Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Javítja-e a Facebook a tanár-diák kapcsolatokat?

Ad

Javítja-e a Facebook a tanár-diák kapcsolatot?   - Eredmények a tanulói válaszok tükrében-  Tóth-Mózer Szilvia - Lévai Dó...

Ad

Adatfelvétel, módszerek <ul><ul><li>online kérdőívezés (Google űrlap):  </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>2010. dec. 31-re 3...

Ad

Csoport a Facebookon

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Upcoming SlideShare
Facebook kutatás
Facebook kutatás
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 21 Ad
1 of 21 Ad
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Javítja-e a Facebook a tanár-diák kapcsolatokat?

 1. 1. Javítja-e a Facebook a tanár-diák kapcsolatot?   - Eredmények a tanulói válaszok tükrében-  Tóth-Mózer Szilvia - Lévai Dóra III. OKTATÁS-INFORMATIKAI KONFERENCIA ELTE Pedagogikum Központ - ELTE P PK 2011. január 14-15.
 2. 2. Adatfelvétel, módszerek <ul><ul><li>online kérdőívezés (Google űrlap):  </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>2010. dec. 31-re 3 csoportnak szóló kérdőív elkészült </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>2011. jan 1-11-ig kitöltötte 241 tanuló (33 tanár, 34 egyéb foglalkozású felhasználó) </li></ul></ul></ul><ul><ul><li>levelek, megkeresések a kérdőívhez kapcsolódóan  </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>ismerős tanárok </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>ismeretlen informatikusok, rendszergazdák </li></ul></ul></ul>
 3. 3. Csoport a Facebookon
 4. 4. Demográfiai jellemzők
 5. 5. Regisztráció
 6. 6. Miért regisztráltál? A diákok körében a regisztráció legfontosabb oka a kapcsolattartás; a legkevésbé fontos az ismerkedés.
 7. 7. Információmegosztás gyakorisága
 8. 8. Alkalmazások használata A naponta használt legkedveltebb alkalmazás: &quot;lájk-oldalak&quot;;  a hetente használt legkedveltebb alkalmazás: teszt/kvíz;  a legkisebb népszerűségnek a hangulatjelentő alkalmazások &quot;örvendenek&quot;.
 9. 9. Profil biztonsági beállításai A legtöbben a politikai és a vallási nézeteket nem töltik ki, legkevésbé védettek adatok a tanulmányok, a szülőváros és az érdeklődési kör.
 10. 10. Engedélyek Az aktivitással kapcsolatos engedélyekben a tanulók sokkal megengedőbbek.
 11. 11. Ismerősnek jelölés Legjellemzőbb, hogy a szimpatikus tanárokat bejelölik a diákok maguk is, illetve hogy a tanáraikat visszajelölik.
 12. 12. Visszajelzés (-) hozzászólásra Több diák esetében még nincs precedens erre.
 13. 13. Milyen tartalmakat közölnek? <ul><li>A diákok harmada válaszolt úgy, hogy tanárai nem osztanak meg ilyen tartalmakat a Facebookon. </li></ul>A gimnáziumi és az egyetemi oktatók között nem találtunk szignifikáns eltérést abban, hogy megosztanak hasznos anyagokat a Facebookon vagy sem. A szakközépiskolai tanárok kevesebb ilyen természetű információt osztanak meg, mint a gimnáziumi tanárok vagy egyetemi oktatók. (p<0,1)
 14. 14. Közösségszervezés a tanárok részéről Többségében nem jellemző, de aki szervez, ők eseményeket, csoportokat, oktatási oldalakat hoznak létre. 
 15. 15. Kellemetlenség a Facebookon Többségében nem fordult még elő ilyen, de ahol mégis, ott illemet vagy adatvédelmi jogot sértettek.
 16. 16. Kommunikáció a diákokkal A diákok 46,7%-a úgy gondolja, a tanárai informálódnak a Facebookon iskolán kívüli kapcsolatairól és tevékenységeiről. Bejegyzéseik lájkolása gyakoribb, mint a hozzászólás.
 17. 17. Szerepek a Facebookon <ul><ul><li>Online személyiség </li></ul></ul><ul><ul><li>Tartalmak közzététele, külön profil kérdése </li></ul></ul>
 18. 18. A tanár-diák kommunikáció jellemzői 5 fokú skála, 1=egyáltalán nem értek egyet, 5=teljes mértékben egyet értek Átlag Szórás A tanárok kivételeznek azokkal, akikkel rendszeresen kommunikálnak a Facebookon. 1,32 0,75 Többször teszek fel kérdéseket tanáraimnak a Facebookon, mint személyesen. 1,4 0,85   A Facebook által szorosabbá vált a kapcsolatom a tanáraimmal. 1,72 1,02 Képtelen vagyok figyelemmel kísérni a tanáraim által a Facebookon közzétett információkat. 1,73 1,2 A Facebookon több esetben kezdeményezek tanáraim felé, mint személyesen. 1,76 1,07 Gyakran érzem úgy, hogy a tanáraim által megosztott információk nem tartoznak rám. 1,92 1,18 A Facebook segítségével jelezni tudom esetleges problémáimat (magánéleti/tanulmányi). 2,08 1,28 A Facebook segítségével pontosabb információkat kaphatnak a tanáraim a családi hátteremről. 2,17 1,21 A Facebook segít nekem közelebbről is megismerni a tanáraimat. 2,33 1,31 A Facebookot tanuláshoz is használjuk. 2,4 1,37 Tanáraim a diákoktól (úgy, mint személyesen) a Facebookon is távolságtartást követelnek. 2,6 1,34 A Facebook által szorosabbá vált a kapcsolatom az osztálytársaimmal. 3,38 1,35 Tanáraim a Facebookon ugyanúgy megkövetelik a tiszteletet, mint személyesen. 3,47 1,41 Az iskolában is gyakran kerül szóba a Facebook. 3,65 1,4
 19. 19. Facebook egy szóval + 3 kulcsfogalom
 20. 20. Összegzés, tapasztalatok <ul><li>&quot;Kis kutatásotok máris megzavarta facebook-használati szokásaimat. Ugyanis én nem nagyon használom (használtam) az oldalt, nem is ismerem igazán a lehetőségeit. De most létrehoztam egy csoportot - az osztályomnak -, s így nem üzenetet kell küldenem nekik, hanem ezt használhatom bizonyos információk megosztására. Ez nélkületek nem most jött volna létre :-)&quot; </li></ul><ul><ul><ul><ul><ul><li>  </li></ul></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><ul><li>(gimnáziumi kémiatanár, 25 éve tanít) </li></ul></ul></ul></ul></ul>
 21. 21. Köszönjük a figyelmet! 

×