAN MASA “ Masa merupakan harta milik manusia yg paling berharga kerana ia adalah jadualwaktu bagi setiap pekerjaan dan produktiviti” Prof. Yusuf al-Qardhawi “ Masa adalah kehidupan” Imam Hasan al-Banna “ Dua jenis nikmat yang diabaikan oleh kebanyakkan manusia iaitu: kesihatan dan peluang(masa terluang)” HR. Imam al-Bukhari.
 4. 4. MENGHARGAI MASA BERLALU MASA TANPA SEBARANG PERBUATAN/SUMBANGAN BERFAEDAH BERERTI SUATU KERUGIAN. GUNAKAN MASA DGN BIJAK SETIAP PERILAKU.
 5. 5. SURAH AL-JUMU ‘AH:8 “ Katakanlah, ‘sesungguhnya maut : kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu juga; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah Yang Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu lakukan”
 6. 6. HAKIKAT MASA SINGKAT - LAMA GAGAL - BERJAYA
 7. 7. BAGAIMANA MASA BERLALU Mengikat tali kasut 8 hari Menanti di lampu isyarat 90hari (3 bulan) Mendail telefon 60hari (2 bulan) Menaiki tangga elektrik 90hari (3 bulan) Menggosok gigi 90hari (3 bulan) Kantin 150h (5 bulan) Mandi 180h (6 bulan) Membaca Buku/Akhbar 730h (2 tahun Makan 1460h (4 tahun) Menonton TV 3650h (10tahun) Tidur 7300h (20tahun)
 8. 8. PANDUAN PENGURUSAN MASA <ul><li>MEMBAHAGIKAN MASA SEIMBANG </li></ul><ul><li>MELAKUKAN KERJA SEGERA </li></ul><ul><li>JANGAN BIAR MASA KOSONG </li></ul><ul><li>MEMBERIKAN RUANG UNTUK RIHAT </li></ul><ul><li>ELAKKAN PERKARA KURANG PENTING </li></ul><ul><li>MERANCANG MASA </li></ul><ul><li>MENGADAKAN JADUAL ASAS </li></ul>
 9. 9. AMALAN POSITIF <ul><li>MENEPATI MASA </li></ul><ul><li>MENYEGERAKAN TUGAS </li></ul><ul><li>MEMPUNYAI PERANCANGAN WAKTU </li></ul><ul><li>BIJAK MENGURUSKAN TEMPOH MASA DIBERI </li></ul><ul><li>MENUMPUKAN MASA PADA KERJA PRODUKTIF </li></ul><ul><li>MENETAPKAN TARGET DATE MENYIAPKAN KERJA </li></ul><ul><li>MENYELESAIKAN TUGAS DALAM MASA YANG DITETAPKAN. </li></ul>
 10. 10. AMALAN NEGATIF DAN DILARANG <ul><li>BERBUAL-BUAL KOSONG </li></ul><ul><li>MELENGAH-LENGAHKAN TUGAS </li></ul><ul><li>TIDAK ADA SENSE OF URGENCY </li></ul><ul><li>TIDAK MERANCANG PEKERJAAN </li></ul><ul><li>TIDAK ADA PRIORITI </li></ul><ul><li>MELAYAN TETAMU YANG TIDAK BERKENAAN </li></ul><ul><li>TINGGALKAN PEJABAT UNTUK URUSAN PERIBADI </li></ul><ul><li>MEMBUAT KERJA PERIBADI DI PEJABAT </li></ul><ul><li>BERNIAGA DI WAKTU PEJABAT </li></ul><ul><li>MEMBUAT KERJA YANG TIDAK MUSTAHAK </li></ul><ul><li>KE KANTIN DALAM WAKTU BERTUGAS </li></ul><ul><li>TIDAK PEKA KEPADA PEMBAZIRAN MASA </li></ul>
 11. 11. RENUNGAN ORANG YANG BERFIKIRAN BESAR MEMPERKATAKAN ILMU. ORANG YANG BERFIKIRAN SEDERHANA MEMPERKATAKAN PERISTIWA. ORANG YANG BERFIKIRAN RENDAH MEMPERKATAKAN MANUSIA . ORANG YANG BERFIKIRAN CETEK MEMPERKATAKAN DIRI MEREKA .
 12. 12. SEKIAN

×